Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


Gabor327 # 2020.12.29. 08:05

gerbera317
Az adós a lakás kiürítése iránt indított végrehajtási eljárás felfüggesztését kérte, méltányolható körülményekre hivatkozott, hogy ezek a körülmények átmenetiek, és a felfüggesztés alatt megoldódnak.

gerbera317 # 2020.12.29. 20:10

A kiköltözési kötelezettség teljesítésének elhalasztása iránti kérelmet kizárólag a Vht. 140. § (4) szerinti módon és időben lehet előterjeszteni, és soha többé nem. Ha a bíróság a kérelemnek helyt ad, azt a végrehajtó az árverési hirdetményben is közli, tehát az árverési vevő ennek ismeretében tesz vételi ajánlatot, és nem utólag szerez tudomást arról, hogy pöxe van a menyasszonynak.
Ha a bíróság csak a lakás kiürítése iránt indított végrehajtási eljárás felfüggesztését rendelte el, azzal - joghatását tekintve - ugyanerről rendelkezett, csakhogy utólag. Ez nagyon súlyosan sérti a jogbiztonság elvét, és ha a bíróságok beépítik ezt a gyakorlatukba, azzal a végrehajtások sikerességét ássák alá, mivel ez kiskaput nyit a 140. § (4) szerinti eljárás megkerülésére. A bíróságnak ezt az intézkedését sikerrel támadhattad volna meg, mert felsőbb fórum aligha tűrné meg a bíróság ilyen tévedését.

Anna40 # 2020.12.30. 13:37

Üdv mindenkinek! Nyertes árverési vevő lettem , jövő héten kellene aláírnom a jegyzőkönyvet.
Egy lakóövezeti építési telekről van szó, ami a kiírás szerint kb 12 M -t ér, 5,6 a nyertes vételi ajánlatom. Utcakép (zsákutca, tehát csak az elejét láttam), környék árai, földhivatali adatok alapján tájékozódtam, igen, tudom, könnyelműen.
A valóságban sajnos nem az árverési kiírásnak megfelelő "sík, szabályos forma" a telek, hanem egy hegyomlás (homokomlás) egy szűk telken, egyik oldalán a szomszédok kerítése teteje fölé jócskán magasodva, másik végén erősen lejtős, szinte árkos.
Úgy érzem ezt a terepmunkát nem tudnám levezényelni és nem érné meg nekem ezekkel a költségekkel.

Tehetek -e valamit , hogy ne veszítsem el az előleget? Hivatkozva arra, hogy az értékbecslés nem reális, felülnézeti térkép nem azt hrszt mutatta (bár tudom, hogy az tájékoztató jellegű), telek adottságainak leírása nem a valóságnak megfelelő, valamint nem kaptam meg az e-mailt, hogy én vagyok az árverési nyertes. Az mbvk rendszerében viszont látom az értesítést.

Ha bele kell nyugodnom, hogy így jártam, vesztettem az előleget, akkor be se menjek aláírni a jegyzőkönyvet? Vagy aláírjam, de a vételárat ne fizessem ki? Hogyan , mikor értesítsem a végrehajtót? Előre is köszönöm a segítséget!

drbjozsef # 2020.12.30. 15:06

Anna40,

Szerintem bukni fogod az előleget (és ha ismételt árverésen olcsóbban kel el a telek, akkor a különbözetet is be kell fizetned feltehetőleg).

Azt a kérdést engedd meg nekem, hogy mi volt az oka annak, hogy előbb licitáltál, és csak utána nézted meg mire is licitáltál a valóságban?

Anna40 # 2020.12.30. 16:10

drbjozsef, köszönöm a választ! Arról írnál, hogy aláírjam e a jegyzőkönyvet, vagy nem kell, ha hagyom az egészet?

Ez már ismételt árverés volt, én voltam az egyetlen licitáló, minimálárért. Ennek tudatában hogy mit jelent az "ha ismételt árverésen olcsóbban kel el a telek, akkor a különbözetet is be kell fizetned feltehetőleg" Nagyon jó lenne tudni.

Persze, hogy megkérdezheted. Fizikai akadálya volt, nem tudtam kimozdulni. És elbíztam magam.

gerbera317 # 2020.12.30. 16:30

Annak, hogy nem írod alá az árverési jegyzőkönyvet, vagy hogy aláírod, de nem fizeted meg a vételárat, ugyanaz a jogkövetkezménye. Talán csak annyi a különbség, hogy ha aláírod, az újabb árverés kiírásáig meggondolhatod magadat, és megfizetheted a vételárat; míg ha nem írod alá, később nem gondolhatod meg magadat. De az előleget mindenképpen buktad.
Ha ez az árverés a te magatartásod miatt meghiúsul, akkor ismét kiírja a végrehajtó ezt az árverést (tehát nem újabbat tart, hanem megismétli ugyanezt).
mit jelent az, "ha...
Szó szerint azt jelenti, amit jelent. De mivel minimáláron zárult a licit, ennél olcsóbban nem kelhet el. Egyelőre. Ha viszont később, egy 140. § (8) szerinti eljárásban esetleg alacsonyabb becsérték kerül megállapításra, és akkor valaki már megveszi, szintén minimáláron, máris ott lesz a különbség, aminek a megtérítésére köteles leszel.

Anna40 # 2020.12.30. 20:50

gerbera 317, köszönöm a választ. Ez alapján logikusabb aláírnom és pár napom még lesz mérlegelni a végső döntést.

Ha elállnék a vételtől és alacsonyabb becsértéket állapítanak meg a későbbiekben erre az ingatlanra, mely árak különbözetét követelheti majd valamikor a végrehajtó? Az én jelenlegi 5,6 -os minimáláras és a leendő minimálár közötti különbségét? Mekkora lehet legrosszabb esetben ez az összeg? Nem szeretném, ha milliós tételek lebegnének a fejem fölött évekig. Nem gondoltam, hogy az előleg elvesztésén felül is jöhet rosszabb..

és jól értem, hogy ha 15 napon belül nem fizetem ki a fennmaradó vételárt, akkor buktam az előleget (1,2 M) de ha meggondolom magam az újabb kiírásig, akkor megfizethetem az elbukott előlegen felül a teljes vételárat (5,6 M)?

gerbera317 # 2020.12.31. 09:15

Mielőtt válaszolok erre, pontosítsd a kikiáltási árat, mert ha 5,6 M-es minimáláron vetted meg, akkor a kikiáltási ár nem lehet 12 M.

Anna40 # 2020.12.31. 09:22

Igazad van, a kikiáltási ár 11237000, a minimálár 5618500.

gerbera317 # 2020.12.31. 09:36

Tehát csak kerekítettél. Rendben van, maradjunk a kerekítéseknél.
Induljunk ki abból, hogy aláírod az árverési jegyzőkönyvet.
- Ha határidőre megfizeted a vételárat, akkor az előleg beleszámít a vételárba, tehát az 5,6-ot az 1,2-es előleggel csökkentve kell megfizetni, tehát 4,4-et.
- Ha határidőn túl, de még az újabb árverés előtt fizeted meg, akkor az előleg nem számít bele a vételárba, tehát 5,6-ot kell megfizetned, így az ingatlan 6,8-ért lesz a tied.
- Ha nem gondolod meg magadat, akkor az előleget elveszíted, és az újabb árverésen sem vehetsz részt. Illetve, ha később olcsóbban kel el az ingatlan (ennek a feltételeit már ismered), akkor a különbözetet is meg kell fizetned.

Anna40 # 2020.12.31. 10:33

"- Ha nem gondolod meg magadat, akkor az előleget elveszíted, és az újabb árverésen sem vehetsz részt. Illetve, ha később olcsóbban kel el az ingatlan (ennek a feltételeit már ismered), akkor a különbözetet is meg kell fizetned."
Ez a része érdekel legjobban pillanatnyilag, milyen összeg lehet a legrosszabb verzió? (Ha nem kel el/ vagy elkel pl 1 M ért) hány évig él a fizetési kötelezettségem?

drbjozsef # 2020.12.31. 11:30

Ha 1millióért kel el (bár ez eléggé valószínűtlen, de elvileg nem lehetetlen, bár egy teleknél ekkora értékvesztés nemigen van, ha lakás lenne és kiégne akkor talán), akkor elveszíted az előlegedet, és 4,6 millió forintot kell még fizetned.

A fizetési kötelezettséged addig él, amíg ki nem fizeted, vagy bírósági úton be nem hajtják rajtad (kamatostul, jutalékostól, szóval az időhúzástól függően akár két-háromszorosát is akár). Az elévülési ideje 5 év, de nem hinném, hogy a végrehajtó hagyná elévülni.

Grave7 # 2020.12.31. 12:05

A vételárak különbözetéből le kell vonni az elvesztett előleget és ez lesz a megtérítendő összeg.
Tehát a példa esetén: 5,6m -1m -1,2m =3,4m.

A kamat Ptk. szerinti, jelenleg alacsony: 0,75%.

Anna40 # 2021.01.03. 17:42

Köszönöm az eddigieket! Amit drbjozsef ír(sz), a két-háromszorosa nagyon durva..
Grave írod,hogy" a vételárak különbözetéből le kell vonni az elvesztett előleget és ez lesz a megtérítendő összeg.
Tehát a példa esetén: 5,6m -1m -1,2m =3,4m." Beszámítják az elvesztett előleget akkor is ha aláírom és akkor is ha nem írom alá a jegyzőkönyvet?

Mi a véleményetek arról, ha benyújtanék végrehajtási kifogást (beazonosíthatóság, a leírás is más, valójában nem szabályos , hanem keskeny és a sík tereptől messze van) még 15 napon belül, tudom kevés az esély, hogy igazat adjanak, de megpróbálnám. Egyrészt megadnám a minimális esélyt, másrészt időt nyernék, h tovább tájékozódjak h megtartsam vagy ne.

colle # 2021.01.03. 19:44

HIBÁS FOTÓ A HIRDETMÉNYBEN

Sziasztok!

Pénteken járt le egy árverés, aminek a hirdetményében a végrehajtó nem az adott ingatlan fotóját jelenítette meg, hanem egy másikét. Tehát hibás a fotó a hirdetményben. Viszont lezárult az árverés. Volt licitáló.

Árverés lezárását követő 4 napban lehet -e kifogással élni, hogy hibás volt a hirdetmény? Ez miatt törölni kell -e a vh.-nak az árverést és újat kiírni?

Köszönöm!

gerbera317 # 2021.01.03. 21:14

Nem, nem, nem.

colle # 2021.01.04. 10:32

ELŐÁRVERÉSI JOG + BEKÖLTÖZHETŐ

Sziasztok!

Lezajlott árverésnél, ahol a tulajdonostársnak előárverési joga volt, de erről nem tudott, mert nem kapta meg a postai értesítőt, mit lehet tenni?

Hirdetményben az is szerepel, hogy "az árverési hirdetmény kitűzése napjáig a Vht. 123/A. § (7) szakasza alapján előárverezési jogát senki sem igazolta."

Ezt azért nem igazolta a tulajdonostárs, mert a hirdetmény kitűzéséig a becsérték megállapításán kívül semmilyen iratot nem kapott a vh-tól. Tehát nem is tudta ezt igazolni.

Ezen felül 1/2 részt beköltözhetően hirdette meg a vh. De ott van a másik 1/2-el a tulajdonostárs. Hogy lehet akkor mégis beköltözhetően árverezni?

Az árverés lezajlott. Mit tehet a tulajdonostárs?

Köszönöm!

drbjozsef # 2021.01.04. 11:09

colle,

Miért nem kapta meg az értesítőt a tulajdonostárs?
(mert hogy a végrehajtó kiküldte, az eléggé biztosra vehető)

drbjozsef # 2021.01.04. 11:11

colle,

lehet -e kifogással élni, hogy hibás volt a hirdetmény

Nem volt hibás, nézd meg jobban : egészen bizonyosan szerepel benne ez is : "Az ingatlanról készült fénykép tájékoztató jellegű."

drbjozsef # 2021.01.04. 11:11

De ott van a másik 1/2-el a tulajdonostárs.

Ott? Hol ott? Ő lakik az ingatlanban, ő a birtokosa?

papinianus88 # 2021.01.04. 11:13

colle ez nem egyértelmű, amennyiben a becsértéket megkapta nehezen tudom elképzelni, hogy a hirdetményt sem... Amúgy a becsértékközléssel egyidejűleg is lehetett volna az előárverezési jogosultságát és kérelmét megküldeni a végrehajtónak egy tulajdoni lappal és pár sorral. Akkor legalább tudott volna róla a végrehajtó, hogy a társtulajdonos érdeklődik. Amúgy az előárverezási jogosultnak (társtulajdonosnak) volt már regisztrációja az elektronikus árverési rendszerbe?

Utóbbi pedig pont az jelenti, hogy a végrehajtó nem tudja birtokba adni az ingatlant, egyszerűsítve ezért beköltözhető. Oldja meg, ahogy tudja.

papinianus88 # 2021.01.04. 11:14

józsi

„De ott van a másik 1/2-el a tulajdonostárs.”

arra gondol, hogy a nem adós társtulajdonosnak 1/2-e van az ingatlanon és bent is lakik. Gondolom ezért érdekli miért beköltözhető.

Kogeza # 2021.01.04. 11:38

"Utóbbi pedig pont az jelenti, hogy a végrehajtó nem tudja birtokba adni az ingatlant, egyszerűsítve ezért beköltözhető. Oldja meg, ahogy tudja."

Ez butaság. Pont hogy akkor írja ki a végrehajtó beköltözhetően az ingatlant árverésre, ha - az árverési vevő kérelmére - birtokba adja az ingatlant. Ha a birtokba adására nincs mód, akkor lakottan árverezik az ingatlant.

colle # 2021.01.04. 12:18

drbjozsef

A postás rendszeresen nem dob be dolgokat. Nyilván a vh. elküldte és tudja is bizonyítani. Csak a tulajdonostárshoz nem érkezett meg az értesítő és nem kerestével visszament.Ebben az esetben a tulajdonostárs mit tud tenni?

Fotó
Volt rá példa, hogy a vh. azonnal törölte a hirdetményt, mert másik házról tett fel képet, nem az adott ingatlanról. A tájékoztató jellegű és nem az a ház kicsit más dolog szerintem.

1/2-ed kérdése
Ingatlannak 2 tulajdonosa volt. Férj és feleség. Amikor a tulajdonostárs megszerezte árverésen, akkor nem beköltözhetően írta ki a vh. Most, a házastárs 1/2-ed része lett árverezve beköltözhetően. De miért? Hiszen ott van a tulajdonostárs, aki ugye, nem beköltözhetően kapta. Ő nem lakik ott, de mitől vált beköltözhetővé?

Becsérték közlése
A vh. nem jelezte a tulajdonostársnak, aki ugye árverésen szerezte tulajdonát, hogy élhet az elővásárlási jogával. Csak a becsértéket küldte meg.

A hirdetményt megküldte a tulajdonostársnak, amiben az szerepelt, amit már írtam, hogy senki nem élt az előárverési jogával a hirdetmény kiírásáig. De a tulajdonostárs csak a becsérték közlőt kapta meg. Mást nem.

colle # 2021.01.04. 12:41

kiegászítés

A vh. a hirdetményt megküldte, de azt nem kapta meg a postás miatt a tulajdonostárs, így nem is tudott élni az elővásárlási jogával és nem is tudott az árverésen indulni, mert arról nem tudott, hogy kitűzte a vh.

Ebben a hirdetményben szerepelt, hogy senki nem élt az előárverési jogával. Holott ugye a tulajdonostárs csak becsértéket kapott.