Egyéni vállalkozó végrehajtása


ilke # 2022.12.21. 04:26

Egyéni vállalkozóval szemben végrehajtás foganatosítható, azonban a vállalkozó idöközben kft-t alapított, tehát egyéni vállalkozóként nem lesz bevétele többet. Az eszközeit is bevitte az új cégbe, magánvagyonát is elrendezte valószínűleg a végrehajtás miatt. Milyen lehetőségei vannak a végrehajtónak, a végrehajtás során hozzá lehet-e férni az új cégben levő pénzeihez? Köszönöm

Szomorú örökös # 2022.12.21. 04:50

ilke

Az eszközeit is bevitte az új cégbe, magánvagyonát is elrendezte valószínűleg a végrehajtás miatt.

Szerintem simán megáll itt a fedezetelvonás is, bár ez csak egy laikus vélemény.
Ha viszont élni akar valamiből legálisan, akkor kell kivegyen pénzt a kft-ből előbb-utóbb, ha mást nem, akkor fizetést,
ez esetben pedig egyértelműen be fog figyelni a végrehajtó. Az utalásos számlái ugyebár a kft-számlára mennek,
a készpénzesek pedig a házipénztárba, aminek egy esetleges ellenőrzéskor hiánytalanul meg kell lennie.
Ha nincs, akkor az szimpla sikkasztás és megsuhintják érte. Tehát közvetlenül nem költheti el a kft. pénzét.

drbjozsef # 2022.12.21. 05:51

ilke,

Közvetlenül nyilván nem, a cég pénze a cégé.
(Hogy lehet-e, érdemes-e vizsgálni a fedezetelvonást, az adott körülmények ismeretében lehetne eldönteni, de ha nem teljesen hülye az illető, akkor nem könnyen érhető el eredmény ezzel)

A Kft-ben lévő üzletrésze természetesen lefoglalható.
(Ha volt egy csepp esze, csak kis része van a cégben)

Szomorú örökös # 2022.12.21. 06:34

drbjozsef

A Kft-ben lévő üzletrésze természetesen lefoglalható.
(Ha volt egy csepp esze, csak kis része van a cégben)

Ha meg nem volt hozzá elég esze, akkor egyszemélyes kft-t alapított.
Legalábbis régen még volt ilyenre lehetőség. Nem tudom, hogy most lehet-e...

Főleg ha ő a korlátolt felelősségben bízik, mert az ugyebár a kft tartozásaira vonatkozik csak.
Itt viszont az ő magán-, pontosabban egyéni vállalkozóként összehozott tartozása a kérdés.

ilke # 2022.12.21. 06:44

A cégnyilvántartás szerint egyszemélyes a kft.
A fizetését készpénzben is felveheti?

Szomorú örökös # 2022.12.21. 07:45

ilike

A fizetését készpénzben is felveheti?

Persze, nyilván felveheti, de ha a végrehajtó küld a cégnek egy fizetés letiltást
és azt nem hajtja végre, szimplán meg is büntethetik érte a kft-t.

drbjozsef # 2022.12.21. 07:47

Főleg ha ő a korlátolt felelősségben bízik, mert az ugyebár a kft tartozásaira vonatkozik csak.
Itt viszont az ő magán-, pontosabban egyéni vállalkozóként összehozott tartozása a kérdés.

Ha bevitte a cégbe az eszközeit, akkor az az egyszemélyes üzletrész lefoglalásával az megszerezhető.

osztap # 2022.12.21. 07:55

ilke,

Érdemes lenne konkretizálnod, hogy vajon (i) ugyanazt a tevékenységet folytatja a cég, mint amit anno az egyéni vállalkozó végzett, (ii) az ev. nem szüneteltette a tevékenységét, amikor a céget alapította, és (iii) a kötelezettség az egyéni vállalkozói tevékenység keretében keletkezett. Mert akkor az Evectv. 19/C. és 19/D. § szerint a kft és a korábban egyéni vállalkozó magánszemély egyetemlegesen felelnek az egyéni vállalkozó kötelezettségeiért ami az egyéni vállalkozói tevékenység megszűnéséig keletkezett.
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

ilke # 2022.12.21. 10:02

Az egyéni vállalkozói tevékenység még most is élő cégként szerepel a nyilvántartásban, az új cég tevékenységei között megtalálható a régi is.
A hozzászólásokból úgy látom, azért nem teljesen reménytelen a végrehajtás. Köszönöm

Vadsuhanc # 2022.12.21. 11:19

Kedves Ilke!

Milyen jogerős ítélettel vagy záradékkal rendelkezel és abban ki van megjelölve adósként? A magánszemély?

Amennyiben a magánszemély ellen indítottad el a végrehajtási eljárást akkor nincs más dolgod csak az, hogy a végrehajtót tájékoztatod, hogy az adós körülményeiben milyen változás állt be. A végrehajtó tudni fogja mit lehet és mit nem, mit és hogyan vonhat le és miből mennyit tilthat le.

ilke # 2022.12.21. 11:51

Várjuk, hogy a fizetési meghagyás kézbesítési kifogás határideje leteljen,, utána kerül a végrehajtóhoz. Csak érdekelt előzetesen, van-e értelme tovább vinni az ügyet úgy, hogy egyéni vállalkozóként már nem lesz bevétele az adósnak.

Vadsuhanc # 2022.12.21. 12:12

Ilke...

A fizetési meghagyás gondolom a magánszemély "ellen lett kiadva". Ha jogerőre emelkedik a végrehajtást is csak a magánszemély ellen tudjátok kezdeményezni. A végrehajtási kérelemben pedig kérhetitek, hogy az adós teljes vagyonára mindenre kiterjedően a végrehajtás. A végrehajtót tájékoztatjátok, hogy milyen információtok van az adós jövedelmét és vagyonát illetőleg és a végrehajtó ennek alapján fog intézkedni és dönteni.

A fizetési meghagyás perré alakul, akkor nyilván a bírósági a döntés függvényében lehet intézkedni a fentiek alapján ha a pert megnyered.

A fizetési meghagyás természetes személy ellen beadva ezek szerint.....

ilke # 2022.12.21. 13:38

E.v. ellen van jogerős fizetési meghagyás, amely akkor alakul perré, ha az adós indokoltan kifogást emel a kézbesítés ellen , ennek határideje 15 nap. Utána már indulhat a végrehajtás. Ezt az infót kaptam az ügyvédtől..

Vadsuhanc # 2022.12.21. 15:00

Ilke...

Igen ez így van, de neked a kérdésed teljesen másra vonatkozott. ...

Ezt kérdezted:...„" Milyen lehetőségei vannak a végrehajtónak, a végrehajtás során hozzá lehet-e férni az új cégben levő pénzeihez? ”"

Magánszemély ellen elindult végrehajtásban a magánszemély vagyonára vonatkozóan lehet a végrehajtást foganatosítani. Ha a végrehajtás elrendelésekor a magánszemély teljes vagyonára kéred a végrehajtást abban minden benne van. A végrehajtó tudomására hozott az adós vagyonát illető információkat , Ő azt értékeli és amit a törvény enged azt végrehajtja bárhol is fellelhető vagyon az az országban.
Bízd a végrehajtóra.

Hogy érdemes-e elkezdeni erre a válasz igen... Mert ha nem kezded el akkor esélyed sem lesz a követelésedhez hozzájutni.

gerbera317 # 2022.12.21. 15:20

Bízd a végrehajtóra
Úgy-úgy. De azért nem árt beavatni a végrehajtót is, hogy az adósnak cége van, és a vh-kérő kéri a lefoglalást. Meg hogy a helyszíni eljárásnál jelen kíván lenni, és tényleges ingófoglalást akar.

osztap # 2022.12.21. 16:08

Nem volna értelme kiadatni egy másik fmh-t is, a cég ellen, az Evectv. egyetemleges felelősségi szabályára alapítva? Akkor inkasszóznák a cég bankszámláját, és ingófoglalhatják a pénztárát. Ahova befolynak a bevételek.

gerbera317,

Miért érdemes tényleges ingófoglalást kérni a magánszemély ellen?
Azt gondolnám, hogy ha csak a magánszemély ellen folyik a végrehajtás, akkor a kft-ben levő üzletrészt lefoglalja a végrehajtó. Amivel a vh. kérő nem nagyon van előrébb, ritkán tolonganak érte az árverési vevők.

Vadsuhanc # 2022.12.21. 16:15

osztap!

Én nem értek hozzá, de nem csak a jogviszonyból fakadóan ( szerződés, megállapodás ) keletkezett tartozás kapcsán lehet fizetési meghagyással, perrel élni?

Ha a kérdező már végrehajtást kérő lesz szerintem az adós teljes vagyonára kérhet végrehajtást, azt, hogy mit lehet lefoglalni és mit nem azt a törvény szabályozza és a végrehajtó tudni fogja....

osztap # 2022.12.21. 16:45

Vadsuhanc,

Egyetértek, az ev-vel kötött szerződésből ered a tartozás. A kft egyetemleges felelősségét az Evectv nyitja meg, amikor az ev a kft-be vitte be a tevékenységét. A hivatkozást írtam alább.

adós teljes vagyonára kérhet végrehajtást
Nekem épp ez a gondom. Az adósnak van egy (eladhatatlan) kft-üzletrésze, de nincs pénze. A pénz a kft-ben van, és amíg az adós-tulajdonos-ügyvezető nem fizet magának osztalékot vagy fizetést, szerintem ott is marad. Ezért indítanám a kft ellen is az fmh-t, majd a végrehajtást. Akkor inkasszózni lehet a kft-t, azaz a végrehajtó hozzáfér a pénzhez.

Vadsuhanc # 2022.12.21. 16:59

osztap!

Értem amit írsz, de maga a jogviszony amiből majd keletkezik a végrehajtás az a személy ellen irányul. Ha lesz elmarasztalás, majd akkor lehet eldönteni, hogy a KFT-ből van-e olyan vagyon amit a magánszemély elleni végrehajtásban le lehet foglalni. Véleményem, hogy ezért a KFT ellen nem lehet jogi eljárás indítani külön, hiszen maga a KFT a tartozást keletkeztető jogviszony kezdetén még nem is létezett.

Szomorú örökös # 2022.12.21. 17:30

Vadsuhanc

Itt a történetben ott rejtőzik a 22-es csapdája, hogy ha az egyéni vállalkozó ellen indul törvényes végrehajtás, akkor azzal egészen konkrétan a céget kell a végrehajtónak értesíteni - ami mögött nyilván szintén az adós áll, de hiába bújt el a cég mögé - hogy végrehajtás van xy ellen, mindenféle jövedelmére kötelezően letiltást kell foganatosítania a tartozás rendezéséig. Mi több, ahogy már írták, simán a teljes üzletrésze lefoglalható. Na már most ha az illető egy fillért nem vesz ki a cégből, akkor az ott szaporodik és leginkább a készpénzes számlákkal van bajban, mert azt bár ő kapja kézhez, de az még mindig kizárólag a cég pénze és a házipénztárban kötelező ott lennie. Elkölteni nem tudja, mert bármikor számon kérhetik rajta. Viszont ha mégis elkölti úgy, hogy az a házipénztárban nincs lefedve, akkor az bizony kőkemény sikkasztás és az már bűncselekmény, amivel simán bíróságra kerülhet az ügy. Még a céges bankszámláról sem fizethet ki akármit mondjuk kártyával a boltban, mert ellenőrzéskor simán kibukik, hogy mire is költött. Viszont amennyiben egyetlen fillért is kivesz, mint jövedelem a cégből, akkor arra kötelező a letiltást végrehajtania, mert ha nem teszi, az megint büntetést von maga után. Szóval én az illető helyében bevallom, nem szívesen lennék most. Nem fogja sehogyan sem megúszni a tartozás kifizetését.

Vadsuhanc # 2022.12.21. 17:48

Kedves szomorú örökös!

Kicsit álljunk meg... Jelenleg még nincs ( NINCS ) folyamatban végrehajtási eljárás! Még jogerős fizetési meghagyás sincs...Sem bírói ítélet, így végrehajtási kényszerrel behajtható összeg sincs.

Magyarul túlszaladsz egy kicsit a kérdésen.... De a kérdező leírta magánszemély ellen adta be a fizetési meghagyást. Ha a fizetési meghagyás jogerőre emelkedik, akkor is a magánszemély vagyonára terjed ki. Azt meg a bíróság és a végrehajtó fogja megállapítani, hogy a KFT-ben lévő vagyon végrehajtás alá vonható-e vagy sem az adós magánszemély tartozása kapcsán.

Szomorú örökös # 2022.12.21. 19:09

Vadsuhanc

Magyarul túlszaladsz egy kicsit a kérdésen..........a bíróság és a végrehajtó fogja megállapítani, hogy a KFT-ben lévő vagyon végrehajtás alá vonható-e vagy sem az adós magánszemély tartozása kapcsán.

Nem konkrétumokat írtam, hanem azt, hogy feltehetően mi várható. És egyáltalán nem én írtam, hanem drbjozsef, hogy a végrehajtás alá került magánszemély (vagy nevezzük egyéni vállalkozónak) kft-vagyonrésze simán lefoglalható a végrehajtó által, mert az már nem a cég, hanem a tag, azaz a magánszemély vagyonának számít. Innen kezdve jön minden még, amit leírtam. De nem szeretném magam ismételni. Volt nekem is egy kft-m, ami becsődölt, immár több mint 3 éve fel is számolták. Azóta tiszta vagyok, minden megítélt tartozást kamatostul rendeztem anyagilag tavaly tavasszal, amikor jelentkeztek érte végre hivatalosan. És hát innen van minden információm azokról, amiket leírtam.

Vadsuhanc # 2022.12.21. 19:42

szomoru örökös.....

  1. Rendben..
  2. Nálam édesanyámnak volt KFT-je.. Bíróság állapította meg a személyi felelősségét a tartozás miatt. Én örököltem. Gerbera317 és KBS tanácsai alapján egy egy oldalas levélben kérelmezve a végrehajtási lapot a Törvényszék visszavonta. Én sem tartozom már kb 15 millió forinttal.........

Most akkor mi van?

ilke # 2022.12.21. 19:47

Köszönöm szépen mindenkinek a hozzászólást, nagyon hasznos volt.

Majordomus # 2022.12.21. 21:14

Na ebből sokat tanultam...