A polgári jog témakörhöz is írtam, de ott nem kaptam választ, hátha itt nagyobb eséllyel indulok...
Kedves Hozzáértők!
Jogerős bírósági ítélet szerint, vádlott köteles x Ft-ot (kamataival együtt) kártérítésként megfizetni magánfél polgári jogi igényének helyt adva.
Az ítélet 2009. szeptember 15-én született, azóta a végrehajtási lapot (vádlott lakására) magánfél megküldte az illetékes bíróságnak, azonban a bíróság még nem továbbította azt az illetékes végrehajtónak.
Az ingatlan tulajdoni lapján egyelőre még bűnügyi zárlat van, de miután az eljárás a bírósági ítélettel lezárult nem tudni meddig.
Kérdéseim:
* a bírósági ítélet kihirdetésének napjától számítva, mikor kerül le az ingatlanról a széljegy? (zárlat)
* amennyiben a széljegyet törlik, de még nem kerül a végrehajtó elé az ügy, ergo nem jelenik meg az ingatlan tulajdoni lapján széljegyként (joghézag?), és a vádlott ezidő alatt értékesíti az ingatlant, de nem fizet magánfélnek, ez fedezetelvonásnak minősül e?
* tudomásunk van arról, hogy vádlott előszerződést kötött az ingatlanra valakivel. Az ingatlan vevőjének ügyvédje arra kéri magánfelet, hogy nyilatkozzon írásban, hogy amennyiben a átutal x+kamatai összeget, vételár előleg címén magánfél számlájára dec. 31-ig, úgy a már megindított végrehajtási eljárást megszünteti.
Fő kérdés: Jogszerű ez így? Aláírhat magánfél egy ilyen tartalmú nyilatkozatot? Ha nem írja alá (mert nem szívesen köt háttéralkut vádlottal), úgy a fenti joghézag miatt, esélyes hogy nem jut a pénzéhez.
Az ingatlan tulajdoni lapján a fentieken kívül négy, vagy öt végrehajtási jog van bejegyezve, de az eladási ár elvileg fedezi azokat is.