végrehajtás kérdések


Kovács_Béla_Sándor # 2024.02.18. 17:58

az elidegenítési és terhelési tilalmat.
Azt is? Ezek szerint eltér a szabályozás az ingatlantól. (Nem látom az indokát.)

gerbera317 # 2024.02.18. 15:52

KBS
Átírható - de a végrehajtási joggal terhelten
Béla, ez ingóság. A foglalás hatálya az intézkedés meghozatalakor, közlés nélkül is, azonnal beáll. És ugyanebben a foglalási jegyzőkönyvben állapítja meg a becsértéket is a végrehajtó.
Azonban a gépjárműhöz kapcsolódik egy közigazgatási eljárás, melynek során - a végrehajtó foglalási jegyzőkönyve alapján - a gépjármű-nyilvántartásba bejegyzik az elidegenítési és terhelési tilalmat. Ha a jóhiszemű szerző ezt követően, az adásvételi szerződést lobogtatva a nevére akarja íratni az autót, rövid úton elhajtják, mire az első útja az eladóhoz vezet, ahol óriási botrányt rendez. A rosszhiszemű szerzővel más a helyzet.
Most egyébként az van, hogy a chatgpt által kikupálódott kérdező úgy vitatkozik arról, hogy mi releváns és mi nem, hogy eleve már a kérdése sem igaz. Nnna.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.02.18. 12:23

Ha le van foglalva, akkor pedig nem írható át az új tulajdonos nevére.
Átírható - de a végrehajtási joggal terhelten. Az új tulajdonosnak is tűrnie kell, hogy a végrehajtást kérőt az autóból elégítsék ki.

De a ChatGP bizonyára ezt is megmondta már neki. :D

Kovács_Béla_Sándor # 2024.02.18. 12:21

LOL

gerbera317 # 2024.02.18. 11:18

a becsértéket megállapította a végrehajtó
Ezt eddig elhallgattad, Baxi! Ha a végrehajtó megállapította az autó becsértékét, akkor az le van foglalva. Ha le van foglalva, akkor pedig nem írható át az új tulajdonos nevére.
Nincs vele semmi teendő: a végrehajtó kitűzi az árverést, az új tulajdonos pedig ezt tűrni köteles. Annyit talán érdemes tenni, hogy írásban sürgeted az autó beszállítását és az árverés kitűzését.
Ki az a chatgpt, és mi szerinte a megoldás?

Tundi80 # 2024.02.18. 10:20

Közben a chatgpt már el is árulta a teendőket!

Legjobbakat!

Tundi80 # 2024.02.18. 10:12

gerbera317 az autó kora irreleváns, mert a becsértéket megállapította a végrehajtó.

Milyen lehetőség van arra, hogy megtudja a vhkérő, a vh eljárás alatti tulajváltás pontos dátumát és az új tulaj kilétét. Gondolom valmelyik hivatalos szervnek csak van jogköre arra, hogy ezt viszonylag gyorsan megtudja ugye?

Már a vh megindulása előtt minden mást leiratott adós a nevéről, csak az autó maradt, de a vh alatt azt is leiratta...

Köszönöm, ha eláruljátok, hogy a rendőrség, bíróság ki az illetékes ebben? Vagy magánszemélyként milyen online ügyintézés keretében lekérdezhető ez hivatalos úton természetesen?

bopiska # 2024.02.18. 09:18

Üdv. szeretnék érdeklődni, ingatlan árverésnél, ha Kft. tehát egy cég az 1/1-es tulajdonos, akkor az a birtokbaadást/kilakoltatást hogyan érinti? Van rá moratórium? Könnyebb az ingatlan birtokbavétele ilyen esetben vagy éppenséggel sokkal bonyolultabb?

Köszönöm.

Kovács_Béla_Sándor # 2024.02.18. 07:50

Ne kiabálj!

gerbera317 # 2024.02.18. 06:48

Hány éves autóról van szó?

Tundi80 # 2024.02.17. 22:31

Nem az autóban lakik. A vh jelenleg szünetel, mert nincs semmilyen jövedelme, bankszámlája, ingó és ingatlan vagyona. Az utsó vagyona az autó volt, ami a vh alatt került eladásra vagy ajándékozásra a rokonnak, de továbbra is adós használja...színlelt szerződés a fedezetelvonás ügyében, hogy ne lehessen a követelést adósön végrehajtani.

A kérdés arra irányult, hogy HIVATALOS ÚTON HOL LEHET UTÁNA JÁRNI, HOGY MIKOR ÉS KINEK A NEVÉRE LETT A KOCSI ÁTÍRVA (ELAJÁNDÉKOZVA)? ÉS MIT LEHET TENNI, HOGY A KÖZEL 1 MILLIÓS TARTOZÁS MEGFIZETÉSE MEGTÖRTÉNJEN? AZ "ADÓS TULAJDONÁRÓL ELTŰNT AUTÓ VOLT AZ EGYETLEN -NYILVÁN HIVATALOS- VAGYONA (ERRŐL HIVATALOS IRAT IS VAN) AMIBŐL RENDEZNI TUDTA VOLNA A TARTOZÁSÁT.

Mit lehet ilyen esetben tenni? Gondolom van törvényes út erre?

Majordomus # 2024.02.17. 22:02

Gondolom nem az autóra kértél végrehajtást.
Ha a követelésed kirlégithető adós vagyonából azt a végrehajtó lefoglalja.

A végrehajtónak nem kötelessége tudni arról,hogy ki mikor adja el az autóját.

Ha az adósod esetleg nincstelen és az autóban lakik,egyéb vagyona,lefoglalható jövedelme nincs,akkor esetleg felmerülhet a fedezetelvonás esete.

Tundi80 # 2024.02.17. 21:32

Tisztelt Ügyvédúr!

Van egy végrehajtási ügy. Adósnak volt egy autója a végrehajtás indulásakor. Ami a végrehajtás alatt lekerült adós nevéról, már nem az ő tulajdona. A végrehajtó erről nem tájékoztatta a vh kérőt. Mulasztott -e végrehajtó, hogy nem tájékoztatta? Ha igen mit tud a vh kérő tenni? Adós ellen feljelentés is van folyamatban. A vh kérőnek tudomása van arról, hogy az autót továbbra is adós használja, és egy rokonnak lett eladva vagy ajándékozva az autó. Mit tehet a vh kérő, hogy adós megfizesse neki a tartozást? Honnan tudhatja meg a vh kérő hivatalos úton a leggyorsabban, hogy pontosan mikor és kinek a tulajdonába került az autó? Milyen lehetősége van a fedezetelvonást bizonyítani?

Köszönettel: Tünde

Majordomus # 2024.01.17. 22:09

Egy hónapon belűl kiderűl..

gerbera317 # 2024.01.17. 19:16

Ez csak formai probléma. A lényeg, tartalom, az rendben van?

Ferko3 # 2024.01.17. 13:14

Köszönöm válaszát!

Kovács_Béla_Sándor # 2024.01.17. 11:23

Igen.

Ferko3 # 2024.01.17. 08:53

Tisztelt Ügyvédúr!

Végrehajtási eljárásban adósként szerepelek, és végrehajtási kifogást nyújtottam be elektronikus úton, e-papíron.
A kifogáshoz csatoltam mellékelteket, viszont utólag jutott eszembe, hogy nem nyomtam rá a mellékleteknél az AVDH hitelesítés gombra.
Az lenne a kérdésem, hogy elküldhetem még egyszer ugyanazt a beadványt, mellékleteket teljes hitelesítéssel?

Köszönöm

Majordomus # 2023.12.13. 20:52

Én jól érzem magam ebben a pöcegödörben...
.
Itt minden szép és jó, csak sokat kell keresni hozzá. Ennyi.

papinianus88 # 2023.12.13. 11:48

baka: A bírósági végrehajtásban valóban a végrehajtható okiratban foglalt követelés kell behajtani. Utóbb nem lehet kitalálni, hogy ilyen-olyan költség, azt új eljárás keretében érvényesítheti a jogosult. A NAV-ra, mint közigazgatási végrehajtás, más szabályok vonatkoznak, egyrészt létezik az átvezetés jogintézménye, évültetési eljárás hivatalból. Ahogyan évültetés során hivatalból csökkenhet a követelés, úgy számon tartja az új tartozás keletkezését is, amit amúgy részletesen szokott konkretizálni (késedelmi pótlék, adótartozás (milyen), bűnügyi költség stb.)
De a kérdésedre csak annyi a válasz, hogy jogszerű. És ez nem lánc-végrehajtás, ne keletkezzen újabb jogcímen tartozásod és nem lesz foglalás :)

Kovács_Béla_Sándor # 2023.12.13. 08:31

te nem tudod miről beszélsz
Ezt rólad is el lehet mondani. Hogyan lett volna az autó tehermentes, ha egyszer máig le van foglalva? (Ha nem lenne lefoglalva, nem akarnád feloldatni - a nem létező - foglalást.)
Továbbá nem tudod, hogy az adóvégrehajtás szabályai eltérnek a normál végrehajtásétól, külön törvény van rá. És abban benne van - ahogyan arra gerbera már célzott -, hogy a lefoglalt vagyontárgyat nem lehet feloldani addig, míg az adósnak köztartozása van.
Tehát: nem hőbörög; fizet; elfelejti.

baka # 2023.12.12. 22:17

@Majordomus

Láthatóan te nem tudod miről beszélsz de csalhatatlan okossággal megállapítasz.

Nincs jövedelem. Már évek óta. A többit le se írom. A két komment masszív visszaigazolása annak, hogy már nem élek a primitív gyagyások uralta országban.

Te csak állítgasd ki a számláidat és pengess a nav nevű maffiának.

A gerbera317-el együtt érezzétek jól magatokat trágyaországban, a Kárpátok pöcegödrében.

Majordomus # 2023.12.12. 22:02

Akkor miről beszélünk?
.
Fizesd be a 21 ezer forintot és leszállnak rólad meg az autóról is.

Csak jelzem,ha a keletkező jövedelmed után befizetted volna az adót,most nem lenne miről panaszkodni.

Én,ha kiállitom a számláimat, arról előbb tud a Nav mint a vevő akinek küldöm.

És 12-én megy az adó is.
És az autóm is...

baka # 2023.12.12. 21:45

@gerbera317

Tehát mostantól örökre végrehajtás alatt lehet az autó, az esetleges jövőbeli tartozások keletkezése okán?
Ugye viccelsz csak?
Merthogy - nem tudom érthető voltam e - az eredeti végrehajtás alapját képező tartozás ki lett fizetve határidőig.
Az autó egyébként már külföldön van, más nevén és minden rendben lezajlott, új rendszáma, forgalmija, tulajdonosa van az autónak. Ez csak úgy lehetséges, ha a magyar hatóság visszaigazolja a külföldinek a tehermentességet és az eladhatóságot.

gerbera317 # 2023.12.12. 18:48

@baka
Jogszerű. Az volna jogszerűtlen, ha feloldanák a foglalást, és hagynák, hogy te az adótartozásoddal együtt, röhögve kiautózz az országból.
Az adótartozás soha nem azonosíthatatlan. A NAV-nál készséggel adnak felvilágosítást, hogyan és miért keletkezett az.
Ha megfizeted, fel fogják oldani a foglalást. Utána pedig kínosan ügyelj arra, hogy ne keletkezzen újabb adótartozásod.