Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


gáspárzsuzsa # 2016.09.14. 10:13

Elvileg a magáncsőd alatt kilakoltatási moratórium van. Ha jól értelmezem, ha valaki igénybe veszi a magáncsőd intézményét, akkor nem lehet árvereztetni a lakását . Mi van akkor, ha valakinek már meghirdették az ingatlanát árverésen, és közben lép be a magáncsőd rendszerébe? Lehet ezt ?

mzalanka # 2016.09.14. 08:59

Kedves topiklakók, régóta olvasgatom a blogot és sok hasznosat tanultam itt. Bele is vágtam egy árverési vételbe. A hirdetmény május 12-én jelent meg, július 12-én járt le, megnyertem a licitet, augusztus 12-én jogerős is lett, megkaptam az eredeti árverési jegyzőkönyvet és a földhivatalba is bement a tulajonjog bejegyzési kérelem. A házban lakunk, tudtuk, hogy lakik benne bérlő. A lakást beköltözhető állapotban hirdette meg a végrehajtó. Külföldi magánszemély tulaj, külföldi lakcímmel. A lakás hasznosítására állítólag meghatalmazást adott egy ingatlankezelő cégnek. Az ingatlanos cég évenkénti határozott idejű bérleti szerződést kötögetett a bérlővel, aki, mint kiderítettük, a saját munkavállalója és mellesleg mélyen piaci díj alatt bérli a lakást. A bérlő mutogatja nekünk a bérleti szerződését és nem akar kiköltözni. Mi időben szóltunk neki, hogy költöznie kell, ő maradni akar. Közben időben kértük a végrehajtótól a birtokba adást, ma jár le a 60 nap, tűzhetné a kiürítésre az időpontot. A bérlő ügyvédjétől ma levelet kaptunk, hogy a bérlőnek érvényes bérleti szerződése van (szerintük. szerintünk meg kérdéses, hogy mire volt meghatalmazása az ingatlanirodának és milyen időtávra), lakottan kellett volna árverezni a lakást. Ráadásul a külföldi tulajnak nem rendelt a végrehajtó ügygondnokot. Ezért ők "érvényteleníteni" fogják a végrehajtást, ha nem sikerül megállapodni, hogy maradhasson márciusig a bérlő. Én úgy látom a Vht-ban, hogy "érvényteleníteni" nem, legfeljebb végrehajtási kifogást benyújtani tudna a bérlő. De azt meg az intézkedéstől számított 3 hónapon túl nem lehet. Az intézkedés pedig, amiben a lakást beköltözhetően meghirdette (mint gerberától tudjuk) az árverési hirdetmény. Annak dátuma május. 3 hónap lejárt. Tud mást is tenni kifogáson kívül?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.09.13. 19:46

A magáncsődöt a kiköltöztetés nem érintheti
Értelmezés kérdése. A törvény szerint a magáncsőd kezdeményezésének benyújtásától kezdve a végrehajtás szünetel, semmiféle cselekmény nem foganatosítható.
Én ugyan veled értek egyet, és azt gondolom, a már elkelt ingatlan átadására ez nem vonatkozhat, de láttam már varjúm karórát...

Grave7 # 2016.09.13. 15:55

@gáspárzsuzsa:
1994. évi LIII. törvény 154/A. § (11) bek.
A végrehajtó köteles - a lakóingatlan kiürítésére irányuló kérelem részére történt kézbesítését követő 8 napon belül - tájékoztatni a lakóingatlan fekvése szerint illetékes jegyzőt arról, hogy az árverési vevő az ingatlan kiürítésére irányuló kérelmet terjesztett elő.

gáspárzsuzsa # 2016.09.13. 15:31

Kedves gerbera317 !
azért kérdeztem, hogy én is eljuttathatom-e a jegyzőhöz személyesen, mert a végrehajtó adott esetben húzhatja, halaszthatja a jegyzőhöz továbbítást...

gerbera317 # 2016.09.13. 14:03

@gáspárzsuzsa

A kilakoltatást attól kell kérni, aki azt el is végzi, tehát a végrehajtótól. :-/ A kérelmet előzetesen is elő lehet terjeszteni. Személyesen vagy levélben, gyerek füzetéből kitépett kockás papíron vagy félfamentes, dombornyomott margójú barackszínű levélpapíron - édesmindegy. Itt csak a tartalom számít meg a határidők.

moraki # 2016.09.13. 13:49

Grave7

Köszönöm a válaszokat!

gáspárzsuzsa # 2016.09.13. 13:35

Kedves gerbera317 !
Ismét köszönöm !A 30 napon túl a kényszer-kilakoltatási kérelmet a végrehajtóhoz vagy a jegyzőhöz kell eljuttatni ? Levélben vagy személyesen? A végrehajtóval beszélve - ő ismeri az adóst - szinte 100% , hogy nem költözik ki az adós a 30 napban. Meg kell-e várnom a harminc nap végét, vagy eljuttathatom előbb is a kilakoltatási kérelmet a jegyzőhöz/végrehajtóhoz?

gerbera317 # 2016.09.13. 13:07

Nem legelölről kell végigolvasni a topikot, mert az utóbbi hetekben is részletesen kitárgyaltuk mind az önkéntes, mind a kényszer hatására történő kiköltözést, határidőkkel együtt.
Egyébként a kiköltözési határidő árveréstől számított 30. nap. Ha nem megy, az innen számított 15 napon belül kell kérni a kényszerkilakoltatást. Ennek kitűzésére akkor kerülhet sor, ha a jegyzőhöz az erről szóló értesítés beérkezésétől számított 60 nap eltelt.

A magáncsődöt a kiköltöztetés nem érintheti, mert a magáncsőd az adós meglévő vagyonáról szól. Egy árverésen értékesített ingatlan pedig nem tartozik az adós vagyonához, ugyebár...

gáspárzsuzsa # 2016.09.13. 12:13

Köszönöm ismét a gyors választ !
Arról tud valaki valamit, hogy a magáncsőd és végrehajtás hogy függ össze ? A végrehajtó helyettese mondott valami olyant, hogyha nem költözik ki az adós a 30 nap alatt, utána 15 napon belül jegyzőhöz a papír, 8 nap elbírálás és 60 nap van kiköltözésre. Ezt elmondta, és utána szomorúan mondta, hogy ugye, még itt van esetünkben a magáncsőd is .....
Ez kifogás lehet ? Vagy hogy függhet össze a kettő?

drbjozsef # 2016.09.13. 11:14

zsuzsa,

ezek amiket írsz olyan szolgáltatások, amire szerződést kell kötni, a mérőórákat átíratni a nevedre, etc.
Amíg nem kötsz az elektromos/gáz/szemétszállító/víz/satobbi ceggel szerződést, addig neked nincs mit fizetned. Ha a lakó ezek közül valamelyiken tartozást halmoz fel, akkor azt rajta kell keresniük, nem rajtad.

gáspárzsuzsa # 2016.09.13. 10:59

Kedves gerbera317 ! Köszönöm a gyors válaszokat. Elkezdtem olvasni a topikot, hátulról, a 41.oldalnál járok..
Nem találtam meg, - de lehet, hogy elkerülte a figyelmemet:
Milyen törvényben/rendeletben, stb van meghatározva az, hogy az árverési vevő ( új tulajdonos) a közüzemi díjakat ( gáz, szemétszállítás, áram ) csak a tényleges birtokba vétel után köteles fizetni ?
Köszönöm a segítséget !

gerbera317 # 2016.09.13. 10:11

1. A földhivatali bejegyzéstől.
2. Rezsi = víz, gáz, villany, fűtés, közös költség? Ha igen, onnantól, hogy szerződést kötöttél a szolgáltatókkal, a közös költség a tulajdonossá válás napjától, a fűtés nagyon képlékeny és érzékeny dolog.
3. Nem. A közterhek az adó és hasonlók.
4. Ez a topik éppen erről szól. Olvass vissza egy kicsikét!
5. Nem jó a kérdés. De végső soron a végrehajtó fizeti ki neki.

gáspárzsuzsa # 2016.09.12. 19:17

Augusztus 23-án sikeresen licitáltunk. A jegyzőkönyvet 25-én írtuk alá, egyben meg is fizettük a teljes fennmaradó összeget.Van egy pár dolog, ami nem egyértelmű számomra:

1. Mikortól vagyok tulajdonos? A jegyzőkönyv aláírásának napjától vagy a Földhivatali bejegyzéstől?
2 Mikortól kell a rezsi ( víz , villany gáz, stb) költségeket fizetnem? ( Normál adás-vételnél a birtokba vételnél leolvassuk közösen a mérőórákat. és a birtokva vételtől fizetem a közüzemi költségeket. ) Ilyen ( árverési ingatlannál) is így van? A törvényben, ha jól értelmezem, az adó és közterheket kell az aláírástól fizetnem.
3. De ugye, a közterhek nem ugyanazok, mint a közüzemi költségek?
4. Mi van, ha a 30 napon belül nem költözik ki az adós?
5. Olyant is olvastam, ha az adós időben kiköltözik, pénz illeti meg. Ezt a végrehajtó fizeti ki neki?

Köszönöm előre is a válaszokat !

Grave7 # 2016.09.10. 17:31

@moraki:

  1. Pl. adós kifizette tartozását, végrehajtást kérők (összes) halasztást/részletfizetést engedélyeztek, bíróság felfüggesztette eljárást, stb. Ha ezek közül bármi megtörténik a lezárás előtt, végrehajtónak kötelessége törölni az árverést. Ennek okáról nem is kell tájékoztatnia az árverezőket.
  2. Nem. Végrehajtónak díjazás jogszabály alapján jár. Adós hirdetheti ingatlant, de csak akkor fogja (épeszű) valaki megvenni, ha minden végrehajtási jog törlésre kerül = minden tartozás ki van fizetve. Ha a vételárból kifizetnek minden tartozást, lásd 1. pont. A többit meg felejtsd el minél hamarabb.
  3. Árverési hirdetmény végén le van írva. De áruld már el, milyen alapon akarsz? Mit csinált a végrehajtó, ami "a végrehajtási eljárás szabályait és a végrehajtási kifogást előterjesztő jogát vagy jogos érdekét lényegesen sért[i]"? Törölte az árverést? Nyugodtan gazdagítsd 15.000 Ft illetékkel az államkasszát.
moraki # 2016.09.10. 14:23

Kedves Fórumozók!

3 kérdésem lenne (hozzáteszem, teljesen laikus vagyok a témában).

  1. A végrehajtó milyen okból kifolyólag törölheti az árverést a lejárati dátum/időpont előtt, ha már történt érvényes vételi licit?
  2. Elképzelhető-e, hogy a végrehajtó összejátszik az adóssal? Pl. Valaki licitált az ingatlanra. Végrehajtói díjként kapna a sikeres licitálás után a végrehajtó 300.000 forintot. Közben az árverés alatt lévő ingatlant az adós meghirdette ingatlanirodán keresztül is (megteheti ezt egyáltalán?). Próbál időt nyerni. A végrehajtó felhívja az adóst és közli az adóssal, hogy érkezett érvényes vételi ajánlat 6.000.000 forintra. Amennyiben viszont az adós nagyobb összeget ajánl fel neki az ingatlanirodán keresztüli sikeres értékesítés összegéből, akkor ő törli az árverést. Tudom, ez egy kicsit nonszenszként hangzik, de lehetséges?
  3. Élhetek-e én, mint árverési vevő végrehajtási kifogással a végrehajtó ellen. Ha igen, meddig, hol és hogyan?

A válaszokat előre is köszönöm!

gerbera317 # 2016.09.09. 07:36

137. § (1) A végrehajtás alá vont ingatlant megszerző új tulajdonos tulajdonjogát csak a következő jogok terhelhetik: a) a telki szolgalom, b) a közérdekű használati jog, c) az ingatlannyilvántartásba bejegyzett haszonélvezeti jog, d) a törvényen alapuló haszonélvezeti jog akkor is, ha nincs az ingatlannyilvántartásba bejegyezve. (2) Nem terheli az ingatlant megszerző tulajdonos tulajdonjogát a haszonélvezeti jog - függetlenül attól, hogy az ingatlan-nyilvántartásba be van-e jegyezve -, ha annak jogosultja a végrehajtást kérő követelésének kielégítéséért felelős, vagy ha azt a jelzálogjog keletkezése után szerződéssel létesítették.

Bela a Bela # 2016.09.08. 23:12

Tisztelt Hozzáértők!

Tehermentesen árverésre bocsátott ingatlanok esetén ugye minden eseteben megszűnik minden árverés előtt bejegyzésre került jelzálog?

A választ nagyon szépen köszönöm!

gerbera317 # 2016.09.06. 09:32

Másik árverező többnyire a licitnapló lezárásával kapcsolatosan tud kifogást előterjeszteni, ahhoz pedig az adósnak nem sok köze van. Tudni kéne, mit akar a bíróság az adóstól, mert így nagyon nem tiszta a dolog. Továbbá, ha az adós külföldön van, akkor ügygondnok van neki kirendelve, tehát az adósra külön nem kell várni.
A végrehajtótól kell érdeklődni, hogy most mi van, és tőle lehet az ügygondnokot is megtudni, ha pedig olyan nincs, akkor a bíróságot tájékoztatni a végrehajtó eme mulasztásáról.

beautifuli # 2016.09.06. 09:18

Tisztelt Fórumozók!
Hónapokkal ezelőtt árverés útján vásároltunk egy ingatlant, de miután kifizettük, kiderült hogy egy másik licitáló jogorvoslattal élt ellenünk. Legutóbb amikor beszéltünk a bírósággal, akkor kiderült hogy az adósra vár a bíróság. Csak nem tudom hogy ő hogy jön a képbe. Kiderítettük hogy Amerikába menekült a családjával legalább 6 éve. Szeretném megtudni hogy mit akar a bíróság az adóstól? Ő nem fog átvenni semmit és nem fog aláírni semmit, mivel elmenekült innen. Szóval milyen határideje van neki mennyi ideig kell várni arra, hogy döntsön helyette a bíróság? Szeretném megtudni hogy optimális esetben mennyit kell még várni, ha Jogorvoslat benyújtó nem ad be újabb fellebbezést, és a bíróság is úgy találja hogy tud döntést hozni ebben a szerintünk roppant egyszerű ügyben, akkor körülbelül mikorra várhatunk valamiféle eredményt? Vagy a bírósági folyamatot be tudná valaki mutatni? A választ előre is köszönöm.

pancser12 # 2016.09.03. 14:20

Akkor most adós a bérlőm? Van köztünk jogviszony? Vagy epp azert nem mondhatok fol néki. Mert nincs köztünk szerződés?

miago # 2016.09.03. 13:19

@gerbera

A hirdetményben nincs erre utalás, telefonban lerázóan mondták, hogy ezt majd a nyertes vevővel közlik, de szerintem ez nem valami korrekt. Személyesen, némileg határozottabban még rá fogok kérdezni.

Albérlővel kapcsolatos kérdésemben nincs véletlenül tapasztalatod? Az ingatlan beköltözhetően van árverezve, de tudomásom szerint jelenleg albérlő lakja, hogy papírozva vagy anélkül, arról nincs infóm. Ha anélkül, gondolom nem sok vizet zavar a folyamatban. De ha részéről jóhiszeműen kötött bérleti szerződéssel, akkor ez mennyire kavarhatja meg a kártyát?

gerbera317 # 2016.09.03. 11:51

Nem rakhatod ki. Lakottan veszed az ingatlant, tehát nincs jogcímed a beköltözésre. Ha nem fizet használati díjat, fizetési meghagyást kérhetsz ellene, aztán vagy fizet, vagy nem. Ha nem fizet, akkor végrehajtást indíthatsz ellene, aztán vagy sikerült behajtani, vagy nem.

vanca # 2016.09.03. 11:15

Ha nem fizet használati díjat, kirakható? Ha igen, akkor milyen pert kell indítani?

gerbera317 # 2016.09.03. 10:08

Ha lakottan vásárolsz egy ingatlant, akkor nincs jogcímed a birtokba vételre. Azonban, a másik tulajdonostárssal tárgyalhatsz arról, hogy esetleg a 141. § (5) szerint fennállnak-e annak a feltételei, hogy a következő árverésre már beköltözhetően legyen meghirdetve az ingatlan.