végrehajtás kérdések


gerbera317 # 2017.05.21. 10:23

Vadsuhanc
Törölt vh-záradék esetén mit akarsz elévültetni?

elfmage999 # 2017.05.21. 08:27

Vadsuhanc:

Természetesen az általa ismert vh kérőt nevezze vh kérőnek.
Ha ez változik akkor arról bírósági végzést kap, ami ellen még fellebbezhet is (feleslegesen).

Az ügyszám egyértelműen azonosítja az ügyet, ha elírja akkor sincs nagy gond.

Vadsuhanc # 2017.05.19. 08:25

Nagyon szépen köszönöm gerbera317!

A teljesítő adós tehát úgy jár el helyesen, ha pontosa nyilvántartja - igazolhatóan - a végrehajtás kezdetétől a végrehajtás kérőnek történt teljesítést.

A jogutódlás megállapításáig bármilyen kérelemmel vagy jogorvoslattal él az adós, akkor az engedményezőt jelöli meg végrehajtást kérőnek és a teljesítés bejelentését a végrehajtóhoz is tőle kérheti számon a végrehajtón keresztül a Vht.40.§-ra (41 ) hivatkozva? ?

Még egy rövid kérdést engedj meg. Amennyiben a végrehajtás elrendelése ( Közjegyzői záradék ) és a végrehajtási záradék jogerős törlése között több mint öt év eltelt, lehet-e és érdemes-e hivatkozni az elévülésre ?

Köszönöm.

gerbera317 # 2017.05.19. 07:53

Akár évek múlva is?
Volt már ilyenre példa, és senkit nem zavart.
Ez akkor tud igazán komoly fennakadást okozni, ha az engedményező nem továbbítja a hozzá érkező összegeket az engedményesnek, az nem is tud a teljesítésekről, az adós pedig utólag nem tudja bizonyítani a teljesítéseit (magyarul: ha mindenki trehány).

rt az engedményezésről szóló értesítésben szereplő tőketartozás a végrehajtási lapon szereplő tőketartozást több millióval meghaladó összeg"

Az az engedményező és az engedményes dolga. Azt adóst kizárólag az terheli, ami a végrehajtható okirat alapján - figyelembe véve az időközbeni teljesítéseit is - felszámítható. Ha mégis eltérés van az adós hátrányára, az a Vht. 41. § szerinti orvosolható.

Vadsuhanc # 2017.05.19. 07:18

Köszönöm gerbera317!

Olvasatomban " teljesítő " adós a jogutódlás megállapításáig a jelenlegi végrehajtást kérőnek fizet.
A jogutódlás megállapítására irányuló kérelmét az engedményezett pedig elég, ha csak majd akkor terjeszti elő, ha esetlegesen a havi teljesítés elmarad. Akár évek múlva is?

Ez azért gond mert az engedményezésről szóló értesítésben szereplő tőketartozás a végrehajtási lapon szereplő tőketartozást több millióval meghaladó összeg.

gerbera317 # 2017.05.19. 06:41

Az engedményezéssel csak a követelés jogosultja változik meg. A végrehajtást kérő mindaddig a régi vh-kérő marad, amíg a bíróság - kérelemre - meg nem állapítja, hogy az engedményes a végrehajtást kérő az előző helyett.

Vadsuhanc # 2017.05.19. 06:36

Tisztelt elfmage999! Köszönöm válaszod.

Azért merült fel bennem a kérdés mert mivel külön-külön végrehajtási eljárás van folyamatban, így gondolom a bíróságnak a jogutódlást is külön-külön kell megállapítani.

Az első adós az ügyben a végrehajtónál a jogutódlás megállapításáig pld. a Vht.41.§-ra hivatkozva kérelmet terjeszt elő illetve a végrehajtás megszüntetése iránti pert akar kezdeményezni kit jelöljön meg végrehajtást kérőnek, ha Ő az engedményezésről nem hivatalosan értesül és teljesítési utasítást sem kapott?

Mi lenne a helyes és törvényes magatartás az első adósnak ?

elfmage999 # 2017.05.18. 22:47

Vadsuhanc:

Engedményezni követelést lehet.

Azaz, ha a követelést engedményezték akkor mindkét adós az engedményesnek kell fizessen, neki tartozik innentől.

A bank valószínű az engedményesnek utalja azt ami hozzá befolyik, aki nem kapott értesítést az engedményezésről az addig nem hibázik ha netán fizet (vonnak tőle).

Minden jelzálog, és vh jog át fog kerülni az engedményeshez, csak ennek van egy is átfutási ideje.

elfmage999 # 2017.05.18. 22:40

Mervik:

A jogerősítő végzést lemásolod, és írsz a népesség nyilvántartónak egy kérelmet hogy jogos érdeked érvényesítéséhez (végrehajtási kérelemhez) kéred az adatait.
A jogerősítő végzéssel igazolod hogy valóban van ügyed az emberrel.

Meg kell adnod minimum két személyes adatát (általában ez a neve és lakcíme, de ha biztosan tudsz más adatot akkor az sem baj ha meg van adva, mert a lakcím nem biztos hogy bejelentés szerint is az ahol lakik).

Ha ezek megvannak akkor röpke 30 vagy 60 napon belül jön a válasz, meg a csekk 3500.- Ft-tól.
Nem biztos hogy megkapod az adatokat, mert ha a két személyes adatból nem tudják egyértelműen azonosítani akkor megtagadják, a pénzt viszont akkor is kérik.

A végrehajtási lapon a 3500.- Ft-ot (plusz postaköltség) mint végrehajtás elrendelésével kapcsolatos költséget fel tudod vésni, így majd ezt is visszakapod.

Személyesen engem is megpróbáltak lerázni az okmányirodában, egy vezetői konzultáció következett, majd megkaptam az adatokat. :)
Ha nem vagy jogban jártas akkor jobban jársz ha levélben kéred, mert ott nem tudnak olyan könnyen lerázni, meg a választ nem az "ígyszoktukgizike" írja alá.

Vadsuhanc # 2017.05.18. 18:15

Tisztelt Fórumozók!

Egyetemleges adósok ellen a bank végrehajtási eljárást kezdeményezett külön-külön. Ez rendben.

Az elrendelt végrehajtásokban az egyik adós jövedelméből 33 % letiltásra került a bank követelésének kielégítésére a letiltás most is folyamatban van.

A másik adós most kapott egy engedményezésről szóló értesítést, az engedményezett értesítette, hogy a bank a tartozást egy összegben az ellene folyó eljárásban rá engedményezte és átszálltak rá a " követelést biztosító zálogjogból és a kezességből eredő jogok is.

Most ez az jelenti, hogy a két végrehajtásban a bank az egyik adóssal szemben érvényesíti a jogait a másik adóssal szemben pedig az engedményezett ugyan arra a tartozásra? A zálogjogról a bank lemondott az engedményezésről szóló értesítés szerint. Kit illet és melyik eljárásban a zálogjog?

Köszönöm az esetleges válaszokat.

gerbera317 # 2017.05.18. 06:46

Valami miatt mégsem azonosítható. Talán ugyanazon a lakcímen két hasonló nevű személy is lakik, vagy ilyesmi.

mervik # 2017.05.18. 05:01

Nincs "tucatneve".

gerbera317 # 2017.05.18. 04:41

A lényeget nem mondod. Tucatneve van az adósnak, vagy sem? Az nem járja ám, hogy a fizetési meghagyást átveszi egy Kiss János, az jogerőre fut, utána pedig megindul a végrehajtás egy másik Kiss János ellen. Ilyenben persze, hogy senki nem akar részt venni.

mervik # 2017.05.17. 20:34

Természetesen a közjegyzőtől kaptam jogerős végzést a fizetési meghagyás jogerőre emelkedéséről.

Vadsuhanc # 2017.05.17. 20:03

A fizetési felszólítás és a fizetési meghagyás nem azonos fogalmak.

Vadsuhanc # 2017.05.17. 19:53

A közjegyzőtől ( esetleg bíróságtól N.v ) kaptál végzést arról, hogy a fizetési meghagyás jogerőre emelkedett?

mervik # 2017.05.17. 19:48

A fizetési meghagyás kiállításához nem kellenek a személyes adatok.Nem fellebbezte meg, ezért jogerős.Erre értem azt, hogy elismerte azt, hogy visszajár a pénz.A végrehajtás elindításához már kellenek a személyes adatok. Munkadíjat kapott egy egy megbízásért, amit nem végzett el.

Vadsuhanc # 2017.05.17. 19:38

Ne haragudj mervik, de nem áll össze a kép. Nem vagyok szakértő, de az előbb az írtad

..."A fizetési meghagyást nem fellebbezte meg, tehát elismerte..."

Előtte pedig az írtad:

..."jogerős fizetési meghagyás alapján szeretném a végrehajtási eljárást megindítani. De ahhoz kellenek az adós adatai, hogy azonosítható legyen. Egyszerűen nem akarják kiadni, mert nem állítólag nem tehetik és a közjegyzőnek kellene, aki viszont állítja, hogy nem az ő dolga...."

Most akkor van fizetési meghagyás vagy sem. Amit leírtál az alapján sajnos nem nagyon lehet.

Ráadásul a leírtak alapján munkaviszonyból származik a követelésed. HA nem akkor milyen szerződésen ?

mervik # 2017.05.17. 19:31

Munkadíj visszakövetelés. Nem végezte el a megbízott feladatot. A fizetési meghagyást nem fellebbezte meg, tehát elismerte.

Vadsuhanc # 2017.05.17. 19:20

mervik

Sokat segítene szerintem, ha leírnád pontosan milyen követelésről van szó és hogyan keletkezett. ( nem névvel címmel )

mervik # 2017.05.17. 19:03

Jogerős fizetési meghagyás alapján szeretném a végrehajtási eljárást megindítani. De ahhoz kellenek az adós adatai, hogy azonosítható legyen. Egyszerűen nem akarják kiadni, mert nem állítólag nem tehetik és a közjegyzőnek kellene, aki viszont állítja, hogy nem az ő dolga....

wers # 2017.05.17. 18:31

hmmm, miért utasitott el? Fura. Látni kellene az iratokat, biztos meg van oka. Kicsit, khmmm nem kicsit, szóval az ügyintézők némiképp nagyon megfontolják, kiről mit adnak ki. Vagy csak nem tudták beazonositani, kiről kérsz adatot. Mert pl. Nagy István igen sok van.
Csak találgatok, és nem érthető a kérdésed. Ill. ellentmondásáos.

mervik # 2017.05.17. 18:18

Nem kölcsönadás. Próbáltam az Okmányirodát, de elutasított.A Közjegyző meg nem szerzi be.

wers # 2017.05.17. 18:12

Milyen adat hiányzik? Amikor kölcsön adtál nem készült okirat? Egyébként az okmányiroda erre szerintem simán kiadja a kért adatokat.

mervik # 2017.05.17. 17:52

Tisztelt Fórum, Azt szeretném megtudni, hogy honnan szerezhetném be az adósom adatait ( szül.idő és anyja neve ) a végrehajtás elindításához? A közjegyző hiánypótlásra szólított fel.A fizetési meghagyás jogerős természetesen és hónapok óta nem tudom elindítani a végrehajtást, mert hiányoznak az azonosító adatok.Az Okmányiroda nem adja ki, mert szerintük a jogerős fizetési meghagyás nem elegendő jogalap. Nem tudom érvényesíteni a jogos követelésemet?
Köszönöm a segítséget?