Vevő Jogai - Ingatlan Végrehajtás


monnalisa22 # 2011.05.26. 09:11

Bocsánat ezt a részt elírtam az előbb:
"Valakitől azt hallottam, hogy nekem kell járművet biztosítani az adósok bútorainak elszállítására, illetve, ha azokat nem viszik el, akkor 30 napig nem kell tárolni egy raktárban."

Helyesen így hangzik:
Valakitől azt hallottam, hogy nekem kell járművet biztosítani az adósok bútorainak elszállítására, illetve, ha azokat nem viszik el, akkor 30 napig NEKEM kell tárolni egy raktárban.

monnalisa22 # 2011.05.26. 09:05

Ismét segítségre lenne szükségem, a válaszokat előre is köszönöm.

Több, mint egy év után most úgy tűnik, hogy megtörténhet a (topik indító hozzászólásban említett) ház birtokba adása. Minden jogerős, a ház papíron már rég a tulajdonomban van, az illeték kifizetve.

Megkaptam az értesítést a ház kiüríttetéséről. Nagyon meglepődtem, mert a végrehajtó azt írta, hogy nekem kell lakatost hozni, ha az adós önként nem adja át az ingatlant. Bár ez valamilyen szinten érthető. Próbáltam a végrehajtóval beszélni, hogy konkrétan mire készüljek, de szabadságon van, nem lehet elérni.

Valakitől azt hallottam, hogy nekem kell járművet biztosítani az adósok bútorainak elszállítására, illetve, ha azokat nem viszik el, akkor 30 napig nem kell tárolni egy raktárban. De ez nonszensz, nem akarom elhinni! (Több, mint egy évük volt kiköltözni, azok után, hogy megvettem a házat.)

Az interneten nem találtam pontos választ, így megköszönném, ha valaki megmondaná, hogy mint árverési vevő nekem mik a kötelességeim? Azt tudom, hogy rendőrt biztosít a végrehajtó, hogy valóban elhagyja az adós a házat. De ha nem viszi el a bútorait, és én kirakom a házból az ingóságokat, akkor engem megbüntetnek?

végrehajtó1 # 2010.06.29. 18:44

Nem te okoskodsz hanem én -mi.:)

Az árverési vevőt a bírósági itélet szerint majd a vh-tó tájékoztatja.Hogy mikor?Bírósági fogaskerekek lassan mozognak...

monnalisa22 # 2010.06.29. 11:02

Elsősorban a jogaimra lennék kíváncsi.

Pl.: hogy kinek kellene tájékoztatni az árverési vevőt; továbbá, hogy mi a standard eljárás fellebbezés esetén, és ez mennyi időt vesz igénybe.

Egyszerűen nem akarom elhinni, hogy ez így működik.
Ez minden. Köszönöm.

monnalisa22 # 2010.06.29. 09:45

Köszönöm, de nem okoskodom. Nem azt akarom megjósoltatni, hogy mi lesz a döntés, csak hogy ilyen esetben, én, mint vevő kaphatok-e infromációt az ügyről.

Annyit szerettem volna megtudni, hogy mi a standard eljárás ilyenkor. A végrehajtó nem mond semmit, csak, hogy kérdezzem a bíróságot. Ott meg elhajtanak, hogy semmi közöm hozzá.

Azt azért illene tudnom, hogy napok, hónapok, vagy akár éveket is húzódhat-e a fellebbezés.

végrehajtó1 # 2010.06.28. 20:17

Most itt hiába okoskodunk.Meg kell várni a bíróság döntését mivel megtámadták az árverést.

monnalisa22 # 2010.06.28. 16:17

A közelmúltban (2010. május 12-én) hivatalos bírósági árverésen egy ingatlant vásároltam. Az ingatlan igen régen, 2006 óta van árverés alatt. Akkor még hétvégi házként volt nyilvántartva. Időközben a tulajdonosok (adósok) 2007-ben családi házzá szerették volna nyilvánítani az ingalant, erről a hatóságokat értesítették. Az átminősítési folyamat ugyan elkezdődött, de nem derült ki számomra, hogy be is fejeződött-e hivatalosan.

Az ingatlan egy árverésen sem kelt el, úgy sem, hogy a minimálár az ingatlan értékének 70%-a volt. Így a végrehajtó felajánlotta a végrehajtást kérelmező magánszemélynek az ingatlan megvásárlásának lehetőségét, 50%-os áron. Mivel az eljárás megindítójának nem volt annyi pénze, új (4.) árverést írtak ki. Ekkor már 50%-os volt a minimálár. Ezen az árverésen 50%-os áron nyertem meg az ingatlant.

15 napom volt, a fennmaradó összeg kifizetésére, amit meg is tettem. (6 millió Ft). Ha nem fizettem volna időben, kamat megfizetésére köteleztek volna. Az adósoknak 15 napon belül kellett volna kiköltözniük a házból, mivel az árverés ellen 15 napon belül lehetett fellebbezni. Kaptuk is a papírt, hogy a bank (akinek szintén tartoztak az adósok) fellebbezett, állítólag kevesellte a 6 millió Ft-os vételárat, mivel az adósok tartozása ennél több. A végrehajtó azt mondta minden szabályosan történt, de nem lehet tudni, hogy a bíróság hogy határoz, és amíg döntés nem születik az ügyben, addig a pénzem letétben marad, de értelemszerűen nem vehetem át az ingatlant.

Azóta, hogy megkaptuk a levelet, hogy fellebbeztek, semmi konkrétumot nem tudunk. A levélben nem volt szó róla, hogy mikor történt pontosan a fellebbezés, és mi az alapja. Hívtuk a végrehajtót, aki azt mondta, innentől kezdve a bírósághoz forduljunk információért, mert az ügy náluk van. A bíróságon viszont folyamatosan elutasítanak, hogy nem adhatnak ki információt a vevőnek. Azt sem mondták meg milyen időn belül bírálják felül az árverést. Kerestem, írtam a végrehajtónak, de ő sem válaszol, nem válaszol a kérdéseimre, nem tájékoztat.

Kétségbe vagyok esve. Kifizettem 6 millió Ft-ot és nem adnak információt!! Azt sem tudom, hogy mire számítsak! Napokra? Hetekre? Hónapokra?Én nem vagyok „maffiózó” nem ebből élek, de ha a házat nem kapom meg, akkor szükségem lenne a pénzemre, de nem félév múlva, vagy évek mólva. Mi a megszokott ügymenet? Ha úgy dönt a bíróság, hogy érvénytelen az árverés, visszaadják a vételárat, nekem kifizetik-e a kamatokat?

A másik kérdéskör, ami nagyon érdekelne, hogy hibázott-e valaki? Mert ha valóban lakóingatlanként árvereztek volna, akkor valóban csak 70%-ig szállítható le az ár. (Kérdés, ha nem fejeződött be az átminősítés, van-e alapja lakóingatlanként kezelni?) De úgy tudom, hogy még lakóingatlan esetében is leszállítható 50%-ig, ha már a 4. árverés következik. Továbbá van-e alapja egyáltalán a fellebbezésnek, ha a végrehajtó szerint minden szabályosan zajlott?

A Válaszokat előre is köszönöm, nem tudok kihez fordulni, mert folyamatosan elutasítanak, és nem tudom mik a jogaim.