Kilakoltatás


Galga # 2022.09.10. 14:36

Sziasztok,

Egyik ismerősömet 1 héttel a kilakoltatás előtt értesítették, akkor kapta meg a levelet.

Azt állítja korábban sem kapott levelet azzal kapcsolatban, hogy ki kellene költöznie, csak pár héttel ezelőtt küldött neki a végrehajtó egy nyilatkozatra való felhívást, hogy önkéntesen átadta-e a lakást.

Tudnátok segíteni abban, hogy milyen leveleket, felszólítást kellett volna kapni és mikor, ahol konkrétan felszólítják?

papinianus88 # 2022.09.10. 15:59

Az arveresi jegyzokonyvben, amennyiben bekoltozhetoen kerult ertekesitesre az ingatlan, megjelolte a konkret jogszabalyhelyet anno a vegrehajto, amely alapjan 30 napon belul hagyja el az ingatlant. A veszelyhelyzet idejen alkalmazott 57/2020 ill. 229/2021 Korm.rendelet bekavarhatott, hiszen a kiuritessel kapcsolatosan nem intezkedhetett a vegrehajto. Mivel 2020.06.16. Napjatol intezkedhet, valoszinusitem, hogy a jegyzonekegkuldte a tajekoztatast a lakoingatlan birrtokba adasarol, amelyet koveto 60 nap utan foganatosithatja a birtokba adast. Ezt kuldhette meg az adosnak, amennyiben kerte hataridoben a birtokba adast az arveresi vevo. De nem tudunk semmit... mikor volt az arveres? Kapott arveresi jegyzokonyvet? A vevo tulajdonjog bejegyzeserol a hatarozatot atvette, amelyet a foldhivatal kuldott stb. Gondolom azert kereste meg a vegrehajto -NEM kotelezettsege- ,hogy elhagyta- e az ingatlant, hogy sor kerulhet-e a birtokba adasra.

Galga # 2022.09.10. 16:38

Az szinte tuti, hogy utólag visszapapíroznak bármit. Árverési jegyzőkönyv tuti nem lett kézbesítve. Pontosabban egy szabálytalan meghatalmazás (tehát nem erre a végrehajtási eljárásra szóló meghatalmazás) alapján egy halott személynek küldték ki.

A tulajdonjog bejegyzésről szóló határozatot a földhivatalban kikérte.

Tehát nem is az a baj, hogy nem ő a tulajdonos. Hanem az a fő probléma, hogy semmi tájékoztatást nem kapott a kiköltözés kapcsán a végrehajtótól, hanem csak egy 6 nappal a kilakoltatás előtt megérkezett levelet. Meg ugye a nyilatkozattételre való felhívást.

TSTS # 2022.09.10. 18:46

Bocsánat, ide jobban passzol:
Szép estét Mindenkinek!
Egy "kis" segítséget szeretnék kérni. Én, mint árverési vevő, szeretném kérelmezni a végrehajtótól az ingatlan kiürítését. Ezt csak személyesen/postán tudom megtenni, vagy van esetleg lehetőség ügyfélkapus azonosítással beküldeni a kérelmet? Ha van, küldjetek kérlek linket/iránymutatást/bmit!
Előre is NAGYON köszönöm a segítséget!

Majordomus # 2022.09.10. 20:03

Iit is ugyanaz a válasz.

gerbera317 # 2022.09.10. 20:14

És ugyanaz a helyre gazítás is.

papinianus88 # 2022.09.11. 16:40

Pontosabban egy szabálytalan meghatalmazás (tehát nem erre a végrehajtási eljárásra szóló meghatalmazás) alapján egy halott személynek küldték ki.

Ha ez igaz lenne, nem is jogeros az arveres, nem tortenhetett volna meg a tulajdonjog bejegyzes stb. Erosen ketlem, hogy ez pontosan igy tortent... elobb az iratanyagot kellene megnezni. (Ha a posta nem kereste jelzest huzta be, egy meghatalmazott halalat a budos eletben nem fogja megtudni a vegrehajto, ha emiatt kifogaast adnal be...)

Az szinte tuti, hogy utólag visszapapíroznak bármit.” Azert a szavakkal ovatosan. :) latom a vegrehajtok remdszeret sem ismered, ami szazadmasodpercre rogziti az iratok elkesziteset, kinyomtatasat, kerelmek iktatasat. Nem mondom, hogy lehetetlen, de egy valamirevaló vegrehajto iktatja a birtokba adasi kerelmet a rendszerebe, hiszen utana kuldi is a jegyzoi tajekoztatast.

Majordomus # 2022.09.11. 20:09

Mi lenne ha beszélnél a végrehajtóval?

atom # 2022.09.13. 14:32

Üdvözlet !

A fórumban választ nem találtam de VHt-ban sem , ezért teszem föl itt a kérdést.
Ma értesített a jegyző, hogy 2 hét múlva kilakoltatásra kerül sor, mivel adós nem költözik ki önként.Nagyon kevés idő adatott sajnos.
A levélben az áll , hogy teherautó/kat/ , és 8 fő rakodót kell biztosítanom az ingatlanban lévő ingóságok elszállítására, +,mindezeknek egy tároló helyiséget kell bérelnem 60 napra.Esetleg ha valakinek konkrét tapasztalat van, megköszönöm.
Kérdésem .
0./.Az elszállíttattás a végrehajtó feladata-e , az új tulaj költségére ?
1./.Az ingóságok részletesen tételezve , jegyzőkönyvbe kerülnek ?
2 ./.Ha elszállításra kerülnek a bútorok, egyebek,a tároló kulcsa a jegyzőnél letétbe helyezendő, vagy az új tulajdonosnál marad , vagy kinél lesz ?
3./.Ha mégis igényt tart rá később a volt tulaj , akkor ki felel átadásnál hogy minden db. valóban visszakerült hozzá , kell tanú vagy irat erről , mi a formája ennek ?
4./H a egy bérelt tárolónál is ugyanúgy az új tulajdonosnál lesz a kulcs , akkor tárolóként az ingatlan is megfelel ..Van -e lehetőség arra jogilag , hogy miután zárcsere, birtokba adás megtörtént 60 napig az átadott ingatlanban marad az ingóság megőrzésre , az új tulajdonos addig nem költözik be ?
5./.Mi várható ha valamilyen oknál fogva a feltételeket, árverési vevő nem tudja időben teljesíteni i, /elszállítás, teherautó/ ?

Majordomus # 2022.09.13. 20:12

Első körben beszélj a végrehajtóval.
A legokosabb ha nem vered magad költségekbe ís az ingatlanban tárolod a cuccokat 60 napig.
De ezt beszéld meg vele.
Ingatlan lepecsételése 60 napra stb.

gerbera317 # 2022.09.13. 21:27

Nem egy ugyanilyen kérdésre válaszoltam 2022.09.07. 08:48-kor a [Vevő jogai - ingatlan végrehajtás] című topikban? Első körben inkább azt kellene elolvastatni a kérdezővel.

atom # 2022.09.30. 17:51

Üdv.
A birtokbaadásról kérdeztem ezelőtt itt.Talán nem árt ha más is elgondolkodik.
Meglett az időpont. A vh. nem jelent meg az ingatlanátadásra, rendőrök , a kirendelt időpontot követően, 15 perccel.Kedélyesen elbeszélgettek az ott megjelent ilyen -olyan jogvédőkkel,-Magyarország mint olyan nincs is stílusban, majd megállapították hogy vh. nincs jelen majd távoztak.Hívtam az irodát az időpont előtt 6 perccel, de senki nem vette fel.
Ezután vh,irodától kb. fél óra múlva jött a hívás, hogy kollégák valszeg eltévedtek, aztán meg hogy az utca végén várták a szolgálati segítséget stb.Hm.Végrehajtót senki nem látta ,sem mi , sem az ott megjelentek..Közölték, hogy hát akkor majd valszeg jövőhéten újra.Állítólag, zárszakértő, meg gyepmesteri szolgálat is ki lett rendelve de azt se látta senki.Hát ez így !

Majordomus # 2022.09.30. 19:42

Vegyél a vh-ak egy gps-t és add be neki az irodába. Jövő éten odatalál. Minek a gyepmester? Harap az adós?

atom # 2022.10.01. 12:06

Majordomus

A humor sosem árt.
Igazából mennyire hiteles, az hogy , egy vh.első indokként másik utcába mentek/vannak, másoddiként ill.az utca elején voltak ?
Mennyire hiteles hogy a rend őrei, és vh.egymással nem kommunikálnak ?Hogy vh. árverési vevőt nem hívja , csak a meg nem jelenés után 1/2 órával ?
Hogy a hívott tanúk, segítők szabadságot vesznek ki ?
Hogy a kötelezett tapsikol mert vh. nem jött ?2 éve nem kérnek tőle használati díjat talán azért ?
A gyepmester , és harapós tulaj ?, A tulaj én vagyok , régóta ,de igazából a valódi kutyák miatt szükségesek .

.

Majordomus # 2022.10.01. 19:18

Jövő héten folyt. köv.

tarapara # 2022.10.07. 09:55

Sziasztok.
A PK.291. sz. állásfoglalás értelmében a végrehajtás során a kötelezett jelenlétében a lakásból kiürített ingóságokat a végrehajtó az ingatlan előtt közterületen helyezi el, elszállításáról a kötelezettnek kell gondoskodni.
Tudom a botrányok miatt a végrehajtók ezt el akarják kerülni (helyette 60 napos tárolás), de ha az árverési vevő ragaszkodik ehhez, létezik-e olyan jogszabály, ami alapján a közterületre kipakolás megtagadható?

Másik kérdésem, hogy több felől hallottam, hogy újabban postai–tértivevényes úton lehet csak szabályosan értesíteni a kötelezettet az ingatlan kiürítés időpontjáról, személyesen nem viheti ki a végrehajtó. Az ingatlan árveréshez kapcsolódó kilakoltatási ügyekben a kötelezett értesítésére vonatkozó jogszabályt megtudnátok nevezni?

A választ előre köszönöm.

gerbera317 # 2022.10.07. 12:45

a kötelezett értesítésére vonatkozó jogszabályt megtudnátok nevezni?
Persze: Vht. (1994. évi LIII. törvény a bírósági végrehajtásról). De mire mész így vele?
létezik-e olyan jogszabály, ami alapján a közterületre kipakolás megtagadható?
Igen, a Vht. De mire mész ezzel a válasszal?
postai–tértivevényes úton lehet csak szabályosan értesíteni a kötelezettet az ingatlan kiürítés időpontjáról, személyesen nem viheti ki a végrehajtó
Hallottad, vagy olvastad is esetleg a Vht-ban?
Na jó, ne packázzak veled, igaz?
A fenti első és harmadik kérdésedre a választ a Vht. 37. § adja meg, ott is konkrétan a (2) bekezdés. Ha lusta vagy odalapozni, akkor tudd meg innen: főszabály szerint postai úton kell ezeket megküldeni, de ha a végrehajtónak olyan kedve van, akkor személyesen is kézbesítheti; utóbbi esetben jegyzőkönyvet kell készítenie a kézbesítés eredményéről.
A fenti második kérdésedre a választ a Vht. 182. § adja meg. Ha lusta vagy odalapozni, akkor tudd meg innen: Le van írva, hogy mit kell tenni, ebből pedig következik az is, hogy akkor mit nem szabad. A lényeg, hogy nem szabad a cuccot közterületre kiszórni, és ott őrizetlenül hagyni. Illetve, a 182. § (2) első mondata értelmezhető akár úgy is, de tegyük hozzá, hogy az nagy gyökérség: hatlamas rúgás a már földön fekvőbe, és utána még azt is hagyjuk, hogy bárki más is belerúgjon. Normális végrehajtó ilyet nem enged meg, még ha a bíróság engedi, sem!

tarapara # 2022.10.07. 16:46

Gerbera
Köszönöm a választ.
Értelmezésem szerint a Vht. 182. § (1) arra az esetre vonatkozik, ha a kötelezett nincs jelen a kilakoltatáson. A (2) pont pedig az előző folytatása miszerint, ha másik lakásba nem lehet elszállítani az ingóságokat, akkor 60 napig raktározni kell. Eddig ezt úgy értelmeztem, hogy ez mind abban az esetben érvényes, ha a kötelezett nincs jelen, hogy távollétében ne semmisüljön meg az ingósága. Ha pedig jelen van, akkor ő felel a saját ingóságaiért, ezáltal ő köteles az elhelyezésről is gondoskodni. Nehéz elhinni, hogy a jogalkotó célja az lett volna, hogy az adós ingóságaiért való felelősséget az adós jelenlétében is az árverési vevőre hárítsa.

Majordomus # 2022.10.07. 19:12

Nem ez a cél hanem amit gerbera írt. A visszaélések elkerűlése.