Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


gerbera317 # 2018.02.06. 13:12

149. § (1) Az árverési vevő köteles a teljes vételárat az árverési jegyzőkönyv aláírásának napjától - ha pedig az árverést jogorvoslattal támadták meg, a jogorvoslatot elbíráló határozat rendelkezése szerint annak jogerőre emelkedésétől - számított 15 napon belül befizetni vagy átutalni a végrehajtói letéti számlára; ha ezt elmulasztja, előlegét elveszti. (2) A végrehajtó a vételár megfizetésére legfeljebb 2 hónapig terjedő halasztást adhat, ha ezt a vételár nagyobb összege vagy más fontos körülmény indokolttá teszi. (3) A vételár előleggel csökkentett összege után az esedékesség napjától a Polgári Törvénykönyv szerinti késedelmi kamatot kell fizetni, amely a végrehajtás során befolyt összeget növeli.

kataraider # 2018.02.06. 10:36

Sziasztok! Segítségeteket kérném , van egy lakatlan ingatlan amire szeretnénk licitálni, szerkezetkész állapotban van, tehát nem lakható, gondolom így nem fenyeget az a veszély hogy beleköltözik az adós. Ha megnyernénk , 15 vagy 30 napon belül támadhatja (jogorvoslat) meg az adós? Addig nem fizetném ki a 90 %-ot amíg nem tudom hogy meg-e támadta , lehet ilyet ?

colle # 2018.02.01. 18:45

Gerbera317

Aki előttem szólt annak nem lehet megoldás, hogy a végrehajt utalja vissza a 90%-ot amíg nincs jogerős végzés? És ezt támadja meg vh. kifogásban, hogy addig kéri a különbözet visszafizetését. Persze a vh. kifogás előtt ezt mondhatná is a végrehajtónak. Mi a véleményed?

Többen írtátok, hogy a vételárat kifizettétek, de kifogás érkezett ezért a pénzetek benne áll.

VAN MEGOLDÁS

A 149. § (1) alapján az árverési vevő köteles a teljes vételárat az árverési jegyzőkönyv aláírásának napjától - ha pedig az árverést jogorvoslattal támadták meg, a jogorvoslatot elbíráló határozat rendelkezése szerint annak jogerőre emelkedésétől - számított 15 napon belül befizetni vagy átutalni a végrehajtói letéti számlára; ha ezt elmulasztja, előlegét elveszti.

„A paragrafus kimondja, hogy a vevőnek a teljes vételárat a jogerőre emelkedéstől számított 15 napon belül kell kifizetni.” A MEGOLDÁS: Kérjétek a végrehajtót, hogy a különbözetet utalja vissza, ugyanis fizetési kötelezettsége a vevőnek csak a jogerőt követő 15 napon belül van. Addig semmi nem indokolja, hogy a végrehajtónál legyen a pénz. SŐT! Van olyan végrehajtó aki vissza is utalja automatikusan a különbözetet.

kobor6 # 2018.02.01. 16:59

gerbera317 # e-mail Jelentem! 2018.01.19. 18:02
kedves Gerbera.
köszönöm érdeklődésed.

a sporolt pénzem a számlaszámon áll, mert ugye el kellett utalnom a végrehajtó közlésére az utolsó fillérig a maradék 90%ot is. rosszul tettem? félreinformált?
további kérdéseidhez adalék:
1., az árverési jegyzőkönyvet téámadták meg. az árverés másjusban volt.
2., a bíróság tulajdonképpen azért tud belőlem hülyét csinálni mert a pénzem benne áll.azaz a namkszámlán, valahol. mikor elutaltam a maradék vételárat az utolsó előtti napon még voltam ott és mondták h igaz h nem jogerős az árverési jegyzőkönyv de akkor is el kell utalnom.
3.,uigyanazt kérdezem, mint egy korábban nemrég itt hozzászólt tisztelt vevő:
Ebben a státuszban van valamilyen hivatalos eszközöm arra, hogy az ügy folytatását elősegítsem? Van itt bármilyen határideje a Végrehajtónak/Bíróságnak?

4., kérdezted, mit csűrnek csavarnak. hát az adós mindent az időhuzásra játszat. kérelem, amit elutasítanak, akkor azt megtámadja. akkor költségmentesség, akkor azt is. akkor nem veszi át a postán, akkor beáll a kéz. vélelem, akkor azt is megfellebezik. eddig semmi alapdöntés nincs. 8 hónap alatt.

már beszéltem ügyéssz emberrel is, és semmit nem tudott mondani. mások azt javasolták, fogadjak ügyvédet mert a bíróságot nem kötik a határidők, bármennyi ideig elhuhatják a dolgot.
ki eztz mondja, ki azt.

5.) "mire hivatkozott a kifogásában? Ha nem tudod, kérdezd meg a végrehajtót. Ezt köteles elárulni. Ha nem teszi, vh-kifogás a mulasztása miatt."

Drága gerbera. honnan tudjam mit támadtak meg az árverési jegyzőkönyv ellen benyújtott kifogásban? nekem azt nem adták oda. miért adták volna.
szerinted oda kellene adniuk?
végrwehajtónál voltam, azt mondta, nem árulhatja el. szerinted nyujtsak be kifogást?

tudod, azt nem értem, h ha valaki 10 évig nem fizette a hiteleket rendesen, majd bevárta amig ez megtörténik vele, akkor most az állam miért adja a lehetőséget aá, hogy még 2 évig ez elmenjen huzodjon?
köszönettel.

gerbera317 # 2018.01.29. 14:38

Nem tudsz mit csinálni. A bíróság felfüggesztette a végrehajtást, a végrehajtó meg segített neki, hogy így döntsön. Így még bármi is lehet, akár az árverést is megsemmisítheti a bíróság. De ha a végrehajtó nem tököl, hanem kirakta volna a bérlőt, a bíróság "ha már így esett" alapon legkevésbé sem törné magát, hogy helyreállítsa az árverés előtti állapotot. Viszont így te is elestél attól, hogy esetleg a végrehajtót marasztaltasd mulasztás miatt.

colle # 2018.01.29. 14:09

gerbera317

Amikor a végrehajtó ilyen nagyot hibázott, mit lehet tenni?

  1. Milyen kifogás vagy per útján lehetne elérni, hogy új eljárást folytasson le és semmisítse meg azt az eljárást a bíróság amiben én vagyok a nyertes vevő, de a hibája miatt ugye még az ügynek a vége sem látszik, pedig 1 éve volt az árverés.
  2. Vagy milyen úton lehetne kártérítési igénnyel élni? Nyilván az első verzió lenne a jobb.

Köszönöm!

Most kivételesen tudnál konkrét tanácsot adni?

gerbera317 # 2018.01.29. 13:41

Colle, a te esetedben a végrehajtó nagyot hibázott, amikor leborult a bérlő ellenvetése előtt. Azt úgy kellett volna kivágnia az utcára, hogy csak úgy zörög. Utána aztán ráért volna felfüggeszteni a bíróság a végrehajtást. Hadd ne kelljen minősítenem az ilyen töketlenséget, jó?

colle # 2018.01.29. 10:50

Többen írtátok, hogy a vételárat kifizettétek, de kifogás érkezett ezért a pénzetek benne áll.

VAN MEGOLDÁS

A 149. § (1) alapján az árverési vevő köteles a teljes vételárat az árverési jegyzőkönyv aláírásának napjától - ha pedig az árverést jogorvoslattal támadták meg, a jogorvoslatot elbíráló határozat rendelkezése szerint annak jogerőre emelkedésétől - számított 15 napon belül befizetni vagy átutalni a végrehajtói letéti számlára; ha ezt elmulasztja, előlegét elveszti.

A paragrafus kimondja, hogy a vevőnek a teljes vételárat a jogerőre emelkedéstől számított 15 napon belül kell kifizetni.A MEGOLDÁS: Kérjétek a végrehajtót, hogy a különbözetet utalja vissza, ugyanis fizetési kötelezettsége a vevőnek csak a jogerőt követő 15 napon belül van. Addig semmi nem indokolja, hogy a végrehajtónál legyen a pénz. SŐT! Van olyan végrehajtó aki vissza is utalja automatikusan a különbözetet.

colle # 2018.01.29. 10:42

gerbera317

szakmai tudásod nem vonom kétségbe, csak amikor van egy fogósabb helyzet, mindig kibújsz a válasz alól és természetesen a kérdező nem értette jól... :)

colle # 2018.01.29. 10:39

Természetesen gondoltam, hogy a konkrét leírt ügyre nem fogsz reflektálni. :)

gerbera317 # 2018.01.28. 22:37

Jól tudom. Te nem értelmezed jól a szavaimat.

colle # 2018.01.28. 19:22

gerbera317

Bárminemű jogorvoslati kérelem érkezik, annak már nem lesz halasztó hatálya. Halasztó hatálya csak a 154/A. § (1) szerinti kérelemnek volt, az összes többinek már nincs.

Ne haragudj, szerintem rosszul tudod, vagy itt egy ellenpélda.

  • ingatlan beköltözhetően árverezve
  • jegyzőkönyv aláírásakor a végrehajtó szól, hogy az árverési hirdetmény ellen kifogás érkezett, de eljárás nincs felfüggesztve (az ingatlanban lakó bérlő nyújtott be kifogást, hogy bérleti szerződés alapján lakja az ingatlant, ezért lakottan kellene árverezni) - végrehajtó ezzel nem foglalkozik, mondván, hogy a bérleti szerződés későbbi, mint a vh. ügy dátuma ami alapján az eljárás megindult - ezért a árverési eljárást végigviszi
  • jegyzőkönyv aláírásra kerül, birtokbaadást kérjük, jegyző értesítve, 60 nap letelik, kilakoltatás dátuma kitűzve
  • kilakoltatás előtt 1 nappal a végrehajtó lefújja a kilakoltatást arra hivatkozva, hogy a kilakoltatásról a bérlőt nem értesítették, ezért egy héttel későbbre újabb kilakoltatást tűz ki úgy, hogy most értesíti a bérlőt
  • a bérlő kézhez kapja a kilakoltatásról szóló értesítést, és bead egy kifogást, hogy neki 4 nap nem elég a kiköltözésre és az árverési hirdetmény elleni kifogása ügyében még nem született döntés, ezért kéri az eljárás felfüggesztését - a bíró az eljárást ezen beadvány alapján felfüggeszti

Te azt írtad, hogy ha bárminemű jogorvoslati kérelem érkezik, annak már nem lesz halasztó hatálya. Halasztó hatálya csak a 154/A. § (1) szerinti kérelemnek volt, az összes többinek már nincs. De láthatod mégis van. Akkor hogy is van ez?

drbjozsef # 2018.01.26. 08:48

Értem, köszi. Próbálkozni lehet, de az számít, hogy nincs halasztó hatály.

gerbera317 # 2018.01.25. 18:40

azt a kitűzést is lehet késleltetni mindenféle próbálkozással, nem?
De hát mivel?
154/A. § (1) Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek az árveréstől számított 30. napig, ha a végrehajtó ennél hosszabb határidőt adott a vételár megfizetésére, eddig az időpontig, jogorvoslat előterjesztése esetén pedig az erről szóló határozat rendelkezése szerint a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15. napig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek.
Tehát a kiköltözési határidő lejár rendes esetben az árveréstől számított 30. napon. Ha a vételárat később fizetik meg, akkor annyival később, ha pedig jogorvoslati kérelem volt, annak a jogerős elbírálása + 15 napig tolódik ez az időpont. Ezt(eke)t követően nincs több lehetőség, hanem elkezdődik ketyegni a vevőnek szabott 15 nap:
(10) bekezdés Ha a kiköltözésre az (1) és (5) bekezdésben foglalt időpontig nem került sor az árverési vevő a kiköltözési határidő lejártát követő 15. napig kérelmezheti az ingatlan kiürítését.
Ha ez megtörtént, a végrehajtó erről értesíti az ingatlan fekvése szerinti jegyzőt, ezután pedig:
(12) bekezdés A végrehajtó az árverési vevő kérelmére - szükség esetén rendőrség közreműködésével - akkor intézkedik az ingatlan kiürítése iránt a 182. § és a 182/A. § megfelelő alkalmazásával, ha a (11) bekezdés szerint a jegyző részére megküldött tájékoztatástól 60 nap eltelt.
Ezeknek a történéseknem már nem lehet keresztbe tenni. A végrehajtó még elhalasztja a kilakoltatást a moratórium lejárta utánra, és kész. Bárminemű jogorvoslati kérelem érkezik, annak már nem lesz halasztó hatálya. Halasztó hatálya csak a 154/A. § (1) szerinti kérelemnek volt, az összes többinek már nincs. Nem is lehet, hiszen mind elkésett, érdemben nem is vizsgálhatók.

drbjozsef # 2018.01.25. 08:46

De azt a kitűzést is lehet késleltetni mindenféle próbálkozással, nem? Mondjuk a moratórium alatt mindegy.

sárkányfül # 2018.01.25. 08:19

Köszönöm gerbera.

  • Így már számomra érthető
gerbera317 # 2018.01.25. 08:08

amit kifogásokkal, fellebbezésekkel, meg a moratóriummal sok hónapra el tudja húzni

Legfeljebb a moratóriummal. Ha a végrehajtó kitűz egy kilakoltatást, azt a jogorvoslati kérelemre tekintet nélkül foganatosítja.

drbjozsef # 2018.01.25. 06:11

Én beköltözhetően vettem a lakást, ugyanis ha van bent bármilyen jogcimen bérlő akkor már nem lehet beköltözhetően árverezni, csak lakottan.

Közkeletű tévedés. Teljesen helyesen árverezték.
A "beköltözhetően" ezt jelenti : az árverés után az adós vagy az adós jogán ott lakó személy köteles kiköltözni.

Az egy másik kérdés, hogy mi van akkor, ha ezt nem teszi meg. Erre vannak a kilakoltatási eljárások, amit kifogásokkal, fellebbezésekkel, meg a moratóriummal sok hónapra el tudja húzni az, aki ott lakik.

De ettől még JOGILAG ez egy beköltözhető ingatlan.

Akkor kell lakottan árverezni, ha az, akinek jogcíme van ott lakni, annak az árverés hatálya sem szünteti meg ezt a jogosultságát. Például az elhunyt adós özvegye ott lakik özvegyi haszonélvezettel. Az nem szűnik meg, és őt ki sem rakhatja az árverésen nyertes új tulaj.

nonolet # 2018.01.25. 01:19

"Akkor nem is értem miért lehetett beköltözhetően árverezni?"

Mert akkor az volt.

Aztán talált benne a végrehajtó egy lakót, aki jogosan költözött be a volt adós jogán.

Ettől még kirakta volna a kérésedre, de a moratórium alatt nem teheti.
Ezért a kirakása éppen függőben van... egyelőre.

Te meg azért írogatsz neki, hogy
addig se ingyen lakjon ott, amíg tart a moratórium.

- -

HA nem a volt adós jogán lett volna ott,
akkor kirakta volna a moratórium alatt is.

A peched, hogy a volt adós engedte be
és
ezt el is ismerte a végrehajtónak.

Így moratórium most védi.

nonolet # 2018.01.25. 01:12

"és ha ők szivességi lakáshasználók akkor a moratórium végével sem lehet őket kilakoltatni?"

Miért ne lehetne?

A szívességi neked már nem szívességi, hisz felmondtál neki!

A szívességi

1.

  • elmehet önként bármikor, akár a moratórium alatt is...

(ezt sürgeted a baszogatásával és közben a pénzed követeled tőle)

2.

  • kirakható a végrehajtó által, amikor már épp nincs moratórium, mert ez jár neked, mint árverési vevőnek.

(mármint a kiürített lakás birtokba adása)

DE EHHEZ FEL KELLETT mondanod a lakáshasználatát.
Azért, hogy ne mondhassa a végrehajtónak:
"dehát már az új tulaj is tud rólam és megengedte, hogy itt lakjak"

sárkányfül # 2018.01.24. 20:53
  • Én beköltözhetően vettem a lakást, ugyanis ha van bent bármilyen jogcimen bérlő akkor már nem lehet beköltözhetően árverezni, csak lakottan.
  • A szivességi lakáshasználót csak az adós állította mert gondolom nem adózott az albérlet után.
  • Az első rendőri intézkedésnél a bérlő azt mondta a rendőröknek, hogy albérlő.
  • én közöltem a bérlővel, hogy lakáshasználati dijra igényt tartok.
  • és ha ők szivességi lakáshasználók akkor a moratórium végével sem lehet őket kilakoltatni?

Akkor nem is értem miért lehetett beköltözhetően árverezni?

nonolet # 2018.01.24. 20:11

Szerintem..

Nincs/nemlehet szó bérösszegről..
Mivel szívességi lakó volt és marad.
(amíg a felmondási határidő el nem érkezik)

Mert ugyebár "hivatalosan" nem tudsz semmilyen
korábban létező bérelt szerződésről, amit
örököltél (volna) az adóstól.

- -

Tehát, te csak azzal szembesültél, hogy:
Jééé, van egy szívességi bent lakóm...

A játék innen indul.
Lakáshasználati díjat pedig a felmondási határnap utántól kérhetsz.

Ami ugye

  • vagy a felmondásátvétele+15nap lesz
  • vagy a felmondásfeladása+5nap+15nap, ha nem vette át

(ekkor az 5 nap a kézbesítési vélelem beállási ideje)

Mert az utána következő naptól jár majd neked a díj...

- -

Igen, ah nem veszi át (de jó névre, címre küldted)
akkor is jár neked díj a fenti kezdőnappal kezdve.

sárkányfül # 2018.01.24. 18:53

nonolet
Vht.154§(3) Az ingatlan után járó bérösszeg (haszonbér) az árverési vevőt az árverés utáni legközelebbi esedékességi időponttól illeti meg, feltéve, hogy az árverési vevő az árverésről a bérlőt (haszonbérlőt) ezelőtt az időpont előtt értesítette. Az értesítés elmulasztásából vagy a késedelmes értesítésből eredő kár az árverési vevőt terheli.

  • ez alapján igényt tarthatok a jogszerűen a lakáshasználati dijra?

Értesítettem, de nem vette szerintem át a levelet, és ilyenkor követelhető is tőle?

nonolet # 2018.01.24. 18:03

Majd visszaérnek a tértivevények...

  1. első kézbesítési kísérlet 1-5 munkanap
  2. 1. értesítő hagyása
  3. 5 nap várakozás az átvételre
  4. második kézbesítési kísérlet
  5. 2. értesítő hagyása
  6. 5 nap várakozás az átvételre

Szumma: 1-15 nap

7. következő napon "Nem kereste" status

...és elindul visszafelé a lánc.

Ami szintén lehet 1-20(25) nap is a tapasztalatok szerint.

- -

A legrövidebb forduló tehát 3 munkanap lehetne elvben.

HA nem veszi át, akkor 3-4 hét a reális.

A postán érdeklődni, tehát a 4 héten már ésszerű lehet.
Ha addig még nem ért vissza...

sárkányfül # 2018.01.24. 16:29

nonolet
Tehát az derült, ki hogy: az adós vállalta őket.
Így adós jogán laknak ott, szívességi lakáshasználóként.

  • igen

Az is kiderül a jegyzőkönyvből, hogy: az adós TÉNYLEGESEN NEM lakik ott?

  • jegyzőkönyv nincs, jelentés készült, amit a kapitányságon elolvashattam, de nem kaptam belőle példányt.
  • a bérlő adatait sem adták ott meg, nekem azt igérték postázzák, még várom. ( de ma letelik a 8 nap az intézkedéstől számítva)
  • már közöltem a bérlővel tértivevényes levélben hogy lakáshasználati dijra igényt tartok.( levél sem, de tértivevény sem jött vissza, már több mint 2 hete feladtam a levelet.)
  • 1 hete számlamásolatokkal fizetési felszólítást küldtem,tértivevényesen. (még nem kaptam vissza a tértivevényt.)
  • most várom a adatokat és amit megkapom küldöm a fizetési felszólításokat a hivatalos címre.

Köszönöm a segítséged!