Fórum cégügyek - társasági jog régebbi elöl     új hozzászólás


Bt kültag kiválás

rocco22 # e-mail 2008.09.02. 13:35

DE. Minden választ elolvasok. És köszönöm is őket, csak még mindig homályos a dolog. (persze már messze nem annyira mint eddig) Szerintem ez még egy gyakorlott ügyvédnek sem túl egyszerű eset. (ha csak nem akarja évekig elhúzni-mert mi persze ezt nem szeretnénk).
Kis adalék még a történethez:
A bt. egyetlen olyan értékét, ami miatt megérné folytatni a vállalkozást, az a feldolgozásra váró nyersanyag, aminek mostani értéke és feldolgozás utáni értéke között elég nagy különbség van.(persze nem csoda, hisz ebből lesz majd a haszon).
Namármost a kilépni szándékozó kültag(azaz annak gyámja) úgy gondolja a kiválását, hogy a raktáron lévő nyersanyagnak vinné el az 50%-át(na persze az egyéb vagyontárgyak felével együtt). Szóval elég irracionális a helyzet, és persze a beltag nem menne bele a cserébe, mert akkor az ő és a bt. jövőbeni bevétele igen nagy mértékben csökkenne.

bandeeraz # e-mail 2008.09.02. 13:29

Azt mondjuk nem értem, hogy a korábbi beltag helyére hogyan jött az egyik örökös beltagként, a másik kültagként...

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2008.09.02. 13:23

Hú, de el vagy tévedve...

Azt mondtad, a jelenlegi bel- és kültag a korábbi beltag örököseként léptek be a társaságba. Ha jól értem, a belépéskor a korábbi kültag kilépett. Ha a megmaradt két tag betétjeinek aránya 1/2-1/2, akkor bármelyik kilépésekor joggal tarthat igényt a vagyon 1/2-re.
Ha a társaságnak nincs vagyona, akkor a megváló tag még a betétje névértékét sem kaphatja vissza - hiszen nincs miből.

Most látom: te el se olvasod, amit írok...

www.kbs-ugyved.hu

rocco22 # e-mail 2008.09.02. 13:06

"Felszámolásnak csak akkor lenne helye, ha a társaság fizetésképtelen, a vagyona nem nyújt fedezetet a tartozásokra. De a beltagnak akkor sem érdeke, mert belépne az ő mögöttes felelőssége.
"

Milyen felelőssége lenne a beltagnak, ha a bt átszervezésekor mind a bel-, mind pedig a kültag 10-10 ezer Ft-tal léptek be a Bt-be. Ezen felül a 10 ezren felül, és persze a bt. vagyonának 50%-án felül nem tudom milyen követelése lehetne még felszámolás esetén???

Ez nem úgy működik, hogy ha a Bt-nek 0 vagyona van, akkor csak a belépéskor betett 10 000 Ft-ot kapja vissza a kültag?

Más: ha a bt könyvbeni értéke 50 millió forint (aminek szinte teljes egésze ingatlan, jármű, műhely, szerszám, anyag), tehát pénz nincs a bt. számláján, akkor miért nem jobb megoldás felszámolni a bt-t, külön-külön értékesíteni az ingatlanokat, és biztos pénzhez jutni, mint a kilépő kültagnak kifizetni (valamiből) 25 milliót (esetleg ingatlan átírással kielégíteni követeléseit), majd folytatni tovább az amúgy veszteségesen működő Bt-t.???

bandeeraz # e-mail 2008.09.02. 11:18

Igen, a Gt. értelmében a kilépő kültag megállapodhat a belépővel, és a beltag csak tudomásul veszi, módosítja a Társasági Szerződést és kész. Ha tényleg komoly értéke van a Bt-nek, akkor sztem könnyen lehet erre partnert találni.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2008.09.02. 10:55

El kell számolni a társaságtól megváló taggal. (Nem mondtuk ezt még?) Az elszámolás során mindenekelőtt meg kell állapítani a neki járó összeget. Ehhez alapul szolgálhat a mérleg szerinti saját tőke - de figyelembe kell venni azt is, hogy egyes vagyonelemek mérleg szerinti értéke és forgalmi értéke jelentősen eltérhet egymástól. Ha az elszámolásban nem tudnak megállapodni, akkor majd a bíróság.
A megváló tag kielégítése nem feltétlenül kell, hogy készpénzben történhet - a társaság átengedhet neki meghatározott vagyontárgyakat is. De ha nem tudnak megállapodni, akor majd a bíróság.

Felszámolásnak csak akkor lenne helye, ha a társaság fizetésképtelen, a vagyona nem nyújt fedezetet a tartozásokra. De a beltagnak akkor sem érdeke, mert belépne az ő mögöttes felelőssége.

Még valamit: ha a kültag betétjére találnátok vevőt (úgy is kell egy új kültag), akkoraz egész elszámolást megúszhatjátok. A vevő kifizeti neki a vételárat és passzé.

www.kbs-ugyved.hu

bandeeraz # e-mail 2008.09.02. 10:27

A kültag helyére mindenképpen kell egy új, bár nem azonnal, hat hónap áll rendelkezésre. Amúgy a kültagot annak arányában kell kifizetni, amilyen arányban a jegyzet tőkéhez hozzájárul. Azt mondtad, hogy 10 %, akkor a társaság egész vagyonából 10 %. Azonban ez nem jelent azonnali kötelezettséget, a Gt. szerint is 3 hónap áll rendelkezésre, amúgy meg meg lehet állapodni, gondolom a gyámnak sem lenne kifogása azellen, hogy nem most, hanem mondjuk egy év múlva jut hozzá az amúgy 4 éves gyerkőc a pénzéhez. Nem hiszem, hogy észszerű indokot fel tudna hozni az azonnali kifizetés mellett egy ilyen korúnál.

rocco22 # e-mail 2008.09.02. 08:09

Sajnálom. Most kicsit jobban ráérek, szóval megpróbálom tisztázni a dolgot. A régi beltag volt 90%-ban tulaj. Halála után a bt átszerveződött, a régi kültag kilépett, lett 1 bel- és 1 kültag (a régi beltag gyermekei), mindketten 50-50 %-os részesedéssel. Mivel az új kültag kiskorú (4 éves), így gyámja gyakorolja felette a képviseletet. A gyám azonban úgy döntött, hogy kivonja fiát a bt-ből, és kéri annak kifizetését. A bt. működése a könyvelést tekintve veszteséges, de maga a bt. nagy értéket képvisel mivel tulajdonában áll több ingatlan, gépkocsi, egyéb. A mostani beltag nem szeretné felszámolni, de ha más megoldás nincs, és a kiváló kültagnak ki kell fizetnie a bt. könyvbeni értékének 50%-át, akkor kénytelen lesz elkezdeni a bt. felszámolását. (aminek sajnos szintén nem ismerjük a lépéseit.) Erre a problémára keresném a legjobb megoldást, és elnézést ha zavarosan írok le bizonyos dolgokat, de egyrészt nem rendelkezek különösebb jogi ismeretekkel, másrészt pedig a hónapok óta tartó ügyben már az én fejemben is elég nagy a káosz, mert az ügyet tovább bonyolítja hogy az öröklésnek nem csak a bt, hanem több ingatlan is részét képezi, amivel kapcsolatban más fórumtéma alatt kérném segítségüket.

És persze köszönöm a hozzászólásokat, és a segítséget.

Nagy Sándor

ObudaFan # e-mail 2008.09.01. 23:19

Kültag nélkül nem működhet betéti társaságként. Kell keresni egy másik kültagot.

Most akkor 90%, vagy 50% a részesedése a beltagnak? NEhéz elmenni azon, amit írsz.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

rocco22 # e-mail 2008.09.01. 15:46

sajnos maga az ügy sem túl egyszerű.

a lényeg hogy a beltag(90%) elhunyt. örökösei lettek a kül és a beltagok. (kültag kiskorú)
maga a bt. veszteséges ((papíron...))
felszámolni nem érné meg, a beltag folytatni szeretné, de nincs miből kifizetni a kültagot. mi lehet ilyen esetben a legjobb megoldás??

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2008.09.01. 15:38

A kültagnak nem kell személyesen közreműködnie a bt-ben.
A kérdéseket viszont nem nagyon értem. A társaságtól megváló taggal el kell számolni. Pont.
A beltag mögöttes felelősségét ebben a vonatkozásban azért nem nagyon lehet felvetni, mert az elszámolás alapján a kültagnak akkor jár bármi is, ha a saját tőke pozitív. Ekkor pedig maga a társaság képes fizetni. Ha meg a társaság fizetésképtelen, akkor a kültagnak se jár semmi.

www.kbs-ugyved.hu

bandeeraz # e-mail 2008.09.01. 15:38

Amúgy a személyes közreműködésnek semmi köze ehhez.

bandeeraz # e-mail 2008.09.01. 15:37

Az új beltag és új kültag becsatlakozás azt jelenti, hogy pluszba jöttek, vagy hogy valakinek a helyére? Amúgy a Bt-nek ilyen hülye szabályai vannak. Ugyanez van a szavazati aránynál.

rocco22 # e-mail 2008.09.01. 15:28

A Bt. 1 éve szerveződött át, új beltag és új kültag becsatlakozásával, 2-2000 Ft-tal. Azt szeretném tudni, hogy a kültag miért nem csak a befektetett tőkéjének az arányában követelhet? Miért jár neki az egész bt. értékének 50%-a, ha azt a vagyont a bt. nem az ő közreműködése alatt szerezte meg?

ObudaFan # e-mail 2008.09.01. 15:08

Mivel nem a beltag tartozik, hanem maga a cég (a beltag csak mögöttes felelősséggel), így álláspontom szerint célszerű először felszámolási eljárást indítani.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

rocco22 # e-mail 2008.09.01. 15:04

Üdvözlöm.

Kérdésem a következő:

Ha a beltag nem tud fizetni a kilépő kültagnak, akkor az milyen formában követelheti a saját részét? Kérheti-e a Bt. felszámolását?

ObudaFan # e-mail 2008.08.18. 20:14
rocco22 # e-mail 2008.08.18. 15:07

Köszönöm szépen a válaszait.

ObudaFan # e-mail 2008.08.18. 14:33

Tekintettel arra, hogy fel kell világosítani őt a céget érintő bármely kérdésben, és a cégiratokat is be kell mutatni neki kérésére, gyakorlatilag nem nagyon lehet kivédeni, hogy időnként ott tartózkodjon.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

rocco22 # e-mail 2008.08.18. 14:21

És a kültag mennyire szólhat bele a Bt. dolgaiba, ha arra a szerződésben külön nem tértek ki. Tartózkodhat-e a bt. területén, ha azt a beltag nem akarja?

ObudaFan # e-mail 2008.08.18. 14:13

Az a cég dolga, hogy miből fizeti ki a kilépő tagot. Amiből akarja.

A törvényes képviselő gyakorolja a kiskorú nevében a kiskorú tag jogait.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

rocco22 # e-mail 2008.08.18. 14:07

Köszönöm a gyors választ, de így új kérdések merülnek fel. Mivel az ügy vége valószínűleg rendes felmondás lesz, így a következő késdésem az, hogy ha a bt-nek nincs pénzvagyona (veszteséges), kizárólag ingatlan- és eszközvagyona, úgy a beltag miből köteles kifizetni a kültagot? Előbb árverezésre kerül a bt. egyéb vagyona, vagy a beltag saját vagyona jön elő? A kiskorú kültag gyámja elindíthatja-e a kiskorú kilépését a bt-ből, vagy ehhez a gyámhatóság beleegyezése is szükséges? Illetve kiskorú gyámja mijen joggal vehet részt a bt. működésében?

ObudaFan # e-mail 2008.08.18. 13:41

Ha sikerül a kilépő és a belépő tagnak megállapodni, akkor a megállapodásban szereplő árat kell megfizetnie a belépőnek. Ha nem, akkor a kilépő tag nyilván rendes felmondással fel fogja mondani a társasági szerződést, és akkor a cégvagyon 50%-ára igényt tarthat.

Ügyvéd / Lawyer / Abogado - Budapest

tarczayaron@freemail.hu

http://biroigyakorlat.blog.hu/
http://members.upcweb.hu//tarczay/

rocco22 # e-mail 2008.08.18. 13:05

A következő bonyolult ügyben szeretnék segítséget kérni:
Bt. beltagja meghalt, a 10%-os kültag kilépésével a bt átalakult, az elhunyt lánya lett a beltag (50%), fia (kiskorú)(féltestvér) a kültag (50%). A beltag és a kültag anyja között a viszony megromlott, ezért ki akarja venni fiát a bt-ből. A Bt.-nek papíron 2 M Ft-ja van a kasszában(amit még az elhunyt elköltött életében, tehát nincs), valamint kb 10 milliós értéke(ingatlan, autó...). A Bt. átszervezésénél a bel- és kültag egyaránt 30-30 ezer Ft-ot tett be. Kérdésem: ha a kültag gyámja eléri hogy fia kiléphessen, úgy a beltagnak milyen teljesítési kötelezettsége van? Belépne egy új kültag, tehát a bt. tovább működne. A beltag nevén van egy ingatlan. Ez veszélybe kerül-e ha nem tud fizetni a kültagnak, vagy csak a bt. vagyonának értékesítése után számolható fel? Remélem mindent leírtam.
Előre is köszönöm a segítséget.

Kriszta11 (törölt felhasználó) #   2008.06.20. 07:26

:)) Köszönöm! Kár, hogy nem voltál délután.:((