végrehajtás kérdések

Anikó1975 # 2021.03.19. 07:53

Tisztelt Mindenki,

A következő kérdést szeretném feltenni.Felosztasi terv február 16.-án készült.Senki sem fellebbezett,tértivevények rendben visszaérkeztek a végrehajtó ügyintézője szerint.Ámde ma tudtam meg,hogy az egyik végrehajtó még nem küldőit vissza egy file,hogy történt e időközben megtérülés.Egy jóváhagyott mindenki számára elfogadott,tudomásul vett felosztási terv még módosulhat???
Nyilván ha senki sem fellebbezett 20 napja nem fog megtérülni közben semmi?Meddig lehet az utalást még húzni?Közbe jöhet még más is amiről eddig nem tájékoztattak?Köszönöm.

papinianus88 # 2021.03.19. 08:11

Anikó.

Ahhoz, hogy tudja a felosztási tervet készítő végrehajtó, hogy mekkora összeget kell felosztania a konkrét ügyekben, előtte meg kell kapnia az esetleges más végrehajtóktól is a fennálló követelések mértékét. A végrehajtók egymás ügyeit nem látják. Nyilván, amennyiben a másik végrehajtónál letiltásból például térül a követelés, arról csak ő tud nyilatkozni.

u.i. Habár ezzel jól kicseszik magával a végrehajtó, hiszen amennyiben jogerős a felosztási terv, de a másik végrehajtó követelése jelentősen alacsonyabb, akkor a megmaradt összeget fel kell osztania ismét... Érdemesebb lett volna bevárnia a "zip fájt" és úgy elkészítenie a felosztási tervet.

Nem jön közbe más szvsz

Anikó1975 # 2021.03.19. 08:44

Kedves Papianus88,

Köszönöm tájékoztatásod.Esetleg egy mbvk-s panasz,információ kérés gyorsítana az eljáráson??Nekem tényleg kenyérre kell a 8 év behajtott gyerektartásdìj és szerintem türelmes voltam.
Köszönöm,
Anikó

papinianus88 # 2021.03.19. 08:48

Nem, nem használ. Ha a végrehajtó kiutalhatná az összeget megtenné. Gondolj bele a végrehajtó is megkapja a költségeit, azt magának sem utalhatja ki addig, ameddig nem lehet... Szóval ne gondold ezt túl.

Sokan soha nem kapják meg a követelésüket, mert nincs semmije a kötelezettnek, ezt most már érdemes kibírni. Úgyhogy bizonyosan meg van az oka.

Anikó1975 # 2021.03.19. 09:01

Köszönöm szépen a válaszod.

valinéni # 2021.03.19. 10:38

Tisztelt Fórumozók!

Ha devizahiteles perben a bíróság a végrehajtást felfüggeszti az uniós bíróság döntésééig akkor az adós ha ki akarná mégis fizetni a teljes tartozást mert kell neki a törlési engedély az ingatlana vonatkozásában, akkor sem fizetheti ki?

Tehát az a kérdés hogy ha fel van függesztve a végrehajtás akkor az adós addig teljesíteni sem tud mert a végrehajtó nem járhet el az ügyben?

Köszönettel

Vali

Grave7 # 2021.03.19. 10:38

Szerintem, ha az elkészült felosztási terv kézbesítése szabályosan megtörtént, a kifogásolási határidő eltelt és nem érkezett kifogás, akkor a végrehajtónak intézkednie kell a kiutalás iránt az 1/2002. (I. 17.) IM rendelet 47. § (1) bek. szerinti 15 napon belül.

Persze előfordul, hogy a felosztási terv elkészítése után derül ki, már korábban megtérült pl. a Vht. 164. § szerinti költség (csak eddig a végrehajtást kérő nem jelentette be), ezért a felosztási tervben arra az ügyre és azon a jogcímen nem lehet(ett volna) összeget elszámolni.
(Mellékág: itt az a kérdés is felmerülhet, hogy mikori pénzügyi állapotot kell figyelembe venni: a felosztási terv készítésének napja, az árverési jegyzőkönyv kelte, az árverés jogerőre emelkedése?)

Véleményem szerint ilyenkor nem kell ~ nem lehet ~ nem szabad "stornózni" a már jogerős felosztási tervet, sem azt módosítani.
Szimplán meg kell állapítania a végrehajtónak egy jegyzőkönyvben, hogy az X ügyre felosztott Y Ft nem számolható el azon a jogcímen Z ok miatt, ezért ezt a felosztási tervben foglaltak szerint a következő jogcímre számolja el (pl. zálogjogosult követelése és jutalék; arányosítás; stb.).

papinianus88 # 2021.03.19. 11:02

grave:

Igen ezek érdekes kérdések. A jogerős felosztási terv az vitán felül áll, hogy nem sztornózható, módostható, a végrehajtást kérők érdeke jelentősen sérülne.

Azonban a fennmaradó összeg tekintetében a jegyzőkönyvön felül ismételten felosztási tervet kell készíteni a végrehajtónak véleményem szerint.

Az utalásokat valóban eszközölnie kellene, azonban azt gondolom biztosra mennek ilyenkor a végrehajtók, habár egy átfogó ellenőrzésnél nem fogják megdicsérni, hogyha a jogosultak felé az utalás emiatt nem történt meg időben.

gerbera317 # 2021.03.19. 13:11

@valinéni
Az adós tartozását megfizetheti, abban megakadályozni nem lehet. Viszont minden további végrehajtási cselekmény tilalom alá esik, tehát az így behajtott összeg nem fizethető ki a jogosult részére (nem felé!), és a végrehajtás sem fejezhető be, illetve az ezzel kapcsolatos intézkedések (pl. a kívánt vh-jog törlés) sem tehetők meg.
Az adós tehát álljon el a keresetétől, és kérje a végrehajtás felfüggesztésének megszüntetését.
A felfüggesztés megszüntetése önmagában kevés, mert ha a folyamatban maradó perben később esetleg olyan határozatot hoznak, ami az eredeti állapot helyreállításáról rendelkezik, az lehetetlen helyzetet teremtene.

royhun # 2021.03.20. 10:20

Sziasztok !

Örököltem egy telek 1/12 részét ami 35,000 Ft értékkel bír a hagyatéki jegyzőkönyv szerint [ szántó megnevezés ]. Egyik rokonnak az szintén 1/12 részére OTP Végrehajtási jog van terhelve [ 2010ben 8 mFt ].

Felhívtam a végrehajtót majd közölte, hogy ezt az anyagot csak "örökölték" lent van az irattárban. Nyugdíjból és fizetésből tiltanak összegeket és az egész történet szépen pihen így.

Itt merre lehet el indulni, van arra példa hogy aránytalanul kicsi az értéke így törlik ? VAgy ez az idők végezetéig így marad ?

Szeretnénk eladni de így elég nehéz.....

Segítséget előre is köszönöm !

drbjozsef # 2021.03.20. 10:28

Add el a saját részedet - másét amúgy sem tudod.
A végrehajtással meg vesződjön az új tulajdonos, ha akarja az egészet.

gerbera317 # 2021.03.20. 10:29

Az, hogy így el lehet-e adni fejben dől el. Tehát a siker csak azon múlik, hogy a legfőbb érintett akarja-e a dolgot. A legegyszerűbb megoldás ehhez a Vht. 157. § szerinti út. Van bonyolultabb út is, de abban nem segítek.

royhun # 2021.03.20. 11:35

De nincs arra precedens hogy az OTP törli a jogot mert 8 mFt tartozásnál egy 35,000Ft telek rész elég értelmetlen, vagy legalább MBVK-ra ki tűzzék ?

drbjozsef # 2021.03.20. 11:43

Miért tenné? Töröltetni nem fogja, le kell hajolni az apróért is, kitűzetni meg macera, de hát kérd te tőlük, hogy tűzzék ki, sőt, akár az egész kitűzését is kérheti EGYÜTT az összes tulajdonos - elvileg liciten érhető el a legmagasabb piaci ár, de hát ki tudja.

gerbera317 # 2021.03.20. 12:10

royhun! Ne kavard! Mi nem érthető abban, amit legegyszerűbb megoldásként javasoltam?

royhun # 2021.03.20. 13:42

gerbera317
Teljesen tiszta a dolog amit írtál és megértem/köszönöm!

Ez egy fizikailag 3 egymás melett lévő telek, amit anno egybe meg vett 3 ismerős család le kerítette 3 egyenlőre részre és jóvan az úgy használta amíg megnem haltak és most elkezdett aprózódni[ egy HRSZ van ]. Így az 1/3 rész 1/4 örököltem.

Az a B terv, hogy családunkhoz tartozó részt ki vásároljuk és helyrazi számilag is szét szedjük a területet.

Emiatt volt a kérdés, hogy árverési joggal ( és özvegyi joggal ) terhelt részt hogy lehet fel szabadítani esetleg akkor ha inkább meg tartanám és ki vásárolnám a többieket, hogy ez minnél kevesebb macerával járjon. El kell érni hogy kitűzzék MBVK-ra és licitnálni rá ?

gerbera317 # 2021.03.20. 14:09

A 157. § nem erről szól. Nem fogom elmagyarázni, ha magad is elolvashatod, mi az. Például itt:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?…

Serpico6 # 2021.03.21. 14:45

Tisztelt Hozzáértők!

Néhány hónapja, írtam Önöknek, hogy kérem segítsenek kibogozni egy ügyet. Röviden ez annyi, hogy egy szomszédos elhagyott zártkertet szeretnék megvásárolni, a tulajdoni lap alapján kiderült, hogy több végrehajtás kérő van, egészen 2008-ig visszamenőleg. A tulajdonost megkeresve annyi választ kaptam, hogy nem érdekli ez az ügy, nem él Magyarországon. A végrehajtó annyi tájékoztatással látott el, hogy harmadik fél számára nem adhat ki információt, valamint az újbóli árverést csak végrehajtást kérő kérheti. Önök azzal a segítséggel láttak, el hogy igen a végrehajtást kérők fülét kellene rágni az előrelépéshez. Az elmúlt pár hónapban mindegyikőjük több körben visszaküldött a végrehajtóhoz, hogy mégis csak neki kellene az árverést kérelmezni. A település jegyzője, azt a tájékoztatást adta, hogy Ő sajnos semmiben nem tud segíteni, csak azt tudja javasolni, hogy birtokoljam el.
A tapasztalatotokat kérném most, hogy van bármilyen más lehetőségem megvásárolni az ingatlant tehermentesen? Korábban a vételi ajánlat tételtől elriasztottatok, mondván, hogy felesleges kör.
Előre is köszönöm a válaszotokat! Üdv!

Grave7 # 2021.03.21. 15:41

@Serpico6:
Vht.
139. § (1) A végrehajtó a lefoglalt ingatlan értékesítése iránt a végrehajtást kérő kérelmére akkor intézkedhet,[...]

Tehát az árverést a végrehajtó tűzi ki hirdetménnyel (értékesítés iránti intézkedés), de azt a végrehajtást kérő kérelmére teszi meg.
Belátható, hogy hülyeség lenne: a végrehajtó saját magától kérje az árverést?!

Lehet a végrehajtást kérők csak nem akarnak foglalkozni az ingatlannal, mert pl. költséget kellene előlegezniük a végrehajtó részére.

Azt megpróbálhatod, hogy írsz egy levelet a végrehajtónak, amiben ajánlatot teszel az ingatlanra, nyilatkozod hogy az adóssal mit beszéltél (és nem együttműködő), ezért árverésen szeretnéd megvenni az ingatlant. Kéred, hogy a leveled továbbítsa a végrehajtást kérőknek (a végrehajtási jog bejegyzésekben lévő ügyszámokat felsorolva) és kéred a végrehajtást kérőket, hogy a Vht. 139. § (1) bekezdése alapján [a jogszabályt itt idézed] kérjék a végrehajtótól az árverést kitűzését, mert az ő kérelmük nélkül nincs árverés.

papinianus88 # 2021.03.21. 15:42

Nincs más. Az ingatlan az adós tulajdona,nehéz úgy veteli ajánlatot tenned, hogy nincs meg a másik fél akaratnyilatkozata...de mivel zártkertről van szó,amúgysem játszik. Csak az az opció, amennyiben valamely vegrehaktast kerő, akinek bejegyzett joga van az ingatlanra, a Vht 139. (1) bek. szerint keri az ingatlan értékesítését ... ebben a végrehajtó nem segíthet neked.

Botanicus # 2021.03.21. 15:49

Serpico6

Én azt csinálnám, hogy kikérném az ingatlan tulajdoni lapját azon rajta vannak sorban a végrehajtást kérők.
Ezeknek írnék egy tértivevényes levelet, hogy árverésen kívüli egyességgel megvenném a telket - feltehetőleg majd jól elhajtanak / írásban-ez a lényeg

aztán írnék egy levelet a helyi jegyzőnek, hogy nyaranta nem gondozza senki a szomszédos telket és te és a családod súlyosan allergiás a gazra és a parlagfűre ami átterjed a te telkedre is és kéred, hogy a jogszabályoknak megfelelően a telek fűnyírásáról és a parlagfű eltávolításról intézkedjen / írásban-ez a lényeg

(azért kell írásban levelezned mert így mindkét résztvevőt arra kényszeríted, hogy a neked írt válaszuk előtt levélben ők is keressék meg a tulajdonost a követelésükkel kapcsolatban)

Végül írsz a tulajdonosnak te is egy levelet (aki már az előző két szereplőtől baxkurálva van) amiben kifejted, hogy allergiás kényszerből évek óta te gondozod a területet - de az ő költségére - mert azt most egy összegben kéred vissza ha nem fizeti meg úgy polgári pert indítasz ellene.

A válasza - mint írtad korábban is, hogy nem érdekli az ügy ezt fogja most is válaszolni de írásban válaszlevélben kérd vagy emailban, ha nem válaszol akkor a leveleddel indítsd meg a pert.

Az összes papíroddal bemész a bíróságra - és a tulajdonos ellen kis értékű pert indítasz, kéred a bíróságot, hogy amennyiben nem jelenik meg az alperes úgy peren kívül a keresetednek megfelelően a javadra döntsön.
A keresetben kérheted a perköltséget és az ügyvédi munkadíjat és a készkiadásaidat is az nem tartozik bele a perköltségbe. A keresetbe beleírod, hogy szóltál a jegyzőnek is aki sikertelenül intézkedett, ti meg közben megfulladtok a parlagfűtől!

A szomszéd biztosan nem fog megjelenni a tárgyaláson és a bíróság a javadra dönt. Ezzel az ítélettel bemész egy közjegyzőhöz és fizetési meghagyás kibocsájtását kéred a szomszéd ellen, aki biztosan nem fog válaszolni erre az jogerőssé válik és így kéred az összeg végrehajtását. Máris bent vagy az ingatlanban de még nem tulajdonos csak mint érdekelt..

Ekkor mint mostanra már jogosult kéred a végrehajtótól vagy a foganatosító bíróságtól az ingatlan árverezését és a követelésed kielégítését. Amikor a közjegyzőhöz mész vidd magaddal a párod és mindjárt regisztráltasd be
( ingyenes) az MBVK árverési oldalára mint résztvevőt.
Kap majd egy álnevet (azonosító) és egy jelszót.
A végrehajtó amikor az ingatlan árverést kiírja fog küldeni egy hirdetményt abból megtudod mikor van az ingatlan árverése - és ott licitálsz a minimál áron ha szerencséd van és más nem indul akkor alapáron tied az ingatlan illetve a párodé.

Kicsit hosszú de 3-6 hónap alatt lezongorázható - végül a bíróság által megítélt összegből nem kapsz semmit mert a sor végén állsz de az ingatlan a tied és mint árverési vevő az ingatlant per és teher mentesen veheted át.

Grave7 # 2021.03.21. 15:50

Ja igen, ez lemaradt, hogy ha írsz is ilyen levelet a végrehajtónak, azt legfeljebb merő szívjóságból fogja továbbítani a végrehajtást kérőknek, amúgy nincs ilyen kötelezettsége, hiszen nem ingatlanközvetítő :D

papinianus88 # 2021.03.21. 16:47

Botanicus itt nem voltal annyira szűkszavú,mint amikor gerbera szóvátette, hogy a saját ügyed tényállása kicsit felszínes :) jóindulatú poén

Botanicus # 2021.03.21. 17:11

hja ....más faxával a csalánt :-D az én ügyemben is jó tanácsokat adtam magamnak már 7 éve húzom, meg az ügyvédeimnek ott is hagytak rögtön :-)))))) látták hogy nem vagyok veréb és tudom mit akarok, mik az érdekeim, talán kellene nekem is egy Stark törvényszéki ragadozó - a kereset megírásához mert a nyomtatványt olyan nehéz volt kitölteni, hogy szinte nem volt ügyvéd aki ne panaszkodott volna amikor meg én magamnak nekiálltam annyi hiánypótlást kért a bíróság, hogy hagytam az ügyet a francba, kártérítési ügyben éppen két éve bíztam meg az ügyvédeket ELMŰ - TIGÁZ és most sikerült csak befogadtatni a keresetet, mindig volt valami xarság - most újra engedik a laikusoknak, hogy a régi formában írják meg a keresetet és nem kell mindent előre a bíróság helyett megindokolni és lehivatkozni elég csak a beadványt megírni a bíróság meg eldönti, hogy mit olvas ki a keresetből és az minek a tárgyaláshoz elég éppen mint régen

Botanicus # 2021.03.21. 17:20

csak mint érdekesség írom le, hogy amikor az elmű ügyben megbíztam az ügyvédet két éve akkor közöltük a bírósággal, hogy az ingatlanomba a jogtalan kikapcsolás miatt 4 éve nincs áram és kérjük, hogy mivel a kikapcsolás jogtalan volt közbenső végzéssel kötelezze a szolgáltatót az áram helyreállítására erre a bíróság 1 évig illetékességi agonizálásba kezdett és összeveszett a a kúria meg a pkkb közben meg mi mintha a falnak beszéltünk volna, hogy közbe egy nyomorult 12 nm2 -es faházba élek a luxus ingatlanom helyett éppen akkor 4,8 éve senkit nem érdekelt.

Most a Varga asszony könnyített a perfelvételen úgyhogy hajrá az egyik 89 a másik 137 plusz kamatok az esedékességtől azonnal mindkettő kúriás és kötelező ügyvéd