végrehajtás kérdések


Naivka (törölt felhasználó) # 2017.05.15. 07:35

Tisztelt Fórumozók!

Szeretnék segítséget kérni az alábbi ügyben:
Ismerősömnek tartozik egy "úriember" több éve, elég jelentős összeggel. Sokáig hitegette, ígérgette a visszafizetést, de nem történt semmi. Később részletfizetést ígért, de 1-2 részleten kívül (ami a tartozás nagyon kis százaléka), semmit nem fizetett. Egy idő után elérhetetlen lett, telefont nem vette fel, email-re, postai levélre nem reagált.
Először nem hivatalos, később hivatalos (ügyvéd általi) felszólítások mentek, majd bírósági ügy lett belőle. Az adós egy tárgyalásra sem jött el, képviselőt sem küldött. A bíróság megállapította a tartozás tényét, konkretizálta a pontos összeget, ítéletet hozott. Az adós lakására, mivel fizetési hajlandóságot nem mutat, végrehajtást rendeltek el. Jelenleg a tulajdoni lapon a következő szerepel:
"2017.05.08. Végrehajtási jog bejegyzése iránti kérelem xxxx (felperes neve)"
Kérdésem, hogy ez pontosan mit jelent?
Ez csak kérelem, amit bármikor visszadobhatnak (jogerős bírósági ítélet ellenére)?
Vagy ilyenkor el kell telnie bizonyos időnek, hogy az alperes fellebbezhessen (eddig nem tette, a per folyamán sem)?
Esetleg ez már a valós végrehajtási bejegyzés?
Nem tudom, mi ennek a konkrét folyamata, mi után mi következik és mikor. Tudna segíteni ebben esetleg valaki?
Előre is köszönöm.

gerbera317 # 2017.05.15. 07:02

Ha az ingatlan a felfüggesztett ügyben is le van foglalva, akkor a többi ügyben sem lehet árverezni. Ha nincs lefoglalva, akkor is célszerű a vh-lap visszavonásának jogerejét megvárni.

gerbera317 # 2017.05.15. 07:00

ha az eljárás alatt a végrehajtó bevon valamit a vh alá
Azt úgy mondják rendesen, hogy "lefolglalja".
ha az árverésig rendezem a teljes tartozást, nem kerül sor árverezésre
Ha az adós megfizeti a teljes tartozását, a végrehajtó feloldja a fogalást. Ha árverés van kitűzve, és még nincs érvényes vételi ajánlat, akkor az árverési hirdetményt visszavonja.
mennyi idő múlva árvereztetheti ezt?
A foglalástól számított 30 nap elteltével.
köteles tájékoztatni róla engem is, mint adóst?
Mekkora ökörségeket tudsz kérdezni. Hát persze, hogy köteles. Az áverést hirdetménnyel tűzi ki a végrehajtó, és a törvény arról is rendelkezik, kinek a részére kell a hirdetményt kézbesíteni. Ha hiszed, ha nem, az adós részére is meg kell küldeni.

kassait # 2017.05.14. 12:09

gerbera317,

Köszönöm szépen a választ. Azt még megkérdezhetem, hogy ha az eljárás alatt a végrehajtó bevon valamit a vh alá (pl. részvény, üzletrész), köteles tájékoztatni róla engem is, mint adóst? mennyi idő múlva árvereztetheti ezt? ha az árverésig rendezem a teljes tartozást, nem kerül sor árverezésre?

Köszönöm!

Vadsuhanc # 2017.05.14. 11:39

Tisztelt Fórumozók!

Az adós ingatlanára több végrehajtási jog van bejegyezve, több végrehajtást kérő által. Az egyik végrehajtási eljárásban az adós által előterjesztett végrehajtási lap visszavonására irányuló kérelem kapcsán a törvényszék a végrehajtást ( mindenre kiterjedően ) felfüggesztette. A felfüggesztés ideje alatt van-e helye a többi eljárásban az ingatlan árverezésének?

gerbera317 # 2017.05.14. 04:55

Mi ez? Folyamatos gyermektartás? Ha nullára kifizetted, akkor a végrehajtó befejezi a végrehajtást, és felszólít, hogy mostantól közvetlenül a jogosultnak teljesíts. Ha van egy csöpp eszed, akkor hallgatsz rá...

kassait # 2017.05.13. 18:02

Kedves Sándor,

Köszönöm szépen a válaszokat, azt még meg szeretném kérdezni, ha folyamatos a végrehajtás akkor is megszűnik
a tartozás teljes kiegyenlítésénél? mert hát ugye az tiszta, hogy az aktuális egyenlegem 0, minden addigi tartozást rendezek, de minden újabb hónapban újabb kötelezettség keletkezik. Tételezzük fel ezeket mindig időben fizetem.
Ebben az esetben is megszűnik a vh? akkor mi a jelentősége a folyamatos vh-nak?
Még lenne gy számomra fontos kérdés- ha bevon valamit a vh alá (pl. részvény), köteles tájékoztatni róla engem, mint adóst? mennyi idő múlva árvereztetheti? ha az árverésig rendezem az addigi teljes tartozást, nem kerül sor árverezésre?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Kovács_Béla_Sándor # 2017.05.13. 11:52

ha rendezem a tartozásom akkor kivonja a vh alól?
Ha a teljes tartozást kiegyenlíted, akkor a végrehajtás befejeződik.

Kovács_Béla_Sándor # 2017.05.13. 11:51

mennyi idő múlva kezdheti az árverezést?
Követelést nem kell árverezni.

kassait # 2017.05.12. 16:36

Üdvözlök mindenkit,

Az lenne a kérdésem egy szakértőhöz, ha végrehajtás van ellenem folyamatban, akkor ha a végrehajtó vh alá von egy ingóságomat (immateriális vagyon, mint a részvény, követelés, üzletrész, stb.,) én, mint adós kapok tájékoztatást arról, hogy vh alá került ezen ingóságom? mennyi idő múlva kezdheti az árverezést? ez időn belül, ha rendezem a tartozásom akkor kivonja a vh alól? akkor nem is lesz árverezés?

Köszönöm a segítséget!

Grave7 # 2017.05.12. 14:08

Egyébként meg olyan ingatlanra, ahol 50% a minimálár, nem is vonatkozik a törvénymódosítás (csak a 70%-osokra, ha az új +1 feltétel is teljesül).

boat20 # 2017.05.12. 12:21

Igen!Az ügyintéző és az adós(személyesen mondta el nekem) elmondása szerit azt!
Volt vételi ajánlat (03.10-én).
Köszönöm a segítséget!
Én sem értem!
Várunk...

gerbera317 # 2017.05.12. 11:53

Úgy? Tehát azt támadja az adós, hogy a törvénymódosítás ellenére megtartották az árverést 50 százalékos minimálárral? Ezt könnyen lehet prejudikálni: Ha a törvénymódosítás hatályba lépése (2017.03.21.) előtt volt már vételi ajánlat, akkor az árverés megtartható volt 50 százalékos minimálárral. Ha még nem volt, akkor az árverést nem lett volna szabad megtartani. Ebben az esetben meg fogják semmisíteni az árverést.
Látatlanban is megmondom, hogy volt már akkor érvényes vételi ajánlat. Ezt onnan tudom, hogy ez az árverés csak 30 napig tartott (a kérdésedben ezt közölted), 30 napos ingatlanárverés pedig csak akkor van, ha a folyamatos árverési hirdetményre érkezett az első vételi ajánlat, és az fordul át ismételt árverésbe. Márpedig annak a vételi ajánlatnak március 10. előtt kellett érkeznie. Viszont így nem értem, mire fel a felfüggesztés.

boat20 # 2017.05.12. 11:26

Kedves gerbera314!

Ma adtam be a kiürítési kérelmet pontosan így ,ahogy leírta!
Biztosna ez történt.Kétszer is felolvasta a hölgy az e-mailt,amit a bíróságtól kaptak.
Elmondása szerint a törvénymódosítás(50%-on vettem meg az ingatlant) volt az oka a fellebbezének.(Nem nézhettem bele!)
Nyugtatott,hogy ez csak időhúzás az adós részéről,várjuk a bíróság döntését.

gerbera317 # 2017.05.12. 10:41

154/A. § (1) Az adós és az adós jogán az ingatlanban lakó személyek - a (3) és (4) bekezdésben foglalt kivétellel - az árveréstől számított 30. napig, ha a végrehajtó ennél hosszabb határidőt adott a vételár megfizetésére, eddig az időpontig, jogorvoslat előterjesztése esetén pedig az erről szóló határozat rendelkezése szerint a határozat jogerőre emelkedésétől számított 15. napig kötelesek az ingatlant ingóságaiktól kiürítve elhagyni, és biztosítani, hogy a végrehajtó átadja azt az árverési vevőnek.
(10) Ha a kiköltözésre az (1) bekezdésben foglalt időpontig nem került sor, az árverési vevő a kiköltözési határidő lejártát követő 15. napig kérelmezheti az ingatlan kiürítését.
(11) A végrehajtó köteles - a lakóingatlan kiürítésére irányuló kérelem részére történt kézbesítését követő 8 napon belül - tájékoztatni a lakóingatlan fekvése szerint illetékes jegyzőt arról, hogy az árverési vevő az ingatlan kiürítésére irányuló kérelmet terjesztett elő.
(12) A végrehajtó az árverési vevő kérelmére - szükség esetén rendőrség közreműködésével - akkor intézkedik az ingatlan kiürítése iránt a 182. § és a 182/A. § megfelelő alkalmazásával, ha a (11) bekezdés szerint a jegyző részére megküldött tájékoztatástól 60 nap eltelt.

A (10) bekezdés egy feltétel bekövetkeztéhez köti a kérelem előterjeszthetőségét, nevezetesen, ha megállapítható, hogy az adós az előírt határidőig nem költözött ki. És van egy végső, jogvesztő határidő is, az ettől számított 15. nap. Ebből, amit véresen komolyan kell venni, az a jogvesztő határidő. A kérelem jogosultságát megnyitó határidő kérdése mindenek előtt szövegértelmezési kérdés, és adott esetben megnagyarázható az ellenkezője is. Én biztos, hogy megpróbálkoznék azzal, hogy a kiürítési kérelemet már most, idő előtt beadom azzal, hogy amennyiben a 154/A. § (1) szerinti határidőig az adós nem teszi lehetővé az ingatlan átadását, automatikusan kéri a vevő az ingatlan kinyszerkiürítését.
A (11) bekezdés a kérelem megküldését a jegyző nem köti feltételhez, csupán annyit rendelkezik, ha ez a kérelem a végrehajtóhoz beérkezett, azt 8 napon belül továbbítani kell a jegyzőhöz, és ezzel a (12) szerint elkezd ketyegni a 60 nap.
Álláspontom szerint a végrehajtó nem követ el hibát, ha az idő előtt beadott kiürítési kérelemet idő előtt továbbítja a jegyzőnek. Általában. Jelen esetben azonban a végrehajtást felfüggesztették, így szerintem valóban nem intézkedhet a végrehajtó.
Megjegyzem, nem jó jel, ha a bíróság felfüggesztette a végrehajtást. Biztos, hogy ez történt, és nem csak félreértettél valamit?

boat20 # 2017.05.12. 09:37

Tisztelt Fórumozók!

Egy ingatlan árverés 03.10 és 04.10 közöt tartott.
04.19-én aláírtam a jegyzőkönyvet,mint nyertes vevő.
05.10-én jelezte a végrehajtó,hogy jogorvoslattal éltek.
Ma bementem a végrehajtóhoz és kértem a kilakoltatást.
Közölte velem az ügyintéző hölgy,hogy tegnap kaptak egy levelet a bíróségtól,hogy felfüggesztették a végrehajtási eljárást és nem tudja megmondani nekem jelen pillanatban,hogy az én kérelmemet most továbbíthatja e a jegyzőnek,hogy induljon a 60 nap.
Ennek megválaszolásában kérem a hozzáértők segítségét!
Köszönöm szépen!

Matthew82 # 2017.05.11. 19:42

Értem,köszönöm.

Grave7 # 2017.05.11. 18:49

@Matthew82: Az ingatlanra bejegyzett terhek törlésre fognak kerülni, amikor az árverési vevő tulajdonjogát bejegyzi a földhivatal.
Persze ettől még a tartozásod nem szűnik meg, csak a vételárról majd készülő felosztási terv szerint fog csökkenni.

Matthew82 # 2017.05.11. 18:41

Köszönöm!
És a hatmilló értékű lakásomat az 55 milliós terheléssel fogják árulni vagy anélkül? Vagy ilyen esetben hogy tudják megvenni ha én nem tudom kicsengetni ezt az irdatlan nagy összeget ami rá van terhelve?

Grave7 # 2017.05.11. 18:09

@Matthew82:
a végrehajtás hogyan fog működni
Gondolom ez a kérdésed, noha kérdőjelet nem használtál sehol.
Az ingatlan-végrehajtás menete: a végrehajtó lefoglalja az ingatlant, megállapítja annak becsértékét, kitűzi az árverést, aztán vagy lesz aki megveszi, vagy nem. A vételárból először a zálogjogos bank fog részesedni, ha neki minden megtérül, akkor kap érdemben pénzt bárki más.
Általánosságban ezt lehet elmondani.

Matthew82 # 2017.05.11. 17:17

Üdvözletem!

Szakértők segítségét szeretném kérni.
2006-ban vettem fel jelzálogot a hatmilliós ingatlanomra,ami bedőlt,hivatalos végrehajtói okirat még nincs,de a faktoring hamarosan átadja neki. Később ismételten vettem fel hitelt egy másik banktól műhely és lakàsvásárlásra(ez egy másik telken van),a válság hatására ez is bedőlt. 25 milliót terheltek a műhelyes telekre,55 milliót pedig a hatmilliós házamra amin ugyebár van egy jelzálog egy másik banktól. Itt a végrehajtás hogyan fog működni mivel ekkora összeget kifizetni nem tudok,és jelenleg munkahelyem sincs. A hatmilliós ingatlanon már csak a víz folyik,minden mást kikapcsoltak tartozás miatt.
Köszönöm a válaszokat.

Vadsuhanc # 2017.05.11. 13:24

Köszönöm gerbera317!

Közben rájöttem, hogy hiába pattogok azon, hogy a csak az ingatlanom fele van végrehajtás alá vonva, mivel ha árverezik vagy árverésen kívül eladom a végrehajtó simán ráteheti a kezét a megmaradt vételárra. Gondolom én.

A másik kérdésnél csak annyit még, hogy a tulajdoni lapon most melyik bejegyzés érvényes az első vagy a második? Vagy mindkettő ?

( röhögni fogsz, de a végrehajtó azt mondta tartozom x millióval ami az első bejegyzés és tartozom x+y millióval ami a második bejegyzés ) Ezt nem fogadtam el mert ez az alaptartozással ( x millióval növelt összeg )

gerbera317 # 2017.05.11. 12:53

136. § (1) Az adós tulajdonában levő ingatlant az ingatlan jellegére, művelési ágára és az ingatlant terhelő jogra vagy tilalomra, továbbá az ingatlanhoz kapcsolódó, az ingatlan-nyilvántartásba feljegyzett tényekre tekintet nélkül végrehajtás alá lehet vonni.
Tehát a te ingatlanodra akármennyi vh-jog, akármilyen magas értékben, függetlenül a meglévő terhektől, bejegyezhető. Ha az adóstársad (egyelőre tehermentes) ingatlanát te örökölted meg, onnantól az a te vagyontárgyad, tehát onnantól az is lefoglalható, és le is kell foglalni.

A Vht-ben nem találtam olyan részt, amelyben a a végrehajtást kérőnek a folyamatban lévő végrehajtásban lehetősége lenne a követelésének növekedését kérni.

Ez így van. Behajtani csak vh-okirat szerint felszámítható követelést, valamint a végrehajtás foganatosításával felmerült költségeket lehet. Ez nem jelenti azt, hogy a követelés nem növekedhet - elrendelt kamat vagy tőkenövekmény (pl. gyermektartás vagy életjáradék) felszámítása továbbra is történik, illetve deviza esetén az árfolyam-különbséget is figyelembe kell venni.
Ha a vh-kérőnek egyébként további követelése keletkezett, arra külön végrehajtást kell kérelmeznie.

Vadsuhanc # 2017.05.11. 12:32

Köszönöm gerbera317!

Kérdésem alapja az volt, hogy a halott adóstársam ellen indított eljárásban az Ő ingatlan részére is bejegyezték a végrehajtási jogot, amely ingatlan részt megörököltem tőle és a bíróság a jogutódlást meg is állapította. A közjegyző viszont törölte a halott adóstárs elleni záradékot, így a Vht szerint az ellene hozott (sic) intézkedések hatályukat vesztik.
Így a jogutódlás illetve az ingatlan részére bejegyzett végrehajtás is hatályát vesztette, ha jól gondolom?

Még egy rövid kérdésem lenne, hogy a tulajdonrészemre egy adósság miatt ( egy végrehajtás ) mennyi végrehajtási jogot lehet bejegyezni ? Röviden egy kölcsön egy végrehajtás és két végrehajtási jog van bejegyezve egy x millió és egy x+y millió.

A Vht-ben nem találtam olyan részt, amelyben a a végrehajtást kérőnek a folyamatban lévő végrehajtásban lehetősége lenne a követelésének növekedését kérni. ( külön végrehajtási kérelem nélkül a két összeg közötti növekedésre való tekintettel)

drbjozsef # 2017.05.11. 09:29

A KHR-rel nyilván arra célzott, hogy hitelt nem kapnak, tehát nincs pénzük visszafizetni. Ily módon a tartozás rendezése nem evidens opció.

Mondjuk, mást meg nem nagyon lehet tenni. Az, hogy a kecske meg a káposzta is megmaradjon, nem nagyon megy.