Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


benö1 # 2019.09.17. 15:32

Borisz9
Nem vagyok szakértő,csak a saját tapasztalatomat tudom megosztani a törvényszék sürgetésével kapcsolatban.
A családom lakhatásának bizonytalansága végett adtam be kérelmet,annak az lett a kimenetele,hogy kérelmemet megküldték adósnak észrevételezésre,ez az egész "ceremónia" másfél hónapig tartott.
Döntsd el van e értelme a sürgetésnek.

Poppesz # 2019.09.18. 11:38

Üdvözlöm!
Még soha nem szagoltam az árverések Világába, így érdekelne a tulajdoni hányad jelentősége!
Az általam megvásárolni kívánt ingatlan adatai a következők :
Besorolás: lakóépület
Fekvés: belterület
Művelési ág: nincs
Bejegyzett földhasználat: Nincs megadva
Épület típusok: lakóház
Jogi jelleg: nincs
Tulajdoni hányad: 2+2+1/5
Sikeres árverés esetén sem törölhető jogok: minden jog törölhető (tehermentes)
Beköltözhető : igen
Sikeres árverés esetén sem köteles kiköltözni: nincs ilyen személy

Mit jelent rám nézve, sikeres árverés esetén ez a tulajdoni hányad? Hiszen azt írja beköltözhető, és kötelesek kiköltözni nem értem, hogy ez a későbbiekben rám nézve mit is jelent. Illetve mi a tulajdoni hányad és a kiköltözni köteles -, illetve beköltözhető jogi formák között az összefüggés?
Köszönettel!

drbjozsef # 2019.09.18. 12:41

Poppesz,

Meg kellene kérdezni a végrehajtónál, de nagy összegben fogadnék, hogy hibásan vitte fel a rendszerbe vagy ő, vagy az alkalmazott : valójában "2/5 + 2/5 + 1/5"-öt akart oda írni, vagyis 1/1-ben (=5/5), a teljes egészét vásárolod meg az árverésen. Ez egyébként szokás így (mármint pl. 1/2+1/2, vagy 3/8+5/8, vagy ilyesmi, ahelyett, hogy 1/1-et írnának, de ezeknek is általában van oka hogy ilyen alakúak).

Mateusz86 # 2019.09.18. 14:46

Két kérdésem lenne:

  1. Árverés sikeres, jegyzőkönyv a földhivatalnál (bár meghatalmazott írta alá, szóval kívncsi leszek). Kb. mennyi időn belül lesz meg a bejegyzés? Erről értesít a földhivatal?
  2. A megnyert ingatlan kb. 4 éve lakatlan. Hogy mi van benne, azt nem tudom, mindenesetre a gazon át a nyáron azt senki sem közelítette meg, nem ment be stb. A végrehajtó azt mondta, hogy lehet, hogy belecsúszunk a moratóriumba. Egy lakatlan lakásnál, ahonnan a közművek is ki vannak kötve... Hogyan tudom birtokba venni a házat és mikor? Csak a tulajdonjog bejegyzés után, vagy már az érvényes jegyzőkönyvvel a kezemben és egy kamerával nem mehetek be megnézni, hogy üres-e az ingatlan, vagy sem?
Poppesz # 2019.09.19. 04:52

Köszönöm a segítséget, hétfőn megyünk az ügyfélfogadási napra a végrehajtóhoz! ????

gerbera317 # 2019.09.19. 07:14

Mondjuk, ahogy a nyitókérdésedben bemutatod az árverést, abból az jön le, hogy az árverési hirdetményt nem is láttad, pedig abból sokkal több kiderül, mint az általád megnézett adatlapból.

Benefactis pensare delict # 2019.09.19. 08:06

@pugnator
"Az adós elég szép summát fog kapni,mert a vételárhoz képest a tartozásai a vételár 5%-át érik el..
Hogyan juthatok hozzá a haszonbérleti díjhoz? Egy fizetési meghagyással és ha nem fizet újbóli végrehajtással?
”"

Igen! de nyilván a fizetési meghagyás a végrehajtás között lesz még sok lépés és idő. pl. bírósági végzés.

"Mennyi idő után kapja meg az adós a pénzét? A kiköltözés után 30-90 nappal? (Ezt csak úgy saccolom)"

Sok mindentől függhet. itt a legjobb a végrehajtót vagy alkalmazottját kérdezned.

"Kiköltözés után kérhetem a végrehajtót ,hogy tartsa vissza a pénzt vagy a felosztási terv után ami maradt abból engem is kifizethet valahogy ... vagy újbóli végrehajtást kérni és ha maradt valami akkor végrehajtják. Ehhez kérnék kis segítséget vagy tanácsot."

Nem. de szerintem ezt te sem gondoltad komolyan.
A végrehajtó csak jogerős bírósági végzés által megítélt tartozással kapcsolatban fog neked végrehajtani.

Tamás111 # 2019.09.22. 10:48

Üdvözlet Fórumtársak!

Azt szeretném megkérdezni hogy a végrehajtó köteles e válaszolni arra a kérdésemre, hogy egy már tartó árverésre (jelen esetben 2019.09.10.-tól 2019.11.09.) valaki jelentett e be előárverezési jogot.
Persze nem a neve érdekel csak maga a tény hogy van ilyen valaki, mert akkor nem is kezdenék licitálni.
Emailben kérdeztem meg.

Előre is kösz a választ. Tamás

Heroes # 2019.09.22. 12:03

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék egy közös tulajdonú (1/2-1/2 arányban) lévő ingatlan árverésen megvásárolni. A gond csak az, hogy csupán az egyik 1/2 tulajdoni hányad van közzétéve a folyamatos árverési hirdetmények között. A nem hiteles tulajdoni lapból kiderül, hogy a teljes ingatlani hányadra (1/1) jelzálogjog van terhelve, illetve az előbb említett, mbvk-n is közzétett 1/2 tulajdoni hányadra még további jelzálogjogok vannak bejegyezve. Továbbá a tulajdoni lapon az állt, hogy az OTP Faktoring, akinek az egész ingatlanra van bejegyzett zálogjoga többször próbálta árverezni külön-külön is, illetve 1/1-ben is az ingatlant (eddig sikertelenül), emellett az mbvk-n szereplő 1/2 hányadot is többször próbálták a különböző zálogjogosultak (eddig sikertelenül) árverezni. Abban az esetben, ha vételi ajánlatot tennék a folyamatos árverési hirdetményben szereplő 1/2 tulajdoni hányadra, akkor hogyan érhetném el, hogy a másik 1/2 tulajdoni hányadra is árverést tűzzenek ki? Valamint, hogyan fordulhat elő az, hogy egy korábban többször árverésre kitűzött tulajdoni hányad nem szerepel az mbvk-n sehol? Utolsó kérdésem pedig az lenne, hogy a másik 1/2 tulajdoni hányad becsértékét előzetesen kitől és hogyan lehetne megtudni?
A választ előre is köszönöm!

gerbera317 # 2019.09.23. 06:57

A tulajdoni lapon nemcsak a terheléseket kell keresni, hanem az árverések kitűzését is. Ezzel bizonyosodhatsz meg arról, hogy mindvégig csak az egyik tulajdoni illetőséget árverezték-e, vagy volt ilyen 1/1-ben is.
Ha csak vételi ajánlatot teszel, az zsákbamacska, mert nem lehet tudni, hogy abból automatikusan ismételt tört hányadú árverés lesz-e, vagy pedig a végrehajtó inkább 1/1-ben árverez. Esélyes az 1/1 árverés, ha mindkét tulajdoni illetőségre van végrehajtási jog bejegyezve (nem jelzálog, hanem végrehajtási jog!). És még mindig ott a lehetőség, hogy felkeresed a végrehajtót a fogadónapján (a telefon eszedbe se jusson!), és elmondod neki, mi a terved, és naivan rákérdezel, nem tűz-e ki a végrehajtó inkább 1/1 árverést.

Heroes # 2019.09.23. 13:13

Picit pontosítva, az kiszemelt ingatlan a tul. lapon a II/3 és II/4-gyel jelölt tulajdonosok (1/2-1/2) arányú közös tulajdonában áll,
(a félreértések miatt a II/1 és II/2 korábbi tulajdonosok tul. joga törölve van.)

A tulajdoni lapra be van jegyeztetve a végrehajtási jog a II/3 tulajdoni illetőségre a(z)

  • Magyar Állam(Kincstári Vagyoni Igazgatóság)
  • Magyar Állam(Magyar Államkincstár)
  • OTP Faktoring Követeléskezelő Zrt
  • OTP Faktoring Követeléskezelő Zrt (kisebb összegű követelés csak ezen adós ellen)
  • Intrum Justitia Követeléskezelő Zrt
  • egy magánszemély

jogosultak részére. Illetve a II/4 tulajdoni illetőségre

  • Magyar Állam(Kincstári Vagyoni Igazgatóság)
  • Magyar Állam(Magyar Államkincstár)
  • OTP Faktoring Követeléskezelő Zrt

jogosultak részére.

Az OTP Faktoring az egyedüli végrehajtást kérő a tulajdoni lapon, a többi jogosult nem kezdeményezett végrehajtást soha, egyik tulajdoni hányadra sem.
Amit még fontos tudni, hogy 2008-ban és az azt megelőző két évben az akkori Orsz. Takarékpénztár és Ker. Bank (ma: OTP Faktoring) mindkét tulajdoni hányadra
többször kért árverést kizárólag külön-külön. A II/4-es hányadot 2008-ban árvereztették utoljára. Igaz, hogy van egy 2014-es árverezés, melyben az egész ingatlanra kért
árverést a Faktoring, de a törlő határozat kelte 4 évvel későbbi és a feltüntetett ügyiratszám is csak a II/3 tulajdonhányadra szól. Szerintem ott elcsesztek vmit.

Ezt követően a Faktoring csak és kizárólag a II/3 tulajdonos 1/2 hányadát kérte árverésre 2014-től egészen mostanáig úgy!, hogy csak a kisebb összegű végrehajtási ügyben kér(t) végrehajtást.
Jelenleg ez szerepel a folyamatos hirdetmények között.

Bocsánat a sok rizsért, de világos képet szeretnék kapni arról, hogy előfordulhatott-e, hogy a II/4-es tulajdonos megegyezett az OTP-vel a fennálló tartozás rendezését illetően,
és 2008 óta törleszt úgy!, hogy 3 éve elváltak és külön élnek? Ha pedig nem törleszt miért nem kéri a Faktor a teljes ingatlanra az árverést?

Nyilván egyszerűbb lenne, ha befáradnék a végrehajtóhoz és utalnék rá, hogy van e lehetőség 1/1-es árverezésre, de
azzal is tisztában vagyok, hogy előbb az egyik, majd másik tulajdoni hányad megszerzése lakott állapotban sokkal kedvezőbb lenne számomra anyagilag, nem beszélve a konkurens licitálokról.
Abban kérem a véleményed gerbera, hogy ha vételi ajánlatot teszek az egyik felére, az esetlegesen becsatlakozó zálogjogosultak kérhetik-e az 1/1-es árverezést,
hovatovább ez automatikusan így van? Ha pedig mégis a nevemre kerül az egyik fele, akkor kinél, hogyan érhetném el, hogy a másik felét is árverezzék?

Előre is hálásan köszönöm!

Heroes # 2019.09.28. 18:38

Sziasztok!

Az előző posztra esetleg tud valaki érdemben reagálni?

gerbera317 # 2019.09.28. 21:25

többi jogosult nem kezdeményezett végrehajtást soha, egyik tulajdoni hányadra sem.
Ezt te miből látod?

Heroes # 2019.09.29. 10:24

Ha igaz, hogy a tulajdoni lapon minden árverést feltüntetnek akkor onnan, hogy minden eddigi, kitűzött árverés jogosultja az Otp faktoring volt. De ez miért fontos?

gerbera317 # 2019.09.29. 11:35

Egyáltalán nem fontos. Te hoztad fel, tök feleslegesen, én csak belekötöttem.
Valamit nagyon nem értesz. Nem érted, mi micsoda a tulajdoni lapon, illetve, ami azon van, abból téves következtéseket vonsz le.
Tudd meg hát, hogy ha egy árverés kitűzése föl van jegyezve a tulajdoni lapra, akkor biztos, hogy a hirdetményen az összes előtte álló vh-kérő, és szinte biztos, hogy az összes zálogjogosult fel volt tüntetve. És ezek közül bármelyik kérhette az árverés kitűzését. Annak, hogy te csak a Faktort látod, a csatolás jogintézménye az oka, semmi más.
Ami a tulajdoni lapból és a hatályos hirdetményből nem olvasható ki, arra csak a végrehajtó tudja a választ. Nála kell érdeklődni.

tatabanyai # 2019.09.29. 15:36

Sziasztok. Megpróbálom érthetően és röviden leírni a tényállást: 3 évvel ezelőtt lakás ingatlan 1/2 tul. hányadát szereztem meg nem beköltözhetően. Eltelt egy pár év szeretnék első körben többlethasználati díjat megállapíttatni. A tul. társ nem lakik ingatlanban, hanem az édesapja, a lánya tőle nem ingyenesen kapta a részét. Működhet az elgondolás?

gerbera317 # 2019.09.30. 06:17

Ez nem végrehajtási kérdés. Tulajdonostárs vagy egy lakásban, amit a másik tulajdonostárs használ kizárólagosan, te pedig ezért használati díjat követelnél tőle. Goto polgárjog.

tatabanyai # 2019.09.30. 09:10

Köszönöm gerbera. Annyit esetleg, hogy az ügy kimenetele szempontjából lényeges lehet, hogy beköltözhetően, vagy nem beköltözhetően lett megszetezve a tulajdoni hányad? A tul lapon sima árverési vétel a jogcím.

gerbera317 # 2019.09.30. 09:26

A beköltözhetőség a beköltözhetőség kérdésében lehet érdekes. Itt arról van szó, hogy valaki használja a tulajdonodat, amire az egyetlen jogcíme, hogy ő van birtokon belül.

tatabanyai # 2019.09.30. 09:50

Köszönöm.

Kati65 # 2019.10.01. 17:01

Sziasztok! Mi lehet az oka, h ma reggeltől nem tudunk belépni licitálni? Ma este zárúl le, amelyre szerettünk volna. Ilyen sokáig nem tudják megcsinálni???

gerbera317 # 2019.10.01. 19:59

Atomcsapás, esetleg kábelátvágás. Valami. Van rá szabály, milyen esetben nem tekinthető közzétettnek az árverés.

TCsabi # 2019.10.07. 09:17

T. Szakértők, árverezők!

Az MBVK online árverési oldal 2019.10.02-án teljes nap nem volt elérhető műszaki hiba miatt amit az MBVK helpdesk is megerősített. Nekem ezen a napon ért véget egy ingatlan árverés, amire emiatt nem tudtam licitet tenni. A VH-nak ezt jeleztem, de lepattintott, hogy a VHT szerint akkor nem érvényes egy árverés, ha 10%-ot meghaladóan nem érhető el az árverési hirdetmény...ezt abszurdnak tartom, hiszen akár egymásra licitálás közben is lehetnek pillanatnyi fennakadások ami amitt elveszthet valaki egy ingatlant. ÉRtem én hogy a 60 nap alatt bármikor tudtam volna korábban licitet tenni, de a gyakorlat az, hogy szinte mindenki az utolsó fél órában kezd el liciteket tenni egy-egy árverésre. Ez esetben valaki 1 héttel korábban rátette az alap licitet és gondolom el is vitte... Azt nem tartom korrektnek, hogy az MBVK rendszer elérhetetlensége miatt nekem és talán másoknak sem volt lehetősége licitálni.

Ez komolyan így működik, hgy akár ha licitálások zuhatagában mondjuk elérhetetlenné válik az MBVK oldal 5-10 percre akkor az viszi az ingatlan akinek szerencséje volt és az utolsó licitet még rá tudta tenni?

wers # 2019.10.07. 09:31

Mintha lett volna már ez a kérdés. Emlékeim szerint válasz is volt.

TCsabi # 2019.10.07. 09:41

kb. mikor lehetett, nem emlékszel? mert görgettem vissza jópár oldalt de nem találtam :(