végrehajtás kérdések


Judit1 # 2016.02.27. 11:56

Kedves Fórumozók!
Most vettem csak észre, hogy a közjegyző által kibocsátott "Jogerőssé válást megállapító határozat"-ban ami a Végrehajtás megindításához szükséges a delinkvens nevét a közjegyző irodájában elírták egy betűvel, "Gagariu József" helyett "Gagarin József" (ez csak egy példa illusztrációként).

(Mellesleg azért vált jogerőssé mert a címzett nem vette át illetve nem ment a postára a levelért.)

A kérdésem az, hogy ezzel a határozattal el indíthatjuk a végrehajtást a végrehajtóval vagy a végrehajtó el fog minket utasítani a név elírás miatt és a közjegyzőnek végig kell zongoráznia egy újjabb FMH-t most már a helyes névvel?

Szzoltan # 2016.02.19. 15:04

Rendben, köszönöm!
Talán értetlenkedőnek tűntem, de nem vagyok jogász és a végrehajtással kapcsolatos apró, de a gyakorlatban nagyon is fontos, pláne gyakorlati részleteket nem ismerem.

Grave7 # 2016.02.19. 14:18

@Szzoltan: Végrehajtást kérő az iratokba betekinthet (félfogadási időben), így szöszmötölve is megnézheti, hogy mit csinál a végrehajtó.
Egyébként lásd amit gerbera317 írt.

gerbera317 # 2016.02.19. 13:36

1 Akár.
2 A végrehajtó nem nézeget idegen tulajdoni lapokat.
3 Nem dolga.
Hányszor fogod még megkérdezni?

Szzoltan # 2016.02.19. 11:07

Kedves Gerbera!

Tehát ha a végrehajtást kérő nem tud arról, hogy az adós rafinált módon megszabadult a fedezettől,az ingatlan "megmenekült".
Kérdés pl.hogy a végrehajtó az adóst érintő tulajdoni lapokat átnézve - már ha tesz ilyet egyâltalân- tájékoztatja-e a végrehajtást kérőt.
Már amennyiben joga, vagy dolga-e egyáltalán.

gerbera317 # 2016.02.19. 10:46

Az ingatlan végrehajtás alá vonása nem lehetséges, ha az nem az adós tulajdona.
Ugyanakkor, ha az ingatlan tulajdoni lapjából megállapítható, hogy az ingatlan korábban az adós tulajdona volt, és a tulajdonjogot az adós harmadik személyre, különösen, ha hozzátartozójára ruházta át, még lehet tenni valamit. Azonban ez nem a végrehajtó feladata!
A Ptk. 6:120. § (1)-(3) szerint, az a szerződés, amellyel harmadik személy igényének kielégítési alapját részben vagy egészben elvonták, e harmadik személy irányában hatálytalan, ha a szerző félre nézve a szerződésből ingyenes előny származott. Ha valaki a fedezetelvonó szerződést hozzátartozójával köti, a rosszhiszeműséget és az ingyenességet vélelmezni kell. A harmadik személy kérelmére a szerző fél a megszerzett vagyontárgyból való kielégítést és a vagyontárgyra vezetett végrehajtást tűrni köteles.
Ezt a semmisségi igényt azonban nem érvényesítheted automatikusan a végrehajtásban, hanem a bíróság kérelemre bírálja el az igényt, és kötelezheti tűrésre a szerző felet, melyre azt követően végrehajtás elrendelését lehet kérni. Tehát ez nem a végrehajtó feladata, hanem a végrehajtást kérőé, és ha ekkora a homály, célszerű ügyvédre bízni a kivitelezést.

Szzoltan # 2016.02.19. 09:00

kedves Kovács Dr!

Ez is info,ha ha ennyit tudok,hogy van rá esély.
A konkrét esettel kapcsolatban nehéz sokkal több -pláne dokumentumot megszerezni -részletet megtudni részben az adós gyanakvása,részben szellemi állapota miatt.
Remek jogszabályok vannak ( Inytv 70, 1/2011 PK) de a gyakorlatban úgy látszik, a hitelező érdeke könnyen (?) kijátszható.
Amennyiben nem terhelő, milyen részletek ismeretében lehetne pontosabban állást foglalni a kérdésben?

köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.19. 07:03

Ezt neked a konkrét esetre senki meg nem mondja a konkrét eset ismerete nélkül.

Azzal a válasszal mire mégy, hogy "elvileg nem, gyakorlatilag viszont gyakran igen"?

Szzoltan # 2016.02.18. 22:15

Kedves Fórumozók!

Kérdésem, hogy a végrehajtó milyen részletességig tud tájékozódni az ingatlan-nyilvántartásban?
A konkrét ügyben az adós, ügyvédi tanácsra a tulajdonát elajándékozta, tehát fedezetelvonást csinált. A nyugdíjából vonják a megfelelő hányadot több hónapja, azonban az elajándékozott ingatlannal kapcsolatban a végrehajtó sem az adósnál, sem az új tulajdonosnál nem jelentkezett.
Tudomásom szerint az Inyt.70 paragrafusa alapján a bírósági végrehajtó az ingatlan-nyilvántartásból név szerint is kérhet adatokat. Az egyik kérdés az, hogy ez csak az aktuális státuszra vonatkozik-e vagy az összes ingatlan mozgásra.
Kell-e a végrehajtást kérőnek megjelölni a végrehajtható ingatlant, vagy ezt már a végrehajtó kutatja föl?
Esetleg az egész ügy a végrehajtó alaposságától függ?
A lényegi kérdés tehát, elajándékozással sikerrel ki lehet-e bújni a fizetési kötelezettség alól?

Minden választ, tapasztalatot nagyon köszönök!

Jevi # 2016.02.15. 15:50

Koszonom a tanacsaidat.

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.15. 14:24

Egyező akarattal szinte mindent lehet. Csak azt mondtad, hogy „mindenfele egyuttmukodesre keptelen.

Jevi # 2016.02.15. 13:16

Es meg valami: 6 eve nem fizet gyerektartast. Ha ugyved elott alairunk egy nyilatkozatot, hogy lemond a tulajdonreszerol gyermektartas fejeben?

Jevi # 2016.02.15. 13:03

A problema az, hogy nincs jovedelme es semmi egyeb tulajdona. Az megoldas lenne, ha valahogy ravennem, hogy pl. ajandekozas cimen lemondjon a tulajdonjogarol a reszemre?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.02.15. 12:07

Kifizeted a teljes tartozást, fizetési meghagyást kérsz az ő részére; egyúttal kéred a közös tulajdon megszüntetését. Mire az ingatlant eladjátok, lesz egy jogerős fizetési meghagyásod vagy ítéleted, arra végrehajtást kérsz, és a neki járó árat lefoglaltatod.

Jevi # 2016.02.15. 12:03

Tisztelt Forumozok!
A problemam a kovetkezo: 2008-ban, az akkori elettarsammal, aki a gyermekem apja, szabad felhasznalasu jelzaloghitelt vettunk fel a kozos lakasunkra. 2010-ben a kislanyunkkal elkoltoztunk tole, fokozodo alkoholizmusa miatt. Akkor szoban megegyeztunk, hogy nem fizet gyerektartast, viszont fizeti a lakashitelt. Mint szamomra nemregiben kiderult, 2011 augusztusa ota a hitelt nem fizeti, a bank felmondta a szerzodest. Idokozben mi a kislanyommal kulfoldre koltoztunk, igy nem igazan kovettem az esemenyeket. Most azonban levelet es felszolitast kaptam a vegrehajtotol, hogy fizessek ki 5,5 millio forintot, vagy vegyem fel a kapcsolatot a vegrehajtast kerovel. A vegrehajtast kero engedelyezne a reszletfizetest, az igenyles benyujtasa utan. A gondom viszont az, hogy ha en kifizetem a kozos tartozast, a lakasnak meg mindig csak a fele lesz az enyem. Hogyan tudnam elintezni, hogy lemondjon a tulajdonjogarol reszemre? Mivel mindenfele egyuttmukodesre keptelen. Tavaly elott probaltam reszt venni az eszkozkezeloi programban, de o a kisujjat sem mozditotta, igy az sem sikerult...Milyen lehetosegem van? Koszonom a segito hozzaszolasokat elore is!

runningman # 2016.02.15. 11:10

ZollR

Azért éri meg a kp-s fizu, mert akkor legfeljebb a felét vehetik el. Ha bankszámlára érkezik a fele, akkor még - az általad említett kivételekkel és összeghatárokkal - azt is elvehetik, s akkor élhet a majdnem semmiből. A fizu feléből, kétharmadából meg elvegetál amíg meg nem unja a letiltásokat és keres rá megoldást.

gerbera317 # 2016.02.13. 20:15

letsgo1487

A vevő nem megy semmire egy ellened indított perrel. Igénypert kell indítania, de nem ellened, hanem a végrehajtást kérő ellen.

ZollR # 2016.02.13. 15:08

italy7: És nem mellesleg, külföldi bankszámlára nem utal a munkáltató, mivel annak horribilis költségei vannak (a sztenderd munkabér átutaláshoz képest).
Ennél még az is jobb, ha kpban kéred a fizetésedet. De a munkáltatót a végrehajtó kötelezheti, hogy a fizetésed maximum 33%-át a végrehajtónak utalja át. Ha ezt elmulasztja, úgy készfizető kezesként felel a te tartozásodért. A letiltásról a munkáltatód köteles téged értesítsen. Tehát Így vagy úgy, de a végrehajtó meg fogja kapni a pénzedet, vagy a bankszámládról vagy közvetlenül a munkáltatótól.
Mentes a végrehajtás alól az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének megfelelő rész, vagyis a levonásmentes munkabérrész, ami jelenleg 28 500 forint. Ez alól kivétel a gyermektartásdíj és szüléssel járó költség érvényesítése, tehát 28 500 forintot mindenképpen meg kell kapj.

Blackywhite # 2016.02.13. 13:51

italy7

Szinte semmi esélye nincs, a magyar jövedelmedet viszont megtalálja hamar, max. pár hónap.

maholnap # 2016.02.13. 11:56

Tisztelt Szakértő!

Felvilágosítást szeretnék kapni: mit jelent az, hogy a végrehajtó ügygondnokot nevezett ki? Az ügygondok kinek az érdekeit fogja képviselni?

  • az ügygondok azért került kinevezésre, mert a végrehajtó szerint a volt férjem a bejelentett lakcímen nem érhető el ( nem veszi át a leveleket)
  • de van munkáltatója is ( igaz ugyan, hogy másik városban, mint a végrehajtó területe), de itt mégsem próbálja a végrehajtó elérni

Egyébként gyerektartás elmaradása az ügy és van egy végrehajtó által lefoglalt autó, amit a volt férjem nem ad le a végrehajtónál, a végrehajtó pedig nem keresteti.

Ilyen esetben az ügygondnokot miért nevezték ki?
Előre is köszönöm a választ
tisztelettel:
maholnap

italy7 # 2016.02.10. 12:28

Tisztelt Fórumozók!

Hozzáértők segítségét szeretném kérni. Több tartozásom is van (közüzemi díjak, lakáshitel, adótartozás stb.), fizetésemből 33%-t tiltanak. Valamely szomszédos országban szeretnék bankszámlát nyitni, melyről nem küldenek értesítést a magyar állam felé (érdeklődtem efelől). Mennyi az esély arra, hogy a NAV vagy az önálló bírósági végrehajtó erre "rájön"? Bejelentett lakcímem csak Mo-n van, jövedelmem szintén.

Köszönöm előre is.

Grave7 # 2016.02.09. 20:53

@letsgo1487: A vevő hibázott, mert a törvényi határidőben nem intézte el az átírást. Viselje a következményeket. Ha pert indítana ellened, fogadj ügyvédet és nyert ügyed van.
Az nem hivatalos papír, hiszen bárki tud egy olyat körmölni. A végrehajtó pont azért nem oldja fel a foglalást, mert amikor ő lekérdezte a gépjármű-nyilvántartást, te voltál (vagy) a tulajdonos, ezért jogszerűen intézkedett.

.
@sefi62: A bank írásban közölje a végrehajtóval, hogy a tartozás megfizetésre került. Ezt követően a vérgehajtói költségeket meg kell fizetni (adósnak és banknak egyetemlegesen - tehát mindkettő kötelessége, de bármelyik teljesíthet).
Ha a végrehajtói költségei is megfizetésre kerültek, a végrehajtó fogja megküldeni a törlési kérelmet a földhivatalnak.

Menj el a bankhoz, majd a végrehajtóhoz, mert te sem tudod, hogy melyik fázisban akadt el a dolog.

letsgo1487 # 2016.02.09. 20:01

Köszönöm végrehajtó1, de a végrehajtó miért nem engedi átírni az autót? Az egy hivatalos papír 2 tanúval amely a foglalás elött 6 hónappal kelt.

sefi62 # 2016.02.09. 19:49

Üdvözletem !Azt szeretném kérdezni banki hitel miatt végrahajtási jog volt bejegyezve az ingatlanra,ami 2015 juniusban ki lett fizetve a banknál,a bank le is törölte a jelzálogjogot a tulajdoni lapról de a végrehajtó még nem .Kinek kell ezt kérni a banknak vagy nekem és kérhet -e a végrehajtó még valamit?Köszönöm !

végrehajtó1 # 2016.02.09. 18:37

ne ijedj meg. Csak fenyegetődznek.