végrehajtás kérdések


Vh-ügyes # 2014.06.30. 16:03

Amennyiben az a "végrehajtási papír" esetleg egy "végrehajtási lap", vizsgáljuk meg elévülés szempontjából! (talán ki sem kell fizetni...)

Noá # 2014.06.27. 18:00

Üdv!

Telekomos tartozásom van, 53.000Ft. 2 éve húzódik az ügy és most átadták egy végrehajtó cégnek, de én még márciusban írtam a Justitiának, hogy szeretném törleszteni, van-e rá lehetőségem. Nem kaptam semmilyen választ a kérdésemre ill. telefonon sem értem el őket, mert egyfolytában foglaltak voltak. Ezután hagytam az egészet és most jött egy végrehajtási papír, 150.000 Ft-ról, ilyen olyan költség, mert nem fizettem be. Bosszantó nagyon, mert anyumék annyi segítséget adnának, hogy két részletben befizessem a tartozásom, (már az 53.000Ft-ot) de most ez gátat szab a dolognak és jóval több lett a tartozásom.
Most beparáztam, mert nem szeretném hogy kijöjjenek és elvigyenek ezt azt.
A végrehajtót hétfőn felhívom és beszélek vele, hogy mit lehetne tenni az ügyben, elkerülni az egész kellemetlen procedúrát.
Szerintetek a végrehajtóval lehet beszélni, hogy részletekben fizethessem, vagy ezt már megette a fene és egyben kell befizetnem 150.000Ft-ot? Az meg egyáltalán nem menne. :S
Mindenképp telefonon megemlítem neki, hogy bemegyek személyesen is beszélni erről vele.
Kell-e nagyon félnem ettől az egésztől?

Mi a véleményetek? :/

Köszönöm a segítségeteket!

gerbera317 # 2014.06.26. 09:00

ELVIHETIK E A KOCSIT HOGYHA VONJÁK A FIZETÉSEMBŐL?

OFF Miért kiabálsz? ON

Elvihetik. De ha most azt a választ kapnád, hogy nem vihetik el, mit kezdenél vele? Sem a foglalást, sem az árverési hirdetményt nem támadtad meg. Ezek nélkül pedig az árverés jogszerűségét is hiába vitatnád. Igaz, az előző kettőnél sem jártál volna sikerrel.

AZ AUTÓ SZÉLVÉDŐJÉRE 850.000FT VOLT RÁIRVA DE VISZONT A SZERZŐDÉSI PAPIRON MEG 1000000FT VOLT.

Ez nyilván nem része a kérdésnek, hanem csak fölösleges előzmény-információ. Egyébként nem kellett volna megvenni.

böbike19820814 # 2014.06.25. 13:01

TISZTELT FÓRUMOZÓK!
NÉGY ÉVE VETTEM SZEMÉLYGÉPKOCSIT HITLRE AMINEK A KERESKEDÉSBEN AZ AUTÓ SZÉLVÉDŐJÉRE 850.000FT VOLT RÁIRVA DE VISZONT A SZERZŐDÉSI PAPIRON MEG 1000000FT VOLT. HÁROM ÉVEN KERESZTÜL TÖRLESZTETTEM RENDESEN FIZETÉSI KÖNNYÍTÉST KÉRTEM AMIRE VÁLASZ NEM JÖTT ÉS CSEKK SEM HANEM TILTJÁK A FIZETÉSEMBŐL ÉS RÁADÁSUL A MAI NAP EL IS ÁRVEREZTÉK AZ AUTÓT ÉS TOVÁBRA IS TILTJÁK A FIZETÉSEMBŐL MIVEL MÉG 427000FT VAN HÁTRA ÉS A MAI NAP FOLYAMÁN AZ ÁRVERÉSEN 175000FT EGY AUTÓKERESKEDŐ MEG IS VETTE MIELŐT AZ ÁRVERÉSI HELYSZINRE ÉRTEK. IGY HÁT SE KOCSI SE PÉNZ ÉS FIZETEM A FENNMARADÓ ÖSSZEGET.SZERETNÉK VÁLASZT KAPNI HOGY ELVIHETIK E A KOCSIT HOGYHA VONJÁK A FIZETÉSEMBŐL?

pazs # 2014.06.25. 11:52

Márpedig indítsd el a végrehajtást, mert akkor újrakezdődik az öt év. Ráadásul ha van munkabére, van is mit végrehajtani (oké, az összeg miatt sokáig tart).

Standard1 # 2014.06.25. 10:45

Tisztelt Fórumozók!

Egy ismerősöm 6 360 000 Ft-tal, és annak már 3 éves kamatával tartozik felém.
Az adósságot egyoldalú tartozáselismerő nyilatkozat is alátámasztja.
Adós viszont mindenét eladta, így nincs mire végrehajtást indítani,gyakorlatilag megpróbálja az 5 éves elévülési időt kihúzni.

Munkaviszonya saját Kft-jében van, itt jut jövedelemhez, igaz, 2011 óta nem adja be céges bevallását.
/ami nekem igen furcsa, mert az én könyvelőm szerint elképzelhetetlen, hogy valaki 2014-ben úgy működjék, hogy utoljára 2011-ben adott be mérleget./

Kérdésem: amennyiben jövedelmével szemben indítok behajtást, akkor az adós nem csak ebben a minőségben van jelen a cégnél, hanem ő irányítja a céget, tehát max. röhög egyet, és nem utal semekkora összeget?
Elkerülheti így a tartozás megfizetését?

Kíváncsian várva válaszukat:

F. G.

gerbera317 # 2014.06.11. 19:47

Bakker, a 2011-es legelső kérdésre válaszoltam. Miért fordítgatja meg a sorrendet a fórummotor?
Hmmm. Éppenséggel, ha a kérdés 2014-es lenne, akkor is ugyanezt válaszoltam volna...

gerbera317 # 2014.06.11. 19:43
  • Mi a tisztességes eljárás? - Az, ha határidőre megfizeted a tartozásodat. Ezzel már elkéstél.
  • Mit kell elviselnem, mert válság van? - Nincs válság. Honnan veszed ezt a marhaságot?
  • Mi a határa a költségek mesterséges duzzasztásának? - Te írtad alá a hitelszerződést, neked kell tudnod, mi áll abban. A végrehajtó a végrehajtható okirat alapján jár el, a munkadíját és egyéb díjait jogszabály rögzíti.
  • Mi a végrehajtó jogállása? - Hivatalos személy. A Vht. 1. § szerint a bíróságok és a jogvitát eldöntő más szervek határozatait, továbbá egyes okiratokon alapuló követeléseket bírósági végrehajtás útján, e törvény szerint kell végrehajtani. Hogy a végrehajtó egész' pontosan kicsoda és micsoda, azt a Vht. 232. §-sal kezdődő részében olvashatod el. Az önálló bírósági végrehajtót a miniszter nevezi ki határozatlan időre, meghatározott székhelyre és meghatározott járásbíróság mellé. Ha valakivel a végrehajtó nem áll szóba, az azért van, mert az illető csak szórakozik a végrehajtóval. A normális adós bármikor szívesen látott ügyfél a végrehajtó fogadóóráján.
  • Mi az arányos mértékű szankció.(jelen tartozásom durván 150.000,és kb 3 hónap alatt elfogy, ha nem tupírozzák) - Nem "tupírozzák". 150 ezer Ft 30%-os kamattal 1 év alatt növekszik 50 ezerrel, havonta 4167 Ft-tal. Ha ezt 3 hónap alatt kifizeted, akkor közben - középarányosan számolva - 6250 Ft kamat termelődik rajta. A te történeted nem a "tupírozásról" szól, hanem a fizetni nem akarásról - ennek iszod a levét.
  • Egyáltalán ki ellenőrzi mindezt? - Az adós. És ha hibát talál, végrehajtási kifogást nyújt be. Kevés adósnak adatik meg, hogy igaza legyen.
  • Hova lehet panasszal fordulni? - A bírósághoz, végrehajtási kifogással. Neked nem javaslom. Ezzel a stílussal mindenhonnan el fognak hajtani.
kicsisissy # 2014.06.11. 10:35

Megszületett a határozat a két éve húzódott gyermektartásdíj-ügyemben. E szerint az apának ebben a hónapban kell elkezdeni fizetni, és a két évre visszamenőleg megítélt elmaradás összegét is el kell kezdenie törleszteni. Nincs benne az ítéletben, hogy a hónap melyik napján kell küldenie, ezért a hónap végéig, illetve július 6-ig várok, hogy kapom-e a megítélt pénzt.
A kérdésem az, hogy ha nem fizet, az ítélet szerint azonnal és egy összegben végrehajtandó a hátralék. Ebben az esetben én kell jelezzem, de hol? Az ügyben illetékes bírónak, vagy végrehajtónak?
És ha se a tartásdíjat, se a hátralékot nem fizeti, akkor a a tartásdíjat mikortól kérhetem végrehajtani? Azt is már az első hónaptól? Ugyanott kell azt is, ahol a hátralék törlesztésének a nem fizetését jelzem?
Nem véletlenül van ennyi kérdésem, alapos okom van feltételezni, hogy nem fog fizetni, amíg nem küldök rá végrehajtót.
Először a bankszámláját vonják végrehajtás alá? Mert a jövedelme nem tisztázott, azaz a bírónő az ítéletben elutasította a jövedelem igazolását, mint képtelenséget, az életszínvonala-kiadásai és munkájának jellege miatt is.
Köszönöm a válaszokat, és remélem érthetően fogalmaztam.

gerbera317 # 2014.05.30. 09:26

A bank ennél valamivel többet vár. Minimum egy szünetelő jegyzőkönyvet. Keresd fel a végrehajtót ezzel az igényeddel.
Az autó visszaengedését a végrehajtó dönti el, hogy saját hatáskörben engedélyezi, vagy kikéri a végrehajtást kérő hozzájárulását.

staffii # 2014.05.30. 07:22

Köszönöm a választ.
Nincs szó milliókról, ezzel a letiltással szerintem fél év alatt rendeződik a dolog.
De az jó hír, és köszönöm, hogy az autót használatba vehetjük. :)
Szép napot!

gerbera317 # 2014.05.30. 07:03

A foglalás csak akkor oldható fel, ha minden tartozásodat megfizetted. Nem is logikus, amit szerenél. A foglalásnak éppen az a lényege, hogy a vagyoni biztosítékot ne tudd elidegeníteni. Az, hogy a ki halmozta fel a te tartozásodat, a hitelezőid közül senkit nem fog érdekelni. (Egyébként pedig nem jelzálog-jog, hanem végrehajtási jog.)

Azonban lehet kérni az autó forgalomba történő visszahelyezését, a foglalás hatályának fenntartása mellett.

A hitelező bankot nem fogja zavarni a végrehajtási jog, ha a tartozásod letiltásból belátható időn belül megtérülni látszik, és ezért a végrehajtás letiltással szünetel. Ha viszont röpködnek a milliók, akkor ne csodálkozz semmin.

staffii # 2014.05.30. 06:09

Kedves Mindenki!
Az lenne a kérdésem, hogy fordulhatunk e végrehajtóhoz azzal a kéréssel, hogy a végrehajtási eljárásban egyszerre történő intézkedések közül az egyiket szüntesse meg? Konkrétan, hogy ha a fizetés letiltásból kielégíti a részletfizetést minden hónapban, akkor oldja fel a foglalást a gépjárműről, és vegye le a jelzálogjogot a lakásunkról?
Sajnos albérlők által otthagyott tartozás halmozódott fel, nem mindent tudtunk rendezni, ez megmaradt, de természetesen nem akarunk elbújni, a férjem fizetéséből elkezdték vonni a részleteket. De az autónkra szükségünk lenne, tartósan beteg gyereket nevelünk, nem tudunk tömegközlekedni vele. És a lakáshitelünkkel kapcsolatban is felszólított már a bank, hogy vetessük le a jelzálogot, különben felmondják a szerződést... Kicsit az az érzése az embernek, hogy hiába mutatom a hajlandóságot a fizetésre, vagyis nem bújok el, és jelenteti ki magát a férjem a munkahelyéről, hogy aztán zsebbe kapja a pénzét, mégis minden fronton el akarják lehetetleníteni az életünket...
Tehetek ezek ellen bármit, ha 3 hónapja minden hónapban le tudták vonni a részletet a fizetésből?
Nagyon köszönöm

gerbera317 # 2014.05.21. 19:29

Beszéljek a végrehajtóval?

Beszélni: egy szót sem. Írni: annál inkább, kilátásba helyezve a mulasztás miatti végrehajtási kifogást. Arra számíts, hogy kvázi bosszúból neked kell az autót az árverés helyszínére előállítanod, és ha ezt elmulasztod, akkor te leszel a hunyó. Ezt tompíthatod azzal, hogy okosan fogalmazol. Egészen elháríthatod a "bosszút", ha a 132/B. § (2)-re hivatkozva elektronikus árverést kérsz, nyilatkozva, hogy az érdeklődőknek a megtekintést biztosítani fogod, és a végrehajtónak még fényképeket is mellékelsz az autóról, digitális formában. Ha netán nem tudod, hogyan szokás körbefotózni egy autót, tégy egy virtuális tanulmányi kirándulást a hasznaltauto.hu oldalon.

A jogszabály: http://net.jogtar.hu/…jegy_doc.cgi?…

kurta23 # 2014.05.21. 19:09

Köszönöm a választ gerbera317!!

Mit kellene tennem szerinted? Beszéljek a végrehajtóval és hivatkozzak erre a paragrafusra?

„Ennél még az is jobb lenne, ha elárverezné”
Brávó! De ezt miért itt közlöd? Miért nem a végrehajtóval?

Ezt csak a stroy teljessége miatt írtam meg..

gerbera317 # 2014.05.21. 18:55

Mennyi ideje van a végrehajtónak arra, hogy valamerre terelje az ügyet?

115. § (1) A végrehajtó a lefoglalt ingóság értékesítése iránt a foglalást követő 30 nap eltelte után haladéktalanul intézkedik.

Ennél még az is jobb lenne, ha elárverezné

Brávó! De ezt miért itt közlöd? Miért nem a végrehajtóval?

kurta23 # 2014.05.21. 17:19

Sziasztok!

Autó lefoglalás - végrehajtással kapcsolatos kérdésem lenne..

A "közkedvelt" Zoltán Ákos végrehajtó iroda körülbelül, 10 hónapja lefoglalta az autómat és ideiglenesen kivonatta a forgalomból!

Ismétlem 10 hónapja..

Az autót sajnos eladni nem tudom, mert nem ér annyit az autó, mint amennyivel tartozom. Havi részletekben törleszteni nem tudok. A végrehajtó ennek ellenére semerre nem lép el az autó muskátli tartóként üzemel egy rokonom kertjében, állapota folyamatosan romlik. Innen viszont el kell hoznom heteken belül. Nem tudom hova lerakni az autót és még használni sem lehet.

Mit lehet kezdeni ilyen helyzetben? Mennyi ideje van a végrehajtónak arra, hogy valamerre terelje az ügyet? Ennél még az is jobb lenne, ha elárverezné..

maresz07223 # 2014.05.15. 17:58

Köszönöm

gerbera317 # 2014.05.14. 06:46

Ha nem adóstárs, akkor nem.

maresz07223 # 2014.05.13. 19:05

Sajnos 2008-ban devizaalapú jelzáloghitelt majd deviza alapú személyi kölcsönt vettünk fel.Mivel évek óta nem tudjuk fizetni végrehajtás előtt állunk.
Kérdés:végrehajtás során letilthatják-e a lányom bank-számlájáról az ösztöndíját és a diákhitelét?

gerbera317 # 2014.05.13. 06:44

Angyalkám,

olvasgatom/olvasgattam a bejegyzéseket mindenki ezt kapja Tőled.

Igen, van egy stílusom, amihez követzeketesen tartom magamat. Azonban felhívom figyelmedet arra, hogy ha egye válasz nem megnyugtató, az nem feltétlenül rossz válasz.

Angyalka630308 # 2014.05.13. 05:38

Kedves "Gerbera317" !

Köszönöm válaszodat, melyben eléggé "szúrós" mondatokkal válaszoltál. Én levezettem, hogy mi miért történt, és nem azért, hogy TE lekezelő módon alkoss véleményt az első 5 soromra. Igaz, ahogy itt olvasgatom/olvasgattam a bejegyzéseket mindenki ezt kapja Tőled.
Velem együtt, aki ilyen helyzetbe kerül nem hiszem, hogy olyan jó hangulatban, kedvvel írja e sorokat. Én is, más is érezzük magunkat olyan értékes embereknek, hogy szeretnénk ugyanazt visszakapni, amit az életben, munkánkban adunk másnak. TE ebben a szakmában tudsz segíteni, én meg másban.

Sajnos a devizahitel elég sokunkat súlyt, és érdeklődni kell, mert jogilag mi nem tudjuk a válaszokat a miértekre.

Köszönöm, hogy "elolvastad" a soraimat!
További szép napot kívánok!!!

gerbera317 # 2014.05.12. 20:10

tehetek-e ezzel kapcsolatban a végrehajtónál (vagy KINÉL?) észrevételt?

Ugyan minek? A végrehajtási záradék olyan közjegyzői iratot záradékol, ami neked egyébként is rendelkezésedre áll. Érdemi kifogásod nincs?

zálogkötelezettek a hitelben, rájuk is vonatkozik-e az esetleges munkabérletiltás

A zálogkötelezett csak a zálogtárggyal felel, tehát tűrni köteles, hogy a jogosult a zálogtárgyból keressen kielégítést. Egyéb módon nem felel a tartozásért.

Az első 5 pontot akár el is hagyhattad volna.

Angyalka630308 # 2014.05.12. 18:45

Sziasztok!

Kérem, legyetek szívesek tanácsot adni az alábbi esettel kapcsolatban:

  • 2008-ban 2,8 millió jelzáloghitelt vettünk fel EURO-ban (folyósítás EURO-ban történt), melyben én vagyok az adós, és a két gyermekem zálogkötelezett
  • 2010-ben kiváltottuk Ft hitelre, ahol a 2,8 millió Ft-ból lett 4,2 millió (a felállás ugyanaz adós és zálogkötelezett vonatkozásában)
  • közbejött: nem várt betegség (42 %-ban rokkant lettem), munkanélküliség, élettársam szívműtétje (Őt is lerokkantosították 67 %-ra,.....fizetésképtelenné váltam a magas törlesztőrészlet miatt.
  • próbálkoztam másik hitelt/hiteleket felvenni, hogy mentsem a menthetőt, de az is kudarcba fulladt, így munkabéremből már vonják az 50 %-ot.
  • összejött 1.200.000,- ft hátralékom, mely azelmaradásból adódott a jelzáloghitelben, melyet a bank végrehajtásra adott.
  • közjegyzői okiratban csak a második hitellel kapcsolatos okiratot csatolták, holott deviza hitellel indult az egész
  • tehetek-e ezzel kapcsolatban a végrehajtónál (vagy KINÉL?) észrevételt?
  • Gyermekeim zálogkötelezettek a hitelben, rájuk is vonatkozik-e az esetleges munkabérletiltás, annak ellenére, hogy sem ADÓSOK, sem ADÓSTÁRSAK.

Köszönöm megtisztelő válaszotokat, tanácsotokat!!!!

mz72 # 2014.05.12. 17:00

Nagyon szépen köszönöm válaszod,Igy már érthetö a dolog.Csak tudod az egyszerü kisembert nemnagyon érdekli,hogy a végrehajtás hogyan müködik,mi csak azt vesszük észre,hogy elvitte a fizetés 70%-át akkor,amikor elvileg csak 50-et lehetne.
De igy már világos,nagyon szépen köszönöm mégegyszer