Fórum Végrehajtási jog régebbi elöl     új hozzászólás


végrehajtási ügyben kérdés

gerbera317 # e-mail 2019.01.20. 21:49

Miért kell neked a jogutódlási kérelem? Miért nem éred be a jogutódlást megállapító végzéssel, ami nyilván nem a közjegyző saját elhatározásából született hanem kérelemre? Miért ne volnának hatályosak az eddigi végrehajtási cselekmények? Volt végrehajtható okirat vagy sem? Volt, ugye? Hát akkor meg? Amíg azt vissza nem vonja valaki jogerősen, addig a végrehajtási cselekmények is hatályosak.

Vadsuhanc #   2019.01.20. 14:00

Köszönöm gerbera317!

A közjegyzőnél található iratok hiteles másolata között nem található a jogi képviselővel eljáró végrehajtást kérő jogutódlás megállapítása iránt előterjesztett kérelme.

A jogutódlásról szóló végzés amely 2010-ben született részemre 2017-ben került kézbesítésre.

Rövid kérdésem, hogy a 2010 és 2017 közötti időben a végrehajtási cselekmények véleményed szerint szabályszerűek lehettek-e?

gerbera317 # e-mail 2019.01.20. 13:12

Mivel a végrehajtás elrendelését csak a követelés jogosultja kérheti, ezért értelemszerű, hogy a kérelem beadásakor a jogosultságát is igazolnia kell. Ennek hiányában a kérelmet a kérelemmel megkeresett hatóság elutasítja; egyébként pedig előbb megállapítja a jogutódlást, majd elrendeli a végrehajtást.
Ha ezt olyan ügyben kérdezed, ahol azóta már folyik a végrehajtás, akkor valószínűleg csak lemaradtál valamiről.

Vadsuhanc #   2019.01.20. 12:08

Tisztelt Fórumozók!

Kérdésem az, hogy amennyiben a közjegyzői okiratban foglalt jogosult nem azonos a jogi képviselővel eljáró végrehajtást kérővel a végrehajtási kérelemmel egyidejűleg a végrehajtás kérőnek kell-e kérelmet előterjesztenie a jogutódlás megállapítása iránt illetve a kérelem elmulasztása esetén van-e helye hiánypótlásnak vagy a végrehajtási kérelem elutasításának van helye?

gerbera317 # e-mail 2019.01.12. 20:44

Igen. Akkor a bankhoz kell fordulni, és minimum akkora részletösszeget kell felajánlani, amennyi az eredeti szerződés szerinti törlesztés lenne.
Amúgy elírtam az előzőt. Helyesen: "azt kell elérni, hogy ne tűzzön ki újabb árverést a végrehajtó..."

Kriszta20 #   2019.01.12. 20:30

Értem. Egy banki tartozás van csak, akkor a bankhoz érdemes fordulni, gondolom.

gerbera317 # e-mail 2019.01.12. 20:08

Na, hát egyszerű: azt kell elérni, hogy tűzzön ki újabb árverést a végrehajtó, illetve, hogy vonja vissza a folyamatos árverési hirdetményt. Ehhez a végrehajtásnak kell szünetelnie, amit úgy lehet elérni, hogy valamennyi végrehajtást kérővel részletfizetésben állapodik meg az adós, és nem csak megállapodik, hanem azt be is tartja.
Részletfizetést mind a végrehajtónál, mind a végrehajtást kérőnél lehet kezdeményezni. Ha a részletfizetés tovább tart egy évnél, a végrehajtónál nem is érdemes próbálkozni.

Kriszta20 #   2019.01.12. 19:43

Az egyik fél már elment, így a cél megtartani a másik felét.

gerbera317 # e-mail 2019.01.12. 19:07

Krisztina
Mit tanácsolnak ebben az esetben?
Attól függ, mi a cél: 1. megszerezni az ingatlan másik felét is, vagy pedig 2. megtartani a még el nem árverezett részt.

Kriszta20 #   2019.01.12. 18:54

Tisztelt fórumtagok, valaki tud nekem segíteni a délután felvázolt helyzettel kapcsolatban?
Köszönöm

Kymco #   2019.01.12. 17:17

Köszönöm szèpen Gerbera .

gerbera317 # e-mail 2019.01.12. 17:11

Ha az egész ingatlant, aminek több tulajdonosa van, vonták végrehajtás alá, akkor valamennyi tulajdonos adós. Még csak az sem szükséges, hogy ugyanazért a tartozásért feleljenek: az egyik tartozhat a telefonszolgáltatójának, a másik a gyorskölcsönös pénzintézetnek, a harmadik tartozhat gyermektartással, a negyedik tartozhat az államnak, az ötödik meg csak szimplán kezességet vállalt valami ismerősének; és egyidejűleg valamennyien tartozhatnak a társasháznak is, egyetemlegesen. A lényeg, hogy az ingatlant 1/1-ben és beköltözhetően lehet árverezni.
Mit jelent az, hogy "árverés alá került"? Ki van tűzve az árverés? Mert akkor már hiába is kerítettél vevőt, a végrehajtó azt fogja mondani, hogy hagyd békén a 157. § szerinti igényeddel, vegye meg az embered árverésen az ingatlant. (Csak hogy értsd: az árverésen kívüli vétel komoly szervezést igényel: levelezést, fogalmazgatást, számolgatást k.anyját, miegyebet. Az árverésnél meg egyszerűen csak meg kell várni az árverés eredményét. Szerinted melyiket fogja a végrehajtó választani?)

Kymco #   2019.01.12. 16:54

Kedves Gerbera termèszetesen az itt olvasott bejegyzès a helyes.köszönöm a figyelmèt. A másikat töröltem volna ha tudnám hogyan.üdv.

gerbera317 # e-mail 2019.01.12. 16:31

A másik topikban másként vázoltad fel a tényállást. El kellene döntened, melyik tényállás alapján várod a választ. Ha viszont csak szórakozni akarsz a fórummal, akkor máshova kellene menned...

Kymco #   2019.01.12. 16:12

Tisztelt fórumozók!
A problèmám a következő.
Ingatlanárverès alá került lakásom.Az árverès a teljes ingatlanra szól.Viszont van több tulajdonos is.Idő közben vevőt találtam az ingatlanra.Mi az èn teendőm a többi tulajdonos társal szemben? Kötelesek e beleegyezni az eladásba?Az adós èn vagyok. A többsègi tulajdonos is.Az ingatlant soha más szemèly rajtam kívűl nem lakta. Köszönöm a segítséget.

Kriszta20 #   2019.01.12. 15:25

Tisztelt fórumtagok!
Az ingatlan fél tulajdona lakottan, az átvételi folyamatban került a végrehajtást kérő tulajdonába (egy kft.) decemberben. Most a másik fele folyamatos árverési hírdetményben jelent meg, szintén lakottan került fel. Ebben az esetben viszont egy bank a végrehajást kérő, mely ezek szerint nem élt az átvételi lehetőséggel.
Mit tanácsolnak ebben az esetben? A hírdetmény szerint: "Tájékoztatom az adóst, hogy tartozásának rendezésére illetve részletfizetési kérelem előterjesztésére a folyamatos ingatlanárverési eljárás alatt is lehetősége van". Kinél kell ezt kezdeményezni, a banknál vagy a végrehajtónál? Lehet-e a tartozás összegénél kevesebb összegben megegyezni - van-e ilyenre példa a gyakorlatban? Mi történik, ha valaki megveszi az ingatlannak ezt a felét is lakottan? Mit tehet az adós, ha lakottan elkel az ingatlan? Mi történik az adósság fennmaradó részével, elengedi a bank vagy fizetni kell tovább, esetleg a bank elengedi a tartozást?
Köszönöm előre is a válaszokat.

Vadsuhanc #   2019.01.09. 07:40

Réka19

Jelenleg a CASH Cleim a végrehajtáskérő?

gerbera317 # e-mail 2019.01.08. 14:04

Önök szerint jogszerű ez? Lehet ellene valamit tenni?
Mivel a "két éve felkeresték" és az inkasszó között több, jogilag lényeges dolog is történt, édesanyád valószínűleg eltitkol dolgokat. Csupa olyan dolgot, ami jogszerűvé teszi az inkasszót. Most már aligha tehettek bármit is. Le fogják tiltani a nyugdíjából.

Réka19 # e-mail 2019.01.08. 13:10

Tisztelt Fórumtagok!
Egy olyan kérdéssel fordulnék önökhöz, hogy édesanyám 2006-ban 160ezer forint hitelt vett fel az athlon-tól. Mivel ugye az Athlon csődbe ment, egy ideig nem is keresték édesanyámat. Két éve felkeresték, de azóta sem történt semmi. A mai napon, az édes anyám bankszámláját leinkasszózták. A 160-ezer forintos tartozásból (amiből régen már törlesztve is lett) közel 850ezer forintos tartozás lett. Édesanyám ennyi pénzt sajnos nem tud kifizetni 3gyerek mellett. Önök szerint jogszerű ez? Lehet ellene valamit tenni?

Ghina # e-mail 2015.06.12. 12:23

Tisztelt Ur, Holgy,

Olyan kerdesem lenne hogy ha anyakonyveztettem a lanyomat es nem mondtam el hogy hazasok vagyunk hanem hajadont irtam es alairtam mivel indiaban vallas altal hazasodtunk nem tudtam hogy az ervenyes hazassagnak szamit e . Ez okirat hamisitas? Milyen buntetessel jar?
Elore is koszonom valaszat

KoronasL # e-mail 2015.06.06. 10:32

Kedves fórumtagok!

Az alábbi esetben kérdezném a véleményeteket, mire számítsunk:

Egy éve kiadtuk a ház egy kis részét albérletbe valakinek, aki felvett személyi hitelt, és levelezési címnek a mi címünk volt megadva. Ember hónapokkal ezelőtt elment külföldre, elköltözött, már nem lakik itt. Ma kaptunk egy levelet, hogy nem fizette a hitelét, el lett adva végrehajtónak a tartozás.

Mi tarthatunk-e attól, hogy bármi problémánk támad az ügyből? Vagy szimplán ha jönnek a végrehajtók, megmondjuk, már nem lakik itt? Mivel tulajdonjoga itt semmire vonatkozóan nincs, jól gondolom, hogy tőlünk az ő tartozása fejében nem vehetnek el semmit, ugye?

Anno a hitelfelvételkor át lett adva egy példány a bérleti szerződésből, rajta a lakbér összegével, a hitelfelvételkor pedig mi (anyám) volt az egyik tanú.

Bonyolítja a helyzetet, hogy külföldi-magyar az illető, tehát nincs magyarországi bejelentett lakcíme.

Köszönettel,
László

Lu2013 # e-mail 2015.06.03. 17:46

Üdvözlöm Önöket!

Szeretnék tanácsot kérni az alábbi ügyemmel kapcsolatban.
2010-ben 75000-ft-al tartoztam az Athlon Pénzügyi Zrt.-nek
Részletfizetési kérelmet nyújtottam be a bíróságra,amit el is fogadtak. Nem teljesítettem a kifizetést. Az utolsó határozatban amit kaptam az állt: hogy, 2011 december 6-án jogerős, és végrehajtható. Máig nem kaptam a végrahajtással kapcsolatban papírt, viszont a tőke évi 22,42%-al nő évente.
Kérdésem az volna, hogy elévülhet-e a tartozás? Mire számíthatok? Válaszukat köszönöm. Zsanett

Grave7 #   2015.06.02. 23:40

@Jemi: Általános esetben fel fog szólítani a végrehajtói költségek egy részének megelőlegezésére. Ha megfizeted, ezt követően fogja lefolytatni a teljeskörű vagyonkutatást.
Amennyiben van vagyona az adósnak, ennek foglalásáról, értékesítéséről fogsz értesítéseket kapni, illetve az eljárás befejezéséről is (akár eredményes, akár eredménytelenség miatt történik majd ez).
Ha több hónapja nem kaptál értesítést, érdemes írni (postai levelet küldeni) neki, hogy tájékoztasson az eljárás állásáról.

Jemi # e-mail 2015.06.02. 20:16

@Grave7: es a vegrehajto megkapja az ügyet, akkor engem is meg fog keresni? Vagy nekem kell keresnem ot, hogy miujsag?
Igazabol fel is szeretnem jelenteni csalas miatt es csak az időzitések miatt várok és zajlik nagy titokban minden, hogy nehogy eltüntesse a bankszámláját..(a kozjegyzoi levelet nem vette át igy kézbesitési vélelemmel történt meg a jogerőre emelkedése a fizetési meghagyásnak.)

Grave7 #   2015.06.02. 20:04

@Jemi: A végrehajtó kiadja a megkeresést a pénzintézeteknek, akik válaszni fognak, hogy van-e az adósnak náluk vezetett számlája. Ugyanígy más vagyontárgyat is fel a fog kutatni a nyilvántartó szerveket keresztül.
Ha megadod a bankszámlaszámot, az arra jó, hogy előlegfelhívás nélkül hatósági átutalási megbízást ad ki a végrehajtó az adós számlájára - ha van pénz, rögtön levonja.
(Bármely más vagyontárgy megadása is az eljárás eredményességét előremozdítja.)

A végrehajtás annyira tud gyors lenni, amennyire az adósnak van vagyona, illetve nem akadályozza az eljárási cselekményeket. (Persze az a leggyorsabb, ha az első végrehajtói felhívásra fizet.)