Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


gerbera317 # 2017.05.18. 12:25

colle
A 154. § az általános szabály, hogyan kell egy megvásárolt ingatlant általában átadni a vevőnek. Ne felejtsd el, hogy a beépítetlen terület is ingatlan!
Mivel a zárható ingatlanból az árverési vevőt ki lehet zárni, ezért az ilyenekre más speciális szabályt kellett alkotni, ez a 154/A. §.
De ha az adós a kulcsokat átadja a végrehajtónak azzal, hogy az ingatlanból kiköltözött, akkor a végrehajtó nem nyúl a speciális szabályhoz, hanem csak simán a 154. § szerint, egy hivatalban készült jegyzőkönyv kiállításával átadja az ingatlant.
Ha az adós nem költözik az árverés + 30. napig, akkor kell alkalmazni a 154/A. § szabályait.

A kiköltözési kötelezettség későbbre tolódik, ha az árverési vevő is halasztva fizeti meg a vételárat. Ha tehát te majd június 10-én fizeted meg a korábbi árverésben a vételárat, az adós addig köteles önként kiköltözni. Ha pedig nem teszi, akkor onnantól 15 napja van a vevőnek, hogy kiköltöztetés iránti kérelmet terjesszen elő. És erről a kérelemről kell a jegyzőt tájékoztatni, és onnantól ketyeg a 60 nap, aminek elteltével kerülhet sor a kiköltöztetésre.

Azt pedig ne emlegesd folyton, hogy "az adós nem együttműködő. Ügygondnok van kijelölve", mert ügygondnokot akkor kell kirendelni, ha az adós külföldön vagy ismeretlen helyen tartózkodik. Az ilyen adós nem tud együttműködő lenni. Logikus, hogy kiköltözni sem fog tudni önként. És logikus, hogy csak kényszerrel juthasz az ingatlan birtokába. Olvasd már el rendesen azt a k*szott 154/A. §-t, hát magyarul van!!!
Annyi szerencséd van a "nem együttműködő" adóssal, hogy az ügygondnok viszont nem terjsztget elő mindenféle mondvacsinált kérelmet, magyarul: nem akadályozza a végrehajtást. Már az is valami.

Margó1206 # 2017.05.18. 08:08

Kedves Fórumozók!
Örökösként mit kellene tennem, ha olyan ingatlant örököltem, aminek a megállapított értékénél többszöri tartozás van ráterhelve? Sőt, tudomásom szerint az ingatlan árverezése is megtörtént, de az árverési jegyzőkönyvet a tulajdonos már nem tudta átvenni, halála miatt.
Ha elfogadom az örökséget, akkor a megörökölt ingatlan értékével azonosan mértékben áll fenn a tartozásokért való felelősségem. Ilyenkor az ingatlan értéke a hagyatéki eljárás során megállapított érték, vagy az árverezési vételár?
Az örökség elfogadása esetén részemre küldi meg a végrehajtó az árverési jegyzőkönyvet, mint örökösnek, és utána az árverezőé lesz az ingatlan?

gerbera317 # 2017.05.18. 06:41

Ja, hogy nem az árverésről vagy a te tulajdonjogodról van szó, hanem magának az ingatlannak az ingatlannyilvántartási adatairól? (Talán nem hiszed el, de hiányos mondatokkal nem lehet értelmesen felvázolni egy tényállást.) Ez nem végrehajtási kérdés. Amiket itt felvetsz, az építési hatósági dolog.
Azt árveréses kérdésed már végrehajtási kérdés. Azt kérded, elállhatsz-e vételtől. Árverési vételtől kétféleképpen lehet elállni: 1) Nem írod alá az árverési jegyzőkönyvet és nem fizeted ki a vételárat, 2) aláírod az árverési jegyzőkönyvet és nem fizeted ki a vételárat. Mindkettőnek ugyanaz a joghatása: nem kerül az ingatlan a tulajdonodba, és elveszíted az árverési előleget (valamint később még ráfizethetsz, ha a feltételek fennállnak).
Jelen esetben nincs mitől elállnod. Az már a tiéd, azt teszel vele, amit akarsz vagy tudsz. A továbbiakban a kérdésed építési hatósági kérdés.

Juhimir # 2017.05.18. 05:57

Kedves gerbera!A földhivatal nem hiteles alaprajz alapján építési osztály jogerős pecsétje nincs rajta és 1 épület feltüntetési határozat alpján ami 1 db gépjármű tárolót tartalmaz jegyezte be. Viszont az épület alaprajza több garázst és tárolót tartalmaz, épület külső méret valósággal megeggyezik viszont a nyílászárók helyének méretei nem.(ellopták) szeretném pótolni ezeket az alprajznak megfelelően kialakítani, ami építési engedély köteles tevékenység. A telek túl épített ezért engedélyt nem valószínű hogy megfogom kapni.

gerbera317 # 2017.05.18. 04:47

Hiányos dokumentek alapján a földhivatal bejegyezte őket,kb 8 éve. emiatt nem tudom használható állapotba hozni őket
Ezt te biztosan érted, de rajtad kívül, szerinted, ki még?

Juhimir # 2017.05.17. 19:26

Sziasztok!Végrehajtás során vásároltam több garázst kevesebb mint 6 hónapja 1 th területén.Hiányos dokumentek alapján a földhivatal bejegyezte őket,kb 8 éve. emiatt nem tudom használható állapotba hozni őket .Valószínüleg ép. engedély kellene hozzájuk.Másik probléma város építészet levágna a telekből 1 olyan részen ahol nekem ingatlanom van. ezekről az információk ról ha tudtam volna nem vettem volna meg az ingatlanokat kb 1,5hónapja tudom ezeket. Kérdésem elálhatok e a vásárlástól úgy hogy kényszerértékesítés alatt vettem? amennyiben igen kitől kérhetem vissza a vételárat? Előre is köszi.

colle # 2017.05.17. 17:02

Kedves Gerbera317!

Meggondoltam magad? :) Ebben tudnál segíteni légy szíves?

154. § (1) Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, a végrehajtó az árverésen megvett ingatlant átadja az árverési vevőnek.

Ez hogyan történik a gyakorlatban? A végrehajtó kijön az adós lakásához és átadja melyről jegyzőkönyv készül?

Életszerűen. ha június 10. a fizetési határidő, akkor a végrehajtó leghamarabb mikor tudja átadni, valamint mikor kérhetem a végrehajtót írásban, hogy jelöljön ki egy napot az átadásra?

Nyilván ez egy olyan forgatókönyv, amikor az adós együttműködő.

Köszönöm válaszod!

gerbera317 # 2017.05.16. 21:05

colle
Nem tudom, a ti kis rózsaszín párbeszédetekhez mit tehetnék hozzá. Majd ha focitomi abbahagyta a süketelést, meggondolom, hogy válaszolok-e neked. Bocs.

focitomi # 2017.05.16. 19:25

colle

ok.ok. Gerbera válasza nyilván szakmaibb lesz. :)
De fenntartom, ha nem lesz semmi hátráltató számodra, egyezz meg az adóssal vagy ügygondnokkal. Tanúkkal aláírt dokumentumban vedd birtokba az ingatlant. Add át a végrehajtónak és kész. Ennél egyszerűbb és gyorsabb nincs. Ne várj a végrehajtóra ha nem muszáj.

colle # 2017.05.16. 18:52

focitomi

Kedves vagy, hogy segíteni próbálsz, de nem egy dologról beszélünk. Itt konkrétan az adós nem együttműködő. Ügygondnok van kijelölve. És mint ahogy a kérdésemmel Gerberához fordultam, ezen jogszabály értelmében 154. § (1) Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, a végrehajtó az árverésen megvett ingatlant átadja az árverési vevőnek.

bár nem vagyok jogász, de ha jól értelmezem, a végrehajtó az árverésen megvett ingatlant átadja. Tehát nem én kergetem az adóst, hanem ahogy a szövegben van, a végrehajtó átadja...

Pont ezért kérdeztem olyan fórumozót aki szakmabeli, hogy ezt a paragrafust hogyan kell értelmezni a gyakorlatban. Neked meg azért írtam, hogy kedves vagy, hogy segíteni próbálsz, de nem egyről beszélünk.

focitomi # 2017.05.16. 18:26

colle

Ha az adós együttműködő, akkor nincs is igazán szükség a végrehajtóra..., pl. az adós jelzi a végrehajtónak, hogy kiköltözött. A végrehajtó akkor a legboldogabb, ha Te és az adós elrendezitek egymás között, ő meg csak rögzíti, hogy megtörtént a birtok átadás átvétel, óraállások, stb.
Ha viszont nem költözik az adós, akkor kell kérelmezned a birtokbaadást. Javaslom, hogy szánj rá a vht tanulmányozására egy napot. Nem olyan sok az a rész ami téged érint, gyorsan megérthető szerintem...
A kényszer kiköltöztetést a végrehajtó az ő helyzetéből következő képpen fogalmazta meg: "... aki kurvának áll az vegye tudomásul, hogy néha megdugják...":) Tehát nekik sem nagy "öröm" a kényszeres birtokbaadás. Érthető, plusz munka,semmiért...

colle # 2017.05.16. 17:37

Kedves Gerbera317!

Ebben tudnál segíteni légy szíves?

154. § (1) Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, a végrehajtó az árverésen megvett ingatlant átadja az árverési vevőnek.

Ez hogyan történik a gyakorlatban? A végrehajtó kijön az adós lakásához és átadja melyről jegyzőkönyv készül?

Életszerűen. ha június 10. a fizetési határidő, akkor a végrehajtó leghamarabb mikor tudja átadni, valamint mikor kérhetem a végrehajtót írásban, hogy jelöljön ki egy napot az átadásra? Nyilván ez egy olyan forgatókönyv, amikor az adós együttműködő.

Köszönöm válaszod!

focitomi # 2017.05.16. 17:28

Bocs, hülyeséget írtam. A jogerősítés nincs összefüggésben a kifizetéssel... Belekeveredtem a nagy segíteni akarásomba... ;)

focitomi # 2017.05.16. 16:40

Amíg nincs jogerős árverési jegyzőkönyved addig bármi történhet, tehát fizesd ki lehetőleg mielőbb! Mondom, ha kifogással él az adós, akkor van igazán helyben topi...

focitomi # 2017.05.16. 16:36

Nem.
1 millió alatt fizetési meghagyással indul, közjegyző előtt, ha ellenáll, akkor perré alakul. Nyílván egy két százezerért nem biztos, hogy megéri elindítani. Nem árt egy jó jogász, ügyvéd, stb., vagy neked kell nagyon képbe lenni... Inkább fogadj valakit... :)

colle # 2017.05.16. 16:00

focitomi

Ok, így már értem. De gyakorlatban ezt hogyan kell végigvinni? Ha az adós nem költözik ki június elejéig, akkor május végén értesítem levélben, hogy ha nem költözik ki, akkor használati díjra tartok igényt, június elejétől, melynek mértéke ennyi és ennyi?
Majd ha kiköltözik, a példa kedvéért 75 nap múlva, mert kirakják, akkor megkeresem a bíróságot, hogy hajtsák be az adóson ezt a használati díjat?

Köszönöm!

focitomi # 2017.05.16. 15:55

colle

Nem, akkor még nekem kellett a jegyzőnek jeleznem. Átmeneti törvény, régebben nem volt ilyen, nekem már kellett, most meg a végrehajtónak kell ezek szerint. Nem vagyok naprakész a törvényekkel már, akkor olyan is volt, hogy a végrehajtást kérőnek (pl: bank) kell a jegyző felé jelezni..., de lehet, hogy rosszul emlékszem.

focitomi # 2017.05.16. 15:51

colle

ebben az esetben nem a "bérlős" törvény a szabályozó, de már leírtam az előzőekben. A teljes összeg kifizetésének a dátumától tarthatsz igényt használati díjra, és nem bérleti díjra! Ezt egyébként az elsőfok és a másodfok másképp ítélte meg esetemben. Az elsőfok a 30 napos kiköltözési határidőt levonta, a másodfok szerint viszont arra is jogos a követelés ha nem költözik ki időben.

colle # 2017.05.16. 15:46

focitomi

A gondom az volt, hogy a végrehajtó helyettes a jegyzőkönyv aláírásakor már jelezte, hogy az adós nem együttműködő, kilakoltatás lesz, ezért beadja már az aláírást követően a jegyzőhöz a tájékoztatást, hogy ketyegjen a 60 nap. Most azt mondja, miután azt hazudta, hogy a jegyző ezt elutasította, hogy majd akkor adja be, ha a teljes összeg kifizetésre került, mert a vht. tiltja. Akkor az aláíráskor miért mondott ilyet??? Egyébként semmi nem tiltja. És bevett szokás, hogy hamarabb beadják...

focitomi # 2017.05.16. 15:46

colle

Az a baj, hogy az adós adhat be kifogást, akkor viszont készülj fel, hogy az idén nem lesz a birtokodba... Esetemben több kifogás is volt, egyik sem volt kevesebb 7 hónapnál mire jogerős lett. Ráadásul az egyiket követően a bíróság az eljárást is felfüggesztette...

colle # 2017.05.16. 15:42

154. § (3) Az ingatlan után járó bérösszeg (haszonbér) az árverési vevőt az árverés utáni legközelebbi esedékességi időponttól illeti meg, feltéve, hogy az árverési vevő az árverésről a bérlőt (haszonbérlőt) ezelőtt az időpont előtt értesítette. Az értesítés elmulasztásából vagy a késedelmes értesítésből eredő kár az árverési vevőt terheli.

Ha áprilisban volt a jegyzőkönyv aláírása, akkor haszonbér engem, mint árverési vevőt mikortól illet meg? Mi a legközelebbi esedékes időpont?

A haszonbér összegét mi alapján lehet megállapítani?

Köszönöm!

focitomi # 2017.05.16. 15:39

colle

Még annyit, hogy a teljes összeg kifizetését követően lehetnek jogosak az "igényeid"..., pl. birtokbaadás.

colle # 2017.05.16. 15:38

Lenne néhány gyakorlati kérdésem.

154. § (1) Ha az árverési vevő a teljes vételárat kifizette, és az árveréstől számított 30 nap eltelt, a végrehajtó az árverésen megvett ingatlant átadja az árverési vevőnek.

Ez hogyan történik a gyakorlatban? A végrehajtó kijön az adós lakásához és átadja melyről jegyzőkönyv készül?

Ha ez június elején esedékes akkor már most kérjek időpontot az átadásra a végrehajtótól?

Köszönöm!

focitomi # 2017.05.16. 15:28

colle

Tapasztalatból mondom:
Fontos, hogy a végrehajtótól (is!) mindig írásban kérj tájékoztatást. Hidd el, válaszolni fog, és az nem lesz kamu… A legjobb levélben, akár személyesen beviszed és leigazoltatod a te példányod, de az email is tökéletes, csak őrizd meg. Ha mégsem válaszolna, akkor jöhet a kifogás beadása…, nem gondolom, hogy szükség lesz rá …
Tudom ez lassabbnak tűnik, de mégis ez a jó megoldás.

focitomi # 2017.05.16. 15:18

lewho
A díjat saját kútfőből határoztam meg… Az alperesek a jogosságot vitatták (ami a Vht 154/A következményeként nem kérdés), a díj összegét nem. Igyekeztem reális díjat kérni, a piaci ár körül, de inkább alatta maradni, hogy ez ne legyen „probléma”. Valószínűleg ezért nem is kértek szakértőt, a másodfok sem „kötött” bele. Fontos még, hogy egyetemlegesen (!) felelnek az alperesek.