végrehajtás kérdések


gerbera317 # 2012.12.22. 14:25

A végrehajtásról szóló törvény szerint a bírósági végrehajtás során állami kényszerrel is el kell érni, hogy a pénzfizetésre kötelezett (= adós) teljesítse a kötelezettségét. Az állami kényszer a vagyoni kényszer hatósági alkalmazását jelenti, de kivételesen az adós személyiségi jogait is érintheti. A törvény szerint a tartozást elsősorban a pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt, az adós rendelkezése alatt álló összegből, illetőleg az adós munkabéréből kell behajtani. Ha előre látható, hogy a követelést a munkabérre, illetőleg a pénzforgalmi szolgáltatónál kezelt összegre vezetett végrehajtással nem lehet viszonylag rövidebb időn belül behajtani, az adós bármilyen lefoglalható vagyontárgya végrehajtás alá vonható. A lefoglalt ingatlant azonban csak akkor lehet értékesíteni, ha a követelés az adós egyéb vagyontárgyaiból nincs teljesen fedezve, vagy csak aránytalanul hosszú idő múlva elégíthető ki.

Neked kell ismerned a részleteket de az 1,7 M forint letiltásból igencsak lassan ígérkezhetett megtérülni, ezért a végrehajtást - helyesen - kiterjesztették az ingatlanra is. Úgy tűnik, ez már sok volt neked is, ezért az állami kényszer alkalmazása célt ért, és egy összegben rendezted a tartozásodat - a banknak.

Az adósok mindig, a végrehajtást kérők pedig gyakran megfeledkeznek arról a nem elhanyagolható tényről, hogy a végrehajtás nem egy ingyenes jogszolgáltatás, hanem egy igencsak költséges eljárás, melynek terheit az adós köteles viselni. Ezért a törvény kimondja, hogy ha az adós a végrehajtási eljárás során a végrehajtást kérőnek fizette meg a követelés összegét, a végrehajtást kérő köteles a végrehajtási költségek kielégítéséről is gondoskodni. Magyarán: a végrehajtást kérő vagy a hozzá befolyt összegből kifizeti a végrehajtót, de akkor még marad fenn követelése, vagy pedig annyival többet szed be, hogy az mindent fedezzen. Még egy lehetőség van: a végrehajtást kérő megállapodik a végrehajtóval, hogy a végrehajtás a végrehajtási költségek behajtására folyik tovább - ez történt nálad is. Mivel a végrehajtás még nem fejeződött be, ezért nincs helye a vagyoni kényszer feloldásának, s így a végrehajtási jog is fennmarad az ingatlanon (nem széljegyként, hanem a III. részben bejegyzett jogként). Tény, hogy a végrehajtó már nem akarja elárverezni az ingatlanodat, de mindaddig, amíg letiltásból meg nem térülnek a végrehajtási költségek, addig biztosítékként fennmarad a végrehajtási jog is.

Akármit is szerettél volna megtudni, nyilvánvaló, hogy most éppen az ellenkezőjéről sikerült tudomást szerezned. Legfőbb ideje, hogy ne csak megtudd, hanem tudomásul is vedd, hogy ennek így kell lennie. Máshol még azt is hozzátennék, hogy "ez a törvény és a próféták", és a végére még egy nagy ámen is kerülne, de ezt most ne erőltessük, mert anélkül is így van.

Megjegyzem, meglepően kulturáltan tudsz haragudni, és arra buzdítalak, tartsd is meg ezt a jó szokásodat. Kellemes karácsonyt neked is!

zolibp17 # 2012.12.22. 14:20

Tisztelt Kovács Béla Sándor!
Második üzenete elolvasása után ezt akartam válaszolni:
"ha olyan okos lennék mint ÖN,akkor nem itt a fórumon kérnék segítséget"-
de aztán rájöttem,hogy a fórumot nem azért hozták létre hogy egymást minősítsük.
Második üzenete elolvasása után két dolgot tettem:
1.Megkerestem az értelmező szótárban az "arrogancia" kifejezést
2.Megmértem a bicepszem:47 cm.
A viccet félretéve.Megköszönöm eddigi építő hozzászólásait,kellemes karácsonyt Önnek!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.22. 11:51

Aha. Szóval a helytelen szóhasználat mögött helytelen gondolkodás rejlik. Sejthettem volna.

zolibp17 # 2012.12.22. 10:41

Tisztelt Kovács Béla Sándor!
Ön szerint ha nem behajtót írok hanem végrehajtót,és a "került hozzá" kifejezés helyett a "kötelezték a behajtásra" szóösszetételt használom mennyivel kerülök közelebb a megoldáshoz?
És engedje meg,hogy azt,aki miután letiltatta a fizetésem
1/3-át,ennek ellenére árvereztetni akarja a házam(a bank az árverezésről nem tud,ezért is velük vettem fel a kapcsolatot)az nekem behajtó maradjon.......ennyivel is megtisztelve azokat,akik munkájukat a vht.-nek megfelelően végzik!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.22. 10:05

Az nem behajtó, hanem végrehajtó. És nem "került" hozzá az adósság, hanem kötelezték, hogy hajtsa végre.

Azt pedig nyilván nem gondolod komolyan, hogy ennyi adatból bárki kiszámolja neked, hogy annyi jár-e a végrehajtónak, amennyit kér. Egy biztos: nem a banknak kellett volna fizetni, hanem neki.

zolibp17 # 2012.12.22. 09:32

Tisztelt Fórumozók!
Banki hitelem(lakáshitel)behajtóhoz került.Fizetésletiíltás.Pár hónapja,annak ellenére,hogy a munkáltatóm
rendszeresen levonta a munkabérem 33%-át,a behajtó értesített,hogy januárban árverezi a házat.Felvettem a bankkal a kapcsolatot,és miután sikerült megállapodni,segítséggel egy összegben kifizettem a teljes tartozást.(1,7 MFt).Ez szeptemberben történt,de a tulajdonlapról a széljegy még nem került le,mivel állítólag a behajtónak tartozom 300e Ft-al.(telefonon csak a titkárnővel sikerül beszélnem,kértem egy részletezést,miből adódik ez az összeg,de semmi válasz)
(amit nem értek:amikor a bank nemfizetés miatt felmondta a szerződést és levélben értesített a tartozásom teljes összegéről(tőke,kamat,bírói ktsg.,végrehajtói díj)abban szerepelt a végrehajtónak járó díj is.
Azt szeretném kérdezni,hogy jogszerű-e a végrehajtó követelése,ill.hogy a törlési engedélyt jogszerüen nem adja ki?
Köszönöm a válasz!

detyo # 2012.12.21. 07:24

Üdvözlet! Nekem olyan kérdésem lenne, hogy 4 éve perben voltam egy kivitelező céggel, akik építettek egy könnyűszerkezetes házat nekünk, a házat nem a műszaki leírásnak megfelelően építették, és nem fejezték be a munkálatokat, de a végszámlát benyújtották (aztán ők pereltek végszámla nem fizetés miatt). A per, mint fent említettem 4 évig elhúzódott (igazságügyi szakértő bevonásával nekünk lett igazunk, a ház falait le kell bontanunk, szinte újra kell építenünk) megnyertük a pert (másodfokon is), a kivitelezőnek kb. 1.300.000 Ft összeget kellene felém fizetnie, december 25-én jár le a 15 nap fizetési határidő. Gondolom nem fog fizetni, mert akkor már jelentkezett volna. Közben én meg is néztem a cégtárban, hogy a november végén eladta valakinek a kft-t. Ha végrehajtásra adom, akkor az új kft. tulajdonos is felel ezzel az adóssággal gondolom...., és hogy az új tulajdonos tudhatott-e erről a bírósági perről? Amikor eladta a céget akkor egy elsőfokú ítélet már volt a kezében, a másodfokú ítéletet december 29-én hozták meg, az ő ügyvédjük december 10-én vette át a levelet. Várom válaszukat, hogy van még remény, hogy megkaphatom ezt a pénzt?

W.Tamás # 2012.12.20. 19:00

@gerbera317: köszönöm!

zital # 2012.12.20. 17:10

2 külön ügyben érdeklődnék a lehetőségekről:

1. Menyemnek van egy kb 3 éves mobilszámla tartozása (8.000,- Ft). Annak idején (mikor lett pénze) megpróbálta befizetni ügyfélszolgálaton, de elhajtották, hogy már átadták behajtónak. Mikor a behajtó megkereste már 55.000,- Ft-ot követelt, mint eredeti tőkeösszeg. Kért részletfizetést, nem engedték és azóta sem hajlandóak erre. Menyem eddig nem fizetett, a cég (és most már egy ügyvéd is) időnként elereszt 1-1 levelet (az anyjához, hozzám, korábbi lakcímekre), illetve telefonálgatnak. Én úgy gondolom, hogy az eredeti tartozást mindenképpen ki kell fizetni (sőt, már évekkel ezelőtt meg kellett volna tenni), de a most már 70.000,- Ft-nál tartó követelést egy kissé eltúlozták.
Mivel a szolgáltató már nem foglalkozik vele, a behajtó nem hajlandó tárgyalni, milyen más úton lehet még elindulni? Pl bírósági per indítása az eltúlzott követelésért? Érdemes-e a szolgáltatónak bármennyit is átutalni addig az eredeti számlára hivatkozva?
Az állandó bejelentett lakcíme nálam van, de sosem lakott itt. A végrehajtó a nálam való foglalással fenyegetőzik. Mit tehetek, ha megjelennek nálam?

2. Az Instrumtól kapott a férjem egy fizetési felszólítást, hogy mobilszámla tartozása van. Erre válaszoltunk, hogy sosem volt előfizetése egy szolgáltatónál sem (csak feltöltőse van és az is más cégnél) és vagy felejtenek el vagy küldjék meg a másolatát annak az iratnak, amire ezt alapozzák. Erre a levélre azóta sem válaszoltak, de azóta folyamatosan hívogatnak engem (saját, titkosított mobilszámomon, ami pont annál a társaságnál van). A hívások során ragaszkodnak a tartozás meglétéhez, nem hajlandóak bebizonyítani semmivel az általuk mondottakat és perrel, foglalással fenyegetnek. Én kérem, hogy menjünk perre, ha egyszer nem haladunk így előbbre, de persze az eltelt hónapok alatt ez még nem történt meg. Kérem az írásbeli választ, de arra sem hajlandóak. Most már az anyósomat is elkezdték hívogatni és fenyegetni (szintén titkosított, feltöltős mobilszám). Mégis mit lehet tenni, hogy ezt befejezzék?

Köszönöm előre is

gerbera317 # 2012.12.19. 22:20

A fokozatosság elve dönti el, utána pedig a számtan tartja életben. A végrehajtás az adós(ok) pénzeszközével kezdődik, és szükség esetén az ingatlannal végződik. Ha az ingatlan sem elegendő, akkor a munkabér továbbra is folyamatban marad.
Az adós árverés hatályával történő tulajdonszerzését a törvény kizárja.

W.Tamás # 2012.12.19. 19:02

Az első "nem"-et, igazából ki dönti el? A végrehajtást kérő bank? Vagy jogi szabályozás? (Tehát a bank sem döntheti el, hogy a lakást vagy a fizetéslevonást kér?)

És ha a végrehajtást nem a bank indítja, hanem éppen Ádám egy másik tartozás kapcsán (ahol Ádám adta a kölcsönt Évának)? Mivel Ádám nem vonja vissza a végrehajtást, ezért a bank végül felmondja a szerződést (mert a fedezet kerül veszélybe) és beáll a sor elejére. De az árverés nem azon tartozás miatt indul, ahol Ádám adóstárs. Így sem tud részt venni az árverésen?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.19. 18:22

Nem, nem.

W.Tamás # 2012.12.19. 18:09

Sziasztok!
Adva van egy banki hiteles lakás. A hitelszerződésben adós Éva, akinek a lakás a nevén van, és van egy adóstárs Ádám.
Ádámnak van végrehajtható fizetése, Évának nincs.
Ha a bank nemfizetés miatt felmondja a hitelszerződést, akkor kérheti-e Ádám, hogy ne az ő fizetéséből vonják le, hanem árverezzék el a lakást?
Ha árverésre kerül a sor, akkor Ádám megveheti-e a lakást?

W.Tamás # 2012.12.19. 15:08

Köszönöm!

gerbera317 # 2012.12.19. 14:54

Biztos lenne rá mód

Van is, pontosan az, amit írsz: kifizetni a végrehajtó munkadíját, költségátalányát, addigi készkiadását. Ezek után azt tesznek a felek, amit jónak látnak.

gerbera317 # 2012.12.19. 14:50

Az elméleten kívül nyilván komoly tapasztalati tényezők is közrejátszanak. Én az elmélet mellé odatettem a tapasztalatomat is, valószínűleg te is. Minden bizonnyal azért nem értünk egyet, mert más helyi bíróságok zászlaja alatt hajózunk, és mifelénk a bíróság soha nem mulasztja el megvizsgálni, hogy a végrehajtást kérő kérelmezte felfüggesztés sértheti-e másnak a jogát, többek között a végrehajtóét.

W.Tamás # 2012.12.19. 14:50

@Kovács_Béla_Sándor: Köszönöm a választ!

@gerbera317: Ha csak ezen múlna, akkor a végrehajtást kérő azt kifizetné, megelőlegezné, stb. Biztos lenne rá mód, ha ez valós problémaként jelentkezne.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.19. 13:22

Ebben nem értünk egyet.

Lalalili # 2012.12.19. 13:01

Gyors segítségre lenne szükségem! Előre is köszönöm.
2012 májusában balesetet szenvedtem, így munkaképtelenné váltam. A volt feleségemmel, mivel ez nem veszélyeztette gyermekeim ellátását, megbeszéltem, hogy csúszok a gyermektartás megfizetésével, illetve azt részletekben teljesítem. Minden hónapban fizettem, amit tudtam.
Júniusban, szintén megbeszélés alapján, magamra vállaltam a lányom táborozásának teljes költségét, ami több, mint egy havi tartásdíj, majd augusztusban mindkét gyermek teljes ellátásáról gondoskodtam. Ezért cserébe eszembe sem jutott, hogy az azokra a hónapokra esedékes tartásdíjat ne fizessem meg. Augusztus hónapban a tartásdíj részletet a volt feleségem nem fogadta el, bár erre írásos dokumentumom nincs, csak tanúm.
Szeptembertől az aktuális tartásdíjon felül megkezdtem az elmaradásaim törlesztését, mivel a munkakörülményeim rendeződtek. A teljes összeget november elejére sikerült megfizetnem.
A rendezés megtörténte után kaptam egy végrehajtói levelet, amiben felszólítottak hat havi tartásdíj elmaradásának rendezésére. SOHA nem tartoztam hat havi díjjal. A végrehajtónál bemutattam az igazolást és értesítettem a volt feleségemet, hogy jogtalanul indította az eljárást. Ő szóban ígéretet tett, hogy lerendezi és visszavonja a végrehajtást.
Ebben az értesítésben az önálló bírósági végrehajtó a Vht. 40. 41.§-ra hivatkozott, ha már megtörtént a teljesítés. Ezeket olvasva megnyugodtam, hiszen ezekben egyértelműen az szerepel, hogy ebben az esetben a végrehajtást kérő köteles a végrehajtói díjakat rendezni.
Azonban most kaptam egy újabb levelet a végrehajtótól, hogy a tartozás valóban teljesítésre került, tehát fizessem meg a költségeket.
A volt feleségemnek semmivel nem kellett bizonyítani, hogy nem fizettem, én bemutattam a bizonyítékot, hogy fizettem és most mégis én fizessem a költségeket is?
Irigységből x havonta kihúzhat a zsebemből több tízezer forintot törvényesen?

gerbera317 # 2012.12.19. 11:54

A hivatkozott jogszabály érdeksérelem vizsgálatát írja elő a bíróság számára, ezért, ha a végrehajtó úgy nyilatkozik, hogy "jó, de mi lesz a munkadíjammal?", a bíróság a végrehajtást kérő kérésére sem fogja felfüggeszteni a végrehajtást.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.12.19. 11:23

A végrehajtást kérő bármikor kérheti az eljárás felfüggesztését. [Vht. 48. § (1)]

W.Tamás # 2012.12.19. 11:14

Kedves Fórumozók! Tegyük fel, hogy két magánember közötti milliós adósság ügye eljut a fizetési meghagyásig, amelynek az adós nem mond ellent. A követelés ingóságból és bérből, fizetésből jó eséllyel nem hajtható be, az adósnak azonban van egy lakása.
Aki a kölcsönt adta, egyelőre csak azt szeretné, hogy a végrehajtó bejegyezze a végrehajtás tényét az ingatlan tulajdoni lapjára, de az árverést egyelőre még ne indítsa meg (vagy legalább nagyon messzi, távoli időpontra tűzze ki). Hátha addig még jutnak a felek valamire...
Meg lehet akasztani - a végrehajtást kérő kérésére! - a folyamatot ezen a ponton?

gerbera317 # 2012.12.18. 21:41

hogyan lehet megsürgetni az eljárást

Például írsz egy levelet a végrehajtónak, hogy csináljon már valamit (inkasszó, munkabér-letiltás, gépjármű-foglalás, ingatlanfoglalás), különben tekintse a bejelentést intézkedés elmulasztása miatti végrehajtási kifogásnak.

Mesu # 2012.12.18. 09:27

Problémám hasonló, mint Capise kérdése. A svéd csavar nálunk ott van, hogy az ingatlan, aminél a közös költség tartozás felhalmozódott 1/2 - 1/2 arányban tulajdonom a volt férjemmel.
Volt férjem munkanélküli, bejelentett állása, jövedelme nincs. A költségeket nem fizeti, a lakást Ő lakja. (Tudom, ez nem mentesít engem, mint résztulajdonost a fizetés alól.) Azonban a végrehajtó mindkettőnk jövedelmét, bankszámláját megterhelte, az ingatlanra jelzálogjogot jegyeztetett be. Kérdésem, ennyire túlbiztosíthatja magát? Letiltás, jelzálogjog bejegyzés...
Tőlem a teljes összeget követelheti, én meg majd polgári peres eljárásban kérhetem a volt férjemtől? Vagy ha tőle is vonni tudná a pénzt, akkor mindkettőntől elvennék duplán? A végrehajtás módosítását lehet kérni, hogy én csak a felét fizessem ki a tartozásnak, mivel csak 1/2 arányban vagyok tulajdonosa az ingatlannak? Mi a módja? A munkáltatómhoz a levonásra a felhívás megérkezett...
Várom válaszotokat, köszönettel: Mesu

hógolyó13 # 2012.12.18. 08:35

Tisztelt Fórumozók, Válaszadók! Reménykedve vártam a kérdéseimre a választ, de idáig még sajnos nem kaptam meg. :( Reménykedjek tovább, vagy ne várjak segítséget, esetleg megoldást ettől a fórumtól? Tudom hogy a problémáimat nem fogom tudni itt megoldani, de tájékoztatást, iránymutatást szeretnék kapni.
Köszönettel.