Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


Misa86 # 2017.02.02. 07:08

Dorci!

A földhivatal még a normál adásvétel esetén sem kapkodja el a dolgot. Itt, meg ha esetleg az adós még bead fellebbezést, akkor hónapokig elhúzódhat a tulajdonjog bejegyzése. Szóval nem tudsz mit tenni, mint várni. Az adós együttműködő egyébként? Amúgy is moratórium van március 1-ig, tehát mindenképp azután kaphatod meg a lakást, így felesleges izgulni.

Dorci92 # 2017.02.01. 20:19

Kedved Fórumozók!

Holnap mindenképpen hívom a végrehajtóirodát csak érdeklődnék, hogy jogos-e a félelmem. November 29-én írtuk alá a jegyzőkönyvet. December 27-én kifizettük a vételárat. Január 3-án a végrehajtó átvette a kilakoltatási kérelmet és a B400-as adatlapokat (ami hiányos volt az eladó része, de megkértem őket, hogy pótolják). Ma felhívtam a földhivatalt hátha adnak ki információt, hogy hol tart a tehermentesítését és a tulajdonos váltás. A földhivatal nem kapott megbízást erre vegyem fel a kapcsolatot a végrehajtóval. Remek, tiszta ideg vagyok, mert eltelt egy hónap a végrehajtó iroda szó szerint szomszédja a földhivatalnak és nem intéztek semmit. Ja és az eredeti jegyzőkönyvet sem küldték még el, pedig azt mondták, hogy ahogy beérkezik a pénz, egyből postázzák. A hosszú monológ utàn a kérdésem hogy jogos e a kiakadásom? Ha úgyis felhivom őket, akkor egyeztethetek velük a kilakoltatás időpontjáról ? Válaszukat előre is köszönöm!

Kati65 # 2017.02.01. 19:34

Kedves Fórumozók!
Segítséget szeretnék kérni. Árverésen novemberben vettem egy "tehermentes, beköltözhető" házat. Január 20-án a volt 1/1 tulaj önkéntesen átadta, jegyzőkönyvet is írtunk az átadásról, óraállásokról 2 tanúval. Most a volt tulaj édesanyja üzent, hogy neki vannak ott holmijai (kanapé, csillár) jönni fog érte. Meddig kellene nekem ezeket tárolnom, átadnom? (Már kitettem, mert festettem a lakást.) Sajnos ide van állandóra bejelentkezve a hölgy, pedig a szomszédok szerint soha nem lakott itt. Albérlők lakták évek óta.
Válaszokat köszönöm!

Misa86 # 2017.02.01. 13:53

Köszönöm a válaszokat!

Igen, olvastam már ezekről, itt a fórumon, csak, hogy Bori írta, hogy ő konkrét esetről tud, ezért kérdeztem, hogy ott hogy ment. De ahogy a korábbiakat visszaolvastam, a szolgáltatók általában elismerték a dolgot... Bori, azt még megkérdezhetem, hogy ez víz, gáz vagy áram szolgáltatónál történt eset?

Itt olvastam azt is, hogy egy HírTV-s műsor kapcsán a vízszolgáltatásnál merült fel, hogy ki kellett fizetnie a korábbi lakónak a tartozást. De akkor a fűtésnél is szóba jöhet? Na, próbálok még visszakeresni, csak sok topic van ilyen végrehajtási témában... :)

drbjozsef # 2017.02.01. 13:08

Misa, olvass vissza a vegrehajtos topikokban (van nehany), sokszor ragott tema ez, az egyetemes szolgaltatoknak altalaban kotelezo szolgaltatniuk, az elozo szerzodo tartozasaitol fuggetlenul, de vannak bizonyos esetek (ha jol emlekszem, ilyen a tavhoszolgaltatas), ahol kovetelhetnek az ujtol is. Arveresen vett lakas es sima adasvetel kozott is lehet kulonbseg, de pontosan hirtelen nem tudom. Keress ra.

Misa86 # 2017.02.01. 12:46

Én is egyértelműnek gondolom, hogy nem az enyém a tartozás, hisz velem nem volt szerződésben a szolgáltató, sőt a rendőrségi jegyzőkönyvben ott lesz az átadáskori óraállás. Csak hát a szolgáltató van "előnyben", hisz ha akarja kikapcsolja a szolgáltatást.
Nyilván először megpróbálom az ügyfélszolgálaton elintézni, hogy vegyünk fel jegyzőkönyvet, hogy mi alapján nem akarnak nekem szolgáltatni. De ha nagyon kötik az ebet a karóhoz, csak ki kell fizetnem (majd utána megy a fizetési felszólítás), különben fogják magukat és kikötik a gázt vagy a villanyt. Jó esetben a víz a közös költségben benne van, és akkor amiatt legalább nem kell aggódni.

drbjozsef # 2017.02.01. 12:12

En ugyan nem fizetnek.
Szerintem jarhatobb ut, hogy az atirasnal kered az ugyintezot, hogy jogszabalyi hivatkozast mondjon az elutasitasra. Ha nem tud, kerd az irodavezetot. Ha ő sem tud, akkor jegyzőkönyvet kell felvetetni, hogy mi az oka az elutasitasnak. Esetleg beleiratva, hogy kapkodjak magukat, mert mostantol a bekotesig a koltsegeidet (pl. gaz eseten a villanyrezso es villanyfutes) is igenyelni fogod, ha mint egyetemes szolgaltato nem hajlando vegrehajtani a ra vonatkozo torvenyeket.

Esetleg a szolgaltato jogi osztalyanak zaklatasa.

Fizessen a fene.

Misa86 # 2017.02.01. 09:45

Kedves Bori!

Köszi a választ. Többen írták, hogy a közművek addig nem hajlandóak az átírásra, míg az előző tulaj tartozása nincs rendezve. Így gondoltam hátha volt abban a felszólításban valamilyen jogszabályi hivatkozás, ami jobb belátásra bírta a közművet. Mert gondolom az érvek el lettek mondva az ügyfélszolgálaton is, mikor át akarták íratni. Ha pár ezer Ft a tartozás az belefér, de több tízezer Ft-ot nem fizetnék ki, ha nem muszáj...

Üdv, Misa

gerbera317 # 2017.01.31. 20:42

Valid az ügyvéd válasza? Végrehajtó köteles kiállítani?
Nem valid. (Magyarul nem megy?)

A B400-as adatlap elsősorban a vagyonszerzőről (gy.k.: árverési vevőről) szól, mitöbb, a vevőnek kell aláírnia. A megszerzett vagyon adatait szintén ismeri a vevő, ott áll az árverési jegyzőkönyvben, és ugyanitt megtudhatja a végrehajtó adatait is. Ennek ellenére nincs akadálya, hogy a végrehajtóra vonatkozó adatokat üresen hagyja, hogy az majd a végrehajtó töltse ki. Nem mintha a végrehajtó ezeket nem írogathatná be, de nehogymá' a végrehajtónak kelljen azon agyalnia, hogy a vevőt vajon milyen kedvezmények és mentességek illetik meg! És a végén nem is a végrehajtó írja alá az iratot. Úgyhogy a B400-as kitöltése és aláírása igenis a vevő dolga, a végrehajtó legfeljebb csak pótlólag még beleír ezt-azt.

Ami igaz a hivatkozott válaszból, hogy a kitöltött és aláírt adatlapot végül a végrehajtó küldi meg a NAV-nak.

Bori Bori # 2017.01.31. 20:31

A közműcégnél dolgozom. A jogszabályok mindenkire vonatkoznak.
Egy fizetési felszólítás úgy néz ki, mint egy fizetési felszólítás. Beleírod, ki vagy, mennyit kérsz, miért kéred, határidő, mert különben szankció. Aláírod. Ajánlott tértivevényes. Stb. stb.

Misa86 # 2017.01.31. 20:21

Kedves Bori!

Ismerősöddel történt esetleg? A fizetési felszólítás, amit írt, nincs meg neked véletlenül?

Köszi!

Bori Bori # 2017.01.31. 20:15

Megtörtént eset:
Közműszolgáltató addig nem volt hajlandó szolgáltatni az árverési vevőnek, amíg a felhasználási helyen tartozás volt (adós előző tulajdonos tartozása). Árverési vevő kifizette a tartozást, szolgáltató megkezdte a szolgáltatást. Árverési vevő fizetési felszólításban kérte visszafizetni az általa befizetett, jogtalanul követelt szolgáltatási díj visszafizetését, peres utat helyezett kilátásba. A szolgáltató jogtanácsosa elrendelte, hogy az árverési vevőnek fizessék vissza az általa befizetett, előd által felhalmozott tartozást,és kérjenek elnézést.

pulisz # 2017.01.31. 19:04

Sziasztok!

B400 adatlappal kapcsolatban merült fel bennem egy kérdés, melyet már más is feltett (csak telekkel kapcsolatban, míg én ingatlan árverési vevő vagyok), itt: http://drszasz.hu/…s-bekuldese/

Valid az ügyvéd válasza? Végrehajtó köteles kiállítani?

bszmaresz # 2017.01.28. 22:35

gerbera317,köszönöm a választ,bízom benne,hogy hamarosan meghozzák a döntést az ügyben.

gerbera317 # 2017.01.26. 07:22

Árverés megsemmisítését nem lehet kérni érdekmúlásra hivatkozva. Azt csak végrehajtási kifogás útján lehet kérni, annak jogalapja pedig a végrehajtónak a végrehajtási eljárás szabályait lényegesen sértő intézkedése lehet (értsd: ha az árverés megtartásának feltételei nem álltak fenn, ezért nem lehetett volna megtartani, vagy az árverés lezárásakor szabálytalanság történt).

Ha a bíróság mégis belemegy az érdekmúlás vizsgálatába (nem hiszek benne), akkor is vizsgálnia kell(ene), hogy mi a helyzet a többi végrehajtást kérővel, azok is bejelentették-e az érdekmúlást. Ugyanis az árverés ilyen megsemmisítése súlyosan sértené a nem érdekmúlt vh-kérők kielégítéshez való jogát.

bszmaresz # 2017.01.25. 21:54

Tisztelt Fórumozók!

Szabályosan lezajlott árverés lezárása és az árverési jegyzőkönyv aláírása után az adós megegyezett a követelést kérővel és a bírósághoz fordult,hogy az árverést semmisnek nyilvánítsák. A bírónő felkereste a végrehajtót,aki 2016.november 25-én nyilatkozott az árverés szabályosságáról és arról,hogy mióta állt végrehajtás alatt az ingatlan a fizetési kötelezettség elmulasztása miatt.
Milyen határidővel kell a bíróságnak határozatot hoznia ilyen helyzetben?
Előre is köszönöm a segítségüket!

Grave7 # 2017.01.23. 23:14

@donna0305:
Esetleg konkrét végrehajtót, ügyszámot és ingatlan hrsz-t is tudsz, ahol "végrehajtó haverjai" vásároltak, vagy csak mindent elhiszel a kurucinfo, fehérkéményseprő, stb. oldalaknak?
Aki akart, régen is tudott ingatlant vásárolni, legtöbb esetben minimáláron.

Értsd meg, ahogy egyre többen érdeklődnek az árverések iránt, egyre magasabb lesz a vételár is (kereslet-kínálat, tudod); van amikor folyamatos licitálás eredményeként haladja meg a piaci árat az árverési vételár, de van amikor egy árverező szinte rögtön "ki akarja szűrni a komolytalan érdeklődőket" és a megteszi azt az ajánlatot amennyit neki megér.
Adósnak és végrehajtást kérőnek (meg persze végrehajtónak) is a minél magasabb vételár az érdeke (ez egyébként az árverés egyik jogpolitikai célja is), ezért ne várd, hogy bárki sajnálja azt az árverési licitálót aki nem tud "ócsóér" ingatlant venni.
Nem kell rossz embernek érezned magad, licitálj nyugodtan, de fentiek tudatában tedd.

Mellesleg milyen más okból vásárolnak a "hétköznapi emberek" ezen a fórumon, ha nem a piaci árnál olcsóbb hozzájutás miatt?
Pl. mert a végrehajtást kérőkkel / adóssal nem tudtak megegyezni adásvételi szerződés keretében; adós eltűnt; az eredeti szerzésmód előnyeit akarják élvezni; követelésük van adóssal szemben; környéken nincs más ilyen eladó ingatlan; személyes (pl. érzelmi) kapcsolatban van az ingatlannal; stb.

donna0305 # 2017.01.23. 20:23

Grave 7

Mikor a rendszer változásairól beszéltem, arra gondoltam, hogy talán ma már nem kell mutyizni és illegalitásba vonulni azért, hogy olyan feltételekkel jusson akárki elárverezendő ingatlanokhoz befektetés céljával, mint korábban azok, akik a végrehatók haverjai voltak. Mellesleg nem álszent vagyok, csak szeretnék a tőkének nagyobb hozamot, mint amit a magyar állampapirok hoznak, méghozzá legálisan...de én ettől nem érzem rossz embernek magam, bocs. Mellesleg milyen más okból vásárolnak a "hétköznapi emberek" ezen a fórumon, ha nem a piaci árnál olcsóbb hozzájutás miatt?

Grave7 # 2017.01.23. 19:49

@donna0305: Nem, te nem azt gondoltad, hogy "ez a rendszer megszünteti a visszaéléseket", hanem abban reménykedtél, hogy olcsón tudsz ingatlant vásárolni; ne legyél álszent. Lásd:
Nem azért vásárolnak az emberek ezen az oldalon, hogy piaci árnál olcsóbban jussanak ingatlanhoz?

Az adósnak általában az a legjobb, ha minél hamarabb és minél drágábban veszik meg az ingatlanát (kevesebb kamattal nő a tartozás, több térül meg).

donna0305 # 2017.01.23. 19:30

Tisztelt Grave 7 és Runningman

Köszönöm a válaszokat. Naiv voltam úgy látszik, mikor azt gondoltam , ennek a rendszernek végre az a lényege, hogy megszüntesse a visszaéléseket :-(

Grave7 # 2017.01.23. 18:15

@donna0305:
Nem a rendszert kell megértened (hiszen annak semmi köze ehhez), hanem a nyertes licitálót (amire kevés esély van információ híján), illetve a jogszabályokat (mert egyes jogszabályok alkalmazása miatt érheti meg ez a vétel).

Egy alapvető példát is mondok, de felesleges ezen túl sokat agyalni, mert nem lehet a semmiből rájönni:
végrehajtást kérővel/kkel (esetleg adóssal is) a vevő előzetesen megegyezett, hogy ezen az áron veszi meg az ingatlant - cserébe mindenben konstruktívan közreműködnek a továbbiakban.

gerbera317 # 2017.01.23. 15:28

Mopszi,

Lejjebb már elhangzott, hogy a rendbírságos kör átugorható pl. azzal, hogy a teljesítés elmaradásáról szóló bejelentésedben kéred, hogy a bíróság rögtön a rendőri erő közreműködésével történő kiürítést rendelje el. Indoklásként leírhatod, hogy a kötelezettnek nincs jövedelme, így a rendbírságra immunis stb.

Mopszika76 # 2017.01.23. 13:41

Kedves Gerbera 317!

Köszönöm szépen válaszát...elég elkeseritő igy a helyzetem.A mai nap megkaptam a végrehajtótól a jegyzőkönyvet az eljárás kezdetén megfizetett költségekről,be is fizettem.
Nemértem miért kell ennyit várni ha a birósági végzés jogerős...:((.Fel lehetne gyorsitani az eljárást ha irnák egy kérelmet?mivel férjem súlyos áttétes rákbeteg.:(.Köszönöm válaszát mégegyszer.

donna0305 # 2017.01.23. 12:43

Tisztelt nononlet

Köszönöm, hogy időt szánt az olvasásra és válasz adásra egyaránt, bár halkan megjegyzem, válasza nem vitt közelebb az általam érthetetlennek tűnő esemény megértéséhez. Ha esetleg tudna nekem néhány "jó ok"-ot mondani, az már inkább segithetne :-)

donna0305 # 2017.01.23. 12:17

Tisztelt Fórumozók

Elnézést, ha esetleg nem a megfelelő oldalon járnék, de talán vannak itt témában jártas emberek, akik segitenének nekem megérteni a rendszert. A minap részt vettem az MBVK elektronikus ingatlan árverési oldalán egy ingatlan árverésen. Általuk megadott "piaci érték" kikiáltási ár 83 millió. Kezdő licit 41,5 millió. Ingatlan . com on az ingatlan elérhető 75 milliós irányáron (befejezetlen ingatlan révén, a környező piacon elérhető ingatlanokat átnézve már a cc 70 millió is a max. reálisan). Az árverésre 3 licit érkezett. Egy kezdő minimum x.y-tól, az én licitem, ami licitlépcsővel emelte a kezdőt, majd x.y-tól egy 86 milliós. Több ismerősömmel egyetemben nem értem, ki milyen céllal fizet 15 millióval többet a piaci értéknél? Azt én értem hogy a hülyeség nem ütközik törvénybe , és a végrehajtó iroda is pontosan ezt mondta, mikor kételyeimmel kapcsolatban válaszokat kértem tőlük, de akkor ez igy rendben van? Nem azért vásárolnak az emberek ezen az oldalon, hogy piaci árnál olcsóbban jussanak ingatlanhoz? Ha valamilyen ingatlanspekulációról van szó, akkor is hol tud ezen a nyertes bármilyen profitot realizálni? Kérem , ha valakinek van valamilyen meglátása, az ossza meg velem. Szeretem a dolgokat érteni, és jelen esetben sehogy sem megy. Köszönettel