Fórum Végrehajtási jog régebbi elöl     új hozzászólás


végrehajtás kérdések

gerbera317 # e-mail 2020.05.19. 15:29

Na jó, arra nem tértem ki, mi van akkor, ha a végrehajtó nem jól rögzíti fel a vh-okiratot, és ezért az a 2 millisecundum is rossz eredményt hoz. Ilyenkor, ha a vh-kérő felszólal, hogy "bocsi, de nekem 210 jár", akkor a végrehajtó finoman elnézést kér, a hibát kijavítja, az egész történetet újraszámoltatja a technikájával, és az eredményt egy Vht. 224. § szerint kiállított intézkedésben közli a felekkel. Ami ellen természetesen jogorvoslatnak van helye, de az már tényleg csak vízfesték.
A kérdésre visszatérve: Ha a végrehajtó számítása hibátlan, akkor minden intézkedése, ami a követelés összegét tartalmazza, szintén hibátlan, nevezzük úgy, hogy "szentírás". Ha fény derül egy számítási hibára, akkor ezek a "szentírás"-jellegüket elveszítik, és helyettük az lesz szentírás, amit a kijavított intézkedés meg az összes többi tána következő tartalmaz.
Ha tehát a végrehajtó az eljárás kezdetén hibás adatokkal tartotta nyilván a tartozásodat, és így adta ki a letiltást, és erre utóbb fény derül, akkor kijavítás után pótletiltásnak van helye, bármennyire is tiltakozik ellene az adós vagy annak a munkáltatója.
OFF Nemrégiben, valamelyik másik topikban volt téma, hogy a végrehajtó annak idején, számítási hiba miatt (nem állította be a kamatot) kevesebbet hajtott be, azt a kevesebbet viszont mindet. És mint aki jól végezte dolgát, be is fejezte a végrehajtást. A vh-kérő meg nem szólalt fel, pedig szólhatott volna 15 napon belül, és akkor a végrehajt köteles lett volna folytatni a végrehajtást. De hát nem szólt, így a befejezés - így mondjuk - jogerőssé vált. Mitöbb, azóta el is évült a követelés behajthatósága. Csakhogy ettől maga a követelés még nem szúnt meg. ON
A lényeg, hogy a végrehajtó is hibázhat. De ha azt észleli, akkor ki kell javítania a hibát. És amíg a végrehajtás folyamatban van, szó sem lehet arról, hogy nem javítja ki.

Vadsuhanc #   2020.05.19. 15:02

Kedves KBS , drága wers!

Igen gerbera317 és Grave77 évek óta türelmesek hozzám. Ketten többet érnek a végrehajtás területén mint 100 ügyvéd. Rengeteg végrehajtást sikerült lezárnom az Ő tanácsaik alapján. Ezt az utolsót is sikerült volna ha nem kell kórházba mennem és nem amputálják le a másik lábam is. Nem tudtam tovább halasztani a Kórházból pedig semmit nem tudtam tenni. ( Még a végrehajtó legnagyobb jó indulata mellett sem ). Szóval lehet viccelódni a dologgal .... Nekem nem vicces két láb nélkül....

Kedves gerbera317!

A kérdésem az lenne, hogy a fizetési letiltás amelyet a végrehajtó a végrehajtható pkirat alapján állított ki az szentírás-e a tartozás összegének megállapításakor?

wers #   2020.05.19. 13:18

Változtasd meg a nickedet TürelmesXXL-re. :D
:)))

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2020.05.19. 13:17

Változtasd meg a nickedet TürelmesXXL-re. :D

www.kbs-ugyved.hu

gerbera317 # e-mail 2020.05.19. 12:30

Tehát még mindig nem érted?
A végrehajtandó követelést a végrehajtható okirat írja elő. Ez tőke + kamatai + költségek. Valamint a végrehajtási költségek. Ezeket mind a végrehajtó számítja ki néhány millisecundum alatt, és ezt a végrehajtást kérő legfeljebb csak megtámadhatja, de semmiképpen nem bírálhatja felül.
(Egy eset mégiscsak lehetséges, ez pediglen a 2014. évi XL. tv. szerinti banki elszámolás. De az is csak egyszeri számítás illetve korrekció, és az eredeményt szintén csak támadni lehet(ett), felülbírálni semmiképpen. Tegyük hozzá, hogy az az időszak kb. 5 évvel ezelőtt lezárult)
Ezt követően jön az adós teljesítése. Teljesen mindegy, hová fizet: a végrehajtónak, vagy pedig a végrehajtást kérőnek (pl. letiltással). Mindegyik esetben a végrehajtó számítja ki a fennmaradó követelés összegét (feltéve, hogy letiltás esetén ismeri a vh-kérő térüléseit, de hát erre van a Vht. 40., és végső soron a 41. §) és a vh-kérő ezt is legfeljebb csak támadhatja, de nem közölheti, hogy szerinte mennyi. (Közölheti, de a végrehajtó nem veheti figyelembe.)
Csak egy példa: A vh-okirat szerint a vh-kérőnek jár 100 Ft és járulékai, összesen pl. 150 Ft. Ez neki letiltásból meg is térül, de ő felszólal, hogy neki bizony 210 Ft jár. A végrehajtó akkor jár el helyesen, ha azt mondja erre, hogy "lófaxt neked, ennyi jár baxi, a pofádat meg befogod. Ha nem tetszik, fordulj bírósághoz!". Ha mégsem mondja, akkor még minidg ott van a Vht. 41. §, szükség esetén pedig a vh-korlátozás iránti per.
Ha még egyszer meg mered ezt kérdezni, esküszöm, hogy többet nem szólok hozzá egyetlen bajodhoz sem!!!

Vadsuhanc #   2020.05.19. 11:41

Tisztelt Fórumozók!

Az ellenem folyó végrehajtási eljárásban a végrehajtó intézkedett a jövedelmemből történő letiltásra.

Kérdésem, hogy amennyiben a letiltásban szereplő összegek az előírt kamatokkal együtt kifizetésre kerülnek van-e helye a végrehajtás folytatásának kizárólag arra hivatkozva, hogy a végrehajtás kérő állítása szerint az Ő nyilvántartása alapján a tartozás összege nagyobb?

drbjozsef #   2020.05.15. 07:20

Lagopagosz,

A világ másik végén élő tulajdonos esetén, ha azt nyilatkozod az eladáskor, hogy nem tudod a tulajdonostárs címét, az eladás előtt próbáltad elérni, stb,stb, akkor érdemes a szerződésben hivatkozni a Ptk. 6:222.§(1)-ra, és ezzel el is van intézve az elővételi jog :

(1) Ha a tulajdonos harmadik személytől olyan vételi ajánlatot kap, amelyet el kíván fogadni, az ajánlat elfogadása előtt köteles az ajánlatot teljes terjedelemben közölni az elővásárlásra jogosulttal. Nem terheli e kötelezettség a tulajdonost, ha annak teljesítése a jogosult tartózkodási helye vagy más körülmény miatt rendkívüli nehézséggel vagy számottevő késedelemmel járna.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Lagopagosz #   2020.05.14. 19:47

Nem maffia csak nincstelenek, mindig otthonvannak így kizárni sem tudom őket.

Feltöltős a villanyóra, kútról víz, valami jópont is van legalább.

De persze mivelhogy mondva lett nekik a tulajdonrész, okosak, így azt mondják a tulajdonostárs engedte őket birtokba akit nem lehet elérni...

Még jó hogy őszinte voltam...

Az elővételi jogot amúgy hogy lehetne lezongorázni?

Szomorú örökös #   2020.05.14. 19:21

Ági2013

Rendőrség ki se jött mondván senkit nem lakoltatnak ki a járványhelyzet alatt

Nyilván nem egy jogszerű megoldás, de nehézfiúkkal megjelenni és kitenni őket - lehetőleg úgy, hogy épp ne legyen közülük senki otthon - mielőtt még egy rakás rezsiköltséget is generálnak úgy, hogy cseszik kifizetni. Aztán zárcsere, cuccaikat egy zárt helyre elszállítani az ingatlanból és azt követően rendesen levédeni, hogy meg ne próbálják még egyszer. Akár még én azt is bevállalnám, hogy baráti segítséggel élőerővel, netán kutyával őriztetném egy jó darabig.

Viszont arra azért kíváncsi lennék, hogy akkor vajon kimennének-e a rendőrök - és gyakorlatilag mit tennének - ha így tennéd ki őket és ők hívnák ki a yardot. Mit mondanának a rendőröknek, hogy milyen alapon tartózkodnak az ingatlan területén? :-)

Ha viszont törvényesen akarod őket kitenni, akkor az jelenleg hatalmas szívás. Viszont mivel érvényes szerződésük nincs az ott tartózkodásra, így akár én a szolgáltatások szüneteltetésével is megpróbálkoznék. Úgysem tudják újrakötni ezeket a szerződéseket, mert nincs bejegyzett tulajdonjoguk az ingatlanban.

Nem véletlen egy ingatlan-maffiába sikerült beletenyerelni? :-O

drbjozsef #   2020.05.14. 18:58

Ági2013,

A szerződés megkötéséhez nem kell, de elővételi joga van, azt le kell zongorázni.

gerbera leírta : van az egy jogszerű út.
Minden más nem nagyon az, ezek tárháza viszont közel végtelen, szóval ami jólesik és mered.

József:laikus paraszt, dilettáns hozzászóló.
Fórumból való jogi tájékozódás kockázatokat és mellékhatásokat rejthet.

Ági2013 # e-mail 2020.05.14. 14:46

Résztulajdonrész eladáshoz elvileg nem kell a másik fél.

gerbera317 # e-mail 2020.05.14. 14:32

aki Ausztráliában tartózkodik és elérhetetlen
És akkor hogyan akarod eladni a házat?

Ági2013 # e-mail 2020.05.14. 13:54

Rendőrség ki se jött mondván senkit nem lakoltatnak ki a járványhelyzet alatt, a jogsegélyszolgálat meg azt mondta hogy kellene a társtulajdonos véleménye is aki Ausztráliában tartózkodik és elérhetetlen.

Felújítás jogcímmel ablak, ajtó leszerelés? Birtokvédelmet gondolom nem fognak kapni.. ?

gerbera317 # e-mail 2020.05.14. 13:26

Kirakni vagy elűzni számtalan módon lehet az önkényes lakásfoglalókat, de törvényes út csak egy létezik, ez pedig a Vht. 183. § szerinti út. Elolvashatod például itt:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Ági2013 # e-mail 2020.05.14. 12:41

Eladó házat hirdettem melyen a bejárati ajtónak rossz volt a zárja, ezt az egyik vevőjelölt kiszúrhatta. A ház üres volt de nem volt bezárva. Megmutattam a házat, megnézték, majd legközelebb már azt vettem észre hogy önhatalmúlag beköltöztek, azt állították én engedtem meg és ne gondoljam meg magam.

Ilyenkor mit tudok tenni?

Tegnap történt, természetesen gondolom azért tették mert látták hogy elhagyatott és fizetéssel is hitegetnek de egy vasuk sincs, szerintem máshonnan is úgy dobták ki őket.

gerbera317 # e-mail 2020.05.14. 11:17

Nos, akkor a határidőket már tudod. A többit a végrehajtót sürgetve tudod intézni.
Arra nem kérdeztél rá, mi van (lesz) akkor, ha az adós az ígérete és a pénz ellenére nem fog kiköltözni.

Tapirus # e-mail 2020.05.14. 11:05

@wers,gerbera317

Azért érdekel mert a bent lakó adós addig nem tud kiköltözni, amíg nem kapja meg a pénzét.
A kilakoltatási moratórium ellenére kiköltözne már..

Ezért érdekelt hogy meddig fog még a végrehajtó a pénzen ülni, esetleg tudok-e tenni valamit hogy megsürgessem a kifizetést.

gerbera317 # e-mail 2020.05.14. 08:44

@wers
halaszott fizetés esetén az adós kiköltözési határideje a halasztás szerinti határnap. És akkor innentől számolódnak azok a határidők, amik a főszabály szerint az árverést követő 30 nap elteltével indulnának.
Hogy mennyi jut neked a vételárból, ahhoz a vételárat és a többi követelést is ismerni kell.
A végrehajtó mindenekelőtt valamennyi ügyben a végrehajtási költséget elégíti ki, majd a végrehajtást kérők végrehajtási költségeit; ha az adós időben lelépett és kérte, akkor az ő lelépési pénzét még ennél is előbb. Ezt követi a gyermektartás, majd jelzálogjogosult(ak) követelése a ranghelyeik sorrendjében; ha ez után is marad, akkor jön az adótartozás. S ha még mindig marad, akkor jön a többi vh-kérő, a követeléseik arányában. A részletes szabályozást ld. 164-170.
§§.
S hogy mindezt mikor? Elméletileg az árverés jogerőre emelkedésétkövető 15 napon belül, gyakorlatilag pedig akkor, amikor a végrehajtó méltóztatik elkészíteni a felosztási tervet.
Azt hiszem ez egyben Tapirus kérdésére is az érdemi válasz.

wers #   2020.05.14. 06:22

Mit érdekel az téged, mi lesz a sorsa a vételárnak?

:)

Sejtésem, hogy az adós is és a végrehajtás kérő is őt zaklatja, hogy biztos még nem fizetett azért nem kaptak még semmit a vételárból.

Ha már felmerült a kérdés. Az árverési vevő május 15-ig kapott fizetési haladékot. Remélem fizet. Utána kb. milyen határidőkre lehet számítani, mikor tudom meg nekem mennyi jut a felosztás után és mikor landol a számlámon?

gerbera317 # e-mail 2020.05.13. 19:32

Mit érdekel az téged, mi lesz a sorsa a vételárnak?

Tapirus # e-mail 2020.05.13. 19:16

Üdv,

Ingatlanárverésen vásároltam egy házat, februárban ki is lett fizetve, viszont az adós, és a végrehajtást kérő személy még nem kapták meg a végrehajtótól. Van erre szabály, hogy mikor és meddig köteles a végrehajtó kifizetni a feleket?

Köszönöm,

gerbera317 # e-mail 2020.05.13. 10:27

ez hogy lehetséges idáig?
Nyilvánvaló, hogy a vonatkozó szabályok részletes betartásával. Az esetleírásban a saját mulasztásaidat bölcsen elhallgatod, úgyhogy ennél több választ erre nem kaphatsz.
miért nem adnak részlet fizetést?
Kellett volna? Segítek: akár kellhetett is volna, csakhogy itt is lényeges részleteket hallgatsz el.

draki84 # e-mail 2020.05.13. 10:14

Sziasztok egy olyan kérdésem lenne. Hogy egy 2009es provident kölcsönt. Most adtak át végre hajtónak. És végrehajtó, inkasszó. Amit csak a banki értesítőből tudtunk meg. Kérdés egyrészt hogy ez hogy lehetséges idáig? A másik kérdés miért nem adnak részlet fizetést?

gerbera317 # e-mail 2020.05.12. 15:06

Most mit vagy úgy oda ezzel az előárverezéssel? Ennél az árverésnél legfeljebb 5 ezer (esetleg 6 ezer) forintot tud az - eseteleges - előárverező spórolni (kamu a 10 ezres licitküszöb). Ennyi pénzt én bármelyik kabátzsebemben találok. Te nem?

Csuklósbusz #   2020.05.12. 14:28

Egyetlen egy licit van, egyetlen egy összeggel, lehet majd ha lesz mégegy licit akkor bukik ki hogy előárverező-e valaki.

Ez kivett gazdasági épület, udvar.

De van olyan végrehajtási árverés is aminél a tulajdonostársakat elővásárlási jog nem illeti meg?

Pl tanyánál ( földtörvényes) ?