végrehajtás kérdések


gerbera317 # 2014.07.17. 19:01

Vht. 34. (6) A végrehajtó a gyermektartásdíj végrehajtására irányuló ügyekben az előleg bevárása nélkül köteles eljárni. Az előleg folyósítására köteles szerv az eljárás befejezésekor a végrehajtó díjjegyzéke alapján soron kívül megfizeti részére a végrehajtás során befolyt összegből nem fedezhető díját és költségeit.

Elolvastad azt a díjjegyzéket rendesen? Biztos vagy benne, hogy azon az áll, hogy a "végrehajtást kérő által megfizetendő"? Nem lehetséges, hogy inkább az áll rajta, hogy "a Törvényszégi Gazdasági Hivatal által megfizetendő"???

Ha az az 1/2 ingatlan az adósé, arról tud a végrehajtó. Mielőtt lefoglalta volna, minden bizonnyal megkérdezte tőled írásban, szeretnéd-e, hogy lefoglalja, és vállalod-e a lefoglalással járó 6600 Ft földhivatali díjat. Minden bizonnyal azt válaszoltad, hogy nem. Ezután megállapította, hogy az adósnak jövedelme, egyebe nincs, a végrehajtást kérő az ingatlan-végrehajtást kizárta, és ezzel vége. Nem így volt? De, valószínűleg így volt, csak te nem emlékszel rá. Most aztán megsütheted, mert az állam általi előlegezést sem fogod megkapni, mert az adósnak van végrehajtás alá vonható vagyona, amit te nem kértél lefoglalni. Na, nem mintha az 1/2 értékesítése sikerrel járhatott volna, de a gyámhivatal nem ezt nézi, hanem a törvény betűjét, az meg ilyenkor nagyon is ellened beszél.

MnéK # 2014.07.17. 17:11

Tudom, hogy van ingatlantulajdona, mert a másik fele az én tulajdonrészem. Az állam általi megelőlegezéssel nem vagyok sokkal előrébb, az a hátralékot nem rendezi és a havi összeg is kevesebb, bár a semminél több lenne. A költségviselésre, fellebbezési eljárásra és a végrehajtó hanyag munkavégzésével kapcsolatos kérdéseimre kaphatok választ?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.17. 16:59

A jegyzőkönyvvel egyébként kérheted a tartásdíj állami megelőlegezését.

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.17. 16:58

Alighanem rosszul tudod. Az a valószínű, hogy az adósnak csak volt ingatlantulajdona. Ha még meglenne, lefoglalta volna a végrehajtó.
Szóval mielőtt felhívod a figyelmét az adós ingatlantulajdonára, ellenőrizd a nyilvántartásban.

MnéK # 2014.07.17. 15:52

Még egy kérdésem lenne. Kaptam egy díjfizetési jegyzéket is, ezt is nekem kell megfizetnem? Van 15 napom fellebbezni, de ennek is 15.000.- Ft-os illetéke van. Mégis miből fizessem ki? Mi fog történni, ha sem fellebbezésre, sem a díjjegyzék megfizetésére nincs pénzem, miközben a végrehajtó nem volt alapos? Hova fordulhatok ez ügyben?

MnéK # 2014.07.17. 15:31

Tisztelt gerbera317!
Mai napon kaptam önálló bírósági végrehajtótól jegyzőkönyvet, melyben tájékoztatnak, hogy a hátralékos és folyamatos gyermektartásdíjat nem tudták az adóstól behajtani, mivel nincs jövedelme, sem ingatlana, sem ingósága. A végrehajtás szünetel, de 5 éven belül kérhetem az eljárás folytatását a végrehajtói munkadíj 50%-os mértékének megfizetése mellett.
Az adósnak van 1/2 tulajdoni rész ingatlana, melyben lakik.
Amennyiben jelzem a végrehajtónak, hogy van az adósnak ingatlanrésze, amire terhelhető a tartozás, akkor is meg kell fizetnem az 50%-os munkadíjat?
Véleményem szerint a végrehajtó nem volt alapos, ez számít bármit is? Miért kell még nekem fizetnem, miközben a gyermekem eltartásáról is egyedül gondoskodom?
Köszönöm válaszát.

lukika70@citromail.hu # 2014.07.17. 13:37

Sac per kb ki se jött mint anno egy másik! csak számláz! Hivatali visszaélés!

gerbera317 # 2014.07.17. 10:45

Nem. De mire is mennél vele?

lukika70@citromail.hu # 2014.07.17. 09:32

Tiszteletem ! Állitólag volt itt a végrehajtó , de nem hagyott semmit, csak ajánlót levelet küldött! Szüleim nyugdíjasok szinte mindig itthon vannak! Nem kéne neki tanúval vagy valakivel igazolni itt jártát?? Köszönöm: Lukács

bibóca40 # 2014.07.16. 16:16

Tisztelt Szakértők!

Férjem egy cég társtulajdonosa volt (3-an voltak).Felvettek Széchenyi hitelt,ő és az egyik társa kezesként írták alá.Az adós a KFT.A hitel felvétele után néhány hónappal a férjem kiszállt a cégből (átverték a barátok).Most az elévülés előtt bíróságon folytatódott az ügy.A két volt társ otthagyta a bejelentett munkahelyét,ingatlan,autó nincs a nevükön.Végrehajtáson van az ügy.Mire számíthatunk?A férjem alkalmazottként dolgozik,a lakásunk az ő tulajdona(devizahitellel terhelt)az autónk is hiteles.Van-e esély arra,hogy pl.a KFT gépeit foglalják le (adós)? A lakásunk,autónk csak a felét fedezi a felvett céges hitelnek./Esetleg megoldás-e ha eladjuk a lakásunk,úgy nem tudják lefoglalni?2 hete jött a levél,mennyi idő,mire minderre sor kerül?
A másik kérdésem,ami jobban aggaszt,a férjem ezt a hitelszerződést a házasságkötésünk előtt írta alá 2 hónappal(nem is tudtam róla,de ez mellékes is itt).Tőlem vonhat-e valamit a végrehajtó?
Van egy kisfiunk,örökölheti-e az apja adósságát?Tudom,magánéleti kérdés,de jobb-e ha elválok tőle,s akkor a gyerekem nem indul ekkora anyagi hátránnyal az életben?
Nagyon köszönöm előre is a választ.

gerbera317 # 2014.07.16. 06:54

Azt, hogy nem próbálnám ki élesben, hogy igazam van-e.

dipo # 2014.07.16. 05:46

gerbera317

Köszönöm az Ön válaszát is!
Az mit jelent, hogy: „"...viszont ellenpróbát sem tennék”"?

gerbera317 # 2014.07.15. 22:44

A követelések szépen sorban állnak. A legelsőre vonnak 33%-ot, a másodikra 17%-ot, a többi vár. Ha valamelyik lefogy a harmadik helyen álló áll a helyére stb. Ha a sorban állók közül valakinek elfogy a türelme, a Vht. lehetővé teszi, hogy kérje a bíróságtól az arányos kielégítés elrendelését - aztán vagy sikerrel jár, vagy nem.
KBS szerint a sorban várakozó követelések elévülhetnek, én ebben nem vagyok olyan biztos, viszont ellenpróbát sem tennék. Ez ugyanis nem játék, és nem kerül szinte semmibe, hogy a sorban várakozó vh-kérő - pusztán óvatosságból - megpiszkálja az ügyét a végrehajtónál az elévülési határidő előtt.

dipo # 2014.07.15. 19:45

Kovács_Béla_Sándor:

Köszönöm válaszait.
Nos akkor elfogadjuk, hogy akár egész hátralévő életünkben lebeghet felettünk a nyugdíjból való levonás, hisz nem tudni ki-hogy áll, tart az ügyben...Kár, hogy ez így megy és nem tudhatunk róla előre.

Másik kérdésünkre esetleg? (végrehajtás nyugdíjból több végrehajtás esetén egymás után akár évek múlva vonható-e)

kurta23 # 2014.07.15. 17:34

Kedves Fórumozók!

Néhány hozzászólással lejjebb, már kértem tanácsot autóm árverezésével kapcsolatos ügyben. Jelenleg odáig jutottam a behajtóval, hogy felszólított adjam át az autót augusztus 4-ig, hogy elárverezzék. Szállítsam el én vagy elszállítják Ők, persze ebben az esetben Én viselem a költségeket.... (tárolás, szállítás)

Ellenben az előzőekben említette gerbera317, hogy hivatkozzak a 132/B. § (2)-re és kérjek elektronikus árverést. Hivatkoztam is még ezelőtt a levél előtt, de a végrehajtó persze nem is foglalkozott ezzel a kérésemmel.

Jelen esetben, ha az autót tudom tárolni és ha esetleg vásárlót küldene a végrehajtó, még meg is mutatnám neki az autót, akkor kérhetek elektronikus árverést? Vagy mindenképp el kell szállítanom a telephelyükre?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.15. 17:16

akkor azt megteheti-e tájékoztatás nélkül,
Igen.

valamint hogy működik, ha nem átutalással érkezik a nyugdíj, hanem postai úton, akkor milyen módon vonják le?
Már a folyósító levonja, amit kell, és csak a maradékot küldi ki neked. (Ha utalja, akkor eleve kevesebbet utal, a számláról meg a bank utalja tovább a maradékot a végrehajtónak.)

eltelt egy év és még mindig nem jelentkezett végrehajtó, sem a hitelező az mit jelent?
Semmit.

dipo # 2014.07.15. 16:02

Még egy kérdésem lenne:
Ha több pénzintézet indít végrehajtást, akkor sorban állnak a végrehajtó előtt? Vagyis pl 6 év alatt a nyugdíjból kifizetődik az egyik tartozás, utána jön a végrehajtó a következő tartozással? Ez hogy működik?

dipo # 2014.07.15. 14:47

Jó napot!

Érdeklődni szeretnék, hogy amennyiben a végrehajtó a nyugdíjból tud csupán hozzájutni anyagiakhoz (semmi más nincs) akkor azt megteheti-e tájékoztatás nélkül, valamint hogy működik, ha nem átutalással érkezik a nyugdíj, hanem postai úton, akkor milyen módon vonják le?
Valamint, a teljes nyugdíjat is vihetik? (több végrehajtás is lehet egyszerre)
Továbbá azt honnan tudhatjuk meg, hogy vége egy adott végrehajtásnak?
Egyáltalán egy bírói ítélet után ha eltelt egy év és még mindig nem jelentkezett végrehajtó, sem a hitelező az mit jelent?
Sem ingatlan, a nyugdíjon kívül már semmi bevétel nincs. Jó lenne tudni, hogy mikor lesz vége?
Cégünk tönkrement (rajtunk kívül álló okok miatt) minden értékesítve lett, minden ment a hitelezőknek, de sajna így is maradt elég sok tartozás, de már nyugdíjból is fizetünk tartozást, saját vagyon már nincs (igazából a cégben volt mindenünk amúgy is, az meg ugye értékesítve lett) most már tényleg semmi sincs, de ezt egyenlőre hiába írjuk, mondjuk bíróság előtt is.
Végig kell vinni minden esetben egy banknak a végrejhajtóig az ügyet, hogy utána le tudja zárni?
Teljesen értjük a bankokat, hogy nem szeretnék veszni hagyni a pénzüket, de nem tudunk már többet tenni. Viszont, de jó lenne tudni, hogy mi hogy megy és hol tart, ezért az érdeklődés. (bíró csak általánosságokban beszél, jogászok nem igazán tudnak válaszolni, a végrehajtó akivel kapcsolatban vagyunk meg csak a saját ügyében mer/tud/akar nyilatkozni, de az meg már lejár)
Előre is köszönjük!

Amani # 2014.07.15. 14:26

Köszönöm válaszát!
Az egészben még az a rossz, hogy mégis csak marad a törlesztő nagysága, csak nekem hozzájön egy csomó végrehajtási költség. Tudom ez az én problémám, csak hát a bíróság is bekért minden vagyoni helyzetet.
Még egyszer köszönöm!

gerbera317 # 2014.07.15. 13:48

Nem értem a bíróság miért nem fogadta el.

Mert aránytalanul hosszú idő alatt térülne meg úgy a követelés. Az, hogy a kényszereljárásban sem fog hamarabb megtérülni, csak egy dolog, de a jogosultnak joga van hozzá, hogy megkísérelje meggyorsítani a megtérülést. Úgy tűnik, itt most marad a 33% letiltás, és kész.
A befogadó rokon vagyona nem kerül a végrehajtás miatt veszélybe, azonban a helyszíni eljárás során együttműködő magatartást kell tanúsítani, akárki is lesz otthon.

Amani # 2014.07.15. 13:12

Tisztelt Szakértők!
Magánszemélynek tartozom, aki bírósági eljárást indított. A tartozást elismertem és kértem a részletfizetés engedélyezését. A bíróság elutasította, hogy aránytalanul kevés az összeg.
Így azonnali végrehajtásra került.

1. Nincs más tulajdonom csak a fizetésem. Ennek a letiltható része pont akkora mint amekkora összeget felajánlottam. Nem értem a bíróság miért nem fogadta el.
A végrehajtó megállapíthat ennél nagyobb törlesztőt is?
2. Valamint az édesapámhoz költöztem vissza 2 gyermekemmel. Hozzá bejelentkeztünk az iskola miatt.
A végrehajtás során az Ő ingatlanában lévő ingóságok veszélyben vannak a végrehajtás miatt?
Örülök, hogy Ő befogadott, de nem akarok neki plusz kellemetlenséget.

Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.01. 09:24

A levél alján az áll, hogy a tartozásért felelünk ingó és ingatlan tárgyainkkal.
Az örökség értékéig. De azt is csak akkor, ha nem ajánljátok fel nekik, hogy keressenek kielégítést az örökség tárgyaiból.

brigitta9 # 2014.06.30. 20:47

Tisztelt Szakértők!

2013. júniusában meghalt az apósom. Több tartozás maradt utána. Az egyik jelzálog, mely a házat tereli ahol az anyósom él. A közjegyző tájékoztatta a férjemet és a 2 testvérét, hogy lemondhatnak az örökségről ezáltal az adósságról, viszont akkor az unokákra száll. Arról viszont elfejtette tájékoztatni őket, hogy az unokák nevében szintén le lehet mondani az örökségről a gyámügyön. Így nem mondtak le róla.
Az apósom míg élt nem nagyon fizették a jelzálog tartozást. Tavaly novemberben anyósom megállapodott az OTP Faktoringgal és az ő állítása szerint fizeti azóta rendszeresen. Ezzel szemben ma kapott a férjem egy sima levelet, melyben egy megállapodás van és 3 db csekk, hogy mivel a 2014.06.23-ai állapot szerint tartozás áll fenn, ezért legyünk szivesek befizetni a részleteket és 3 havonta küldenek csekket.
A levél alján az áll, hogy a tartozásért felelünk ingó és ingatlan tárgyainkkal.
Szeretném megkérdezni, hogy miért kaptunk ilyen levelet, ha elvileg fizetve van a jelzálog? Illetve mi történik, ha nem reagálunk a levélre, nem fizetjük be a részletet és a megállapodást sem küldjük vissza aláírva?
Én úgy tudom,hogy a tartozásért csak az örökség erejéig vagyunk perelhetőek, a saját vagyonunkkal nem tartozunk felelősséggel.
Nem áll szándékunkban olyan hitel után fizetni, melyet nem mi vettünk fel.
Köszönöm szépen előre is a válaszokat!
Brigi

Vh-ügyes # 2014.06.30. 16:03

Amennyiben az a "végrehajtási papír" esetleg egy "végrehajtási lap", vizsgáljuk meg elévülés szempontjából! (talán ki sem kell fizetni...)

Noá # 2014.06.27. 18:00

Üdv!

Telekomos tartozásom van, 53.000Ft. 2 éve húzódik az ügy és most átadták egy végrehajtó cégnek, de én még márciusban írtam a Justitiának, hogy szeretném törleszteni, van-e rá lehetőségem. Nem kaptam semmilyen választ a kérdésemre ill. telefonon sem értem el őket, mert egyfolytában foglaltak voltak. Ezután hagytam az egészet és most jött egy végrehajtási papír, 150.000 Ft-ról, ilyen olyan költség, mert nem fizettem be. Bosszantó nagyon, mert anyumék annyi segítséget adnának, hogy két részletben befizessem a tartozásom, (már az 53.000Ft-ot) de most ez gátat szab a dolognak és jóval több lett a tartozásom.
Most beparáztam, mert nem szeretném hogy kijöjjenek és elvigyenek ezt azt.
A végrehajtót hétfőn felhívom és beszélek vele, hogy mit lehetne tenni az ügyben, elkerülni az egész kellemetlen procedúrát.
Szerintetek a végrehajtóval lehet beszélni, hogy részletekben fizethessem, vagy ezt már megette a fene és egyben kell befizetnem 150.000Ft-ot? Az meg egyáltalán nem menne. :S
Mindenképp telefonon megemlítem neki, hogy bemegyek személyesen is beszélni erről vele.
Kell-e nagyon félnem ettől az egésztől?

Mi a véleményetek? :/

Köszönöm a segítségeteket!