végrehajtási ügyben kérdés


sanya078 # 2019.02.13. 16:17

Tisztelt
Kovács_Béla_Sándor
A közjegyző azt mondta ő már nem köteles tovább vinni az ügyet külföldön. Az európai végrehajtó okiratot is úgy kellett kierőszakolni tőle, de hitelességet nem vállalt rá, azt mondta fordítassam le a tartalmát fordító irodával, amit meg is tettem. A német nyelvű nyomtatvány persze elérhető, de a kitöltés tartalmának német ajkúsítására már nem volt hajlnadó a közjegyző, végrehajtásban segíteni emg pláne nem!!! Az adós férje is Németben lakik, és német lakcímmel rendelkezik. Akkor ha jól értem ellene is le kell zavarni ezt az eljárást, ha ellent mond per, ha nem mond ellent, akkor ő is adós (társ) .

gerbera317 # 2019.02.13. 17:24

@sanya
A jogerős fizetési meghagyás végrehajtását abban az államban kell kérni, ahol az adós lakik, vagyona és jövedelme van.
Ha a másik adós is külföldön lakik, akkor már a fizetési meghagyás kibocsátását is külföldön érdemes kezdeményezni.

sanya078 # 2019.02.15. 17:47

Az adós, a fizetési meghagyásos magyar papír kiállítása után kiköltözött Németbe. Itthon nem mondott ellent neki, szóval jogerős. A közjegyző kiállította az európai végrehajtó okiratot. Azt mondta ezt tudom érvényesíteni Németben is. Már ez ellen nem kell újból nyilatkoztatni az adóst. De a Német hatóságnak megküldtem, és ők azt írták, nagy nehezen lefordítva, hogy csak postán fogadják el, és kell még a bíróság oldaláról letölthető ürlap, és majd aztán ők kiadják végrehajtónak.

bery ary # 2019.02.17. 14:14

Tisztelt Fórum !
19-éves fiam személygépkocsit vásárol,saját nevére.
Érinti e bármilyen formában/végrehajtás-elidegenítés stb.../az Ő tulajdonát képező autót ha én az apja lennék az üzembentartó és ellenem több végrehajtás is van?
Szóval el veszítheti e az autót az apja adósságai miatt??!

Előre is köszönöm a válasz!

Sándor21 # 2019.02.28. 16:43

Tisztelt Fórum!
Egy árverezés alatt álló ingatlan tulajdoni lapjára haszonélvezet és tartási jog van bejegyezve.
A tartási jog azt terheli akit eredetileg is terhelt, vagy az ingatlan vásárlóját terheli? Ez utóbbi esetben milyen kötelezettséget ró rá?
Köszönüm a választ: Sándor

gerbera317 # 2019.03.01. 08:00

A tartási jog - ha arról a jogosultja le nem mond - ugyanazt a kötelezettséget rója az ingatlan megszerzőjére, mint a korábbi tulajdonosra.
Nem írod, de a két teher jogosultja valószínűleg ugyanaz a személy. Érdemes megnézni a jogosult születési évét is. Ha az teszemazt 1921., akkor szegénykém már valószínűleg nem is él, csak nem törölték a tulajdoni lapról a jogait.

Sándor21 # 2019.03.03. 15:36

Tisztelt fórum! Tisztelt gerbera317!

A 02.28.-ai hozzászólásomban tartási jog és a haszonélvezeti jog ugyanazt a személyt illeti. Az árverési hirdetményben az alábbi olvasható: „Az ingatlan XXXXX YYYYY javára bejegyzett haszonélvezeti joggal és tartási joggal terhelt. Az ingatlan az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett haszonélvezeti joggal terhelten kerül árverésre. (Vht.145/C (3) bekezdés a.) szerinti lakóépület)”
A végrehajtó csak azt írja, hogy haszonélvezeti joggal terhelten adja el, de gondolom, hogy ez csak az ő figyelmetlensége, hogy itt a tartási jogot nem írta ki. Azt evidenciának tekintem, hogy a haszonélvező haláláig maradhat.
A kérdésem: Ha ezt az ingatlant lakottan adják el, az árverező végrehajtó az adósságért felelős régi tulajdonost sem teszi ki? Aki megveszi, annak úgy kell eleget tenni a tartási jognak, hogy aki a tartást vállalta, majd az ingatlant addig-addig terhelte adóssággal, amíg az árverezést kitűzték, a haszonélvező haláláig és az azt követő bírósági kiürítési per határozatának jogerőre emelkedéséig ott maradhat az ingatlanban?
Köszönettel várom a választ: Sándor

gerbera317 # 2019.03.04. 07:50

régi tulajdonost sem teszi ki?
A haszonélvező jogán bárki ott lakhat, akár még a tulajdonos is. A törvény szerint a egy ingatlant lehet lakni saját jogon, és más jogán is. A más jogán ott lakó sorsa osztozik a saját jogán ott lakó sorsával. Ha a saját jogán ott lakó nem köteles kiköltözni, akkor a más jogán ott lakó sem. Mindez a 154/A. § (1) első fordulatának analógiájára.