Hiteltartozás


Kovács_Béla_Sándor # 2019.04.30. 11:38

Ugyan.

meszes67 # 2019.04.30. 10:44

Üdvözlöm/Sziasztok

2006 ban vettem fel hitelt amit kisebb nagyobb nyűggel fizettem volt elmaradásom amit a Cib részben elengedett részben megállapodtunk hogy havi 105 ezret tudok fizetni ha ez így megy akkor 3 év múlva a fent maradó összeget egy összegben vagy ha időben fizetek akkor tovább lehet kérni hitelre. kb 1 év múlva jött a levél az MKK.tól hogy ők vették át a hitelt nem értettem hogy amikor rendben fizettem. A kérdésem az hogy az öcsémmel elég rossz a kapcsolatom és ki akarja fizetni a hitelemet az MKK. nál hogy földönfutóvá tegyen kérdésem ha rendesen fizetek ez lehetséges, és akkor ő lesz a lakásom tulajdonosa?? érdemleges válaszokat előre is köszönöm. felvett hitel 10m. vissza fizetve 9M és az MKK. nak fogok január 20án tartozni 8 M-el

gerbera317 # 2019.04.27. 13:17

Nincs olyan jogszabály, amely tiltaná a követelés elengedését. A polgárjogban pedig, ami nem tilos, azt szabad. Ugyebár.

akhuni # 2019.04.27. 08:49

Tisztelt szakértő.
A felmondott lakáshitel tartozást lakáseladással egyenliteném ki, viszont az összeg kevesebb, mint amit követel a bank, kB 10%-kal. Jogilag a bank a tartozás 10%kát elengedheti?
A szerződésben 2 ingatlan szerepel, amiből az egyik pótfedezet és a pótfedezetben kiskorú örökösök vannak.
Ha van jogszabály a tartozás elengedésre, akkor annak mi a pontos neve, hogy a vásárlási szándék nyilatkozatban feltüntessem a bank felé?
Előre is köszönöm a választ.

Julien99 # 2019.03.08. 12:34

Tisztelt Szakértő!

2000.01.29.-én kötöttem egy bankkal hitelkeret szerződést amit ők később felmondtak.A követelésüket később átadták vagy eladták egy behajtó cégnek.Azok időnként küldtek egy levelet sima postai feladással amiben leírták az egyenlegemet meg részletfizetési papírt.De sajnos az anyagi helyzetem nem engedte meg azt a törlesztést amit ők felajánlottak részemre.Most pár hónapja megint kaptam egy levelet,de most már egy másik behajtó cégtől a DUNACORP Faktorház Zrt.-től ugyanarra a tartozásra.Később fel is hívtak és megint nekem nagy törlesztő részletet követeltek azzal fenyegetve meg ha nem fizetek ráterhelik a nyugdíjamra és végrehajtást kérnek.Akkor azt mondták fizessek 35.000 ft-ot havonta és majd fél év múlva megint beszélünk tudok-e többet fizetni.3 hónapban ki is fizettem neki csekken a 35.000 ft-ot ami bizony nagyon megnehezíti a megélhetésünk.Viszont azóta is hívogatnak és egyre többet követelnek és fenyegetnek.Kérdésem a következő lenne 19 év után is követelhető a tartozás?Ez sosem évül el?Jót tettem azzal,hogy kifizettem nekik három hónapon át a pénzt vagy a továbbiakban ne fizessek?Tudnak ellenem valami jogi lépést tenni vagy jogtalan a követelésük mert az már 19 év alatt elévült?Mennyi az elévülési idő ha van ilyen?

Köszönöm előre is a válaszát.

kashmir # 2019.02.28. 15:56

Tisztelt szakértők.
2006-ban szabad felhasználású ingatlan fedezetes hitelt vettem fel chf alapút banktól. Sajnos nem tudtam rendszeresen fizetni. 2011-ben felmondták a hitelt, kaptam egy közjegyzői okiratot. Azóta semmi esemény nem történt.
Most megkeresett egy faktoring cég hogy megvette a tartozásom.
Ilyen jellegű hitelre vonatkozik elévülés?
Válaszukat előre is köszönöm

Judith56 # 2019.02.27. 11:05

Köszönöm a gyors választ ! Szerencsére nincs a nevemen semmi,jövedelmem,csupán 39 e. Ft segély. Ha árvereznek,akkor neki lesz rossz,mert ő lakik az ingatlanban.

drbjozsef # 2019.02.27. 05:43

Judith56,

Én vagyok az adós,ő az adóstárs.

Nem, ilyen nincs. Ő is adós, te is adós vagy, egymásnak adóstársai vagytok oda-vissza.

2011-ben a teljes ingatlant a saját nevére íratta,de engem nem engedett ki a hitelből. Mit tegyek ?

Ehhez valószínűleg ismerni kellene azt az ítéletet. Ha a nevére íratta (milyen jogcímen?), akkor a tulajdonviszonyokat rendezte a bíróság, de akkor rendeznie kellett volna a hitelviszonyokat is.

A bank nem szeret kiengedni a hitelből senkit, csak ha muszáj, és nem nő a kockázata, vagyis pl. hoz valaki kezest maga helyett. Ha az ítéletben egyértelműen az exed kötelessége a hitel megfizetése, de a bank mégis követeli - hiszen elvileg egyetemleges adósok vagytok -, akkor egyrészt az exedet zaklathatod, hogy fizessen, másrészt ha fizetned kell, akkor azt visszakövetelheted tőle az ítélet alapján (HA úgy van benne), végső soron fizetési meghagyással vagy perrel, ha nem fizet.

De az ítélet ismerete nélkül biztosat nem lehet mondani. Legfeljebb annyit : ha követel a bank fizess, mert amíg adós vagy, megteheti, és végrehajtást is indíthat, ami nem lenne jó neked.

Judith56 # 2019.02.26. 17:55

Tanácsot szeretnék kérni! 2003-ban a volt férjemmel jelzálog hitelt vettünk fel építkezésre.Maga az épület a jelzálog fedezet.2004-ben elváltunk,azóta ő lakik az épületben,és ő is fizeti. Én vagyok az adós,ő az adóstárs. Vagyonmegosztáskor a bíróságon kérte,hogy neki maradjon az új épület.Így is lett elszámolva a végzésben.Most azonban mindig van 1 havi hátraléka,az OTP pedig minden alkalommal/havonta /engem zaklat a hátralék miatt. 2011-ben a teljes ingatlant a saját nevére íratta,de engem nem engedett ki a hitelből. Mit tegyek ?

Cabron_ # 2019.02.26. 14:30

Akkor nincs miért aggódnod valóban. Mármint, hogy most azonnal rád küldik a végrehajtót.
Minél hamarabb rendezd a tartozást, és akkor nem lesznek gyomorgörcseid. :)

zanita # 2019.02.26. 14:24

Igen, átnéztem,de erre vonatkozó utalás nem volt a szerződésben,csak annyi,hogy 2havi összegű elmaradás esetén a korai behajtás csoporthoz kerül.
Azóta a dátumot tisztáztuk,már nem jó a hó eleji befizetés,csak ha az 8.-án történik,valami ÁSZF változás miatt,amit mivel eddig nem küldték,ma sikerült elküldjék e-mailben.Ez az ügyintéző elég normálisan kezelte a dolgot,bár ezt a végrehajtós fenyegetőzést nem ertette,így azt javasolta tegyek panaszt,mert ők így nem kommunikálhatnának,és a helyzetemet tekintve ez nem is valós fenyegetés.
Ahhh ez egy vicc,mindegy rendezem az elmaradást is,és igyekszem mielőbb kifizetni.

Kedves Gerbera köszönöm a segítséget!

Cabron_ # 2019.02.26. 11:16

@gerbera:

Ha már újra beléd akadtam, kérdeznék. Beszéltünk néhány napja egy, az MKK részére átadott követeléssel kapcsolatban, mégpedig, hogy az adós bekínálná őket egy összeggel, hátha sikerül elengedni a többit.
Szerinted mindenképp személyesen érdemes ezt intézni, vagy meg lehet próbálni telefonon, vagy e-mailben megejteni a sirámokat egy igazolható azonnali utalással?

Cabron_ # 2019.02.26. 11:11

@zanita:

Nézd meg, hogy mi van a szerződésben, mennyi az az idő, ami után, ha nem fizetsz, felmondják a szerződést. Vigyázz, mert, ha mondjuk 8 hónapja elmaradtál egy havi részlettel, az most is 8 hónapja tartozol vele kategória, akkor is, ha a következő esedékes részletet befizetted. Legalábbis én így tudom.
Lehet, hogy van még időd az első fizuig kibbekkelni a dolgot, max. tűröd addig a zaklatást. De akkor fizesd ki azt a 15 ezret is, és békén hagynak.

gerbera317 # 2019.02.26. 10:54

.Eddig a jól fizetők közé tartoztam.
Eddig. Most viszont van egy hónap elmaradásod, és ezzel lecsúsztál a "fizetgetők" közé.

zanita # 2019.02.25. 16:19

Igen,ez is eszembe jutott..
Mondjuk még mindig nem értem,hogy alakult így,már átnéztem az Ászf-et,a szerződést,a weblapjuk es meg mindig nem vágom,miert a fenyegetőzés.Eddig a "jól fizetők" közé tartoztam.
Úgy érzem a végrehajtóval való fenyegetőzés nem túl jó üzleti politika..

Mindegy,köszönöm a segítséged!

Cabron_ # 2019.02.25. 15:08

Hát, majd látni fogod a végrehajtónak fizetendő ilyen-olyan plusz költségeket is. Miért nem fizeted be azt a plusz 15 ezret? Kérj kölcsön valakitől, amíg nem nem kapod meg az első fizudat.

zanita # 2019.02.25. 14:56

Jövő héten kezdek dolgozni,így az a fizetésem még nem realitás,és mivel a szüleimnél élek,egy fizetésből próbálom segíteni is őket,plusz megélni.
Azóta újabb fejlemény történt.Miután végre elértem az ügyintézőt,kiderült nem lát e hónapra befizetést.Netbank,emailben képernyőfotó,aztán újra hívom őket átment -e a befizetést igazoló bizonylat,mire egy másik ügyintéző közli,feleslegesen küldtem,mert befizetés megtörtént,de módosították jan1-től az ÁSZF-t, így az ehavi befizetésem januárinak minősül.Ezzel sincs gond,de még mindig követel plusz 15000et a havi 22000 mellé,a 15 ezret 4-vel,a 22000 8.-i határidővel,ha ez így nem történik meg újabb 5000 Ft os büntit ad,és így tovább.
Ja és feszt végrehajtással fenyeget,pluszba azzal,miert a férjem számlájáról fizetek.
Már ott tartok,jobb ha kiadja végrehajtónak,mert akkor legalább feketén-fehéren látom majd mit fizetek.

gerbera317 # 2019.02.25. 13:19

1. Ez nem végrehajtási kérdés.
2. Ha a szerződésben az áll, hogy kéthavi elmaradás ok a szerződés felmondására, akkor kéthavival kell hozzá elmaradni, az egyhavi az kevés.
3. Egyébként mi tart vissza attól, hogy azt az egyhavi elmaradást részletekben megfizesd, és hogy akkor lekattanjanak rólad?

zanita # 2019.02.25. 12:32

Sziasztok!

2017 elején adósságrendező hitelt vettem fel a cofidistől.Egész addig rendben is ment,míg egyszer ugy alakult,hogy egy havi törlesztőt nem utaltam át,viszont utána is és azóta is rendre utalom a havi törlesztőt.Novemberben hívtak először azzal,hogy felmondják a hitelt,ha egynem fizetem be az elmaradást,ami augusztusban lett volna esedékes.
Megállapodtunk a felosztásáról és december,januárban a kert összeg át is ment,az is igaz,az időpontokat sms-ben variálták,ha 5én fizettem,még egy havi törlesztőt kért,ha 10én akkor meg már zaklattak,hogy késő..franc se érti.
Most ujra e-mail,levél,és hívásokban fenyeget ugyanaz a tróger stílusban kommunikáló ügyintéző,hogy idézem:
: kipenderítem a végrehajtónak,és majd ott egyezkedjen,ha tud" WTF?

Az volna a kérdésem,egy havi elmaradásért tehet -e végrehajtás alá,amúgy az össztartozás kb 220000 ft,plane úgy,hogy a honlapon 2havi elmaradás összegénél ír végrehajtási eljárást.

Köszi a választ,hátha valaki tud valami okosabbat,mert én végkepp nem tudom mi volna az optimális ebben az esetben.

Order # 2017.11.05. 13:48

Rossz a matek. Kamatos kamattal kell számolni:
1993=18.000
1994=18.0001,26=22.680
1995=22.680
1,26=28.576
.
.
.
2013=1.830.979 Ft

Én is meglepődtem, elhiheted.

ObudaFan # 2017.11.05. 13:42

Megállapítja a bíróság a jogutódlást és megy az örökös ellen a végrehajtás, azzal, hogy az örökös csak az örökségével felel.

Order # 2017.11.05. 13:39

Még egy kérdés: az édesapám halálával ez a végrehajtási szint megszűnik és az ügy visszakerül az OTP-hez, vagy a Faktoringhoz és a folyamat onnan indul tovább, amíg el nem jut az örökösig, akin ismételt végrehajtással be tudja hajtani a követelést? Vagy mivel már van végrehajtási végzés, csak elhunyt akin végrehajtsák, ugyanez a végzés kötelezi az örököst? Én az elsőre tippelnék, hiszen a végzés nyugdíjlevonásról szól, ez pedig nem lehet érvényes az örökösre.
Kicsit zavarosan tudtam megfogalmazni, nem tudom mennyire érthető mire irányul a kérdésem?
Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2017.11.05. 13:37

Éves 26% kamat. Számold ki!
Az 21 év alatt 546% A tőke és a kamat 116 280,- Ft.

Order # 2017.11.05. 13:23

Köszönöm, ezek értékes információk voltak. Egyébként nincs más örökség a házon kívül. A családfán max a lányom tudná még örökölni, azonban ha az ő nevében is visszautasítom, akkor tudtommal az állam az örökös.

nonolet # 2017.11.05. 13:10

HA kell a ház, akkor vele jár a tartozás is.

Azonban te MÁR NEM a teljes vagyonoddal felelsz a tartozásért!!!
Hanem CSAK a TELJES örökséged értékével.

Ha CSAK azt a házat örökölted, akkor a hitelező
a 700 eFt-jáért TŐLED már csak azt a házat viheti el...

Azaz helyből bukik 400 eFt-ot, ha asztalt borít.

Vagyis elég jó alku pozícióba kerülsz vele szemben.

Épp ezért nem is kell foglalkoznod a múlttal, mert minek?

Csak odamész a hitelezőhöz és elmondod, hogy:

Uraim, önöknek van egy 700 ezres követelésük.
Amiért cserébe elvihetik tőlem, mint örököstől
a talán 300 ezres házat... nem járnak túl jól.

Az ajánlatom: megfizetek 200 eFt-t önöknek.
Cserébe önök lezárják az ügyet és az enyém lesz a ház.
Mi a válaszuk?

Aztán vagy megegyeztek valamiben vagy nem...

HA megegyeztek, akkor OKÉ, ügy lezárva, ház marad.

Ha nem, akkor meg viszik házat és ügy lezárva.

- -

Az örökség vissza utasítása szerintem nem túl jó ötlet.

Mert örökös akkor is lesz!

Mégpedig az/azok aki/akik,
akkor lenne/lennének az örökös/örökösök,
ha te meghalnál....

Tehát az ügyet a visszautasítás nem oldja meg.
Csak tovább tolja egy szinttel a családfán, valaki másra.

Ésszerűbb átvenni az örökséget és aztán
vagy hagyni, hogy vigyék a házat
vagy megalkudni rá...

(feltéve, hogy más komolyabb vagyont nem örököltél)