végrehajtás kérdések


Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.15. 11:41

A jogutóddal történt egyezség így akár hatályát is vesztheti?
Nem, dehogy! Csak a végrehajtó nem veheti figyelembe, amíg hivatalosan, a bíróságtól nem értesül róla.

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.15. 11:44

mit lehet tenni, hogy további jogsértés ne történhessen?
De szép lenne! Be lehetne zárni az összes bíróságot, ügyészséget, szélnek lehetne engedni a rendőröket...

alsovonal # 2020.02.15. 13:10

Köszi KBS.

Közben egy másik érdekesség kis kutatás után. Gyanús volt, hogy nem ismerős a helyrajzi szám, le is kértem egy tulajdoni lapot.

A vh. jog bejegyzése iránti végrehajtói intézkedésen, egy a nővérem ingatlanától független ingatlan (alsó szomszédja) helyrajzi száma került feltüntetésre.

Lesz mit rendbe tenni...

András H # 2020.02.15. 15:56

sziasztok

Tudja valaki, hogy a végrehajtási eljárásban, hogyan kell és kitől kérnem, hogy a becsatlakózót és a jogutódját zárja ki a bíróság vagy a végrehajtó, mert anno bűncselekmény elkövetésvel hamis okirattal jegyeztette be az ingatlanomra a jelzálog jogát?

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.15. 18:01

Jaj.

Grave7 # 2020.02.15. 18:04

Jogerős bíróság ítélet van arról, hogy bűncselekményt követtek el?

András H # 2020.02.16. 05:01

szia Grave7

nincs, mert csak most derült ki a rendőrségen tett feljelentésem alapján indult nyomozásban és valahogyan szeretném elérni, hogy az eljárás befejezésig függesszék fel a végrehajtást.

András H # 2020.02.16. 05:04

Grave7

a büntetőjog/Magánokirat hamisítás? topikban leírtam a tényállást ha volna valamilyen ötleted megköszönném.

Vadsuhanc # 2020.02.25. 14:31

Tisztelt Fórumozók!

Kérdésem, hogy ha az elrendelt végrehajtási eljárásban szeretném tudni, hogy a perköltség miből tevődik össze pontosan kit és hogyan kell megkeresnem, hogy erre írásban kapjak választ. Ott tartok, hogy a végrehajtó a vh kérőre mutogat a vh kérő meg a tartozást rá engedményezőre és a végrehajtóra. Én pedig nem tudom kideríteni miért ilyen magas az összeg. Van valami jogszabályhely, hogy az erre való nyilatkozatot u.m. kicsikarjam?

Kérdésem lenne továbbá, hogy a perköltség vitatása esetén van-e helye a Vht.41.§ szerinti eljárásnak vagy egyből lehet indítani a vh megszüntetése illetve korlátozása iránti pert?

gerbera317 # 2020.02.26. 09:44

A perköltség a jogérvényesítési eljárásban keletkezett, tehát a végrehajtónak semmi köze hozzá. A perköltséget a végrehajtható okirat a behajtandó követelés részeként tartalmazza, a végrehajtó ez alapján számítja fel, nem pedig saját elhatározásából. Jól pofán kell vágni azt, aki a végrehajtóra mutogat ilyenkor. Megjegyzem, a vh-kérő sem köteles referálni róla. Az "a végrehajtandó határozat rendelkezik a perköltségről is, olvasd el, ha nem hiszed, egyébként kussolj" hozzáállásnak van helye ilyenkor.
Ha az ügy jelzálogjogosult bekapcsolódása, akkor előfordulhat kevésbé tip-top vh-irodáknál, hogy a bekapcsolódás illetékét és költségét a végrehajtó perköltségként tartja nyilván végrehajtást kérési költség helyett, de ez a számtanon nem változtat. Semennyit.
A Vht. 41. § szerinti eljárás akkor alkalmas jogorvoslati út, ha a követelés alaptalan, vagy már megfizették, vagy egyébként megszűnt, illetve elévült. Egyetlen más esetben sem alkalmazható! Neked kell tudnod, honnan és milyen módon szerzett tudomást a végrehajtó arról, hogy azt is be kell hajtani, és hogy a 41. § szerint vitatható-e!
A végrehajtás megszüntetése iránti pernek most már kötelező előfeltétele a Vht. 41. § szerinti nemperes előzetes eljárás lefolytatása.

Vadsuhanc # 2020.02.26. 10:24

Tisztelt gervera317!

Köszönöm válaszod. Beszéltem a vh. irodával. Fogalmuk sincs, hogy a program miért hozta a perköltség rovatba a magas (ötmillió) összeget. Valószínűleg kamat lesz majd az csak de nem tudják így megmondani, a program hibázott. Kivizsgálják az ügyet és értesítenek a helyesbítésről. Gondolom összerakják majd, hogy jó legyen.

Nevetséges az egész.

Grave7 # 2020.02.26. 10:33

@Vadsuhanc: A "perköltség" gondolom a végrehajtó egyik iratában szerepel, mint a tartozás egyik részösszege.
Ezt a végrehajtói nyomtatványsablon az ügyviteli program egy adott mezőjéből másolja át az iratra.
Ebbe a "perköltség" mezőbe több részösszeget is be tud írni a végrehajtó.
A végrehajtó maximum arról tud információt adni, hogy a "perköltség" mezőbe milyen összegeket írt be és azt milyen irat alapján tette.
Ez tipikusan a végrehajtható okirat (pl. közjegyzői elektronikus vh.lap esetén a vh.lap 10.pont - fmh végrehajtandó része; vh.záradék esetén a záradék 3.pontban a tőkén és a kamaton kívül szereplő bármilyen más összeg [kezelési ktg, problémás ügykezelés ktg, okiratmásolatok, stb.]), de ha volt 2014. évi XL. törvény 41. § szerinti elszámolás-bejelentés, akkor ez lehet az irat amiből rögzítette a "perköltséget" (az ebben tőkén és kamaton kívül szereplő más összeg).

.
Közben látom írtál, de azért elküldöm ezt.

Vadsuhanc # 2020.02.26. 10:48

Tisztelt Grave7!

A letiltásról szóló végzésen szerepel a perköltség rovatban amely a NYUFI-nak is meg lett küldve és az alapján vonja a jövedelmemből. A kamat kategóriában más összeg van.

A vh nem tudja a program hibázott majd kivizsgálják, mert ez így biztos nem jó és köszönik a jelzésem.

Erre írtam, hogy nevetséges az egész.

gerbera317 # 2020.02.26. 11:55

A vh nem tudja a program hibázott majd kivizsgálják
Aha, persze. Én is, amikor be akarom írni a címsávba, hogy jogiforum.hu, és helyette pornhub.com sikerül, akkor a "program hibázott", mi? ;-)
mert ez így biztos nem jó
A számtani eredmény ugyanaz lesz.

alsovonal # 2020.02.27. 15:54

Sziasztok megint!

Azt hiszem ebben a topikban már írtam egy jogutódlással kapcsolatban. Elnézést, ha hosszú lesz.

Mai napon nővérem és én is megkaptuk a bíróság végzését. A nekem címzett végzés elutasította az egyéb érdekelt (engedményezett) jogutódlás iránti kérelmét. Indokolási részből idézek:

megállapította, hogy az adós ellen az xy számon indult végrehajtás a törvény erejénél fogva megszűnt, mivel a a végrehajtást kérő a végrehajtási költséget a felhívás ellenére nem előlegezte és a végrehajtó tájékoztatása szerit a szünetelés megállapításától
számított 1 éven belül sem került sor a végrehajtási költség előlegezésére.
...
nincs folyamatban ugyanis olyan végrehajtás, amelyben a bíróság ilyen döntést hozhatna.
...
ha adóssal szemben igényt kíván érvényesíteni úgy új végrehajtható okirat kiállítását kell kezdeményeznie

A nővéremnek címzett végzés viszont megállapítja, hogy a zálogjogosult, végrehajtást kérő jogutódja a követeléskezelő cég, akikkel januárban megállapodást kötöttünk és 4 millió forintot meg is fizettem.

Azt szeretném kérdezni, hogy történhet olyan, hogy az egyikünk esetében megállapítja a jogutódlást, másikunknak pedig nem?
Korábban KBS említette, hogy vessek magamra, hogy jogutódlás nélkül tárgyaltam s teljesítettem is. Holnap lenne esedékes a második részlet utalása. A tanácsotokat szeretném kérni, hogy most fizessek vagy ne, mert ha jól értelmezem, nincs is végrehajtás ellenem, ergo a megállapodás sem volt jogszerű.
No meg mi lesz a 4 millióval, biztos szívélyesen visszaküldik...

Áhh.. Káosz!

Köszi, ha írtok!

Kovács_Béla_Sándor # 2020.02.27. 21:14

hogy történhet olyan, hogy az egyikünk esetében megállapítja a jogutódlást, másikunknak pedig nem?
Ott a magyarázat az általad idézett indoklásban.

alsovonal # 2020.02.28. 07:00

KBS

Arra gondolsz, hogy ellenem nincs folyamatban vh. eljárás a másik adóssal szemben pedig igen? Mindez egy ügyben megtörténhet?!

gerbera317 # 2020.02.28. 10:05

Fogalmazz pontosan! Követelés =/= ügy! Van egy követelés, aminek a behajtása iránt jelenleg egy végrehajtási eljárás van folyamatban. Eredetileg két végrehajtás volt, de az egyik (a tiéd) megszűnt. De ez a megszűnés nem jogvesztő. A követelés jogosultja újból kérheti a végrehajtás elrendelését ellened. Az ő döntése, hogy kéri vagy nem. Addig is csak a testvéred ellen fog folyni végrehajtás.

alsovonal # 2020.02.28. 12:15

Köszi gerbera!
Közben megnyugtatott a követeléskezelő jogi képviselője is, hogy miután a végzést megkapják ők is, közlik a végrehajtóval, hogy nem indítanak végrehajtást velem szemben, nővérem vonatkozásában elvileg szünetelni fog az eljárás, mindaddig míg eleget teszünk a részletfizetési kötelezettségünknek.

Az továbbra is talány, hogy a részletfizetés végeztével hogy s mint fog alakulni a végrehajtási költségek kifizetése.

Gerbera az igaz, hogy a vh. költségekre nem engedélyezhet a vh. részletfizetést?

Ennek most nagyobb volt a füstje, mint a lángja.

Köszi, hogy meghallgattatok. Kellemes hétvégét!

Guggi # 2020.02.28. 14:35

Tisztelt Fórumozók!

"Amint olyan ok következik be, amely a törvény szerint a végrehajtás szünetelését eredményezi, a legutóbb foganatosított végrehajtási cselekmény napját követően ismételten megkezdődik a végrehajtási jog elévülése"

A végrehajtó által megállapított szünetelés (tól) dátuma vagy az utolsó végrehajtási cselekmény dátuma az érdemi?

gerbera317 # 2020.02.28. 16:34

Amint olyan ok következik be, amely a törvény szerint a végrehajtás szünetelését eredményezi
A végrehajtás sosem automatikusan szünetel a feltételek teljesülésével - talán csak az 52e, de még ez sem biztos -, hanem a végrehajtó intézkedésben állapítja meg a szünetelést. Amíg ezt nem teszi, a végrehajtás nem szünetel. Mi a konkrét problémád?

Guggi # 2020.02.28. 16:46

Köszönöm!

A kérdés az hogy ha az utolsó végrehajtási cselekmény áprilisban volt és a végrehajtó a szünetelést szeptembertől állapítja meg ,akkor az elévülés áprilistól vagy szeptembertől indul?

gerbera317 # 2020.02.28. 18:52

A szünetelés megállapitása is végrehajtási cselekmény.

alsovonal # 2020.02.28. 19:44

gerbera az előző hozzászólásomban megkérdeztem, lehet nem láttad.

A végrehajtó valóban nem engedélyezhet a végrehajtási költségekre részletfizetést?

gerbera317 # 2020.02.28. 20:15

Dehogynem. Csak - érthető okokból - nem szereti engedélyezni. És nem is köteles. Ld. 164. §.