végrehajtási ügyben kérdés


gerbera317 # 2019.03.04. 07:50

régi tulajdonost sem teszi ki?
A haszonélvező jogán bárki ott lakhat, akár még a tulajdonos is. A törvény szerint a egy ingatlant lehet lakni saját jogon, és más jogán is. A más jogán ott lakó sorsa osztozik a saját jogán ott lakó sorsával. Ha a saját jogán ott lakó nem köteles kiköltözni, akkor a más jogán ott lakó sem. Mindez a 154/A. § (1) első fordulatának analógiájára.

Sándor21 # 2019.03.03. 15:36

Tisztelt fórum! Tisztelt gerbera317!

A 02.28.-ai hozzászólásomban tartási jog és a haszonélvezeti jog ugyanazt a személyt illeti. Az árverési hirdetményben az alábbi olvasható: „Az ingatlan XXXXX YYYYY javára bejegyzett haszonélvezeti joggal és tartási joggal terhelt. Az ingatlan az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett haszonélvezeti joggal terhelten kerül árverésre. (Vht.145/C (3) bekezdés a.) szerinti lakóépület)”
A végrehajtó csak azt írja, hogy haszonélvezeti joggal terhelten adja el, de gondolom, hogy ez csak az ő figyelmetlensége, hogy itt a tartási jogot nem írta ki. Azt evidenciának tekintem, hogy a haszonélvező haláláig maradhat.
A kérdésem: Ha ezt az ingatlant lakottan adják el, az árverező végrehajtó az adósságért felelős régi tulajdonost sem teszi ki? Aki megveszi, annak úgy kell eleget tenni a tartási jognak, hogy aki a tartást vállalta, majd az ingatlant addig-addig terhelte adóssággal, amíg az árverezést kitűzték, a haszonélvező haláláig és az azt követő bírósági kiürítési per határozatának jogerőre emelkedéséig ott maradhat az ingatlanban?
Köszönettel várom a választ: Sándor

gerbera317 # 2019.03.01. 08:00

A tartási jog - ha arról a jogosultja le nem mond - ugyanazt a kötelezettséget rója az ingatlan megszerzőjére, mint a korábbi tulajdonosra.
Nem írod, de a két teher jogosultja valószínűleg ugyanaz a személy. Érdemes megnézni a jogosult születési évét is. Ha az teszemazt 1921., akkor szegénykém már valószínűleg nem is él, csak nem törölték a tulajdoni lapról a jogait.

Sándor21 # 2019.02.28. 16:43

Tisztelt Fórum!
Egy árverezés alatt álló ingatlan tulajdoni lapjára haszonélvezet és tartási jog van bejegyezve.
A tartási jog azt terheli akit eredetileg is terhelt, vagy az ingatlan vásárlóját terheli? Ez utóbbi esetben milyen kötelezettséget ró rá?
Köszönüm a választ: Sándor

bery ary # 2019.02.17. 14:14

Tisztelt Fórum !
19-éves fiam személygépkocsit vásárol,saját nevére.
Érinti e bármilyen formában/végrehajtás-elidegenítés stb.../az Ő tulajdonát képező autót ha én az apja lennék az üzembentartó és ellenem több végrehajtás is van?
Szóval el veszítheti e az autót az apja adósságai miatt??!

Előre is köszönöm a válasz!

sanya078 # 2019.02.15. 17:47

Az adós, a fizetési meghagyásos magyar papír kiállítása után kiköltözött Németbe. Itthon nem mondott ellent neki, szóval jogerős. A közjegyző kiállította az európai végrehajtó okiratot. Azt mondta ezt tudom érvényesíteni Németben is. Már ez ellen nem kell újból nyilatkoztatni az adóst. De a Német hatóságnak megküldtem, és ők azt írták, nagy nehezen lefordítva, hogy csak postán fogadják el, és kell még a bíróság oldaláról letölthető ürlap, és majd aztán ők kiadják végrehajtónak.

gerbera317 # 2019.02.13. 17:24

@sanya
A jogerős fizetési meghagyás végrehajtását abban az államban kell kérni, ahol az adós lakik, vagyona és jövedelme van.
Ha a másik adós is külföldön lakik, akkor már a fizetési meghagyás kibocsátását is külföldön érdemes kezdeményezni.

sanya078 # 2019.02.13. 16:17

Tisztelt
Kovács_Béla_Sándor
A közjegyző azt mondta ő már nem köteles tovább vinni az ügyet külföldön. Az európai végrehajtó okiratot is úgy kellett kierőszakolni tőle, de hitelességet nem vállalt rá, azt mondta fordítassam le a tartalmát fordító irodával, amit meg is tettem. A német nyelvű nyomtatvány persze elérhető, de a kitöltés tartalmának német ajkúsítására már nem volt hajlnadó a közjegyző, végrehajtásban segíteni emg pláne nem!!! Az adós férje is Németben lakik, és német lakcímmel rendelkezik. Akkor ha jól értem ellene is le kell zavarni ezt az eljárást, ha ellent mond per, ha nem mond ellent, akkor ő is adós (társ) .

Kovács_Béla_Sándor # 2019.02.13. 15:24

Sanya, a záradékot kiállító közjegyzőt kérdezd meg, hogy intézkedett-e a végrehajtás iránt. Azt is meg fogja mondani, ha esetleg neked kell eljárnod.

Az adós házastársával szemben kérhetsz fizetési meghagyást. (Ha nincs magyarországi lakóhelye, akkor európai fizetési meghagyást.)

sanya078 # 2019.02.13. 13:28

Szép napot
Segítséget szeretnék kérni végrehajtó ügyben. 2 éve fizetési meghagyást állított ki a közjegyző, a végrehajtást kérő én vagyok. Az adós nem mondott ellent. Jogerős lett. Az adós nem sokkal rá, kiment letelepedési szándékkal Németbe, ahol jelenleg is tartózkodási, és lakhellyel bír, férjével együtt. Az adósság keletkezésekor a férje már megvolt , tudomása volt róla. A közjegyző, kiállította az eredeti jogerős FMH alapján az európai végrehajtó okiratot német nyelven. Az adós feltételezett, utoljára közölt címe megvan. Az eljárási költségek, és a kamat az adóst terhelik, persze én azt megelőlegezve. Jelenleg 350 ezer Ft a követelési összeg ha figyelembe vesszük a kamatokat is, és az eljárási díjakat. Mi a következő lépés, hova adjam be az Európai Német nyelvű végrehajtó okiratot, és milyen feltételei vannak, vagy mit kell hozzá csatolni még, vagy pontosan mely hatóságot keressem meg? És a házastárs nem felel érte? Válaszokat előre is köszönöm.

bery ary # 2019.02.13. 11:36

Kedves Fórum!
Telenoros 138.000-rünk a helyi végrehajtóhoz került három éve akivel megállapodtunk havi 10.000-res törlesztőben,be is fizettünk már 360.000-ret!
Tegnap a járásbíróságtól jött egy levél amiben értesítenek minket,hogy tavaly májusban a Telenor átadta a tartozásunkat már csak 60.000???-ret az Intrumnak???!!!
Ha akarok ellent mondhatok 15-napon belül négy példányban!
Minek mondhatok ellent? Hogyan kell és mik ennek a költségei meg úgy általában mi ez az egész már csak három részlet lett volna hátra a helyi végrehajtónál!
Hogy történhet meg ilyesmi? Mi jön ezután fizessek az Intrumnak is és még hány ilyen lesz??? Mi folyik itt miért nem változtat már valaki ezeken az ordas végrehajtási szabályokon?!
Kérem csak olyan válaszoljon aki valóban tudja mi a megoldás és,hogy most mit tegyek!?
Nagyon szépen köszönöm!!!!

gerbera317 # 2019.02.13. 09:11

Nem kellene ilyen bonyolultan fogalmazni.
Először Vht. 41. §, annak eredménytelensége esetén pedig kérheted a végrehajtás korlátozását arra az összegre és járulékaira és költségeire, amit a végrehajtás elrendeléséig (december 20-ig) nem fizettél meg. Az ezen felüli többletköltség a rosszhiszemű (vagy hanyag) végrehajtást kérőt terheli.

hunpettel # 2019.02.12. 18:36

köszönöm gerbera317! ami fennmaradt az nem nagy összeg relatíve, és azt is megfizettem január 10-én, viszont a végrehajtási lap december 20-án "jutott" a végrehajtóhoz, aki nekem február 3-án küldte el a felhívást, amikor már minden korábbi követelés le volt rendezve. itt az időtényező miatt nem világos nekem, hogy most akkor mivel tartozom és joga van e pld. a végrehajtónak a jutalékra, amikor nem hajt be semmit, ill. a költségek eleve az egy évvel korábbi jóval nagyobb össegre vannak kalkulálva.
hogyan tegyek panaszt annál a végrehajtónál, aki eleve azt állítja, hogy a tartozásom nincs kifizetve. bizonyítékként én csak a banki kivonatokat tudtam megmutatni, amire azt nyilatkozta hogy az nem bizonyíték.

gerbera317 # 2019.02.12. 09:37

Tudnod kell, hogy először a költségeket fizetted meg, utána a kamatot, és csak legvégül a tőkét. Így valószínűleg maradt még fenn némi tőketartozás. Azt kell még megfizetned, illetve a végrehajtási költségeket.
Ha a végrehajtást ennek ellenére olyanra is kérték, amit már megfizettél, akkor a sérelmedet a Vht. 41. §-a szerinti eljárásban jelentheted be. Ezt a végrehajtónál kell megtenni, de a teljesítésről szóló bizonyítékaidat is be kell hozzá mutatnod (tehát nem elég csak állítanod).

hunpettel # 2019.02.11. 21:33

Bírósági tárgyalás után a megítélt tőketartozásomat egy éve kifizettem, de a járulékos költségeket csak nemrégen.
Közben a kedvezményezett végrehajtási eljárást kezdeményezett a már kifizetett tőketartozásra és a járulékos költségekre is, vagyis a bíróságra az egy éve kifizetett tételt nem jelentette le.
Vajon törvényes-e egy ilyen végrehajtói felhívás, vagy egy teljesen újat kell kiállítani? Esetleg a már megkezdett eljárás keretein belül a végrehajtó maga módosíthatja a követelt összeget?
Nagyon hálás lennék, ha valaki tudna ez ügyben felvilágosítást adni.

Magyarorszàg # 2019.02.11. 11:12

Köszönöm az eddigi hozzàszólàsokat. Sajnos kb 500 ezer ft-nyi szerzodesnyitàsi dìjat szerettünk volna kikerülni, az ügyintèző javasolta ezt a megoldàst. Termèszetesen a mi hibànk, h8sz egy nèvmòdosìtàssal is elkerülhető lett volna az egèsz. Utòlag okosak vagyunk. Hogy a gyermekeim fizettèk az termèszetesen igazolhatò, de èn is csak a mèg több perköltsègtől fèlek. A vègrehajtàs ellen semmifèle kifogàsom nincs, hiszen tisztàban vagyok vele, hogy a kölcsönöm nem tudtam tovàbb fizetni. Köszönöm mèg egyszer a hozzàszòlàsokat.

drbjozsef # 2019.02.11. 09:22

Szinte biztosan ő volt a szerződő, és a gyermekek a kedvezményezettek. Ilyen módon teljesen mindegy ki adta a pénzt abba a megtakarításba.

gerbera317 # 2019.02.11. 09:19

az en nevemre kotottuk a gyermekeim lakastakarekpenztarjat
Ez elég homályos megfogalmazás, mert ez így akár mi is lehet. De szó szerinti értelmezésben azt jelenti, hogy a gyerekek adták a pénzt a te megtakarításodhoz. Nos, ha így van, akkor az bizony lefoglalható, hiszen a megtakarítás nem másé, hanem a tiéd. Szegény gyerekek meg így jártak.

drbjozsef # 2019.02.11. 05:42

Magyarország,

A lakástakarék pénztárban elhelyezett megtakarítás végrehajtható (1996. évi CXIII törvény 7§(5) szakasz).
Természetesen ez a szerződés szerződőjére vonatkozik.

Ha az OTP félretájékoztatott, akkor se igen perelheted, mert a kárt nem ő okozta, Te nem fizettél valamit, a végrehajtás minden bizonnyal jogos, a törvény pegid számodra is megismerhető volt. Meg hát bizonyítanod is kellene azt a félretájékoztatást. Írásban kaptad?

Megpróbálhatsz egy pert, de valószínűbb, hogy csak további költségekbe vernéd magad feleslegesen, mint hogy nem.

Magyarorszàg # 2019.02.10. 07:53

Kedves Fòrumozòk!
Az ingatlanom vegrehajtas ala kerult, amit tudtam es nem tehetek ellene semmit.
A problemam az, hogy 2015-ben akcio kereteben az en nevemre kotottuk a gyermekeim lakastakarekpenztarjat. Osszesen 5 db-ot, mind kedvezmenyezett megjelolesevel. En mar akkor tudtam, hogy beteg vagyok es valoszinu nem lesz uj munkahelyem, az ingatlanom fizeteset nem varhattam tovabb el a gyermekeimtol, ezert az otp-ben ra is kerdeztem, hogy ebbol nem lehet e problema, a valasz nem volt, nyugodtan kossuk meg igy a szerzodeseket, mert a kedvezmenyezetteket figyelembe veszik a vegrehajtasnal. Nekem kb 5 eve nincs jovedelmem, a lakastakarekokat a gyermekeim fizetik a megbeszeltek szerint atutalassal. Most pedig elvettek a gyermekeim penzet is miattam. Ujra.
Nem szeretnem tovabb huzni a szot, a kerdesem az lenne, hogy visszaszerezhetem e ezt a penzt, ami nem az enyem. Hisz ha lakastakarekra futotta volna, akkor a lakashitelemre is.
Otp-t bevonhatom felretajekoztatas cimen?
Valaszukat koszonom.

drbjozsef # 2019.01.30. 05:42

Nem.
Akár másnap - mármint a haszonélvező halála után - felmondhatod írásban a lakáshasználatát, és felszólíthatod a kiköltözésre (egy emberi határidővel, mondjuk 30 nap).
Hogy aztán megy magától, vagy lakáskiürítési pert kell indítanod, az kiderül utána.

Sándor21 # 2019.01.29. 19:22

Kedves drbjozsef!
Jó hírnek értékelem amit írtál. Attól tartottam, hogy csak bérleti díjat kérhetek, amit úgy sem fizet meg és maradhat amíg kedve tartja.

drbjozsef # 2019.01.29. 18:30

Nem, nincs joga, megszűnik a haszonélvező halálával az ő jogcíme is, de a kilakoltatásra, ha önként nem hajlandó kiköltözni, és ismeri az eljárás határidejeit, számíts 6-12 hónapot. Lehet hogy gyorsan fog menni (sőt, egy kis lelépési pénzzel lehet olajozni is azt, neked kell mérlegelni mennyit ér meg), de ha elhúzza fellebbezésekkel, meg a moratóriumba is belecsúsztok, akkor sok hónap is lehet.

Sándor21 # 2019.01.29. 16:49

Ha árverésen vásárolok egy haszonélvezettel terhelt ingatlant, a haszonélvező halála után van-e lehetőségem birtokba venni az ingatlant? A haszonélvező gyermekének joga van bennmaradni a lakásban a haszonélvező halála után is?

gerbera317 # 2019.01.22. 14:02

Miért kérdezted meg ennyi helyen??? Mindenhol ugyanaz lesz a válasz, hogy a végrehajtótól biztosan nem. A MÁK-tól meg... Szerintem onnan meg pláne nem. Ha valamit elengedtek, az a meg nem fizetett összeg lesz.