Végrehajtási jogi fórum


Chentine # 2011.08.18. 12:01

Behajtani nem, ez ok, de végrehajtani? Mi van akkor, ha a postások által is jól ismert K. Imre Önálló bírósági végrehajtó küld egy levelet, hogy fizessen valaki? Ilyenkor a szerződés általi követelés az semmi? Szabálysértési bírságnak sem lenne ilyenkor értelme?

végrehajtó1 # 2011.08.18. 11:41

Chentine

Ha nincs semmid akkor nem tudják behajtani.A Tb majd elévül, a Bkv pótdíjt pedig nem hagyják elévülni.Később ha lesz valamid akkor azt végrehajthatják.

Biff Tannen # 2011.08.18. 11:19

végrehajtó1, köszönöm a választ.

Chentine # 2011.08.18. 10:54

Üdvözlök mindenkit!

Végrehajtással kapcsolatban érdeklődnék.

Mi van abban az esetben, hogyha én társadalombiztosításra vagyok kötelezett(mert nincs munkám), nincs meg a 200 ledolgozott napom(nem kapok semmilyen ellátást), bejelentkeztem társadalombiztosításra és ezek után én sem(mert nem tudom) és a szüleim sem fizetik? -> miből hajtják végre(mivel saját vagyonom sincs itt a szülői házban)?

Mi van akkor ilyen esetben, ha egy cégnek jogos követelése van egy adott esetben(pl. BKV. Zrt. pótdíj) vagy egy megkötött szerződés? Miből hajtják végre, mivel nem vagyok semmire sem jogosult és a képzettségem alapján elhelyezkedni sem tudok?

Mi van olyan esetben, hogyha valakinek ilyen esetben ügyvédre van szüksége vagy mondjuk szabálysértési eljárást kezdenek valami miatt és nem jogosult közmunkára sem, mert a szüleinek az 1 főre jutó össz jövedelme meghaladja a minimumot, ami után jogosulttá válik? Miből hajtanak végre?

Nem vagyok jelenleg részese egyiknek sem, de ha kialakul egy ilyen szituáció(tb-nél esedékes), akkor kíváncsi vagyok, hogy mire számíthatok.

végrehajtó1 # 2011.08.18. 10:34

bajos
Az lenne a legjobb ha el tudnátok adni és kifizetni a bankot.De a kiskorúak miatt ez szinte lehetetlen.A közös ingatlanra vh jogot jegyezhetnek be, a vh által ha végrehajtás indulna.Ha ez lenne arról a vh-tó és a főldhivatal is küld értesítést ill. határozatot.
Ha ilyen a helyzet akkor vissza kellett volna utasítani az örökséget.Beszélni kell a közösképviselővel hogy kérje a végrehajtást .

végrehajtó1 # 2011.08.18. 10:27

Biff Tannen
1.Először megpróbálják munkabérből és ingóságból behajtani,ha nem sikerül akkor árvereznek.Hogy mikor azt tőlük kell megkérdezni.De próbálja meg elengettetni , hátha elengedik, vagy mérséklik.
2.igen
3.igen de:
Lakóingatlan esetén a kikiáltási ár a becsérték 70%-ának megfelelő összegre szállítható le, ha az adósnak ez az egyetlen lakóingatlana, lakóhelye ebben van, és a végrehajtási eljárás megindítását megelőző 6 hónapban is ebben volt.
4.alacsonyabb a becsérték tehát olcsóbban meg lehet venni.

bajos # 2011.08.17. 13:54

Tisztelt Végrehajtó 1!

Az alábbi kérdésem lenne:

Élettársam - idén házasudunk össze - banki jelzáloggal terhelt ingatlanrészt (1/4) örökölt édesapjától 2006 decemberében. Sem az adósság, sem a lakás rezsiköltsége nem volt fizetve.
A lakásban az édesapa élettársa és a kapcsolatból született gyermekek laktak tavalyi évig. Akkor kiköltöztek, de máig oda vannak bejelentve.

Az ingatlanra jelenleg jelzálogjog van bejegyezve. A rezsitartozások (közösköltség) miatt szintén. Jelenleg a tartozások a lakás árát már meghaladják.

Kérdésem: hogyan tudjuk a lakás árverezését kezdeményezni?
közös ingatlanunkra bejegyezhetnek jelzálogjogot?
erről hogyan értesülünk?
kin hajtják be a tartozást (4 érintett van, kettő kiskorú)

Válaszát várom, köszönettel
Bajos

Katalin 0925 # 2011.08.17. 08:51

Tisztelt fórumozók!
Gyors segítséget szeretnék kérni valakitől az alábbiak miatt:
Lakáshitel felmondás miatt végrehajtási jog bejegyzése megtörtént a tulajdoni lapon (4.600.000 ft.), majd az állami kezességvállalás később lett beváltva (3.600.000 Ft), ami azt jelenti, hogy már ezzel az összeggel nem a végrehajtást kérőnek tartozom, hanem a NAV-nak, így a NAV is bejegyeztette ugyanezen összeget (3.600.000 Ft) végrehajtási jogként a tulajdoni lapon! Tehát így már összesen a végrehajtó által bejegyzett összeg maradt a 4.600000 Ft + a NAV által bejegyzett összeg is 3.600.000 Ft.
Kérdéseim:

  • Hogyan lehet egy összeget kétszer bejegyezni végrehajtási jogként a tulajdoni lapon? (Én elismerem a tartozást, de ne kétszer kelljen már megfizetnem egy összeget!)
  • Ha elárverezésre kerül a lakás, akkor a végrehajtó is a végrehajtási jogot fogja követelni, meg a NAV is?
  • Mit tehetek?

A gyors válaszokat előre is köszönöm, és elnézést ha esetleg "zavarosan" írtam zavarodásomban.

Biff Tannen # 2011.08.16. 11:52

Tisztelt végrehajtó1!

Van egy közös ingatlanom valakivel. Ez a valaki nemrég elhunyt. Ezután kaptam egy levelet, hogy az elhunyt tartozása miatt a NAV végrehajtási jogot tett az ingatlanra.
A hagyatéki most zárult, ahol 3-an örököltük meg az ingatlanrészét, vele együtt a NAV tartozást (kb 1 millió forint).

Kérdéseim a következők lennének:

  1. A NAV mikor kezdik meg az ingatlan árverezését?
  2. Ha a másik 2 örökös nem tudja kifizetni az örökölt tartozást, akkor van-e lehetőségem az árverés során megvásárolni a részüket?

Sajnos elég rossz a viszony, így megegyezést nem tudok velük létrehozni.
3. Ha jól tudom, akkor a becsérték 75%-án indul az árverezés, majd ha ez sikertelen, akkor utána már annak az 50%-áról. Ez így van?
4. Ha lakott az ingatlan (én vagyok bejelentve egyedül), akkor az jelent-e további értékcsökkentést?

Válaszát köszönöm.

Alvinus # 2011.08.15. 06:52

Tisztelt Végrehajtó1!

Köszönöm neked a részletest választ!

További jó munkát.

végrehajtó1 # 2011.08.15. 06:13

1.Ha van munkabére akkor letiltható.A behajtás ideje függ attól is hogy mekkora a tartozás összege, illetve a jövedelme nagysága.Ha csak ingatlana van akkor a mostani helyzetben évek is eltelhetnek mire valaki megveszi.Vagy ha te vagy az egyetlen vh kérő akkor a 2. árverés után átveheted, bizonyos feltételekkel.

Ha közjegyző elött elismerte akkor sokkal gyorsabb az ügymenet.
2.A tartozás évülhet el, ha nem teszel semmit .Nem tettél rosszat.
3.
Az ingatlan átvétele a végrehajtást kérő által
158. § (1) Ha a 156. § alapján megtartott második árverés is sikertelen volt, úgy a végrehajtást kérő veheti át az ingatlant.307
(2) Ha több végrehajtást kérő van, a végrehajtó megállapítja a becsérték felét meghaladó legmagasabb árajánlatot az ingatlant az veheti át, aki a becsérték felét meghaladó legmagasabb árajánlatot tette. Ha a becsérték felének megfelelően vagy azt meghaladóan több egyenlő árajánlatot tettek, az átvételi jogosultság a 165. §-ban meghatározott sorrend szerint alakul.
(3) A becsérték felének, illetőleg az azt meghaladó átvételi árnak megfelelő összeget be kell számítani a végrehajtást kérő követelésébe.
(4) Ha a végrehajtást kérő követelésének összege nem éri el az ingatlan becsértékének felét, a különbözetet a végrehajtást kérő köteles az árverési vevőre nézve irányadó szabályok szerint befizetni.
(5) Ha az árverésen a kikiáltási ár csak a becsérték 70%-ának megfelelő összegig szállítható le, az ingatlant ennél alacsonyabb összeg fejében nem lehet átvenni; az átvételre megfelelően alkalmazni kell a (2)-(4) bekezdésben foglalt rendelkezéseket is.308
(6) Az átvétel jogkövetkezménye azonos az árverési vétel jogkövetkezményével.
159. § (1) Ha a végrehajtást kérő nem vette át az ingatlant, a végrehajtás a második árverésről szóló jegyzőkönyvnek a végrehajtást kérő részére történt kézbesítésétől számított 15 nap elteltétől mindaddig szünetel, amíg a végrehajtást kérő újabb árverés kitűzését nem kérte.
(2) A szünetelés kezdő időpontjától számított 6 hónapnál korábban nem lehet újabb árverést kitűzni.
(3) Az újabb árverésre a második árverés szabályait kell megfelelően alkalmazni.
160. § (1) Ha az újabb árverés is sikertelen volt, a végrehajtást kérő kívánsága szerint a 158., illetőleg a 159. §-nak megfelelően kell eljárni.
(2) Az (1) bekezdésben említett árverést követően tartott újabb árverésekre is a második árverés szabályait kell megfelelően alkalmazni azzal, hogy a kikiáltási árat lakóingatlan esetén is a becsérték feléig lehet leszállítani, sikertelen árverés esetén pedig a becsérték felének megfelelő összeg fejében vehető át az ingatlan.309

Alvinus # 2011.08.15. 00:12

Tisztelt Végrehajtó1!

Egy általánosnak mondható problémáva fordulok Önhöz, kérem válaszát, ha van rá lehetőség.

Előzmény: kb. 3 éve baráti kölcsönt adtam egy ismerősömnek, közjegyző előtt tett tartozáselismerő okiratot irattam vele. A lejárati idő környékén kért egy év haladékot, amit szóban megadtam neki. A kölcsönt - ami tavaly augusztusban lejárt, nem fizette vissza, azóta ígérgetéssel húzza az időt. Most valamit már lépni szeretnék.

Három kérdésem lenne:

1.
Ha végrehajtásra adom az ügyet, akkor - nagyon nagy vonalakban - mennyi ideig tarthat a végrehajtás, ha egyébként végrahajtható ingatlanjai vannak? ( Ez pár, ( 3-4 ) hónap vagy akár egy-két év is lehet? Azaz mennyivel vagyok beljebb a tartozáselismerő nyilatkozat megléte miatt? Mennyire gyorsítja ez a folyamatokat?

2.
Egy tartozás elismerő nyilatkozat elévülhet-e, azaz tettem-e valami rosszat azzal, hogy szóban hozzájárultam ahhoz hogy egy évvel később fizessen? Kellett volna-e erről újabb közjegyzői okiratot csinálnunk a módosított lejárati idő miatt?

3.
Ha árverésre kerül az ingatlana, akkor én leszek-e a tulajdonosa automatikusan, ha nem veszi meg senki? Vagy akkor mi történik? Ezt nem azért kérdezem, mintha szeretném az ingatlant, hanem azért, mert nem tudom, hogy milyen gyorsan lehet elárverezni, azaz kell-e egyáltalán majd valakinek egy árverésen.
( Viszonylag alacsonyabb minőségű termőföldekkel rendelkezik, számomra teljességgel használhatatlanok lennének, nem tudom valaki megveszi-e őket egyáltalán az árverésen. Ha nem, akkor mi történik. )

Köszönöm előre is válaszát, további jó munkát'

Üdvözlettel:

Alvin

végrehajtó1 # 2011.08.14. 18:07

Gyereknek a kölcsönök vissza nem fizetéséből nem lesz gondja.Családra nem terhelik rá, hacsak nem kezes valamelyik.
De az sem jó megoldás ha nem fizettek semmit.Mert a tartozást nem fogják hagyni elévülni.

ObudaFan # 2011.08.14. 18:05

Nem neki lesz problémája, hanem nektek, ha nem fizetitek. EU-n belül pl. elég jól végrehajtható ma már egy közokiraton alapuló követelés.

Aranyoskicsi # 2011.08.14. 08:05

Tisztelt Végrehajtó1.

Utolsó kétségbeesésembe fordulok önökhöz. Olyan kérdésem lenne, hogy milyen következménnyel járhat ha nem tudom fizetni a hiteleimet. Sajnos több is van. Lakás, kocsi, személyi kölcsön, hitelkártya. Fizettük amíg tudtuk, de a frank árfolyam miatt most már teljesen fizetés képtelenné vállunk. Azon gondolkozunk, hogy elmegyünk külföldre és hagyjuk a hiteleket bedőlni, csak szeretném tudni, hogy mivel van egy 7 hónapos fiunk Ő neki esetleg a későbbiekben lenne-e problémája. Vagy a családunkra ráterhelhetik-e. Nagyon köszönöm a válaszát, nagyon várom.

Tisztelettel Aranyoskicsi
.

nandy # 2011.08.12. 11:07

Gondolom, hogy készfizető kezességet vállaltál, és akkor bizony a fennmaradó tartozás miatt a te ingatlanodra is ráteheti a kezét a bank (ha másképp nem tudjátok rendezni a tartozást).

Ricuska # 2011.08.12. 09:06

Szeretnék olyat kérdezni, hogy a lakásomon forint hitel van, jelzálog, két bank. Fiam autója svájci frankos. Én vagyok a kezese. Mi van abban az esetben ha visszaadja a kocsit, és a különbözetet sem tudja fizetni!! Ráterhelhetik az én lakásomra, ill, elvehetik mint kezesnek a lakást?? Fiamnak semmi nincs a nevén csak az autó???

Várom a választ!!

végrehajtó1 # 2011.08.10. 15:40

a jogszabály szerint 5 év után elévül.De, biztos nem fogják hagyni.Néha kapsz egy felszólítást, stb...

Scorpion82 # 2011.08.10. 09:55

Tisztelt végrehajtó1.
Van egy bedőlt lakáshitel a nevemen, 2008-ban dőlt be (én a nevemet adtam hozzá, de nem én fizettem, ezt a bankban is tudták).
Nem tudott ab ank semmiféle érdemi segítséget felajánlani, eladni az ingatlant nem tudtam. A hitel összege 18 000 000 ft volt, ez most a svájci fran miatt 35 000 000-nál jár, vagyis teljes mértékben kezelhetetlen. A banknál sem tudnak mit mondani, a végrehajtás még nem indult meg. Az ingatlan kb. 15 000 000 Ft-ot ér most.
Én mindenképpen el akarom kerülni, hogy rajtam, és a kötelező adóstársként bevont feleségemen ezt a horribilis fennmaradó értéket elkezdjék végrehajtani fizetéslevonással, meg a többivel. Tisztában vagyok azzal, hogy felelek a hitelért, de ez mégiscsak túlzás, nem akarok életem végégig adósrabszolga lenni. Kérdésem az, hogy ha árverezés lesz, elévülhet-e a fennmaradó tartozás valamikor, pl. ha nem tudnak tőlem semmit sem behajtani az ingatlanon kívül?
Válaszát előre is köszönöm.

végrehajtó1 # 2011.08.09. 17:21

birospori

ilyen esetben a vh-nak a bíróságra be kell terjeszteni az iratokat, majd a bíróság dönt.De ha nem hajlandó terjeszd be te, és kérd a vh felfüggesztését addig is.

végrehajtó1 # 2011.08.09. 17:18

Ildiko648

  • licitálhat, nem évül el
  • te nem, de keress egy jó barátot az már igen

Ha neked mégéri az autó akkor egy jó baráttal vetesd meg ha egyedül licitál akkor 25% -ig lemehet az árral.

birospori # 2011.08.09. 15:01

Még az előző kérdésből kimaradt, hogy az utolsó részlet és a felperes ill a végrehajtó újbóli jelentkezése között eltelt 2 év...

birospori # 2011.08.09. 14:59

T. Szakértők!

Válást követő vagyoni perben végrehajtást indított a felperes ellenem. A végrehajtást még jogerős ítélet meghozatala előtt elkezdték. A jogerős ítéletben aztán rögzítésre került, hogy mekkora összeget, milyen részletekben kell fizetnem+ bírósági költségek+plusz végrehajtói költség. Ezt az ütemezésnek megfelelően ki is fizettem. Az utolsó részlet kifizetését követően a felperes előállt azzal, hogy nem fizettem ki és még 800 ezer Ft tartozásom van és újra kérte a végrehajtás elindítását. Banki kivonatokkal és a bírói végzéssel igazoltuk, hogy a kifizetés megtört. A végrehajtó felszólította a felperest, hogy nyilatkozzon. A felperes továbbra is azt nyilatkozza, hogy nem kapta meg a szerinte neki járó összeget. Mit tehetünk? A banki igazolások és a bírói végzés áll az - igazolás nélküli - leírt szavával szemben, ami alapján a végrehajtó persze folytatni fogja behajtást és számolja fel a további és további költségeket. MIT LEHET TENNI? A bírói végzés semmit nem ér? A felperes bemondásos alapon végrehajtathat?

köszönettel
birospori

Ildiko648 # 2011.08.09. 06:22

Tisztelt Végrehajtó!
Árverezés alá került az autóm. Kérdéseim a következőek:

  • rokon licitálhat-e? ha sikertelen az árverés, elévülhet-e, vagyis marad a tulajdonomban?
  • esetleg én megválthatom-e a becsült értékkel?

Ajánlottam évi törlesztést, a nagy összeg miatt, de nem fogadja el a végrehajtást kérő, (a bíróság is egyben akarja velem kifizettetni, de nincs miből) viszont másképp nem tudom fizetni, kérdésem ilyenkor mi a helyzet? Ha egyben nem tudom törleszteni, lefoglalható vagyontárgyam nincs. Hitelt nem tudok felvenni, mert nincs fedezet.
Meddig van a kezében a döntés a végrehajtást kérőnek, magyarul meddig húzhatja a tartozási időt, persze az én káromra, mivel a kamatok nőnek egyre nagyobb lesz az összeg!
Köszönettel

elimori # 2011.08.05. 14:34

Tisztelt végrehajtó!
Köszönöm a gyors választ.
Üdvözlettel
Elimori