Fórum Végrehajtási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás

gerbera317 # e-mail 2020.07.22. 12:31

adós megtámadta a bíróságon a tulajdon jogom bejegyzését
Hiába támadta meg. A tulajdonjog bejegyzésének az alapja a jogerős árverés. Ha az adós nem akarja, hogy az árverési vevő tulajdonjogát bejegyezzék, akkor az árverést kell megtámadnia. Ezzel pedig már elkésett (vagy jogerősen elutasították, de akkor ez már egy ítélt dolog).

benö1 # e-mail 2020.07.22. 11:51

zsuba1
Esetemben adós megtámadta a bíróságon a tulajdon jogom bejegyzését.(már csak ott lehet)Vélhetően ez esetben is vannak határidők,esetedben ezzel már elkéstek,de a szakértők majd megerősítik vagy pontosítják okfejtésem.

gerbera317 # e-mail 2020.07.22. 09:23

Az ügyvédnek az a "törlési kérelme" nem igazán fog számítani, valószínűleg nem is gondolta komolyan. Mivel az árverés már jogerős, mitöbb, az ingatlan már az árverési vevő tulajdona, a bíróságnak a megszüntetési perben - ha a végrehajtást megszünteti - kell határoznia arról is, hogy helyre kell-e állapítani az eredeti állapotot. Ha ez nem történik meg, a vevő marad a tulajdonos akkor is, ha a végrehajtást megszüntetik. Ha pedig nem szüntetik meg a végrehajtást, akkor az adósnak csak az időt sikerült rosszhiszeműen húznia, amit a vevő használati díjjal fog büntetni. Ez így van rendjén.

drbjozsef #   2020.07.21. 21:21

A per megakasztására nincs ötletem.

Viszont az, hogy nincs jogod használati díjat követelni, az hülyeség.

Egyrészt bárki bármit követelhet, legfeljebb vita estén nem ítéli meg a bíróság, ha alaptalan.
De a tied nem alaptalan, ha tényleg elhajtja majd őket a bíróság. Akkor, utólag, érvényesíteni tudod egészen addig visszamenőleg, amikor először írásban, igazolhatóan felszólítottad a fizetésre. Megtörtént már? Az, hogy elutasítja, nem számít. Ha elveszti a végrehajtás megszüntetésére indított perét, akkor behajtható lesz az is.

Persze, ha megnyeri, akkor feltehetőleg nem. De károd ilyenkor is keletkezhet, kérdés, az kinek a hibája. Ez nyilván az ítélte indoklásából derülhet majd ki.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

zsuba1 # e-mail 2020.07.21. 20:43

Kedves Fórumozók! Folytatom a történetemet, ha valakit érdekel esetleg. Ott tartottam, hogy voltam a végrehajtónál, aki tájékoztatott, hogy elindult egy végrehajtás megszüntetése iránti per, aminek most 2020.0721-én volt a tárgyalása. Természetesen odamentem egy méltányossági kérelemmel, valamint azzal, hogy be szeretnék avatkozni a Banki oldalon, és kértem, hogy az eljárást szüntessék meg..... a hivatkozásomat Beno adta jórészt.
Persze a beavatkozásomat a bank kérte, az adósék elutasították, fellebezni lehet majd 15 nap.
Az adós síri hangon előadta, hogy 7 éven keresztül a bank elfelejtkezett róluk, nem is kereste őket senki és levelet sem kaptak. A bank meg elővette a számlaegyenlegeket stb...
szóval elnapolták az eljárást szeptember végére.
8 napom van valami értelmes észrevételt benyújtani. Valakinek van valami ötlete? Előre is nagyon köszönöm!
Ja, még valami. Kifele menet az adósnak mondtam, hogy pár napon belül kap majd levelet a használati díjról, amit meg kell fizetni. Na az ügyvéd nekem esett, hogy az, hogy a nevemen van a ház semmit nem jelent, ehhez nekem jogom nincs és beadja a törlési kérelmet érvénytelenség miatt a Földhivatalnak. Vélemény?

drbjozsef #   2020.07.19. 12:07

REINZSU,

Azt azért illene érezni, hogy a nyugdíjának az a fele, amit letiltanak tőle az is természetesen a jövedelme. Mivel tartozása van, amit önkéntesen nem teljesített, ezért a végrehajtó segítségével kell "elvenni" tőle, letiltással. De az az ő nettó jövedelme (lenne, ha nem kellene elvenni).

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

gerbera317 # e-mail 2020.07.19. 09:27

A nettó jövedelem definíciója rém egyszerű. Ha te arra vagy kíváncsi, melyik jogszabály mondja ki, hogy nettó jövedelemnek a letiltást követően megmaradt részt kell tekinteni, akkor ilyet ne keress, mert ilyen nincs.
Azt még tegyük hozzá, hogy ennek nem sok köze van az ingatlan-végrehajtáshoz.

REINZSU # e-mail 2020.07.18. 22:33

Tisztelt Fórumozók!
A párom nyugdíjának 50%-át letiltották végrehajtással a Nyugíjfolyósítótól többféle régebbi tartozása miatt.
Az éves nyugdíj kimutatáson szereplő teljes összeget veszik mindenhol figyelembe ahol igazolni kell a jövedelmet és nem a ténylegesen kézhez kapott pénzt.
A letiltások már évek óta vannak, így csak a fele nyugdíját ( 50 ezer ft-ot) kapja kézhez és valószínűleg még sokáig így is lesz ez a helyzet.
A segélyezésnél és egyéb szociális támogatásoknál sem a postai cédulán szereplő összeget veszik alapul, hanem a papíron szereplő dupláját.
Mivel együtt lakunk, és nekem is nagyon alacsony a nyugdíjam, ezért a kettőnk jövedelmének összeadása és ebből az átlag számítása szerint nem vagyunk jogosultak semmilyen segélyre amit az Önkormányzattól kaphatnánk.
Próbáltam méltányosságot kérni az Önkormányzattól, de azt mondták, ilyen esetben jogszabályilag nem lehet a kevesebb összeget figyelembe venni.
Ha a fele nyugdíját vennék alapul, akkor bővel beleférnénk a segélyezési keretbe.
Az lenne a kérdésem, hogy konkrétan milyen jogszabály vagy rendelet vonatkozik erre az esetre?
Köszönöm a válaszokat.

benö1 # e-mail 2020.07.18. 12:00

Zsuba 1
A fórumból másoltam ki annó nem tudom ki a szakértő.
A dátum alapján keresd vissza 2019.06.06. 13:08

drbjozsef #   2020.07.17. 21:07

az átadásig piaci áron használati díjat számítasz fel, és az adóterhet is és minden egyéb károdat majd az adóson fogod követelni. Örökéletére adósod marad ezzel a húzásával.

Ez finoman szólva is költői túlzás volt. Nagyon finoman.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

zsuba1 # e-mail 2020.07.17. 20:57

Beno1 köszönöm a tanácsokat! Megvan valahol ez a szakértői anyag a neten? Előre is köszönöm!

benö1 # e-mail 2020.07.17. 17:17

Zzub1
Az alábbiakat egy szakértő anno mintha a problémádra írta volna. Ha a bíróság felfüggesztette a végrehajtást, akkor az egyetlen, amit tehetsz, hogy fellebbezel a felfüggesztés ellen. Jogszabályra nem tudsz hivatkozni, mert a felfüggesztés nem sért semmilyen szabályt, hacsak nem a jogbiztonság elve sérült. Saját magadra tudsz hivatkozni, meg méltánytalanságra, arra, hogy a lakhatásod került veszélybe, meg hogy a vételárat megfizetted, azt vissza nem kaphatod, így most se pénz se ingatlan, ezzel ellehetetlenülsz, mert a felfüggesztés aránytalanul nagy hátrányt okoz neked stb.
Az adós egyébként el fogja veszíteni a pert, abban biztos lehetsz. Ha birtokba adásról írsz, akkor már nyilván te vagy a tulajdonos. Nos, az átadásig piaci áron használati díjat számítasz fel, és az adóterhet is és minden egyéb károdat majd az adóson fogod követelni. Örökéletére adósod marad ezzel a húzásával.

akhilleusz48 # e-mail 2020.07.17. 10:19

benő1

ha az én tulajdonomban van egy ingatlan amiben nem lakik senki,biztos nem várakoznék feleslegesen.nincs olyan dolog az életben ami ebben megakadályozhatna.hiszen a tied!!

ezért nem fognak börtönbe zárni,és bármennyire is hihetetlen a végrehajtó se fog elmarasztalni ugyanis örül.hogy egy gonddal kevesebb..
ne feledd!!aki birtokon belül van az a "király",és ha te bemész,"beköltözöl" akkor az te leszel...
de azt csinálsz amit akarsz!fizessél ügyvédet,tedd meg a felesleges köröket...semmi közöm hozzá,te dolgod..várakozzál..szép napot

zsuba1 # e-mail 2020.07.16. 19:57

Sziasztok, sikerült bemennem és megérdeklődnöm, hogy is állunk. Az adós márciusban beadott egy kérelmet, hogy ne kelljen kiköltöznie a covidta tekintettel. Ezt júniusban elutasították, majd várjuk a jogerőt, és mint Gerbera irta valóban időn túli stb.., sajnos azonban június 26 án elinditott egy árverés megszüntetéses eljárást is, ahol hoztak egy végrehajtás felfüggesztéses határozatot, 21 én lesz a felek meghallgatása. Ott elméletileg döntés születik, persze nem jogerős....

benö1 # e-mail 2020.07.16. 12:40

akhilleusz48!
Vannak esetek amikor ez a módszer működik,sajnos az enyém nem ilyen.16 hónapja várok türelmesen,ezt a két hónapot
már kivárom.Amúgy ketyeg a havi használati díj,hogy be tudom e hajtani az egy másik kérdés.

akhilleusz48 # e-mail 2020.07.15. 18:09

benö 1

hát ez az..kitől?a bentlakótól aki már bent se lakik?

én vettem úgy ingatlant,hogy "üres" volt.hívtam egy zárast és a közös képviselőt(háznál esetleg a szomszéd)a záras feltörte,adott egy számlát.a közös képviselővel(és tanuval-haverod.pl)megcsináltuk a birtokba adási jegyzőkönyvet,felirtuk az óra állásokat és mindenki ment a dolgára...nem volt üres az ingatlan.pár rozoga szekrény.ágy volt.amit levittünk a tárolóba.értesitettem az embert(ami annyit tesz,hogy kifüggesztettem a ház faiujságára),hogy 30 napig itt és itt találja meg a holmiját.lecseréltem a zárat azt jóccakát..a kiskutya se szólt hozzám,se végrehajtó,se semmi...ott az üres kecó..nem is értem mire vársz?

benö1 # e-mail 2020.07.15. 17:02

akhilleusz48
Az által,hogy adós nem lakik az ingatlanban még Ő van birtokban- jogcím nélküli rosszhiszemű lakáshasználó-.
Akkor szerinted kitől kértem?
Ezért javasoltam ügyvédet fogadni.

Bence86 # e-mail 2020.07.15. 14:36

Ma reggel bent voltam a végrehajtónal 9 órakor . Kicsit kivertem a balhét , mondtam , hogy kifogást nyújtok be , utána pedig kárigényt . Láss csodát mindjárt másképp álltak a dologhoz. Azt mondták , hogy holnap reggel hívjam őket , hogy mire jutnak. Erre 10 perce jött az e-mail , hogy a kilakoltatás augusztus 17en lesz . Ezt kellett csinálni ? Nagyon szépen köszönöm a tanácsot itt mindenkitől. Nélkületek valószínű hónapokig húzták volna ! Köszönöm a drága időtöket ami alatt itt segítetek! Hála nektek !!!

akhilleusz48 # e-mail 2020.07.15. 13:19

benö 1

"használati díjat kell kérni,amit én jogi képviselőn keresztül megtettem.Azt javaslom szánjátok rá a pénzt és mihamarabb megküldetni az adósnak a felszólítást."

most meg azt írod,hogy az adós nem lakik az ingatlanban
akkor kitől kérted a használati dijat?

Amode # e-mail 2020.07.15. 11:57

Hiénák vagytok. Vegyetek piaci áron lakást. Nem más nyomorán kell nyerészkedni. Nem sül le a pofátokról a bőr ?

benö1 # e-mail 2020.07.15. 11:40

Bence86!
Félreértelmezted soraimat,nem az írtam,hogy adj be vh.kifogást,hanem hogy helyezd kilátásba.
Azt tedd amit gerbera javasolt,kommunikációval és kérelemmel próbálj eredményre jutni a Vh.nál.
Esetemben adós nem lakik az ingatlanban,mégsem adtam be vk.kifogást a Vht.182/A(3)alapján mert egy év mire jogerősen elbírálják!

gaba1966 # e-mail 2020.07.15. 11:36

Az adós most a király. Büntettlenűl azt csinál a házaddal amit akar/ itt most képzeld el a legszörnyűbb dolgot ami történhet a házaddal/ nem érdemes felhúzni.

akhilleusz48 # e-mail 2020.07.15. 09:20

a kérdés is jó volt és vártam a választ!
"orákulum" ismét okosan szólt!nem csapunk a "király" asztalára mert a végén mi kerülünk "tömlöcbe"
vannak pillanatok az életben mikor jobb kérni,mint követelni,ezért én megfogadom a tanácsot és "csak" kérvényekkel bombázom a végrehajtót.

viszont a bentlakótól kérhető használati díjról most hallok először.ezt alkalmazni fogom.ne legyen már nyugodtan az ember az ingatlanomban

Bence86 # e-mail 2020.07.15. 08:54

Köszönöm Gerbera!

gerbera317 # e-mail 2020.07.15. 08:42

Kifogással megtámadhatod, hogy a végrehajtó nem tűz ki kiürítést. Ő azzal fog majd védekezni, hogy "dehát a kari ajánlás". Szerintem a kari ajánlás helytelen jogértelmezésen alapul, valószínűleg szándékosan, jogpolitikai megfontolásból, ezért a bíróság elmarasztalhatja a végrehajtót, és kötelezheti hogy tűzze ki a kiürítést. Kárigénnyel csak akkor, és olyan terjedelemben élhetsz a végrehajtó ellen, ha és amennyire a bíróság őt elmarasztalja a mulasztásáért.
Viszont, ha a kifogásodat csak év végére bírálják el, és a végrehajtó ezért nem tűz ki szeptemberre kiürítést, aztán jön a téli moratórium, az már a te saját sarad lesz. Míg ha nem kifogásolsz, hanem csak sürgeted a kiürítést, szeptemberben az elsők között lehetsz. Jól gondold meg tehát, hogy megéri-e hőzöngeni, még ha igazad is van.