Fórum Végrehajtási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás

tatabanyai # e-mail 2019.09.30. 11:50

Köszönöm.

gerbera317 # e-mail 2019.09.30. 11:26

A beköltözhetőség a beköltözhetőség kérdésében lehet érdekes. Itt arról van szó, hogy valaki használja a tulajdonodat, amire az egyetlen jogcíme, hogy ő van birtokon belül.

tatabanyai # e-mail 2019.09.30. 11:10

Köszönöm gerbera. Annyit esetleg, hogy az ügy kimenetele szempontjából lényeges lehet, hogy beköltözhetően, vagy nem beköltözhetően lett megszetezve a tulajdoni hányad? A tul lapon sima árverési vétel a jogcím.

gerbera317 # e-mail 2019.09.30. 08:17

Ez nem végrehajtási kérdés. Tulajdonostárs vagy egy lakásban, amit a másik tulajdonostárs használ kizárólagosan, te pedig ezért használati díjat követelnél tőle. Goto polgárjog.

tatabanyai # e-mail 2019.09.29. 17:36

Sziasztok. Megpróbálom érthetően és röviden leírni a tényállást: 3 évvel ezelőtt lakás ingatlan 1/2 tul. hányadát szereztem meg nem beköltözhetően. Eltelt egy pár év szeretnék első körben többlethasználati díjat megállapíttatni. A tul. társ nem lakik ingatlanban, hanem az édesapja, a lánya tőle nem ingyenesen kapta a részét. Működhet az elgondolás?

gerbera317 # e-mail 2019.09.29. 13:35

Egyáltalán nem fontos. Te hoztad fel, tök feleslegesen, én csak belekötöttem.
Valamit nagyon nem értesz. Nem érted, mi micsoda a tulajdoni lapon, illetve, ami azon van, abból téves következtéseket vonsz le.
Tudd meg hát, hogy ha egy árverés kitűzése föl van jegyezve a tulajdoni lapra, akkor biztos, hogy a hirdetményen az összes előtte álló vh-kérő, és szinte biztos, hogy az összes zálogjogosult fel volt tüntetve. És ezek közül bármelyik kérhette az árverés kitűzését. Annak, hogy te csak a Faktort látod, a csatolás jogintézménye az oka, semmi más.
Ami a tulajdoni lapból és a hatályos hirdetményből nem olvasható ki, arra csak a végrehajtó tudja a választ. Nála kell érdeklődni.

Heroes # e-mail 2019.09.29. 12:24

Ha igaz, hogy a tulajdoni lapon minden árverést feltüntetnek akkor onnan, hogy minden eddigi, kitűzött árverés jogosultja az Otp faktoring volt. De ez miért fontos?

gerbera317 # e-mail 2019.09.28. 23:25

többi jogosult nem kezdeményezett végrehajtást soha, egyik tulajdoni hányadra sem.
Ezt te miből látod?

Heroes # e-mail 2019.09.28. 20:38

Sziasztok!

Az előző posztra esetleg tud valaki érdemben reagálni?

Heroes # e-mail 2019.09.23. 15:13

Picit pontosítva, az kiszemelt ingatlan a tul. lapon a II/3 és II/4-gyel jelölt tulajdonosok (1/2-1/2) arányú közös tulajdonában áll,
(a félreértések miatt a II/1 és II/2 korábbi tulajdonosok tul. joga törölve van.)

A tulajdoni lapra be van jegyeztetve a végrehajtási jog a II/3 tulajdoni illetőségre a(z)

 • Magyar Állam(Kincstári Vagyoni Igazgatóság)
 • Magyar Állam(Magyar Államkincstár)
 • OTP Faktoring Követeléskezelő Zrt
 • OTP Faktoring Követeléskezelő Zrt (kisebb összegű követelés csak ezen adós ellen)
 • Intrum Justitia Követeléskezelő Zrt
 • egy magánszemély

jogosultak részére. Illetve a II/4 tulajdoni illetőségre

 • Magyar Állam(Kincstári Vagyoni Igazgatóság)
 • Magyar Állam(Magyar Államkincstár)
 • OTP Faktoring Követeléskezelő Zrt

jogosultak részére.

Az OTP Faktoring az egyedüli végrehajtást kérő a tulajdoni lapon, a többi jogosult nem kezdeményezett végrehajtást soha, egyik tulajdoni hányadra sem.
Amit még fontos tudni, hogy 2008-ban és az azt megelőző két évben az akkori Orsz. Takarékpénztár és Ker. Bank (ma: OTP Faktoring) mindkét tulajdoni hányadra
többször kért árverést kizárólag külön-külön. A II/4-es hányadot 2008-ban árvereztették utoljára. Igaz, hogy van egy 2014-es árverezés, melyben az egész ingatlanra kért
árverést a Faktoring, de a törlő határozat kelte 4 évvel későbbi és a feltüntetett ügyiratszám is csak a II/3 tulajdonhányadra szól. Szerintem ott elcsesztek vmit.

Ezt követően a Faktoring csak és kizárólag a II/3 tulajdonos 1/2 hányadát kérte árverésre 2014-től egészen mostanáig úgy!, hogy csak a kisebb összegű végrehajtási ügyben kér(t) végrehajtást.
Jelenleg ez szerepel a folyamatos hirdetmények között.

Bocsánat a sok rizsért, de világos képet szeretnék kapni arról, hogy előfordulhatott-e, hogy a II/4-es tulajdonos megegyezett az OTP-vel a fennálló tartozás rendezését illetően,
és 2008 óta törleszt úgy!, hogy 3 éve elváltak és külön élnek? Ha pedig nem törleszt miért nem kéri a Faktor a teljes ingatlanra az árverést?

Nyilván egyszerűbb lenne, ha befáradnék a végrehajtóhoz és utalnék rá, hogy van e lehetőség 1/1-es árverezésre, de
azzal is tisztában vagyok, hogy előbb az egyik, majd másik tulajdoni hányad megszerzése lakott állapotban sokkal kedvezőbb lenne számomra anyagilag, nem beszélve a konkurens licitálokról.
Abban kérem a véleményed gerbera, hogy ha vételi ajánlatot teszek az egyik felére, az esetlegesen becsatlakozó zálogjogosultak kérhetik-e az 1/1-es árverezést,
hovatovább ez automatikusan így van? Ha pedig mégis a nevemre kerül az egyik fele, akkor kinél, hogyan érhetném el, hogy a másik felét is árverezzék?

Előre is hálásan köszönöm!

gerbera317 # e-mail 2019.09.23. 08:57

A tulajdoni lapon nemcsak a terheléseket kell keresni, hanem az árverések kitűzését is. Ezzel bizonyosodhatsz meg arról, hogy mindvégig csak az egyik tulajdoni illetőséget árverezték-e, vagy volt ilyen 1/1-ben is.
Ha csak vételi ajánlatot teszel, az zsákbamacska, mert nem lehet tudni, hogy abból automatikusan ismételt tört hányadú árverés lesz-e, vagy pedig a végrehajtó inkább 1/1-ben árverez. Esélyes az 1/1 árverés, ha mindkét tulajdoni illetőségre van végrehajtási jog bejegyezve (nem jelzálog, hanem végrehajtási jog!). És még mindig ott a lehetőség, hogy felkeresed a végrehajtót a fogadónapján (a telefon eszedbe se jusson!), és elmondod neki, mi a terved, és naivan rákérdezel, nem tűz-e ki a végrehajtó inkább 1/1 árverést.

Heroes # e-mail 2019.09.22. 14:03

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék egy közös tulajdonú (1/2-1/2 arányban) lévő ingatlan árverésen megvásárolni. A gond csak az, hogy csupán az egyik 1/2 tulajdoni hányad van közzétéve a folyamatos árverési hirdetmények között. A nem hiteles tulajdoni lapból kiderül, hogy a teljes ingatlani hányadra (1/1) jelzálogjog van terhelve, illetve az előbb említett, mbvk-n is közzétett 1/2 tulajdoni hányadra még további jelzálogjogok vannak bejegyezve. Továbbá a tulajdoni lapon az állt, hogy az OTP Faktoring, akinek az egész ingatlanra van bejegyzett zálogjoga többször próbálta árverezni külön-külön is, illetve 1/1-ben is az ingatlant (eddig sikertelenül), emellett az mbvk-n szereplő 1/2 hányadot is többször próbálták a különböző zálogjogosultak (eddig sikertelenül) árverezni. Abban az esetben, ha vételi ajánlatot tennék a folyamatos árverési hirdetményben szereplő 1/2 tulajdoni hányadra, akkor hogyan érhetném el, hogy a másik 1/2 tulajdoni hányadra is árverést tűzzenek ki? Valamint, hogyan fordulhat elő az, hogy egy korábban többször árverésre kitűzött tulajdoni hányad nem szerepel az mbvk-n sehol? Utolsó kérdésem pedig az lenne, hogy a másik 1/2 tulajdoni hányad becsértékét előzetesen kitől és hogyan lehetne megtudni?
A választ előre is köszönöm!

Tamás111 #   2019.09.22. 12:48

Üdvözlet Fórumtársak!

Azt szeretném megkérdezni hogy a végrehajtó köteles e válaszolni arra a kérdésemre, hogy egy már tartó árverésre (jelen esetben 2019.09.10.-tól 2019.11.09.) valaki jelentett e be előárverezési jogot.
Persze nem a neve érdekel csak maga a tény hogy van ilyen valaki, mert akkor nem is kezdenék licitálni.
Emailben kérdeztem meg.

Előre is kösz a választ. Tamás

Mobile core specialista

Benefactis pensare delict # e-mail 2019.09.19. 10:06

@pugnator
"Az adós elég szép summát fog kapni,mert a vételárhoz képest a tartozásai a vételár 5%-át érik el..
Hogyan juthatok hozzá a haszonbérleti díjhoz? Egy fizetési meghagyással és ha nem fizet újbóli végrehajtással?
”"

Igen! de nyilván a fizetési meghagyás a végrehajtás között lesz még sok lépés és idő. pl. bírósági végzés.

"Mennyi idő után kapja meg az adós a pénzét? A kiköltözés után 30-90 nappal? (Ezt csak úgy saccolom)"

Sok mindentől függhet. itt a legjobb a végrehajtót vagy alkalmazottját kérdezned.

"Kiköltözés után kérhetem a végrehajtót ,hogy tartsa vissza a pénzt vagy a felosztási terv után ami maradt abból engem is kifizethet valahogy ... vagy újbóli végrehajtást kérni és ha maradt valami akkor végrehajtják. Ehhez kérnék kis segítséget vagy tanácsot."

Nem. de szerintem ezt te sem gondoltad komolyan.
A végrehajtó csak jogerős bírósági végzés által megítélt tartozással kapcsolatban fog neked végrehajtani.

gerbera317 # e-mail 2019.09.19. 09:14

Mondjuk, ahogy a nyitókérdésedben bemutatod az árverést, abból az jön le, hogy az árverési hirdetményt nem is láttad, pedig abból sokkal több kiderül, mint az általád megnézett adatlapból.

Poppesz # e-mail 2019.09.19. 06:52

Köszönöm a segítséget, hétfőn megyünk az ügyfélfogadási napra a végrehajtóhoz! ????

Mateusz86 # e-mail 2019.09.18. 16:46

Két kérdésem lenne:

 1. Árverés sikeres, jegyzőkönyv a földhivatalnál (bár meghatalmazott írta alá, szóval kívncsi leszek). Kb. mennyi időn belül lesz meg a bejegyzés? Erről értesít a földhivatal?
 2. A megnyert ingatlan kb. 4 éve lakatlan. Hogy mi van benne, azt nem tudom, mindenesetre a gazon át a nyáron azt senki sem közelítette meg, nem ment be stb. A végrehajtó azt mondta, hogy lehet, hogy belecsúszunk a moratóriumba. Egy lakatlan lakásnál, ahonnan a közművek is ki vannak kötve... Hogyan tudom birtokba venni a házat és mikor? Csak a tulajdonjog bejegyzés után, vagy már az érvényes jegyzőkönyvvel a kezemben és egy kamerával nem mehetek be megnézni, hogy üres-e az ingatlan, vagy sem?
drbjozsef #   2019.09.18. 14:41

Poppesz,

Meg kellene kérdezni a végrehajtónál, de nagy összegben fogadnék, hogy hibásan vitte fel a rendszerbe vagy ő, vagy az alkalmazott : valójában "2/5 + 2/5 + 1/5"-öt akart oda írni, vagyis 1/1-ben (=5/5), a teljes egészét vásárolod meg az árverésen. Ez egyébként szokás így (mármint pl. 1/2+1/2, vagy 3/8+5/8, vagy ilyesmi, ahelyett, hogy 1/1-et írnának, de ezeknek is általában van oka hogy ilyen alakúak).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Poppesz # e-mail 2019.09.18. 13:38

Üdvözlöm!
Még soha nem szagoltam az árverések Világába, így érdekelne a tulajdoni hányad jelentősége!
Az általam megvásárolni kívánt ingatlan adatai a következők :
Besorolás: lakóépület
Fekvés: belterület
Művelési ág: nincs
Bejegyzett földhasználat: Nincs megadva
Épület típusok: lakóház
Jogi jelleg: nincs
Tulajdoni hányad: 2+2+1/5
Sikeres árverés esetén sem törölhető jogok: minden jog törölhető (tehermentes)
Beköltözhető : igen
Sikeres árverés esetén sem köteles kiköltözni: nincs ilyen személy

Mit jelent rám nézve, sikeres árverés esetén ez a tulajdoni hányad? Hiszen azt írja beköltözhető, és kötelesek kiköltözni nem értem, hogy ez a későbbiekben rám nézve mit is jelent. Illetve mi a tulajdoni hányad és a kiköltözni köteles -, illetve beköltözhető jogi formák között az összefüggés?
Köszönettel!

benö1 # e-mail 2019.09.17. 17:32

Borisz9
Nem vagyok szakértő,csak a saját tapasztalatomat tudom megosztani a törvényszék sürgetésével kapcsolatban.
A családom lakhatásának bizonytalansága végett adtam be kérelmet,annak az lett a kimenetele,hogy kérelmemet megküldték adósnak észrevételezésre,ez az egész "ceremónia" másfél hónapig tartott.
Döntsd el van e értelme a sürgetésnek.

gerbera317 # e-mail 2019.09.14. 07:53

Amíg az adós ott lakik, nem mehetsz be oda. Beengedni pedig biztosan nem fog, hiszen nem azért támadta meg az árverést, mindjárt háromszor is, hogy ezzel jelezze az együttműködési szándékát.
Sürgetni kell a törvényszéket.

Borisz9 # e-mail 2019.09.13. 21:49

Sziasztok!

2018.nov.29-én vásároltunk liciten egy ingatlant. Az adós 3 db kifogást nyújtott be, 2 db még a törvényszéki döntésre vár. Tudom, higy most már belecsúszunk a kilakoltatási moratórium idejébe, ami elég kellemetlen, mert oda szeretnénk költözni, a saját ingatlanunkat már eladtuk. 2019. áprilisában különféle megfontolásból átutaltuk a végrehajtónak a vételár fennmaradó részét, nagyjából 25,5 millió Ft-ot.

Kérdéseim:

 • meg lehet-e sürgetni a törvényszéki döntést, ill. lehet-e valahol panasszal élni azzal kapcsolatban, h lejárt a 45 napos határidő? A törvényszéket szeretném bepanaszolni.
 • ha 1/1-es tulajdonba kerülök, beköltözhetek-e én is a házba? Vagy cseréltethetek- e nyílászárót úgy, hogy nem teszem ki az adóst? ( mert azt ugye nem lehet) Nyílászáró cserénél első körben csak a bontásig jutnék, beépítést nem tervezek egy ideig
 • ha az adós feljelent vagy birtokháborítás miatt ír a jegyzőnek, mi lehet a legsúlyosabb büntetés, amit “kaphatok”?
 • a végrehajtótól visszaszeretném kérni az előlegen felüli összeget, amit egyébként csak a számomra pozitív törvényszéki döntés után kellett volna befizetni. Kötelessége-e a végrehajtónak ezt számomra visszafizetni?

Köszönöm a válaszokat!

erkir # e-mail 2019.09.09. 21:40

@gerbera317
Akkor még szerencsés voltál, az én diplomámat ha jól emlékszem a postás hozta.

gerbera317 # e-mail 2019.09.09. 20:08

@erkir
Közüzemi szolgáltatók kérhetik, hogy bizonyítsd valahogyan a birtokba lépésedet, ez ezt sem erőltetik véresen komolyan.
Ezek olyan aktusok, hogy nem baj, ha megvoltak. Én az egyik diplomámat kaptam meg úgy, hogy bementem érte a TO-ra, és ott odadobták elém a pultra, hogy tessék. Később ugyan senki sem kérdezte meg tőlem, hogy vajon rendesen föl lettem-e avatva, de nekem, a rózsaszín kis lelkecském legmélyén annak a taláros kézfogásos átadásnak az elmaradása néha még ma is hiányérzetet szít.

facsiga77 # e-mail 2019.09.09. 18:36

Köszönöm a választ gerbera!

Nem nyugtattál meg, de legalább tudom hogy mi a helyzet. :)