végrehajtás kérdések


Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.20. 20:15

Pongyola szóhasználat. Valójában: "kaphassanak". (Megjegyzem, az idézett szöveg 2012. 05. 31. óta nem hatályos, azóta a végrehajtói kamarának nem kell, hogy jusson papír.)

dipo # 2014.07.20. 20:00

valamint minden végrehajtást kérő és adós (a továbbiakban együtt: felek) egy-egy példányt kapjanak.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.20. 19:58

Hol mondja ki, hogy ki kell küldeni?

dipo # 2014.07.20. 19:49

Ezek szerint rosszul értelmezem a szakaszt.
Abban segítene, hogy akkor mit jelent ez?
Esetleg a jogszabály hol mondja azt ki, hogy bár példányokat el kell készíteni, de azokat nem kell kiküldeni csupán igénylő kérésére?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.20. 19:46

Nem.

dipo # 2014.07.20. 19:45

Lehet rosszul tettem fel ezért tűnik ugyanannak a kérdés.

Megpróbálom máshogy:

A Vht. 18. § (3) ön szerint nem jelenti, hogy a bíróságnak tájékoztatni kell az adóst?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.20. 19:41

Ez ugyanaz a kérdés, mint az előbb.

dipo # 2014.07.20. 19:36

Köszönöm.
Vagyis a végrehajtást, annak állását csupán a végrehajtó személyes megjelenéséből tudhatja meg az adós? Esetleg a végrehajtónak van tájékoztatási kötelezettsége az adós felé az eljárás megindításáról?

Amúgy ez, nem azt jelenti, hogy a bíróságnak kérelem nélkül is tájékoztatni kell az adóst?:
Vht. 18. § (3) A végrehajtási lap eredeti példánya a bíróságnál marad. A végrehajtási lapról annyi kiadmányt kell készíteni, hogy a végrehajtó, az önálló bírósági végrehajtó hatáskörébe tartozó ügyben a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara (a továbbiakban: kamara), valamint minden végrehajtást kérő és adós (a továbbiakban együtt: felek) egy-egy példányt kapjanak.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.20. 19:33

Csak ha kérte a végrehajtást kérő. Nem szokta kérni.

dipo # 2014.07.20. 19:31

Köszönöm.
A végrehajtás megindításáról a tájékoztatás?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.20. 19:06

Igen.

dipo # 2014.07.20. 18:19

Még egy kérdés, kedves szakértők:

Amennyiben elindult a végrehajtási eljárás, de menet közben felfüggesztésre került, mert a végrehajtó közbenjárásával az adós közvetlenül a hitelezőnek törleszt, úgy is jogosak a végrehajtási költségek és azok ugyanakkorák, mintha lezajlott volna az eljárás?

dipo # 2014.07.20. 17:43

Tisztelt szakértők!

Bírósági határozat után, melyben megállapítja a hitelező jogos követelését és a végrehajtás közt küldeni kell a bíróságnak az adós részére a végrehajtás megindításáról tájékoztatást vagy ez már nem történik meg?

Blanka1993 # 2014.07.20. 13:54

Kedves Hathorankh, megtörtént a rendőrségi feljelentés, bár én jobban szeretem a békés megegyezést. Tavaly decemberben, mert akkor telt el félév, és csak legalább féléves elmaradással foglalkozik a rendőrség. Azóta már írtam az ORFK panaszirodának is, mert semmi nem történt. Ezért kértünk végrehajtást, amire várunk.
Köszönöm, Blanka

Kelvin (törölt felhasználó) # 2014.07.20. 13:44

maradjunk inkább a tartási kötelezettség elmulasztásánál...

hathorankh # 2014.07.20. 12:35

Blanka,

jelentsd fel a férjedet kiskorú veszélyeztetése miatt a rendőrségen, mert a tartásdíj nem fizetése az az.
Kihallgatnak, bizonyítanod kell, hogy te próbáltad szép szóval és minden eszközzel rábírni, hogy a gyerek tartásához járuljon hozzá.
Amikor édesapát behívják és lefényképezik és ujjlenyomatot vesznek tőle, akkor valószínűleg elkezd fizetgetni....
tapasztalat.....

gerbera317 # 2014.07.20. 11:38

A végrehajtás nem az adós autójára, ingatlanára, üzletrészére, munkabérére folyik, hanem a tartozásának a behajtására. Ennek érdekében a végrehajtó dönti el, milyen kényszerintézkedéseket foganatosít. Nyilván jó oka volt rá, hogy az autót ne foglalja le. Ha mégis azt akarod, hogy foglalja le az autót, kérd a végrehajtót, hogy tegye azt. Nehéz lesz?

Blanka1993 # 2014.07.20. 11:17

Kedves Fórumozók!
Volt férjem nem fizet tartásdíjat a nappali tagozaton tanuló közös gyermekünk után, kb. negyed millió Ft-tal tartozik eddig. Végrehajtást kértünk az autójára, de a végrehajtó az ingatlan tulajdonrészére tetette rá a földhivatalnál, hogy tartozása van, nem értjük, hogy miért. Az ingatlan tulajdonrészt az én különvagyoni ingatlanomból szerezte, nem túl törvényes eszközökkel. A végrehajtást megfellebbezte, de másodfokon is elutasították, tehát a végrehajtó nem tudjuk, hogy mire vár. Küldtem neki 3 db tértivevényes levelet, de egyikre sem reagált. Lehet, hogy volt férjem ismét valami törvénytelen eszközzel próbálkozik és azért nem történik semmi?
Mit csináljunk? Keressük meg személyesen a végrehajtót? Amikor telefonon érdeklődtem, ezt kérték.
Igaz, hogy nekem elővásárlási jogom van, ha az ő része árverésre kerül a tartása miatt?
Köszönöm a segítséget!
Blanka

gerbera317 # 2014.07.20. 08:43

Mire számíthatunk?” - Kezesként helyt kell állnia. Ha önként nem teszi, kötelezni fogják rá. Ha ezután is elmarad az önkéntes teljesítés, kikényszerítik tőle.

Van-e esély arra,hogy pl.a KFT gépeit foglalják le” - Van, de ettől ő még kezes marad.

ha eladjuk a lakásunk,úgy nem tudják lefoglalni?” - Egy próbát megérhet, ha a jogosult nem tudja meg, mitől esik el ezzel az akcióval.

2 hete jött a levél,mennyi idő,mire minderre sor kerül?” - Attól függ, milyen "levél" jött. Ha végrehajtói felhívás, akkor már mindenről lekéstetek.

Tőlem vonhat-e valamit a végrehajtó?” - Azt nem. Az aktuális munkabér éppen nem közös szerzemény (de közös számlára se menjen!). A ház, az autó, a házimozi, a zongora közös szerzemény.

örökölheti-e az apja adósságát?” - Igen, és az örökség erejéig felel a tartozásért. Miért érdekes ez? Mit forgat a fejében apuci?

jobb-e ha elválok tőle, s akkor a gyerekem nem indul ekkora anyagi hátránnyal” - Attól még ugyanúgy örökös marad, ha örököl.

bibóca40 # 2014.07.18. 22:56

Tisztelt Szakértők!

Férjem egy cég társtulajdonosa volt (3-an voltak).Felvettek hitelt,ő és az egyik társa kezesként írták alá.Az adós a KFT.A hitel felvétele után néhány hónappal a férjem kiszállt a cégből (átverték a barátok).Most az elévülés előtt bíróságon folytatódott az ügy.A két volt társ otthagyta a bejelentett munkahelyét,ingatlan,autó nincs a nevükön.Végrehajtáson van az ügy.Mire számíthatunk?A férjem alkalmazottként dolgozik,a lakásunk az ő tulajdona(devizahitellel terhelt)az autónk is hiteles.Van-e esély arra,hogy pl.a KFT gépeit foglalják le (adós)? A lakásunk,autónk csak a felét fedezi a felvett céges hitelnek./Esetleg megoldás-e ha eladjuk a lakásunk,úgy nem tudják lefoglalni?2 hete jött a levél,mennyi idő,mire minderre sor kerül?
A másik kérdésem,ami jobban aggaszt,a férjem ezt a hitelszerződést a házasságkötésünk előtt írta alá 2 hónappal(nem is tudtam róla,de ez mellékes is itt).Tőlem vonhat-e valamit a végrehajtó?
Van egy kisfiunk,örökölheti-e az apja adósságát?Tudom,magánéleti kérdés,de jobb-e ha elválok tőle,s akkor a gyerekem nem indul ekkora anyagi hátránnyal az életben?
Nagyon köszönöm előre is a választ.

gerbera317 # e-mail 2014.07.16. 08:54

MnéK # 2014.07.17. 20:33

Hol tudtam volna én ezt feltüntetni? A végrehajtási lapot úgy küldték meg számomra, hogy ingatlanra, ingóságra, bankszámlára is ki volt terjesztve. Az, hogy a végrehajtó nem talál ingatlant, fel sem merült bennem.
Jelen esetben akkor a végrehajtó munkadíjának 50%-os megfizetése mellett kérhetem a folytatást, miközben ő nem volt elég alapos első körben.
Mire gondol követelés beszámítással kapcsolatban? A hitel egyetemleges, azt mindenképp tőlem hajtják majd be, mert az adósnak nem véletlenül nincs semmije. A gyermektartásdíj összege legalább visszakerül a gyermeknek.

gerbera317 # 2014.07.17. 19:58

Fellebbezésnek nincs helye. Talán végrehajtási kifogásra gondoltál. Az meg nem javasolt. Kérni kell a végrehajtás folytatását. Hanem, ha ennyire felháborít, hogy a végrehajtó nem talált ingatlant, akkor miért nem előzted meg ezt azzal, hogy a végrehajtható okiraton méltóztatol feltüntetni a megfelelő rovatban, helyrajzi szám és tulajdoni hányad feltüntetésével az ingatlan végrehajtás alá vonása iránti igényedet?

érdekem is, hogy legalább az a gyermekem részére visszakerüljön

És azt már átgondoltad, hogyan fog ez követelés-beszámítással megtörténni?

MnéK # 2014.07.17. 19:40

Az ingatlan közösen felvett lakáshitellel terhelt, az adós lakik benne, fizetni nem volt hajlandó semennyit sem, a hitel felmondásra került, így valamikor a távoli jövőben árverés lesz mindenképp. Tudomásom szerint a gyermektartásdíj elsőbbséget élvez minden más hitelnél, így érdekem is, hogy legalább az a gyermekem részére visszakerüljön. Hogy a végrehajtó miért nem találta, az számomra rejtély, mert még mindig 1/2, 1/2 tulajdonunkban van.

MnéK # 2014.07.17. 19:29

Köszönöm, hogy válaszolt gerbera317. Nem kaptam írásban semmi ilyesmit, mióta a végrehajtóhoz került az ügy, ez az első levél amit kaptam. A bíróság jelezte annó, hogy nincs jövedelem, aztán írt a végrehajtó, hogy hozzá került az ügy. Ha csak 6.600 Ft-on múlt volna, és tudok róla, akkor kérem a végrehajtást az ingatlanra. Ez még mindig biztosabb lett volna a jövőre nézve, mint a jelen helyzet.
Megtaláltam, tényleg ott van, hogy bíróság gazdasági hivatala által befizetendő. Köszönöm, én nem értelmeztem volna ezt így.
A végrehajtási jegyzőkönyv így szól: "A Vht.47.paragrafusa alapján kiadott megkeresések alapján megállapítottam, hogy az adós sem ingatlannal, sem gépjárművel nem rendelkezik, lefoglalható ingósága nincs."
Ezek után, ha én jelzem a végrehajtónak, hogy van ingatlanrésze az adósnak és megfizetném a földhivatali illetéket, akkor mi a menete a dolognak? Ez fellebbezés vagy a végrehajtás folytatása lenne?

bibóca40 # 2014.07.17. 19:21

Kaphatnèk èn is választ a kérdésemre?