Eltartási szerződés


Virag94 # 2017.11.02. 12:57

Van egy rész a szerződésben, miszerint felbontás esetén 20.000 Ft/fő/hó összegben kötelesek a szerződő felek elszámolni. Ebben az esetben a szerződés felbontásával elveszhet a tulajdonjogom? Köteles vagyok én belemenni a szerződés felbontásba? Továbbá még az is érdekelne, hogy mivel csak Nyugdíjas Otthon biztosíthatta számukra ezt a egészségi környezetet így ez a rész megtámadható e? "A tartásra jogosultak azok saját háztartásában halálukig eltartja, gondozza, ápolja, betegségük esetén gyógykezelteti és bármikor bekövetkező halálukkor illő módon eltemetteti."

Kovács_Béla_Sándor # 2017.11.02. 12:09

Ki mondta, hogy a tartási szerződést egyáltalán fel lehet mondani?

Virag94 # 2017.11.02. 12:05

Tisztelt Olvasók, Ügyvéd úr!
Szükségem lenne némi információra. Adott egy eltartó és két eltartott fél, az egyik 90 a másik 88. 2017. júniusában, közös megegyezéssel Nyugdíjas Otthonba vonultak, ahol a 24 órás ORVOSI felügyeletet tudták biztosítani nekik (Nem lett rájuk erőltetve, viszont gyorsan romló egészségügyi állapotuk miatt erősen ajánlott volt, többször összeesve találtuk őket). A 88 éves meghal augusztusban. A hagyatéki tárgyaláson, az eltartott 90 éves hölgy, mocskolódva és hamis tényeket állítva pocskondiázta az eltartót, aki a szerződésnek megfelelően járt el. Fenyegetőzvén, hogy felmondja a szerződést. A hölgynek haszonélvezeti joga van, a házon, a földeken élete végéig. De a tulajdonjog már az eltartóé. Ilyen esetben, ha a szerződés mégis felmondásra kerül, akkor elveszhet a tulajdonjog? Van e bármiféle kötelezettség, ha az eltartott saját felelősségére felmondja a szerződést, és elhagyja a Nyugdíjas Otthont?
Köszönettel, Virág

drbjozsef # 2017.01.11. 08:50

Önkormányzati lakást rádhagyni? Furcsa lenne.

Szerintem nem pont erre gondoltál. Rádhagyni a saját vagyonát tudja, az önkormányzatét nem.

Ha önkormányzattól bérelt a lakás, és annak bérleti jogviszonyát szeretnéd folytatni a bérlő halála után, akkor arra az eltartási szerződés szerintem kevés lesz. Hogy mikor, és kinek engedi az önkormányzat, hogy automatikusan folytassa a bérletet, azt nem tudom, de a néni akarata nem sokat számít, sokkal inkább az, hogy ha ott laksz, oda vagy bejelentve, életvitelszerűen használod Te is az ingatlant. Persze, hogy ezt elkezdhesd, valószínűleg eleve kell majd az önkormányzat beleegyezése.

lajcsó # 2017.01.10. 21:51

"Hogy lehetséges ez köztünk?
Szerződéssel

"Ha elvállalom probléma-e hogy nincs munkavállalói papírom, ami bizonyítja hogy van keresetem?"
Hol akarod bizonyítani?

Vizipaci22 # 2017.01.10. 18:52

Lenne egy olyan kérdésem, hogy nagymamám testvérével szeretnék eltartási szerződést kötni. 80 éves néniről van szó jó egészségi állapottal rendelkezik, és amúgy is járok hozzá, csak neki önkormányzati lakása van és rám szeretné hagyni.(Nagymamám meghalt neki is én vagyok az egyik legközelebbi rokona) Hogy lehetséges ez köztünk? Ha elvállalom probléma-e hogy nincs munkavállalói papírom, ami bizonyítja hogy van keresetem?
Köszönöm a választ!

ObudaFan # 2017.01.02. 14:54

Még egy utolsó kérdés. Ha jól értem, az eltartási szerződést kötő ügyvéd alapesetben nem kér orvosi igazolást, valamint jövedelemigazolást sem, pusztán az ügyfelek által elmondottakra hagyatkozik.
Például ha valaki rehabilitációs ellátásban részesül, (munkaképtelen, kevés ellátással) nyugodtan köthet tartási-gondozási szerződést olyan személlyel, akinek magas nyugdíja van

Két külön dolog, hogy az eljáró ügyvéd mit fogadhat el és adott esetben a bíróság majd bizonyítottság esetén mire mondja azt, hogy esetleg semmis. Az eljáró ügyvéd nem kér jövedelemigazolást. Ehelyett tájékoztatja az ügyfeleket arról, hogy a tartási szerződés megkötésének mik a feltételei, esetleg arról, hogy mik a gyakori problémák vele. Ha ebben a körben olyan ok merül fel, amely alapján egyértelmű az, hogy a szerződés egészen biztosan semmis lenne, akkor megtagadja a közreműködést. Ha ilyen ok nem merül fel, vagy nem egyértelmű a semmisség, akkor csak felhívja a problémára a felek figyelmét és felvesz egy tényvázlatot. Ezzel szemben a bíróság előtt az ellenérdekű fél természetesen bizonyíthatja, hogy a szerződés semmis.

ObudaFan # 2017.01.02. 14:51

Ez pontosan mit jelent? Esetleg a háziorvos vagy a szakorvos által kiállított orvosi igazolás?

Leginkább.

De ha a jelenlévő tanu azt állítja, hogy abban a pillanatban tudta mit cselekszik, akkor az felülírja az orvosi szakvéleményeket?

Ha orvosilag lehetséges, hogy volt ilyen tiszta pillanata az illetőnek és a tanúvallomást hitelesnek elfogadja a bíróság, akkor ez elképzelhető.

eszterella # 2017.01.02. 14:30

ObudaFan!
"Ha a szerződő fél bizonyíthatóan cselekvőképtelen állapotban volt szerződéskötéskor"
Ez pontosan mit jelent? Esetleg a háziorvos vagy a szakorvos által kiállított orvosi igazolás? De ha a jelenlévő tanu azt állítja, hogy abban a pillanatban tudta mit cselekszik, akkor az felülírja az orvosi szakvéleményeket?
Még egy utolsó kérdés. Ha jól értem, az eltartási szerződést kötő ügyvéd alapesetben nem kér orvosi igazolást, valamint jövedelemigazolást sem, pusztán az ügyfelek által elmondottakra hagyatkozik.
Például ha valaki rehabilitációs ellátásban részesül, (munkaképtelen, kevés ellátással) nyugodtan köthet tartási-gondozási szerződést olyan személlyel, akinek magas nyugdíja van? Akit ezzel a szerződéssel ki akarnak túrni az örökségből, annak kell meglépni a bizonyítási eljárást, ellenkező esetben az aki egész életében nem dolgozott mindent visz.

eszterella # 2017.01.02. 10:52

Aztán ott van a tanu, akinek elméletileg bizonyítania kell az eltartási szerződés körüli procedúra minden mozzanatát. Vagy idézzem azt a mondást, miszerint meghalt Mátyás király, oda az igazság? Remélem mem így van!

eszterella # 2017.01.02. 10:44

Azt az eltartási szerződést mindkét félnek alá kell írnia. Az aláírás gondolom, tükrözi már a szerződőfelek állapotát. Itt a bíróság akár írásszakértői vizsgálatot nem rendelhet el?

lewho # 2017.01.02. 09:37

Már láttam olyan megoldást, h elvitte az ügyvéd az öreget a megyei pszichiáter főorvoshoz (vagy vmi hasonló atyaúristenhez), kért szakvéleményt, h nem cselekvőképtelen, pár nap/hét után jobblétre szenderült az eltartott, a majdnem örökös meg szépen elbukta a pert. A bíróság úgy döntött, h ha akkor a főorvos megvizsgálta, és ok-nak találta, akkor nem volt cselekvőképtelen.

ObudaFan # 2017.01.01. 22:58

Az eljáró ügyvédnek meg kell tagadnia a közreműködést, ha nyilvánvalóan semmis a szerződés, ugyanakkor a mentális állapotot annyiban vizsgálhatja, amennyiben az a laikus számára is egyértelműen problémás, hiszen az ügyvéd nem pszichiáter.
Ha a szerződő fél bizonyíthatóan cselekvőképtelen állapotban volt szerződéskötéskor, akkor a szerződés semmis.

eszterella # 2017.01.01. 21:54

Tisztelt Fórumozók!
Az eltartási szerződés megkötésekor az ügyvédnek vizsgálnia kell-e az ügyfelei mentális állapotát?
Esetleg elégséges egy nyilatkozatot aláírni, miszerint nincs ilyen jellegű problémájuk. Mi történik abban az esetben, ha az egyik fél idős ember, rendszeresen pszihiátriai gyógykezelés alatt áll és vannak olyan időszakai amikor egyik-percről a másikra elhomályosodik az elméje. Ha ebben az esetben megkötik az eltartási szerződést, az megtámadható?

groszfater@gmail.com # 2016.12.02. 18:13

Keresd meg a bérleti szerződés amit a nagymamád kötött az önkormányzattal,...

lajcsó # 2016.12.02. 18:12

"Elég ilyenkor egy formanyomtatvány, amit a jegyző hitelesít?"
Ügyvéd vagy közjegyző kell hozzá!

vérpóni_01 # 2016.12.02. 17:54

Üdv!
Nagymamám egy önkormányzati lakásban lakik már idestova' 18 éve. Idén márciusban én is bejelentkeztem az ingatlanba. Felmerült egy eltartási szerződés megkötése, mert az önkormányzatnál mondták, hogy ugyan egy esetleges haláleset után automatikusan én "viszem tovább" a bérleti szerződést, de biztosítsuk be magunkat egy szerződéssel. Nagymamámat ettől függetlenül azóta is segítem minden területen, nem anyagi haszonszerzés céljából készülne a szerződés egyik fél részéről sem. Elég ilyenkor egy formanyomtatvány, amit a jegyző hitelesít?

lajcsó # 2016.10.13. 05:24

"jelenleg a visszterhes és az ingyenes szerzés is illetékmentes szülő-gyermek viszonylatban."
Igen.
A rokoni kapcsolatról nyilatkozni kell (kellett volna) a szerződésben!

ObudaFan # 2016.10.12. 21:08

Csak, mert, ha jól emlékszem az ingatlanok után 1.2 millió illetéket kellett édesamyáméknak befizteni.

Mikor szerződtek? Mert jelenleg a visszterhes és az ingyenes szerzés is illetékmentes szülő-gyermek viszonylatban.

lajcsó # 2016.10.12. 17:12

"Elég lett volna a mai joggyakorlat szerint egy egyszerű ajándékozás szülők között?"
Attól függ, hogy mi volt a jogügylet konkrét/valós célja?
Ha egyedül a tulajdonjog átruházása, akkor igen.
Ha viszont tényleges tartásról is szó van akkor nem.

Bea1 # 2016.10.12. 16:51

Kifizettek szülő gyerek eltartási szerződésre 1 200 000 forint illetéket.

Ha jól emlékszik.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.10.12. 10:12

Tessék?

aaa111 # 2016.10.12. 10:00

Üdv!
Nekem is lenne egy kérdésem. Szüleim a szüleivel eltartási szerződést kötött, mivel a nagyszüleim sajnos rászorulnak a segítségre. Elég lett volna a mai joggyakorlat szerint egy egyszerű ajándékozás szülők között? Csak, mert, ha jól emlékszem az ingatlanok után 1.2 millió illetéket kellett édesamyáméknak befizteni.

Dr.Attika # 2016.10.08. 17:27

Tisztelt hopehelyhecske!
Ezen szerződés kapcsán szüksége van ügyvédi képviseletre. Bízzon meg ügyvédet és tőle kérdezze ezeket.

hopelyhecske # 2016.10.08. 17:13

Tisztelt Ügyvéd Úr!

Eltartási szerződést szeretnék kötni egy idős nénivel, akinek egyébként törvényes örököse külföldön él és nem törődik az édesanyjával (neki is van három gyermeke), nem jön haza hozzá. A néni egyébként teljesen beszámítható állapotban van, egészsége azonban már nem az igazi.
Érdeklődni szeretnék, hogy jogilag megtámadható-e az eltartási szerződés az örökös részéről (van-e köteles rész, érvénytelenítheti-e a szerződést, stb). Mire kell egyáltalán odafigyelni a szerződés megkötésekor?
Köszönettel
hopelyhecske