Végrehajtási jogi fórum


barlangimedve # 2011.04.23. 16:20

Kellemes ünnepeket kívánok mindenkinek!
Arról szeretnék megtudni valamit, hogy ha még az adós és/vagy a kezes elleni végrehajtás előtt valaki harmadik személy egy összegben "kivásárolja" a tartozást a bank követeléskezelő részlegétől, akkor számíthat-e arra, hogy valamilyen "engedményt" kap, például elengedik a késedelmi kamatot, vagy annak egy részét. Szoktak-e alkuba bocsátkozni, megéri-e nekik mondjuk 10%-ot engedni a mindenféle kamatokkal jól felhizlalt tartozásból annak fejében, hogy egy összegben megkapják a tartozás nagy részét, ellentétben a végrehajtási eljárással, amikor esetleg még ennyit se kapnak?

Előre is köszönöm...

zolltomi # 2011.04.23. 13:59

Miután kézbesítettnek tekinthető a fizetési meghagyás 15 napod van az ellentmondásra, addig biztosan nem. Azt megvárják, hogy az esetlegesen a 15. napon beadott ellentmondásod beérkezik-e vagy sem aztán azonnal megindulhat a végrehajtás. attól a pillanattól már kiszámíthatatlan, akár nagyon rövid időn belül is da akár hetekkel, hónapokkal később. Sok mindentől függhet, pl. letilthetó jövedelem, ingóság vagy ingatlan van-e.

wladimir # 2011.04.23. 09:22

Tisztelt fórum.
A kérdésem az lenne,hogy a fizetésmeghagyás beadása után,mennyi idő mulva kerül végrehajtásra egy ügy?Úgy hogy már házhoz jönnek.

monalisa1 # 2011.04.22. 14:51

A leírtak alapján a végrehajtás jelenleg eredményetelen lesz. A tartozást mindenképp meg kell fizetni - egyre növekvő kamatával és költségeivel. A végrehajtó gondoskodik arról, hogy a tartozás soha ne évüljön el (elég ha évente küld egy fizetésre felszólító levelet., az 5 év elévülés megszakad ill. ujra indul). A tartozást ráteszik a házrészedre is, rossz esetben el is árverezik azt., ami bejön azt jóváírják, a tartozásból azonban sok hátramarad még...

monaLuis
laikus hozzászóló

ghostrider79 # 2011.04.21. 11:59

Jó napot kívánok
Érdeklődni szeretnék hogy 2 évvel ezelőtt vettem egy autót 1200000 ft hitelre de a hitelt nem tudtam fizetni és a kocsit lefoglalták amit 400000ft értékeltek és leírtak a tartozásból.Kérdésem a következő felszólítottak hogy fizesem vissza a tartózást 1200000 de nem tudtam ma meg megjelent a végre hajtó de nem tartozkodtam otthon ilyenkor mi a menete a végre hajtásnak ?Mit foglalhatnak le? 4 kiskorú gyermekem van ő rájuk tekintettel vannak vagy visznek mindent a mi mozdítható gondolok hűtő bojler ágy stb.bejelentett állandó munkám van.És egy jelzálogos házhitelem ilyenkor a házra is terhelheti vagy nem mert annak is csak a fele van a nevemen.Ha nem tud foglalozni olyankor mi van? Várom mielőbbi válaszát.

szenmark # 2011.04.17. 10:40

Tisztelt Fórumozók!

A Vht értelmezésében kérnék segítséget.
Abban az esetben ha nem licitálnak elektronikusan és a személyes árverésen a vételi ajánlatok nem érik el a kikáltási árat akkor 50%-ra le fogják azt csökkenteni. Ha már elektronikusan licitált valaki akkor viszont nem csökkenthetik. A Vht azt is kimondja az elektronikus vételi ajánlatot a rendszer nem teszi közzé ha nem éri el a legkisebb vételárat.
A kérdésem az lenne lehet-e kikiáltási ár alatti elektonikus vételi ajánlatot tenni és ha igen azt közzéteszi-e a rendszer. Tehát ha én személyesen nem tudok megjelenni, de csak a csökkentett 50%-os vételi ajánlatot tudom megtenni, akkor azt eletkronikusan is megtehetem-e?

Válaszokat előre is nagyon köszönöm!

végrehajtó1 # 2011.04.16. 16:53

ancsa0

Kérheti a bíróságtól a vh felfüggesztését ha a azt nyomatékosan alá tudja támasztani:

azaz:

A végrehajtást foganatosító bíróság az adós kérelmére kivételesen akkor függesztheti fel a végrehajtást, ha az adós a felfüggesztésre okot adó, méltányolható körülményt igazolta, és az adóst a végrehajtási eljárás során korábban nem sújtották rendbírsággal.
(4) A bíróság - ha a felfüggesztésről szóló döntéshez szükséges - a feleket meghallgathatja.
(5) A bíróság a felfüggesztésre okot adó, méltányolható körülmények körében kiemelten értékeli különösen az adós által eltartásra köteles és tartásra szoruló személyek számát, az adós vagy az eltartott személy tartós és súlyos betegségét, a végrehajtási eljárás során bekövetkezett és az adóst is sújtó természeti katasztrófát.

végrehajtó1 # 2011.04.16. 16:34

Strobel

A gyerektartás díjat meg fogod kapni a vh költségek levonása után.De továbbra is azt mondom be kell menni a vh-hoz és rákérdezni az vh ügy állására.

végrehajtó1 # 2011.04.16. 16:32

manocs.ka

Egyáltalán,nekem kell-e megszüntetést kérni,vagy annak,aki a vh-t megbízta a behajtással?

igazából a vh kérőnek kell bejelentenie hogy a követelése megszünt vagy csökkent.De ő nem tette ezért te is bejelentheted a vh-nál.
A 90ezer forint mit takar?

ancsa0 # 2011.04.16. 12:13

Tisztelt végrehajtó1!!

Sajnos anyagi gondjaim miatt, mivel két kiskorú gyerekemet egyedül nevelem,így a számlákat elég nehezen tudom fizetni hisz még jó magam Gyesen is vagyok és hiába adtam be a gyerekemet a bölcsibe , hogy eltudjak menni dolgozni a kicsi mindig beteg és komoly anyagi gondjaim lettek. A lakást 2007-ben vásároltam, avval még nincs is semmi probléma, azt még tudom fizetni de nyilván való hogy a közüzemi számlákkal, és a közös költséggel küszködök, sajnos addig fajult a dolog hogy jó ideje már hogy nem tudtam fizetni a közös költséget, és mivel tudom hogy jogos a követelés ez ellen nem is háborgok. De közbe kaptam egy levelet a végrehajtótól, hogy április 20-ig a fent álló tartozásomat ki kell egyenlítenem, bár annyit tudok hogy részletlehetőséget kérhetek tőle, de sajnos most nem tudok fizetni . Kérem segítsen tájékoztatni, hogy esetleg milyen támogatást vagy milyen lehetőséggel élhetnék, hisz nem azért nem fizettem mert nem akarok hanem nem tudok. Várom válaszát mielőbb mert a lakás nagyon fontos számunkra, nem szeretném ha elveszítenénk.
Köszönettel és Tisztelettel: Ancsa0

Strobel # 2011.04.16. 10:18

köszönöm a gyors válaszát,gyermektartásdíj címen van-volt a végrehajtás jog bejegyezve,a földhivatalból korábban kapott levelemen,én voltam rajta az összeggel,és egy kisebb közmű tartozása volt-van rajta az adósnak.

végrehajtó1 # 2011.04.16. 10:09

Strobel

A vh-nál kell megkérdezni.De a főldhivatalban is meg tudja nézni hogy eladták-e.Erről a vh kérők is kapnak árverési jegyzőkönyvet és ez után ha nincs semmi gubanc(pl: nem támadták meg) akkor felosztási tervet.Ha sokan kukacoskodnak akkor hosszú hónapokig is eltarthat mire pénzéhez jut.Bár ehhez azt is kellene tudni hogy milyen követelése volt és még kinek és mennyivel és milyen jogcímen tartozik az adós , valamint mennyi pénz jött be az árverésből. stb stb...

wladimir # 2011.04.16. 08:44

Tisztelt végrehajtó1.
Köszönöm a gyors választ.

manocs.ka # 2011.04.16. 08:29

Sziasztok!
Rokontartási díj fizetése iránti kötelezettség megszüntetésére kértem a bíróságot.Nagykorú gyermekem után 2010.májusig fizettem rokontartási díjat,ezután munkanélkülivé váltam,nem volt miből fizetnem,jövedelmem nem volt.A rokontartás megszüntetését kértem,amit a bíróság 2010.novemberében meg is szüntetett,2010.május 31. napjával.Így adósságom nem maradt,mivel addig fizettem.Exem viszont időközben vh kezére adta az ügyet,mondván, hogy 2010.júniustól nem fizettem,hajtsa be.2011.januárban felkeresett a vh,foglalni nem tudott,mert se jövedelmem,se ingóságom nincs.Átadtam neki a bíróság ítéletét,miszerint a fizetési kötelezettségem megszűnt,ezek után 2011.márciusban kaptam a vh-tól egy 90 ezer forintos számlát.Nem fizettem ki,mert szerintem a követelés jogtalan,de hogyan tudom az eljárást megszüntetni?Egyáltalán,nekem kell-e megszüntetést kérni,vagy annak,aki a vh-t megbízta a behajtással?
Előre is köszi a választ!
manocs.ka

Strobel # 2011.04.16. 08:12

T.Végrehajtó úr!

Olyan kérdésem lenne,hogy én mint végrehajtást kérő,az adós ingatlanának lezárt árverését követően,mire számíthatok,a tartozását illetően.,mivel régóta(több év)húzódó ügyről van szó,ezért érdekelne hogy kb.mennyi idő míg értesülök sikeres volt-e egyáltalán az ingatlan árverés,illetve utána tudok-e valahol nézni,ha sikeres volt,mire számíthatok(időben)mire megkapom a pénzem.köszönöm a tájékoztatást!

Strobel # 2011.04.16. 07:22

T.Végrehajtó úr!

Olyan kérdésem lenne,hogy én mint végrehajtást kérő,az adós ingatlanának lezárt árverését követően,mire számíthatok,a tartozását illetően.,mivel régóta(több év)húzódó ügyről van szó,ezért érdekelne hogy kb.mennyi idő míg értesülök sikeres volt-e egyáltalán az ingatlan árverés,illetve utána tudok-e valahol nézni,ha sikeres volt,mire számíthatok(időben)mire megkapom a pénzem.köszönöm a tájékoztatást!

végrehajtó1 # 2011.04.16. 06:29

A gépjármű foglalásról kap f.jegyzőkönyvet, valamint az okmányirodától kivonási határozatot, és végül ha igazoltatják akkor leveszik a rendszámot és izmos kis pénzbüntetést.

wladimir # 2011.04.15. 18:54

Tisztelt végrehajtó1
Abban szeretnék segítséget kérni öntől,hogyha a végrehajtó ráteszi a kezét az autómra azt miként tudom meg.?Igazoltatásnál,vagy levélben...?
És ha igazoltatásnál,akkor mi történik az autóval?

végrehajtó1 # 2011.04.13. 15:53

Ezt mérlegelik ilyenkor?

Nem.Bejegyeztetik a vh jogot és ekkor a többi bank is felmondja a hitelszerződést és bekapcsolódik a végrehajtásba.Kétszeresen jártok rosszul...

Sanyi78 # 2011.04.13. 14:20

Tisztelt Végrehajtó!
Köszönöm a gyors választ.Annyi lenne még a kérdésem,hogy a feleségemmel közös házunk gyakorlatilag 100%-ra le van terhelve,nem volt önrészünk,és emiatt van jelzálog a szüleim házán.Tehát ha végrehajtást kérnének rá,gyakorlatilag a hitelünk felmondása,és kifizetése után nem kapna semmit anyósom bankja.Ezt mérlegelik ilyenkor?Van erre valami kialakult gyakorlat?

Köszönöm:Sanyi

végrehajtó1 # 2011.04.13. 13:24

Sanyi78

A feleség tulajdon része van veszélyben.De ezzel a te hiteled is felmondásra kerülhet.Bármelyik adós tulajdonában lévő ingatlanra indíthat végrehajtást a bank.

végrehajtó1 # 2011.04.13. 13:21

zizi42A vh csak akkor tudja kivonatni ha az adós nevén van.Tehát nem lehetett a tied.Vedd meg árverésen ha szerencséd van 25%-on a tied lehet.

zizi42 # 2011.04.13. 12:41

Tisztelt Jogi Fórum nekem olyan problémám van ,hogy a vagyon megosztáskor a közös auto nekem maradt és a volt férjemnek egy tartozás miatt a végrehajtó rátette a kezét az autóra de viszont az autó 2010.05.06-tól az én tulajdonom,és a végrehajtó pedig 2010.05.26-án tette rá a kezét az autóra .Vagyis az autót kivonta a forgalomból2010.07.14-vel.Én megfellebbeztem és elhajtottak melegebb éghajlatra.Vagyis van egy autóm amit nemtudok használni pedig nagyon nagy szükségem van rá mert van egy ikerpár gyermekem akiket állandóan orvoshoz kell hordanom mert tartós betegek.Ilyenkor mit tegyek hogy minél hamarabb vissza tegye a végrehajtó az autót a forgalomba? Válaszukat előre is köszönöm.

Sanyi78 # 2011.04.13. 12:25

Tisztelt Jogiforum!
Kérem,ha tudnak válaszoljanak nekem.
A feleségem,és édesanyja,még megismerkedésünk előtt vásárolt egy házat,amire fejenként 1-1 millió jelzáloghitelt vettek fel.
A feleségem nem lakott/lakik a házban,az anyósomnak segítségnek kellett a hitelfelvételhez.
Azóta eltelt jó pár év,anyósom nem fizetett,a tartozást megvette az otp faktoring,és a végrehajtó is letiltattta a feleségem fizetésének egy részét,majd,miután táppénzre ment anyósomét is.
azóta a feleségemmel közösen vettünk egy családi házat,hitelre,úgy,hogy az én szüleim házát is be kellett vonni fedezetként,mivel nem volt önrészünk.
A kérdésem az,hogy ha árverezésre kerül sor,akkor megpróbálja a bank az anyós házát elálverezni,vagy inkább a miénket,mert az anyósé jelenleg nagyon rossz állapotban van,és nem valószínű hogy megveszik.
A mi házunkon a tulajdon rész,és a hitel is fele-fele arányban van.Ilyenkor az én részemet is felmondja a bankom?A szüleim házával mi lesz?
Elvileg az adósság a házasságunk előtt keletkezett,ilyenkor én is bevonható vagyok,illetve a tulajdonom?Vagy egyáltalán foglalkozik ezzel a bank,amíg adott az az ingatlan ami a bebukott hitel fedezete?
A segítséget előre is köszönöm!
Üdv:Sanyi

végrehajtó1 # 2011.04.10. 07:57

felfüggesztették a végrehajtást?