Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


Bori Bori # 2016.10.17. 17:02

Kétlem, hogy beköltözhetően árverezhetnének egy olyan lakást, amin haszonélvezeti jog van. Beköltözök hétfőn, kedden meg kirak a haszonélvező. Ez nem beköltözhető ingatlan. A beköltözhető nem egy hétfői állapotot jelöl, hanem azt, hogy az árverési vevőnek joga lehet ott lakni kedden is, és bármikor. Így meg nincs értelme a haszonélvezeti jognak, törölni kell.

sportkovi # 2016.10.17. 13:30

Bori Bori!

Elméletileg nem kizárt...ha a haszonélvező nem lakik az ingatlanban és nem felel a tartozásért, akkor lehet beköltözhetően árverezni.
A végrehajtó az ingatlan becsértékét mind a beköltözhető, mind pedig a lakott állapotban történő értékesítés esetére megállapítja - tehát becsértékközléskor kétféle becsértéket kell(ett volna) közölni.

Immaculata # 2016.10.16. 15:45

mammamia30

  1. Át kell adni.
  2. Mi a kifogás?
  3. A különbözetet az adós(ok)nak kell megfizetniük.
  4. Minden hátralékot az adósoknak kell megfizetniük, amennyiben erre az árverési vételár nem volt elegendő.
  5. Az árverési vevő úgy költözik a lakásba, hogy azon nem lesz sem jelzálog, sem közüzemi hátralék. Minden adósságot, amit nem fedezett a vételár, a korábbi adósoknak kell megfizetniük. Nem fog elévülni.
mammamia30 # 2016.10.16. 12:12

Tisztelt Jogi Szakértő!
Férjem nevében,aki keveset van net közelben munkája miatt,kérnék/kérnénk jogi tanácsot. Férjem devizája bedőlt, júniusban elárverezték a lakását a tudta nélkül-rossz emlékek miatt keveset járt volt szülővárosában és idegileg kikészült a deviza ügytől (a lakást volt adóstársával-volt élettársával vásároltak 10 éve OTP hitelre.)
A lakás már jelzáloghitellel is meg volt terhelve és az árfolyamgátat nem is javasolták neki, annyira meg voltak csúszva több évi adóssággal a devizahitel szempontjából. Közben 1,5 milliós közmű-közös költség tartozás is keletkezett a lakással kapcsolatban. Közel 2 éve összeházasodtunk, azóta az én lakásomban él egy másik városban.
Tegnap hívta fel mobilon az árverésen, licit során nyertes árverési vevő a páromat,aki június óta, akkor volt a licit, most először jelentkezett. Állítólag még a férjem a tulajdonos (igaz holmijai még a lakásban vannak)-ami képtelenség mert már a hitel bedőlése óta az OTP bank szerepelt a tulajdoni lapon tulajként. Szerinte ő addig nem költözhet be, amíg férjem alá nem ír valami ügyvédi szerződést hogy hozzájárul az ő beköltözéséhez, mert még férjem van birtokon belül(?). Állítólag ő megvette a lakást- nem tudni, hogy a bedőlt devizán túl, mit tud a közüzemi tartozásokról.
Kérdéseink: 1. Át kell -e adnia férjemnek a moratórium előtt bizonyítékok: tulajdoni lap másolata, árverési jegyzőkönyv másolata bizonyítékok hiányában, végrehajtói kényszerátadás és kilakoltatás nélkül csak úgy az árverési vevőnek a lakást? Lehet -e kifogást benyújtani a bíróságon? 2. Amennyiben az árverési vevő a 9.4 millióra (OTP által becsült) lakást ár alatt vette volna meg, a különbözetet kinek kell kifizetnie? A banki jelzáloghitel azon része, amikor még 2009-10-11-ben benne lakott férjem anno az ingatlanban, törlesztő részletet halmozott fel, ki által kell hogy ki legyen utólag fizetve, mint hátralék? Az adósság mely része évül el? Az árverési vevő hitelátvállalása estén, ezek az új vevőt érintik majd plussz költségként? Köszönettel: Mammamia30

Anna40 # 2016.10.15. 19:35

Tisztelt Fórumozók! Árverési vevő vagyok, júniusban írtam alá a jegyzőkönyvet. Mivel a lakásban lakó adós elzárkózott a témától, már ekkor kértem a kényszerátadást a vh-tól. Türelmesen vártam, augusztusban "már" konkrét dátumot is kaptam: az önként kiköltözés határideje szeptember 30. Gondolom ekkor telt le a jegyzői igazolástól a 60 nap.
Folyamatosan érdeklődtem, és úgy gondoltam, ezután napokon belül megtörténhet az átadás. De nem..a végrehajtó legutóbbi válasza szerint legyek türelemmel, a moratórium előtt meg fog történni..
Rendben van ez így? Várjak tétlenül (egy-egy telefonhívást leszámítva)?
Anna

gerbera317 # 2016.10.15. 07:59

Úgy tűnik, elcseszték a hirdetményt. Egy árverési hirdetménynek nem formaszövegeket kell tartalmaznia, hanem valós adatokat. Amit itt bemutatsz, nem lehet valós.

Bori Bori # 2016.10.15. 07:53

Sziasztok!
Hirdetmény szövege:
"Az ingatlan beköltözhetően, haszonélvezeti joggal terhelten kerül árverezésre."
Ez hogy lehetséges? A becsérték is beköltöhetően került megállapításra.
A terhek között van közüzemi hátralék, banki jelzáloghitel. Kizártnak tartom, hogy a haszonélvező ne lenne felelős a tartozásokért.

Cini88 # 2016.10.11. 21:13

Sziasztok!

Olvasgatom ezt a fórumot, mert árverési vevő vagyok.
Szeptember 8-án járt le a licit amit megnyertem, 9.-én mentem aláírni az árverési jegyzőkönyvet.
Kifizetésre 60 nap lett megjelölve. Most beszéltem felhívtam a végrahajtói irodát és mondták, hogy kifogást nyújtottak be a bíróságon. De hogy ki és mikor azt nem mondták. És a héten lenne kifizetve a megnyert ingatlan összege.
Mi a teendő ilyenkor? Milyen kifogás lehet, és ilyenkor hogy alakul a határidő?
Köszönöm a segítséget és a válaszaitokat!

gerbera317 # 2016.10.10. 10:56

Hmmm. Lehet, hogy az én válaszom engem minősít, de akkor Thewreck legutóbbi válasza vajon kit minősít?

Thewreck (törölt felhasználó) # 2016.10.09. 18:06

@gerbera317
Már rég túl vagyok rajta pöccsfej ...
[törölve]
be...tod
olo

gerbera317 # 2016.10.09. 16:12

Jól értelek? Azóta sem tudtad megfogalmazni a végrehajtóhoz intézendő kérelmet? Tényleg szeretnéd, hogy megírjam helyetted? Csak egy szavadba kerül és megígérem megcsinálom. Kb. fél perces meló, gépeléssel együtt. Még csak megköszönnöd sem kell. Sőt, le is köphetsz érte, ahogy eddig is tetted. Nos?

Thewreck (törölt felhasználó) # 2016.10.09. 14:36

@gerbera317
Szerintem, legalábbis úgy gondolom én értelmesen, talán kulturáltan szerettem volna segítséget kérni valakitől. Ha ez számodra nem volt értelmes, hát sajnálom és őszinte részvétem.
Az életben remélhetőleg majd Te is hasonló "pozitív" segítséget fogsz majd kapni, amikor majd neked is szükséged lesz valakinek a tanácsára, segítségére... Nem kívánok rosszabbat.
Laikusan úgy gondoltam, hogy egyértelmű kérésre egyértelmű segítséget kapok. Tévedtem. Ezek szerint ez a hely sem erről szól és ezt a helyet is az ilyen hozzászólások teszik tönkre.

drbjozsef # 2016.10.07. 11:50

limma,

nem indiszponált, hanem nálam meg így volt. Amíg nem volt leolvasás végelszámoláshoz, nem is engedték átírni az órát. Lehet, csak engem szívattak ezzel...

gerbera317 # 2016.10.07. 06:32

Picur,
Azért nem kaptál külön választ, mert azt 4-én más már megkapta. Neked csak annyi lenne a dolgod, hogy észrevedd.

Picur387 # 2016.10.07. 03:17

Kedves Gerbera317!

A 10.04-én feltett kérdésem meg tudná válaszolni?
Köszönöm!

gerbera317 # 2016.10.05. 20:08

Thewreck, látom, nem érted. De akkor elmagyarázom: a hétköznapok egyik íratlan szabálya, hogy hülye kérdésre hülye válasz jár. Na, ezt kaptad te. Mellesleg nem is volt olyan hülye válasz, de a kérdés erősen az volt. Hidd el, értelmes kérdésre képes vagyok nagyon is értelmesen válaszolni, nem is gondolád, mennyire. Bocs.

xcsx # 2016.10.05. 14:56

ius latratus Igen értem magam! Sajnálom ,hogy másnak ködös.Az ingatlan nem került még átadásra! Nem gondoltam, hogy ez nem volt egyértelmű a kérdésből. Viszont ha kifizetem a fennmaradó részt a Végrehajtónak akkor a nevemre kerül.Akkor már fizethetem a közös költséget, központi fűtést. A birtokba adás pedig hónapokat húzódhat.

Thewreck (törölt felhasználó) # 2016.10.05. 14:43

@gerbera317
Köszönöm szépen! Maj át-, megfogalmazom az alapján, ahogy javasoltad.
Amúgy meg a „"Szomorú, hogy magadtól erre nem jössz rá”" laikusan csak azt hittem, hogy itt kultúráltabban fogalmaznak az emberek.
A „"és még köpködsz is”"-ról meg annyit mondok, hogy nem köpködtem!. Eszem ágában sem volt. Különös képpen, hogy én kérdezek...
Az irónikus megjgysézed miszerint „"Ha végképp nem megy a dolog, még mindig fogadhatsz ügyvédet.”" szerintem felesleges!
Egy kérdést engedj meg még légy szíves. Szeretnek így téged az emberek? Vagy csak Te szereted önmagad és vagy magadal maximálisan megelégedve, kielégülve?
Pedig ez fórum ha jól sejtem, itt nem erről kellene szóljon.
További szép napot kívánok!
Még 1X köszi, de őszintén.

limma # 2016.10.05. 13:48

drbjozsef kicsit indiszponált ma :)

limma # 2016.10.05. 13:45

Nem hinném. Ha átírást kérsz, kijön egy leolvasó, megnézi az óraállást, és az alapján készül az elszámoló számla szerintem.

Szerinted.

Valójában meg nem. Több házat eladtam már. A jegyzőkönyvvel be kell ballagni a művekhez és megejteni az átíratást, az elszámoló számla meg megy a régi tulajnak.

ius latratus # 2016.10.05. 13:19

xcsx

Te érted magad? Pötyögd már ide, hogy átadták már az ingatlant, vagy sem! Ha igen, akkor leszel szíves fizetni, ha nem, akkor mi a kérdés?

Ez meg:

Ezt nem értem. Ha nekem elhúzódik a birtokbaadásom akkor nekem kell fizeni a számlákat, ha már az órák a nevemen vannak nem?

Mi a franc ez?

drbjozsef # 2016.10.05. 12:31

Ja, ha már a neveden vannak, akkor igen. Bennem fel sem merült, hogy már a neveden vannak.
Én nem íratnám a nevemre az órákat, amíg nincs birtokbaadás, és más használja.
Akkor fizeted. Oszt megpróbálhatod a tényleges használón behajtani, akár sikerülhet is.

xcsx # 2016.10.05. 11:19

Tehát amíg nincs birtokba adás, addig nem kell az órákat a nevemre íratni? Kizárólag a közös költség terhel?
"
Érdemes minél előbb elindítani az óra átírásokat, ekkor az előző tulaj fog kapni elszámoló számlákat, ebből lehet, valamennyit neked majd bele kell fizetni (hiszen a birtokbaadás után már lehet hogy fogyasztasz)"

Ezt nem értem. Ha nekem elhúzódik a birtokbaadásom akkor nekem kell fizeni a számlákat, ha már az órák a nevemen vannak nem?

drbjozsef # 2016.10.05. 09:32

Nem hinném. Ha átírást kérsz, kijön egy leolvasó, megnézi az óraállást, és az alapján készül az elszámoló számla szerintem.
Ha a birtokbaadás meg az óralelvasás között eltelik néhány nap, akkor lehet rajta fogyasztás, amit a szolgáltató még a régi szerződő nevére számol el.

limma # 2016.10.05. 08:04

ekkor az előző tulaj fog kapni elszámoló számlákat, ebből lehet, valamennyit neked majd bele kell fizetni (hiszen a birtokbaadás után már lehet hogy fogyasztasz).

Már miért kéne? Az elszámoló számlák a jegyzőkönyvezett óraállásra készülnek.