Végrehajtási okirat közjegyzői FMH nélkül


drbjozsef # 2018.11.28. 11:42

De talán gerberának még erre is lesz tanácsa.

drbjozsef # 2018.11.28. 11:42

De hát pont ezért pontosították még kétszer itt a hozzáértők.
Nem kellett volna lehúzni. Képes lesz a végrehajtó beterjeszteni a bíróságra.

Rezeske # 2018.11.28. 11:40

Igen....tollal át kellett húzza, csillagozás, aláírás a lap alján, stb.......

Max megtámadja a bíróságon, mivel Ő nem ezt az eljárást szerette volna,hanem a Vht 41-et...

Nem tudom, a bíróság mennyire vesz komolyan egy ilyen átfirkált beadványt :-(

De ehhez én már nem értek :-(

drbjozsef # 2018.11.28. 11:38

Hm. Lehúzatta?

Most egyelőre nem tehettek semmit. Várjátok meg a határidőket, és utána kérdezz rá a végrehajtónál, mi történt.

Rezeske # 2018.11.28. 11:26

Ezt a szöveget adta be:

"Tisztelt Végrehajtó!

Alulírott, "adós", 2018.11.08-án kelt, fenti VH-ügyszámban Önöknél folyamatban lévő végrehajtási ügyemben kérem a Tárgyban hivatkozott eljárás lefolytatását (Vht. 41.§).
Kérelmem indoklása:
a kézhez kapott végrehajtási lap 7.pontjában olvasható „A fizetési meghagyás jogerőre emelkedésének napja: 2010.10.29” alapján a követelés elévült, ezért kérem Tisztelt Címzettől, hogy a tárgyban megjelölt jogszabály alapján:

  • közölje a végrehajtást kérővel, hogy az adós szerint a követelés elévült,
  • hívja fel a végrehajtást kérőt, hogy az nyilatkozzon, elismeri-e az elévülést,
  • határozottan kérem, hogy velem, mint adóssal mindenképpen közölje a felhívás eredményét abban az esetben is, ha nem érkezik válasz a végrehajtást kérőtől az elvárt határidőn belül.

Jelen kérelem nem végrehajtási kifogás. Kérem a beterjesztés mellőzését, és ugyanígy a végrehajtást kérő válaszának beterjesztésének mellőzését is!

Köszönettel:
"

Rezeske # 2018.11.28. 11:25

Hát, benne volt az a bizonyos mondat a kérvényben :-(

Ezért sem értem, miért így rendezte a VH az ügyet....
Létezhet, hogy a bíróság emiatt esetleg visszaadja az ügyet a végrehajtónak? Mivel határozottan kérve volt, hogy ne terjessze be? Bár azt mondja a tesóm, hogy azt lehúzatta vele a VH :-(

drbjozsef # 2018.11.28. 11:23

Az volt a fura, hogy, bár lehet, én értelmeztem félre az itt leírtakat, a VH egyből azt mondta a tesómnak, hogy elévülést csak bíróság állapíthat meg, kvázi, a VH, értelmezésem szerint , nem fogja felhívni a VH-t kérőt, hogy az nyilatkozzon, hanem egyből bírósági keresetet fog benyújtani.

Sok végrehajtó kifogásként értékeli az ilyen beadványt, és ezért rágta gerbera a szádba azt a bizonyos utolsó mondatot, hogy nehogy beterjessze a kérelmedet a bíróságra. A Vht 41§ szerint eljárva a végrehajtó dolga befejezni a végrehajtást.

drbjozsef # 2018.11.28. 11:21

De hát ezt írtam, illetve KBS.

Igen, elévülést a bíróság állapíthat meg, kivéve a Vht41§ szerinti eljárást - ezért írták, hogy azzal indíts -, mert az a végrehajtást kérőt nyilatkoztatja, és ha ő elismeri, akkor befejeződik a végrehajtás. Ha nem ismeri el, akkor kell pert indítanod.

De miért nem olvasod el?

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Rezeske # 2018.11.28. 11:10

drbjozsef,

Neked is nagyon köszönöm-köszönjük a tippeket.
Magam is ettől tartottam, és ezt jeleztem is tesómnak, hogy hiába nem az Ő nevén van a számla, attól még simán inkasszálhatják adott esetben, bár reméljük, eddig nem fog eljutni a dolog.

Az volt a fura, hogy, bár lehet, én értelmeztem félre az itt leírtakat, a VH egyből azt mondta a tesómnak, hogy elévülést csak bíróság állapíthat meg, kvázi, a VH, értelmezésem szerint , nem fogja felhívni a VH-t kérőt, hogy az nyilatkozzon, hanem egyből bírósági keresetet fog benyújtani. Ahogy én értelmeztem, épp ezt szerettük volna elkerülni, de bocsánat mindenkitől, ha marhaságot írok :-(
Mindegy, ez már így alakult, bízzunk benne, hogy elévült valóban...

drbjozsef # 2018.11.28. 11:01

Tud a végrehajtó inkasszálni, ha a tudomására jut a számla :

Vht. 82/A. § * (1) * A pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt, az adós rendelkezése alatt álló, a 7. § (3) bekezdésének a) pontjában meghatározott összeg - ideértve a nem pénzforgalmi számlán kezelt összegeket is - végrehajtás alá vonása iránt a végrehajtó a végrehajtói letéti számla javára benyújtott hatósági átutalási megbízással (e §-ban a továbbiakban: megbízás) intézkedik.

drbjozsef # 2018.11.28. 11:01

Ahogy KBS írta :

Akkor az alighanem elévült. Vht. 41. § szerinti eljárás, és ha az eredménytelen, akkor per.

Ha a végrehajtást kérő elismeri az elévülést, akkor hamar vége lehet. Ha nem, akkor igen, perrel eltarthat pár hónapig.

Rezeske # 2018.11.28. 10:32

Annyit kérdezett még a tesóm, hogy: az Ő fizetése is a Felesége nevén lévő bankszámlára érkezik.A számlatulajdonos a felesége, a bátyám teljes körű meghatalmazott. Ez esetben is tud a végrehajtó inkasszálni, ha eldurvulnának a dolgok, vagy "csak" a bátyám munkabérét tudja tiltani? Bár azt mondta a VH neki ma, mikor benn járt náluk, hogy ez az ügy húzódhat több hónapig is adott esetben...

Rezeske # 2018.11.28. 10:01

Sziasztok,

kedves gerbera317, köszönöm a jelzésedet, javította, de már a VH-irodában, tollal :-) (utána telefonáltam....)

Viszont ott azt mondta neki egy VH, hogy elévülést csak és kizárólag bíróság állapíthat meg, úgyhogy nagyon úgy néz ki, bíróság felé fog menni az ügy...nem voltam ott, sajnos, nem tudtam szóban közbekotyogni, meg aztán, ha egy VH azt mondja valamire, hogy ez a bíróság hatásköre, akkor ott földi halandó nem igazán tud mit tenni :-(

Annyit még ráírattak vele a papírra, hogy a jogerős bírósági végzésig a végrehajtás felfüggesztését kéri, gondolom azért, hogy a VH nehogy inkasszálja, vagy munkabér-letiltást csináljon.Ez mondjuk, elég "kedvesnek" tűnik a VH részéről.

gerbera317 # 2018.11.28. 07:45

Hát, nem tudom. Te sem értetted egészen, hát meddig tartott volna kijavítani így:
"Jelen kérelem nem végrehajtási kifogás. Kérem a beterjesztés mellőzését, és ugyanígy a végrehajtást kérő válaszának beterjesztésének mellőzését is!"

Rezeske # 2018.11.28. 07:09

gerbera317,

nagyon szépen köszönöm, javítottam, elküldtem testvéremnek, innentől remélem, tudja intézni a dolgait.

Nem javítottam ki, így maradt a vége:

"- határozottan kérem, hogy velem, mint adóssal mindenképpen közölje a felhívás eredményét abban az esetben is, ha nem érkezik válasz a végrehajtást kérőtől.
Jelen kérelem nem végrehajtási kifogás. Kérem a beterjesztés mellőzését, és ugyanígy a végrehajtást kérő válaszának beterjesztését is!"

gerbera317 # 2018.11.28. 07:05

Nem elírás, de valóban félreérthető. A lényeg, hogy a végrehajtó se a saját kérelmedet, se a végrehajtást kérő arra adott válaszát ne mutassa be a bíróságnál, mint aki nem tudja, mi a dolga. Hanem tegye a dolgát: 1) hívja fel a végrehajtást kérőt nyilatkozatra, 2) a válaszról pedig haladéktalanul, de 15 nap elteltével mindenképpen tájékoztasson a válaszról, vagy ha olyan nincs, a felhívás eredményéről.

Rezeske # 2018.11.28. 06:28

Szia gerbera317,

Neked is nagyon köszönöm. Csak egy gyors kérdés, mielőtt elküldöm a javított verziót testvéremnek: ez itt a leveled végén nem elírás?
"és ugyanígy a végrehajtást kérő válaszának beterjesztését is!"

Ide nem az kellene, hogy ugyanígy a végrehajtást kérő válaszának beterjesztésének mellőzését is kéri?

gerbera317 # 2018.11.27. 21:50

A címzett nem a helyettes, hanem maga a végrehajtó.
A megszólítás: "Tisztelt Végrehajtó!"

A végén:
Jelen kérelem nem végrehajtási kifogás. Kérem a beterjesztés mellőzését, és ugyanígy a végrehajtást kérő válaszának beterjesztését is!

Rezeske # 2018.11.27. 20:10

Mit írjak ahelyett? Ebben még tudsz segíteni?

Vagy semmit ne írjak egyáltalán? Tudni fogja, mit ne csináljon?

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.27. 20:07

Az utolsó nem kell (vagy nem így kell), a többi jó.

Rezeske # 2018.11.27. 19:40

Ez így ok szerintetek?

"Címzett: Dr. XYZ, ÖBV-helyettes
Feladó: az adós
VH-ügyszám:
Tárgy: Vht. 41. §-szerinti eljárás lefolytatása

Tisztelt Címzett!
Alulírott, "ADÓS" fenti VH-ügyszámban Önöknél folyamatban lévő végrehajtási ügyemben kérem a hivatkozott eljárás lefolytatását.
Kérelmem indoklása: a kézhez kapott végrehajtási 7.pontjában olvasható „A fizetési meghagyás jogerőre emelkedésének napja: 2010.10.29” alapján a követelés elévült, ezért kérem Tisztelt Címzettől, hogy a tárgyban megjelölt jogszabály alapján:

  • közölje a végrehajtást kérővel, hogy az adós szerint a követelés elévült,
  • hívja fel, a végrehajtást kérőt, hogy nyilatkozzon, elismeri-e az elévülést,
  • határozottan kérem, hogy adóssal mindenképpen közölje a felhívás eredményét,
  • kérem, hogy a végrehajtást kérő válaszának megérkezéséig ne terjessze bíróság elé sem az adós kérelmét, sem a végrehajtást kérőnek küldött felhívás eredményét.

Dátum, aláírás....

Rezeske # 2018.11.27. 19:37

Akkor megírom neki, hogy 2 példányban nyomtassa ki, írja alá, egyiket vetesse át hivatalosan a VH-val, a másik meg ott marad....

Rezeske # 2018.11.27. 19:36

KBS,

már írom is a doksit neki,Ő majd kinyomtatja, aláírja, és kész. Ilyenkor nem fenyegeti gondolom sem az inkasszó, sem egyéb huncutság, legalábbis addig, ameddig a kért eljárás nem jár valamilyen eredménnyel, ugye?

Nagyon köszönöm a segítségeteket :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2018.11.27. 19:29

Persze. De jegyzőkönyvbe is mondhatja. Csak legyen nyoma.

Rezeske # 2018.11.27. 19:28

Bocsánat, tényleg egy utolsó kérdés: most kérdezi a tesóm, hogy ezt a kérelmet ha Ő megírja otthon, kinyomtatja, akkor beadhatja a végrehajtónak? Aki gondolom, hivatalosan átveszi, és foglalkozik vele?