Végrehajtási jogi fórum


Majordomus # 2024.01.24. 21:35

Sajnos ez a hajó elment.

papinianus88 # 2024.01.24. 07:51

Zala69
A Vht. rendelkezik arról, hogyan kell eljárnia a végrehajtónak. Senki nem mossa a kezeit, csak te. Az ingatlan-nyilvántartás közhiteles nyilvántartás, a végrehajtó pedig nem nyomozó hatóság. Mint ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett jog jogosultja esetleg élhettél volna a bejelentési kötelezettségeddel az illetékes Földhivatal részére, hogy az értesítési/lakcímed módosult. Nem tetted.
140/B. § * (1) * Az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett jogok jogosultjai részére a végrehajtó valamennyi szükséges tájékoztatást – ha nem ismert más cím – az ingatlan-nyilvántartásban feltüntetett, illetőleg az ingatlanügyi hatóság által közölt címre küldi meg.
(2) A tájékoztatás megtörténtéhez fűződő jogkövetkezmények az (1) bekezdésben megjelölt címre történő kézbesítéshez fűződnek, az eljárás folytatásának nem akadálya az, ha e címre történt kézbesítés sikertelen.

Más, a postás pontosan tudta , hogy elköltöztem, nem mindegy, hogy nem kereste, vagy elköltözöttként megy vissza a térti vény ” A második bekezdésből következik, hogy ez badarság. A tételes jog rendelkezik erről az esetről.

A Vht. 140. §.-a szerint a becsérték közlésénél fel kell tüntetnie a beköltözhető és a lakott értéket. Ezt megtette. Annak jelentősége, hogy lakott/beköltözhető lesz a hirdetmény, az árverés foganatosításakor van jelentősége. Neked nincs szalmaszálad. A végrehajtó a becsértékközléssel egyidejűleg hívja fel a zálogjog jogosultját, hogy a zálogjogból fakadó igényét érvényesítheti 15 munkanapon belül az értesítés kézhezvételétől. Onnantól aki lemarad, kimarad elve érvényesül. A zálogjogosult nem azért kapcsolódik be, mert az adós nem teljesít, vagy a végrehajtás általános feltételei (Vht. 13.§ (1) a)-c) ) fennállnak, hanem kényszerből kapcsolódik be, mivel az esetleges zálogtárgy értékesítése esetén hoppon marad.

Lényegében: Ha az árverési hirdetményt törölné a végrehajtó, mert észlelné, hogy a Vht. 155. § d) pontja alapján az árverés nem szabályszerűen került kitűzésre, akkor sem a becsértéket fogja ismételten közölni (ezáltal nem nyitja meg a bekapcsolódási lehetőséged), hanem az adekvát hirdetményt.

drbjozsef # 2024.01.24. 07:06

Azért gondolom az árverési becsértéknél az nem mindegy , hogy lakottan, vagy lakottan és haszonélvezettel árvereznek valamit.
Nem hinném, legalábbis a Vht. szempontjából, mert a köznapi értelemben persze lehetne igazad, de nem az számít most itt.
A Vht. 141.§ taxatíve adja meg hogy mikor kell lakottan árverezni, ezek vagylagos feltételek, nincs olyan hogy "lakott" vagy "lakottabb". Ezért szerintem a becsértékben sem feltétlenül jelent ez különbséget, ráadásul annak is ugyanúgy jogvesztő határideje van, hogy a becsértéket megtámadd.

Ha anno hibázott a közjegyző, vagy a földhivatal, akkor talán ki tudok kényszeríteni 1 új árverési kiírást, amibe talán be tudok csatlakozni én is........
A végrehajtó biztosan nem. Közhiteles ingatlannyilvántartásból dolgozott. Ezért ezzel magát a végrehajtást nem fogod tudni támadni szerintem.

zala69 # 2024.01.24. 07:01

Tisztelt drbjozsef
találtam 1 szalmaszálat, mint írtam anyuka végig úgy tudta, hogy özvegyi haszonélvezeti joga van az ingatlanon. A tulajdoni lapon ezt nem látom. Az öröklés végrendeleti öröklés volt anno a 2 fiának, megtaláltam a végrendeletet, amiben egyértelműen bent van , hogy haszonélvezeti jogot is kapjon, fiai részén. Azért gondolom az árverési becsértéknél az nem mindegy , hogy lakottan, vagy lakottan és haszonélvezettel árvereznek valamit. Ha anno hibázott a közjegyző, vagy a földhivatal, akkor talán ki tudok kényszeríteni 1 új árverési kiírást, amibe talán be tudok csatlakozni én is........
Más, a postás pontosan tudta , hogy elköltöztem, nem mindegy, hogy nem kereste, vagy elköltözöttként megy vissza a térti vény ....
Amúgy mindent átírattam, közüzem, bank....1 napot szántam rá, a földhivatalt egyszerűen nem tudtam....
Jelentkezem ha vége lett a folyamatnak, már csak azért is, hogy tényleg más tanuljon a hibámból, én is mindig elolvasom ezt a fórumot, ha tájékozatlan vagyok, nagyon sok hasznos dolgot olvastam már itt....

drbjozsef # 2024.01.24. 05:35

zala69,

Igen, a - te szempontodból legalábbis - sajnos a Vht. engedi, hogy a végrehajtói intézkedések miatti jogkövetkezmény értesítésnél a tulajdoni lap szerinti címre vonatkozzon. Jogszerű értesítés, és önhibádból nem vetted át.
Nemcsak a földhivatalban érdemes átíratni, de minden más szerződött partnernél, például a közüzemi szolgáltatóknál, biztosítónál, banknál. Ezek mind ott fognak keresni, amely cím a szerződésben van, mert az is benne van, hogy annak változását köteles vagy velük is közölni.

Majordomus # 2024.01.23. 20:52

Kapard össze a pénzt az árverésre....

zala69 # 2024.01.23. 14:10

drbjozsef
Beszéltem a végrehajtóval. A becsérték közlésével egyidejűleg (október körül) nekem is megküldte a papírokat, ami nem kerestével visszament . Ha akkor megkapom becsatlakozhatom az árverésbe én is. Így viszont már nem és ha valaki megveszi az ingatlant törlődik róla a jelzálogjog, Magyarul én semmit nem kapok, anyukát pedig ugyan ki nem rakhatják, de bérleti díjat kérhetnek tőle....mindezt azért, mert időközben elköltöztem, s bár átírattam a lakcímemet okmányirodában, ez nem elég ahhoz, hogy a végrehajtó megtaláljon, ő elküldte a régi címre, amit a tulajdoni lapon látott, és most mossa kezeit....
Mindezt azért írom le, hogy mindenki tanuljon az én hibámból, ha költözik, nem elég a kormányablak, irány a földhivatal is.....
Nagyon köszönöm mindenkinek a válaszokat..

drbjozsef # 2024.01.23. 05:59

zala69,

Mindenképpen konzultálj a végrehajtóval, és olvasd el a Vht. 114.§ és 114/A.§-t, mert értesítenie kellett volna, és kézhezvételtől 15 napod lett volna a végrehajtásba bekapcsolódásra. Ha nem önhibádból mulasztottad ezt el, az kiderül az aktából.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

zala69 # 2024.01.23. 04:22

Kedves Gebera, és Majordomus,
köszönöm a gyors válaszokat, ma írok a végrehajtónak, mert engem nem értesített, ez teljesen biztos. Anyuka valóban kapott már 4 éve is egy tájékoztatást, de én sem akkor sem most. Árverésen a harmadik szakaszban tudnám megvenni 2.500.000 ft-ért, itt most számomra az a kérdés, mivel én nem kértem MÉG végrehajtást, ha megveszem árverésen, akkor az 1 millió ft feletti részt vissza utalják Lolkának, vagy mint jelzálogjogosult én kapom....ha esetleg valaki más veszi meg, akkor én hogy jutok a pénzemhez, akkoriban azt hittem, hogy ez a jelzálogjog megvéd, de most nem így érzem..., ha anyuka nem kiabál, azt sem tudom, hogy végrehajtás van,,,,

gerbera317 # 2024.01.22. 21:39

Bolka élettársa vagyok
Lolka és Bolka, azok mindketten fiúk. Nem gáz?
nem kellett volna a végrehajtónak engem is értesíteni?
De, a becsérték közlésével egyidejűleg. Ez nyilván még is történt, csak te meg anyuka akkor nem voltatok résen.

Majordomus # 2024.01.22. 21:23

Meg kell egyezni Bolkával.
Az 1/4-ed rész mondjuk 5 millió ft.
Tartozik 1.5 millióval Lolkának és a végrehajtónak 1 millával.

Vegyétek meg tőle a részét 2.5 millióért és fizessétek ki a tartozásokat.
Ennyi.

zala69 # 2024.01.22. 20:09

Üdvözletem,
adott 1 kádár kocka fele anyukáé, negyede Lolkáé, negyede Bolkáé 2 fiáé. Lolkának adtam kölcsön, jelzálogjog alapítva 1500000 ft , mint jelzálog feltüntetve tulajdoni lapon az ő 1/4 részén. Közben Lolkát megtalálta a végrehajtó 1000000 ft végrehajtási jog, tulajdoni lapra felvezetve. 4 évig nem történt semmi ám 1 hete anyuka kétségbeesetten telefonál, végrehajtótól levél jött ki van tűzve az árverés Lolka 1/4 tulajdoni részére a hónap végére.
Anyukát nyugtatom, nem vesz senki 1/4 részt , lakottan, szerinte haszonélvezeti joga is van, (ma lekértem a tulajdoni lapot, nincs), lehet, hogy a haszonélvezet helyett, pont az én jelzálogjogom fogja megvédeni....nem kellett volna a végrehajtónak engem is értesíteni?
Anyuka szeretné, fizessem ki én a tartozást, és legyen az enyém az a rész ...van erre lehetőségem, mint jelzálogjog jogosult, vagy én is csak árverésen vehetem meg..., és ha ott meg is venném, csendben kérdem mi lesz az én kölcsönömmel, megveszem azt is, és én tartozom magamnak....
Köszönöm, ha válaszolnak.....a Bolka élettársa vagyok

Majordomus # 2024.01.10. 20:24

A végrehajtó nem felejt (ha van még fennmaradó követelés)

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.10. 18:32

(Ügyviteli befejezés)

gerbera317 # 2024.01.10. 14:21

Korántsem lett vége. Ez azt jelenti, hogy a végrehajtás azzal szünetel, hogy a követelés letiltásból továbbra is térül.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.10. 14:19

Kiadta a végrehajtó a letiltást a béredre (járandóságodra), de más foglalható vagyontárgyat nem talált. Ezzel részéről befejezte.

Cidri # 2024.01.10. 13:56

Adós

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.10. 13:26

Melyik szót nem érted? :) Adós vagy vagy végrehajtást kérő?

Cidri # 2024.01.10. 12:37

Üdvözlök mindenkit!

Végrehajtótól kaptunk egy olyan iratot, melynek a végén az szerepel, hogy
"Megállapítom hogy a végrehajtás a 1/2002.(I.17) IM rendelet 34 § e pontja alapján befejezésre került.

Ez pontosan mit jelent?
Köszönöm

piz314 # 2024.01.07. 12:36

@KBS: bocs, ha nem jól fogalmaztam.
A földhivatalnál lévő alaprajzokat a *.jpg állományok mutatják, amit emailben küldtem Neked.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.07. 12:18

Piz314, az utolsó bejegyzésed merő zagyvaság.

Melyik alaprajz az, amely a földhivatalnál van?

Majordomus # 2024.01.06. 21:33

Osztap
A nem létező albetétek után nem szoktak közös költséget fizetni.

Az hogy mekkora szavazati joga van elméleti kérdés mert a közgyűlésen a nem létező albetétek nem szavaznak. Csak az ott jelenlévők.

Ezek szerint csak létezik a tároló ha márönálló hrsz is van. Azt nem értem hogy miért nem tud erről a közös képviselő?

piz314 # 2024.01.06. 19:12

Ha tárolód nincs is, parkolni már tudsz.

Sajnos nem, mert az alapító okirat alapján, a tárolók együtt lettek értékesítve a parkolóhelyekkel - ez magyarázat lehet arra, miért nincs saját hrsz-ük az autóbeállóknak.
Köszönöm a hozzászólást!

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.06. 17:31

Ugyanakkor, a kocsibeállók nem kaptak önálló hrsz-t.

Az már jó hír neked. :D Hiszen társasházi tulajdonosként jogosult vagy használni a közös helyiségeket, így a garázst is. Ha tárolód nincs is, parkolni már tudsz.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.06. 17:28

el tudom küldeni emailben - hova küldhetem?

drkbs@drkbs.hu