Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


gerbera317 # 2017.06.30. 06:39

Ha neked kell az összes érintettel felvenned a kapcsolatot, annak soha nem érsz a végére. Kérheted a végrehajtót, hogy vegye át tőled ezt a tarhet. De ha az adós nem együttműködő, akkor az ő kérelme hiányozni fog a sorból, és akkor már nem lesz itt árverésen kívüli értékesítés. Marad az árverés, a teljesíthetetlen minimálárral.

Csuklósbusz # 2017.06.29. 17:06

Köszönöm válaszod gerbera317!

Így mostmár okosabb lettem! OTP-t megkerestem, ők azt írták hogy vételi ajánlattal a végrehajtót keressem. Végrehajtó erre azt írta hogy tegyek vételi ajánlatot.
Tettem, árat írtam meg indoklást miért annyi. Törvényre sajnos nem hivatkoztam.

De sajnos az ilyen NAV, Magyar Állam, OTP stb nem tudom mennyire hajlandó árverésen kívül értékesíteni. Nomeg ha a tulajdonos passzív és semmilyen levélre nem fog reagálni..

Gondolom ez nem olyan hogy ha nem válaszol akkor = beleegyezés.

Frankline # 2017.06.29. 12:59

Az alábbi tiszteletteljes kérdéseim lennének a szakavatottaktól kiürítés témában:

Az ingatlan egy lakóház, melyben papíron laknak, valójában nem. A házat sorsára hagyták több éve, gyakorlatilag lakhatatlan, kapun, ajtón be lehet menni, a tulaj lemondott róla, az eljárással nem foglalkozik, így át sem adta, ki sem ürítette. A jegyzőhöz küldött kérelemtől a 60 nap eltelt, a földhivatali tulajdonbejegyzés a napokban történt meg, az adós az ingatlant 15 napon belül nem adta át. A kiürítés kitűzését kértem végrehajtótól, jelenleg várom a levelet az időponttal.

  • Ha a végrehajtó kitűzi a kiürítését, mert az adós nem tette meg, kinek kell gondoskodnia a lomok elszállításáról, raktározásáról és kit terhel a költsége ?
  • Mit tekint egy végrehajtó olyan ingóságnak, amit el kell raktározni ? A házban csupa értéktelen lom van (üvegek, 1-2 polc, törött szék, szétdobált könyvek, füzetek...)
  • Bejutáshoz nem kell lakatos, de kellhet e nekem egy kulccsal zárható helyiség, ha ott helyben oldanánk meg a tárolást ? Jogszabály szerint milyen helyiségben helyezhetőek el a megőrzendő lomok ?
gerbera317 # 2017.06.29. 07:46

Olyan nincs, hogy nem lettél tőle okosabb. A 157. § azt írja le, milyen feltételekkel lehet árverésen kívül értékesíteni egy ingatlant. Egyszerűbben fogalmazva: azt írja le, kinek mit kell tennie ahhoz, hogy ez történjen. És röviden összefoglalva, a feleknek kell kérniük a végrehajtót, hogy ez történjen. Mivel te nem vagy fél, ezért te csak megkérheted a feleket, hogy ezt kérjék, illetve ennekegy változata, hogy a végrehajtót kéred meg, hogy tájékoztassa a feleket, hogy van egy ilyen ajánlat, és kérhetik az árverésen kívüli értékesítést.
Írd meg tehát a végrehajtónak:
1) Hogy ki vagy, személyi adataiddal együtt.
2) Hogy meg akarod venni az ingatlant (pontos adataival, tehát hrsz. + természetbeni cím megjelölsésével) árverésen kívül, árverés hatályával, a Vht. 157. § alakalmazásával.
3) Közöld, hogy mennyit adnál érte (becsérték)
4) Kérd a végrehajtót, hogy továbbítsa az ajánlatot az érdekelt feleknek, azzal, hogy ők kérjék mindezt a végrehajtótól.
5) Indokold meg, miért csak ennyit kínálsz az ingatlanért a hivatalos becsérték helyett (többszöri sikertelen árverés stb.), és kérd a végrehajtót, hogy ezt is továbbítsa a feleknek.

Csuklósbusz # 2017.06.28. 15:33

Elolvastam, ki is kerestem, lentebb mellékelem. De viszont okosabb nem lettem tőle.

Túl sokan vannak viszont végrehajtást kérők, illetve folyamatos árverésen van, tehát majdnem 0 az esélye az árverésen kívüli vásárlásnak értelmezésem szerint.

Igen, kellene, de nem minden áron.

-----------------------
  • Ingatlan árverésen kívüli eladása
157. § (1) A végrehajtó az ingatlant a felek kívánságára - az általuk meghatározott vevő részére és az általuk megállapított becsértéken - árverésen kívül, de árverési vétel hatályával adja el. (2)509 Ha az (1) bekezdés szerinti értékesítésből befolyó vételárból a végrehajtási eljárás költsége és valamennyi végrehajtást kérő - ideértve a végrehajtási eljárásba bekapcsolódott zálogjogosultakat is - követelése előreláthatólag kielégíthető, és az ingatlanra vonatkozólag más érdekeltnek nincs az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett joga, az árverésen kívüli eladáshoz nem szükséges a végrehajtást kérők beleegyezése. Ebben az esetben a végrehajtó az ingatlant az adós által megjelölt személynek az adós által megállapított becsértéken adja el. (3)510 Ha az ingatlanra vonatkozólag más érdekeltnek az ingatlannyilvántartásba bejegyzett - a 137. §-ban fel nem sorolt - joga van, az árverésen kívüli eladáshoz az ő beleegyezése szükséges. (4)511 Az ingatlan - az (5) bekezdésben foglalt eltéréssel - az árverés megkezdéséig adható el árverésen kívül. (5)512 Vételi ajánlat licitnaplóban történő közzétételét követően az árverésen kívüli eladásra akkor van lehetőség, ha a felajánlott vételár magasabb a közzétett vételi ajánlat összegénél, kivéve a (2) bekezdésben foglalt feltételek mellett történő eladást, melyre a közzétett vételi ajánlattal megegyező vagy annál alacsonyabb vételáron is lehetőség van. (6)513 Árverésen kívüli eladás esetén az erről szóló jegyzőkönyvre megfelelően alkalmazni kell az árverési jegyzőkönyvre vonatkozó szabályokat.
gerbera317 # 2017.06.28. 05:22

Csuklosbusz! Grave megírta, mit olvas el. Az írásodon látszik, hogy nem tetted, hanem azóta is csak a hülyeséget ontod magadból. Kell neked egyáltalán az az ingatlan?

Vadsuhanc # 2017.06.27. 16:10

ügyes végrehajtó:-) Kell ez az ingatlan neked ? :-)

Csuklósbusz # 2017.06.27. 15:01

Megírtam neki hogy drágállom a becsértéket, nem ér már annyit.

Erre írta vissza hogy
"Hivatkozással levelére tájékoztatom, hogy az ügyben jogerős becsértékkel rendelkezem melynek csökkentése nem lehetséges, viszont lehetősége van vételi ajánlatot tenni.Az ajánlattal ugyan nem változtat a becsértéken, de ebben az esetben ez az egyetlen módja lehetséges a vásárlásnak."

Végrehajtást kérők mind a végrehajtóhoz küldtek aki válaszolt.

Adós ( tulajdonos) pedig számomra nem rendelkezik elérhető lakcímmel, felvette a szocpolt, pár hitelt, aztán mikor a közműveket kikapcsolták az ingatlant lerabolta majd magára hagyta. 10+ milla van a házon tartozás, helyi viszonyok között telekárat éri meg. Hiába kb 8 éves téglaépítésű, ha szocpolcsalásra készült és C kategória a szomszéd.
Felbecsülték drágára de gyakorlatilag folyamatos árverésen évek óta nincs licit.
A végén elhordják téglánként aztán mindenki futhat a pénze után.

Grave7 # 2017.06.26. 20:20

@Csuklósbusz: Olvasd el az 1994. évi LIII. törvény 157. §-t, valószínűleg erről van szó. A tartozások törlődnek, tulajdonjog bejegyzéstől/birtokba adástól kell fizetnie az új tulajdonosnak (hallottam már, hogy távhő esetén a régit is meg kell fizetni, de konkrét jogszabályhelyet -távhőtörvényen belül- senki sem mondott még).

Ha különösen jófej a végrehajtó, akkor a neki küldött ajánlatodat (X Ft-ért megvennéd az ingatlant), megküldi az adósnak és a végrehajtást kérőknek, hogy nyilatkozzanak a fenti jogszabály szerint.
Egyébként az ilyen nyilatkozatokat neked kell beszerezned az adóstól és a végrehajtást kérőktől = nekik kell az ajánlatot megküldened.

Vadsuhanc # 2017.06.26. 18:01

Csuklósbusz

„<i
  • "Végrehajtó annyit írt hogy " tegyek ajánlatot"...”"

És ezt konkrétan mikor,hová és milyen okból írta Neked?

Vadsuhanc # 2017.06.26. 16:51

Csuklósbusz

Az árverésen kívüli ajánlat nem igazán rajtad múlik.

Tudod mit szeretnél egyáltalán ?

Csuklósbusz # 2017.06.26. 16:48

Árverésen kívüli ajánlatot hogyan lehet tenni?
Simán egy ajánlott levélben?

Illetve érdemes így venni, ilyenkor az ingatlanon törlődnek a tartozások vagy sem?

Mert minden közmű kikapcsolva, milliós tartozásokkal. Lehet nem is éri meg akkor árverésen kívül sem.

gerbera317 # 2017.06.25. 20:13

Szerintem az nem árverési vételi ajánlat, hanem árverésen kívüli. ld. 157. §

Csuklósbusz # 2017.06.25. 18:19

Végrehajtó annyit írt hogy " tegyek ajánlatot".

Nade elektronikus úton nem lehet alacsonyabb ajánlatot tenni mint a minimálár..

gerbera317 # 2017.06.25. 17:22

Sehogy.
A becsérték módosítható, de az árverési vevő éppen nem tehet ennek érdekében semmit.

Csuklósbusz # 2017.06.25. 17:18

Végrehajtáson ingatlant szeretnék vásárolni de az ingatlan állapota már nem olyan mint amit az árverésben írnak. Azóta pl nincsenek már nyílászárók sem...
Hogyan lehet minimálár alatti ajánlatot tenni?

Vagy hogyan lehet a becsértéket módosítani?

Rumfo # 2017.06.25. 17:11

Maradhat ingóság az ingatlanba kilakoltatáskor? Akivel én eddig találkoztam végrejajtó, nem engedte, hogy zárt tárolóként magát az ingatlant használjuk. El kellett mindent szállítani egy raktárba. Ez viszont egy rendszámmal rendelkező autó esetében felvet számomra jogi kérdéseket. Nagyon jó lenne, ha ott maradhatna az ingóság az ingatlanba 30 napig akár még lezárva is, de a kérdés, hogy ez jogilag lehetséges? megengedik a végrehajtók?

gerbera317 # 2017.06.25. 06:32

Az ingatlanban maradt ingóságokat a vevő harminc napig köteles őrizni, utána hulladékként lehet azokat kezelni. Az már a te dolgod, hogy ezt hogyan valósítod meg.

Rumfo # 2017.06.25. 05:54

Köszönöm Gravenek is. Még egy kérdés. Hogyan lehet kell kiköltöztetni a kilakoltatási eljárásban egy - az ingatlan kertjében álló - személyautót, ha a tulaj nincs jelen. Nem tudom, üzemképes-e? Egyben van, ócska, van rajta rendszám.

gerbera317 # 2017.06.21. 07:48

Árverésen kétféleképpen lehet lakóingatlant szerezni: lakottan vagy beköltözhetően. Ha ebből esetleg nem világos, akkor a "lakott" azt jelenti, hogy "nem beköltözhető", vagyis a vevő nem kérheti az ingatlan birtokba adását, azt nem veheti használatba. Az ilyen helyzet közös tulajdon megszüntetésével oldható fel, de azért pereskedni kell. 1/2 tulajdonú ingatlant főszabály szerint lakottan kell árverésre bocsátani.

aga77 # 2017.06.21. 07:08

Tisztelt Válaszadó!

Az volna a kérdésem, amennyiben egy ingatlan 1/2 tulajdoni hányadát vásárolom meg árverésen, milyen jogok illetnek meg? Pl. Használhatom az ingatlant a társtulajdonossal megosztva?
Milyen törvény szabályozza ezt?

Előre is köszönöm válaszát.
Üdvözlettel:
Aga

Grave7 # 2017.06.12. 21:33

@Rumfo: Először megtudod, hogy a 60 nap mikor telik le. Ha a 60 nap eltelt, írsz egy levelet a végrehajtónak, hogy a Vht. 154/A. § (12) bek. szerinti 60 nap eltelt, kéred a kiürítés kitűzését, mondjuk 2 hét utáni, de 1 hónapon belüli időpontban (+felhívod figyelmét, hogy kifogást fogsz előterjeszteni, ha nem tűzi ki).
Ha erre nem válaszol és a tértivevénnyel igazolt átvételtől számított 1 hónap eltelt, benyújtod a kifogást, hogy mulasztott, mert nem is válaszolt, nem is tűzött kiürítést.
Ha válaszol és megírja, hogy a felosztási tervvel szembeni kifogás miatt nem tűz időpontot, akkor a levél átvétele utáni 15 napon belül kifogást nyújtasz be, mert jogszabályellenesen nem tűz kiürítést.
Ha kitűzi a kiürítést, de mondjuk a kért egy hónap után két héttel későbbi időpontra, akkor örülsz és nem problémázol.

Rumfo # 2017.06.12. 16:37

Köszönöm, már csak az a kérdés, mire alapozhatom a mulasztási kifogást, ha a kiürítési eljárás megkezdésének csak minimum időkorlátja van, maximum nincs. Mit írjak, mit mulaszt? " akkor intézkedik az ingatlan kiürítése iránt a 182. § és a 182/A. § megfelelő alkalmazásával, ha a (11) bekezdés szerint a jegyző részére megküldött tájékoztatástól 60 nap eltelt."

gerbera317 # 2017.06.12. 16:12

mentaldr!
Akkor ez meghatározott cselekmény, te pedig a végrehajtást kérő vagy. A végrehajtás elrendelésével felmerült költségeidet a vh-lap szerint, a foganatosítással felmerült költségeidet pedig a bejelentésed alapján köteles a végrehajtó behajtani a kötelezettől. Behajthatatlanság esetén viszont a végrehajtó költségeit is te vagy köteles fizetni.

gerbera317 # 2017.06.12. 16:10

Az nem lehet akadály. A felosztási terv elleni jogorvoslati kérelem a befolyt vételárból részesülők elszámolási vitája, és nem korlátozhatja az árverési vevő birtokba kerülését. Bár a 154/A. § (1) csak simán "jogorvoslatot" említ, azt nem, hogy ennek a jogorvoslatnak mihez kell kapcsolódnia, de mivel a 145/A. az árverésről szól, a jogalkotó szándéka is az ehhez fűződő jogorvoslatról kell, hogy szóljon.
Kérd a végrehajtótól az átadást, ha pedig vonakodik, helyezt kilátásba a mulasztási kifogást. Jó esélyed van, hogy a bíróság neked adjon igazat.