Fórum Végrehajtási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás

TCsabi # e-mail 2014.05.12. 15:38

Kedves gerbera317,

Igazad van, szerencsésebben is feltehettem volna a kérdést. Igen azért kérdeztem, mert mindenhol a devizahitelesekkel kampányolnak a tv-javaslattal, de attól félek, hogy szokás szerint a sebtibe, átgondolatlanul meghozott tv. majd egyöntetűen mindenkire vonatkozik majd, vagy ezt olvassák majd ki belőle a vh-k, bírók... de nem akarom az ördögöt a falra festeni.

Igen, azonban az árverést követő 30 napon belül az adós kifogást nyújtott be vh ellen, meg volt folyamatban egy korábbi fellebbezése is. Ezeket a napokban utasította el a bíróság, így csak most lett jogerős az árverés. Szerdán megyek is be a vh-hoz benyújtani a kilakoltatási kérelmemet, csak aztán hajlandó legyen kilakoltatni. Tv. szerint haladéktalanul köteles intézkedni, a gyakorlatban azonban ez aztán isten tudja mit jelent majd, pláne annál a nem túl jó hírű végrehajtónál akihez van szerencsém...

gerbera317 # e-mail 2014.05.12. 15:25

a nem devizahiteles adósokra is vonatkozik?

Nem jó a kérdés. Nem azt kell kérdezni, hogy kiterjed-e a devizahitelesekre, hanem azt, hogy másra is kiterjed-e. Ha így kérdezed, akkor a válasz: az április 30-án lejárt moratórium mindenkire kiterjedt, a most tervezett pedig csak a devizahiteleskre (a tervezet szerint).

akkor őszre léphet hatályba

Ha megszavazzák, az pedig mostanában lesz, azonnal ki fogják hirdetni.

a vételárat már februárban határidőben megfizettem

Már birtokba kellett volna kapnod.

TCsabi # e-mail 2014.05.12. 14:59

köszönöm!

A moratórium újra érvénybe lépése, legközelebb mikor valósulhat meg, vajon? A híreket olvasva nem nagyon tudom kibogozni, ha jól értelmeztem az értesüléseket (de lehet hogy nem jól) akkor őszre léphet hatályba az a törvényjavaslat amely meghosszabbítja a moratórium időszakát?

(Azért a kérdésem, mert nekem az előző héten utasította el a bíróság az adós sokadik (és egyben utolsó) végrehajtás elleni kifogását - ergó jogerőre emelkedett az árverés végeredménye -, a vételárat már februárban határidőben megfizettem, jelenleg nincs monatórium, vajon milyen esélyem lehet arra hogy rövidesen birtokba vehessem az ingatlant - bizonyosan kényszerintézkedésre lesz szükség?)

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.05.12. 14:42
TCsabi # e-mail 2014.05.12. 14:32

Tisztelt fórumozók!

A moratórium meghosszabbítása a nem devizahiteles adósokra is vonatkozik? (esetemben magánkölcsön vissza nem fizetése miatt került az ingatlan árverésre)

köszönettel: Csaba

gerbera317 # e-mail 2014.05.10. 11:31

Hány példányban kell beadni?

1 példányban úgy, hogy 1 példány neked is maradjon, továbbá legyen rá felragasztva az illetékbélyeg.

Megjegyzem, ezért nem szükséges odautazni, postán is elküldheted. Ha mégis odautazol, akkor meg nem is kell elkészíteni, hanem ott helyben jegyzőkönyvbe kell mondani. A végrehajtó fejlécén nagyon nézd meg, mikor van félfogadás, mert azon kívül nem fog fogadni! De akár fel is hívhatod, és figyelmesen meghallgatod, mit közöl az üzenetrögzítője: mikor van félfogadás, mikor van telefonos tájékoztatás (csak ezen az időn kívül nem veszi fel a telefont, úgyhogy ne ferdíts!) stb.

A kifogás arra legyen kihegyezve, hogy 1) a végrehajtó úgy vonta vissza a már kitűzött végrehajtási cselekményt, hogy nem volt hatályban moratórium, 2) az elhalasztásról nem tájékoztatott benneteket előre, hanem azt a helyszínen megjelenve, illetve még ott sem, hanem azt követően utánjárással tudtátok meg. Ha ez utóbbit is megállapítja a bíróság, akár még kárigénnyel is fordulhattok a végrehajtó ellen (de nem a kifogásban, hanem annak elbírálását követően, külön eljárásban).

És mi van, ha a vh. esetleg nem fogja továbbítani a kifogást a bíróságnak
Na, azt próbálja meg...

Kati65 # e-mail 2014.05.10. 10:46

Kedves gerbera317! Azért kérdezek, mert még nem volt ilyen ügyem és a neten sem találok választ. Akkor hétfőn elmegyünk a vh fogadónapjára beadni a kifogást. Hány példányban kell beadni? Csak illetékbélyeget lehet használni, esetleg kp-val nem lehet fizetni? Mert hajnalban kell indulnunk, akkor még ott az idegen városban postát is kell keresnünk. És mi van, ha a vh. esetleg nem fogja továbbítani a kifogást a bíróságnak... Egyáltalán nem bízom benne, telefonokat nem veszi fel, emailekre nem válaszol, tegnapelőtt átvert minket feleslegesen odavonultunk(85km)az átadásra...igaz nem az ő pénze (élete) van benne. Nagyon el vagyunk keseredve..

gerbera317 # e-mail 2014.05.09. 21:06

A vh kifogást e-mailban is elküldhetem?

Ha fel tudsz rá ragasztani 15 ezer Ft illetékbélyeget, akár még így is.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.05.09. 20:48
Kati65 # e-mail 2014.05.09. 20:34

A vh kifogást e-mailban is elküldhetem?

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.05.09. 12:49

az édesanyám hitele miatt elárverezhetik a házunkat vagy csak a felé
Igen, a te tulajdoni hányadodat. De a bank már attól is ideges lesz, ha lefoglalja a végrehajtó.

www.kbs-ugyved.hu

Kati65 # e-mail 2014.05.09. 12:17

Ha jelenleg nincs moratórium, van konkrét határidő, h hány napon belül kell átadni az ingatlant? Attól tartok, a vh kifogás csak még jobban hátráltatná az átadást.
Köszönöm a válaszokat.

dominoni # e-mail 2014.05.09. 10:58

Az lenne a kérdésem hogy édesanyámnak volt egy személyi hitele 1,5 millió forint értékben ami mára már sajnos 3,2 millió mert időközben nem fizette és én voltam nála a kezes.A napokban kaptam egy bírósági idézést ezzel az üggyel kapcsolatban.Ezt a hitelt még 2005-ben vette fel és az utolsó befizetés 2009.januárjában történt.Az lenne a kérdésem hogy nekem a férjemmel közösen van egy házunk amin jelzáloghitel van de mi fizetjük az édesanyám hitele miatt elárverezhetik a házunkat vagy csak a felét mert a fele az enyém.Vagy esetleg elévülhet ez a tartozás mert az utolsó befizetéstől számolva is eltelt már 5 év.Vagy lehet erre még részletfizetést kérni ilyen esetben ha bíróságon van vagy édesanyámtól tudják vonni mert ő csak 34000ft nyugdíj előtti segélyt kap .
Köszönöm a választ előre is!

Kati65 # e-mail 2014.05.09. 10:17

Köszönöm a hozzászólásokat. Hogyan kaphatom meg előbb a lakást? Ha birka módjára várakozunk, vagy ha vh kifogást adok be. Azt hogyan kell? El kell menni a közel 200 km-re a vh-hoz, v a bíróságra?
Vagy postán is küldhetem?

gerbera317 # e-mail 2014.05.09. 08:26

beperelhet a volt ("gazdag kisebbségi") tulaj, h mondjuk volt ott 5kg aranytömbje...

Állítani éppenséggel állíthatja. Ezért találták ki az átadás intézményét, amikor a végrehajtó jegyzőkönyvvel a kezében megjelenik a helyszínen, és jegyzőkönyvezi a felnyitást, hogy odabent mi volt az óraállásokat, meg az 5 kiló aranyat is. De ha nincs szó aranyról a jegyzőkönyvben, az azt jelenti, hogy nem volt ott arany.

Jelenleg nincs érvényben moratórium. Hibázott a végrehajtó, amikor egy nem létező jogszabályra hivatkozva elhalasztotta a kitűzött átadást. Döntsd el, meg akarod-e érte rángatni.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.05.08. 23:20

hogyan tudom bizonyítani a vh-nak, h nem lakik a lakásban senki.
Miért kellene bizonyítani? Egyrészt a végrehajtás nem kontradiktórius eljárás, abban nem vezetnek bizonyítást, különösen a végrehajtó nem tesz ilyet. Másrészt saját maga árverezte beköltözhetően, 50%-ra leszállítható módon az ingatlant.

Nem kell a végrehajtót győzködni, kifogást kell emelni a mulasztása miatt.

www.kbs-ugyved.hu

Kati65 # e-mail 2014.05.08. 23:05

Tisztelt KBS!
Én olvastam az előző írásokat. Nem találom a választ arra, hogyan tudom bizonyítani a vh-nak, h nem lakik a lakásban senki. Ma elmentünk feleslegesen, arra nem volt képes, h megírja mégsem lesz átadás. Legszívesebben berúgtam volna az ajtót, de beperelhet a volt ("gazdag kisebbségi") tulaj, h mondjuk volt ott 5kg aranytömbje...
És most meddig akar várni a vh. az átadással, meddig fog várni az új rendeletre...én úgy olvastam, h jelenleg nincsen moratórium, miért kellene megvárni, h újra legyen? Már több, mint fél éve kifizettük a lakást. Ha feltörnénk a zárakat, és viszek 2 tanút, h mi van a lakásban, meg még körbe fényképeznénk, akkor is megbüntethetnek? Mondjuk ha hívnak rendőrt, van tulajdoni lapunk, meg be is tudunk jelentkezni előtte
a lakásba.
A volt tulaj 100 km-re lakik a másik irányban.

Kati65 # e-mail 2014.05.08. 23:05

Tisztelt KBS!
Én olvastam az előző írásokat. Nem találom a választ arra, hogyan tudom bizonyítani a vh-nak, h nem lakik a lakásban senki. Ma elmentünk feleslegesen, arra nem volt képes, h megírja mégsem lesz átadás. Legszívesebben berúgtam volna az ajtót, de beperelhet a volt ("gazdag kisebbségi") tulaj, h mondjuk volt ott 5kg aranytömbje...
És most meddig akar várni a vh. az átadással, meddig fog várni az új rendeletre...én úgy olvastam, h jelenleg nincsen moratórium, miért kellene megvárni, h újra legyen? Már több, mint fél éve kifizettük a lakást. Ha feltörnénk a zárakat, és viszek 2 tanút, h mi van a lakásban, meg még körbe fényképeznénk, akkor is megbüntethetnek? Mondjuk ha hívnak rendőrt, van tulajdoni lapunk, meg be is tudunk jelentkezni előtte
a lakásba.
A volt tulaj 100 km-re lakik a másik irányban.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.05.08. 20:00

Csak egy kicsit olvass vissza!

www.kbs-ugyved.hu

Kati65 # e-mail 2014.05.08. 16:23

Tisztelt fórumozók! 2013.10.11-én árverésen megnyertünk egy társasházi lakást, melyet a 15 napos határidőt betartva ki is fizettünk. A moratórium miatt nem adta át a vh. Most április 22-én kaptunk emailt "Tisztelt Cím!
Tájékoztatom, hogy 2014.05.08-án 10.00 órára tervezem a kilakoltatás dátumát.Kérem jelezze irodám felé, hogy nevezett időpont megfelelő Önnek." Visszaírtunk azonnal, h igen megfelel. Ma odavonultunk, (85 Km tőlünk) fél 10- 11-ig vártunk ott. Felhívtuk a végrehajtót, azt mondta, nem adja át, mivel a moratórium meghosszabbításáról a kormánydöntés függőben van.
1, Ez a lakás első meghirdetése volt 50 %-os áron, senki nincsen a lakásba bejelentkezve

2, a vh. ügyszáma 2002, de a tulajdoni lap szerint az előző tulaj 2005-ben vette (?)/(2013.12.21-től mi vagyunk már bejegyezve a tul. lapra.
3, a közös képviselő és a szomszédok szerint soha nem laktak ebben a lakásban, a 2005-ös lakásvásárlásuk után nem íratták át sem a gáz sem a villanyórát a nevükre, ezért leszerelték. Közös költséget soha nem fizettek. Viszont a vh. lap szerint, több, mint 70 millió a hitelük rajta...
4, Most arra vár a végrehajtó, h meghosszabbítsák a moratóriumot? Minden ablakon belestünk, üres a lakás (földszinti)
Mit tehetünk? Teljesen el vagyunk keseredve.
Itt nem kellene kitenni senkit sem az utcára, mivel üres a lakás. A tulajdonosnak többször írtunk, de nem reagál semmit sem.

Mi eladtuk tavaly szeptemberben a lakásunkat, és nem tudunk belőle hova hurcolkodni. És milyen jogon használja más a pénzünket?
A végrehajtó megereszthetett volna egy levelet, h ne menjünk feleslegesen!
Kérem, aki tud, adjon tanácsot .
Köszönöm!

gerbera317 # e-mail 2014.05.07. 20:33

Ez csak elvi kérés. A gyakorlatban a végrehajtó vagy átad, vagy kilakoltat és átad. Az általad felvázolt köztes dolog nem létezik.

Grave7 #   2014.05.07. 20:17

gerbera317 fejtegetésével kapcsolatban pár gondolat:

  • Még ha az adós nem is lakik a lakóingatlanban (albérletbe költözött, ismeretlen helyen v. külföldön van, stb.) nem biztos hogy maga a lakóingatlan üres (adós jogán ott lakó személy van).
  • A lakóingatlan elhagyott/üres állapotát (és így tényleges birtokba adhatóságát) hogyan állapítsa meg a végrehajtó? Kérdezze meg a szomszédokat, a gondnokot? Nyittassa fel a birtokbaadás előtt pár héttel az ingatlant, hogy körbenézzen? (ez utóbbi felesleges plusz költség, hiszen ingóvégrehajtás már rég megtörtént, vagy nincs is helye annak) A bizonyítási eljárások lefolytatása nem véletlenül nem tartozik a végrehajtó hatáskörébe.
  • Ha úgy dönt a végrehajtó, hogy birtokba adja a lakóingatlant, mert szerinte megvan erre a lehetőség (a lentebb vázoltak alapján), de az időpontban mégis van valaki az ingatlanban, vagy arra utaló jeleket talál, hogy lakják azt csak éppen üres (pl. félbehagyott -még romlatlan- étel, szivacs és ágynemű, stb.) akkor mégis el kell majd halasztania a birtokba adást, hiszen így már lakáskiürítés lenne. Ez felesleges plusz költség, kiszállási díjak, a vevő pedig mégjobban fel lesz háborodva, hiszen készült az átadásra.
  • Ha ténylegesen üres lakóingatlan ad birtokba a végrehajtó, akkor is előfordulhat, hogy egy túlbuzgó szomszéd "feljelenti" mert a moratórium ideje alatt "kilakoltatott". Semmilyen vizsgálat nem hiányzik a végrehajtóknak, az meg főleg nem, hogy a médiába is bekerüljön ezzel.

Szerintem mindezek után érthető, hogy a végrehajtó inkább megvárja a moratórium végét, amikor biztos helyzetben van. Ha erre irányuló kifogást kap, akkor meg a foganatosító bíróság fogja eldönteni, hogy birtokba lehet-e adni az ingatlant, rögtön védve van ezzel.

Engem érdekelne egy ilyen (kifogásnak helyt adó) végzés indokolás része, hogy milyen körülmények alapján állapította meg a bíróság birtokba adhatóságot. Szintúgy egy olyan ítélet is, ahol kártérítést állapítottak meg a végrehajtó mulasztása (helytelen jogértelmezése) miatt.
(e-mail me!^^)

gerbera317 # e-mail 2014.05.05. 16:38

Kedves szitmon,

Ugye egy kicsit sem zavar, hogy a kérdésed előtti hozzászólás (az a hosszú, ugye látod?) éppen erről szól? Megjegyzem, az utánad szóló KBS tanácsa (az a rövid, ugye látod?) is ugyanarról szól, kissé szűkszavúan, de elég érthetően.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2014.05.05. 14:38

Vagy nyújts be kifogást a végrehajtó mulasztásával szemben, vagy tulajdonosként egyszerűen vedd birtokba az ingatlant. Ki tiltakozhatna eredményesen?

www.kbs-ugyved.hu

szitmon # e-mail 2014.05.05. 14:31

Tisztelt Szakértő!

Érdeklődni szeretnék, hogy árverésen vettem egy ingatlant 2014. januárjába. A végrehajtó az ingatlan átadását a kilakoltatási moratóriummal indokolva április 30-ig nem tervezte elindítani. Most hogy kitolják határozatlan időre a moratóriumot végét, arra a kérésemre, hogy adja át az ingatlan, azt mondta nem teheti. Hozzá téve az ingatlanba nem laknak már 3 éve, üresen áll, a földhivatal már átírta a nevemre az ingatlant.
Tud-e tanácsolni nekünk valamiféle jogszabályt, melyre hivatkozva kérhetjük a végrehajtót, hogy adja nekünk át azt az ingatlant melyben már évek óta életvitel szerűen nem élnek.
A végrehajtó, olyanokkal indokolta hogy nem adja át nekünk az ingatlant, hogy a törvény nem tesz különbséget a lakó és lakatlan ingatlan között. Ő állítólag nem kérheti az adóst hogy önként adja át az ingatlant, vagy hogy menjen be hozzá és írjon alá olyan papírt, mely igazolja hogy ő nem él ott. Azt tanácsolta mi keressük meg a volt tulajt és rendezzük mi el a papírokat és akkor át tudja adni . Olvastam az utolsó hozzászólásnál, és remélem jól értettem, hogy a kilakoltatási moratórium a kényszerkiürítésre vonatkozik és nem a birtokba adásra. Lehetne e ezzel érvelni a végrehajtónál hogy megkaphassuk végre az ingatlant?
Válaszukat illetve tanácsukat előre is köszönöm!
Tisztelettel: D. L.