végrehajtás kérdések


fefefe # 2012.09.21. 13:49

Tisztelt Ügyvéd úr! illetve sorstársaim!
Van egy 1/2,1/2 tulajdonrészű családi házunk az élettársammal együtt vettük 10 millió Ft hitelből, a ház forgalmi értéke 9 millió és a tartozási is ugyanennyi.Az én nevemen fut 3 személyi kölcsön,és egy gk. kölcsön.A ház tulajdoni lap:első helyén a Magyar Állam Kincstár szerepel mint tulajdonos utána OTP, majd mi következünk.
A kérdésem az lenne,hogy ha nem fizetem a személyi kölcsönöket akkor mi történik a házzal.
Megtudom-e szüntetni a közös tulajdont rajta így szabadulva. Az államkincstár és a bank mint szól az egészhez, felmondhatja-e a szerződést annak ellenére, hogy a ház törlesztés tovább folyna.

Várom a segítséget ellőre is köszönöm.

Adóstárs # 2012.09.21. 11:48

Mindenki aki hasonló cipőben jár felkötheti magát?

Hát nagyon úgy fest, hogy nem nagyon más kiút sajnos.

De azért még ennyire nem csüggedtem el... de már eléggé.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.21. 09:57

Jelzálog szerződés volt,amit a földhivatal be is jegyzett.Maga a ház volt a fedezet.
A jelzálog nem jelenti azt, hogy csak a zálogtárgy szolgálhat a követelés kielégítésére. Örülnének a devizahitelesek, ha így lenne. De nem így van.

help80 # 2012.09.21. 09:32

Sziasztok!

Egy tartozással kapcsolatban szeretnék jogi segítséget kérni illetve az ügy menetével szeretnék egy picit tisztában lenni, mivel nem nagyon ismerem az eljárás menetét, jó lenne felkészülnöm az eljárás megismerésére.

A lényeg két tartozásom van, 200ezer Ft amit jelenleg közös megegyezéssel(ennél a végrehajtó belement a törlesztésbe) fizetek, gondolom addig felfüggesztették a végrehajtást ameddig normálisan törlesztek. Nincs is gond
korrektek voltak.

A másik tartozásom már egy másik behajtó cégnél fut természetesen jogosan ők is a pénzüket szeretnék, én próbáltam egy közös mindkét félnek tetsző összegben megegyezni illetve törlesztési hajlandóságot mutatni.
Sajnos nem sikerült a közös megegyezés. Az ügyintéző mondta "végrehajtó kijön hozzám és visz mindent amit csak lehet". Olyan, hogy fizetésem nincs jelenleg, szociális ellátási formákban részesülök, gondolom mentes a végrehajtás alól ezért a másik megoldást próbálják foganatosítani. Súlyos fogyatékkal élő személy vagyok elveszítettem a látásom felnőtt korban ezért most jelenleg önellátásra nem vagyok képes, természetesen nem csak szóban erről papír is van.

Milyen jogi lépések vagy esetleg bármilyen tanács amivel ez az ügy megoldható lenne, a fő cél nem saját ingatlanban levő tárgyak megmentése(mivel ide vagyok bejelentve szüleim háza) illetve az említett behajtó céggel megegyezni egy nem horribilis havi törlesztés kivitelezésében.

Előre is köszönöm a válaszokat!

Sahara # 2012.09.21. 09:20

Jelzálog szerződés volt,amit a földhivatal be is jegyzett.Maga a ház volt a fedezet.Az okiratot meg elkérte,pedig szívesen megmutatnám.Így mégis lenne egy kis remény..

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.21. 08:54

Nem valószínű, hogy úgy állapodtatok meg, hogy nem általában, hanem csak az ingatlannal felelsz. Nem szoktak ilyen szerződést kötni.
Látni kellene a szerződést.

Sahara # 2012.09.21. 08:50

Köszönöm a választ.
Az nem számít,hogy a közokiratban a ház volt a fedezet? Ha átadtam,akkor hogy tartozhatok még mindig 6 millióval? Nem láttam semmi olyat a papíron,hogy a teljes vagyonomat lefoglalhatja.
Ezt hogy tehetik meg?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.21. 08:26

Mivel közokiratban ismerted el, hogy 6 milliót kaptál kölcsön, semmi esélyed, hogy bizonyítsd, hogy valójában kevesebbel tartozol. Ha tudod igazolni, hogy időközben fizettél részleteket, akkor indíthatsz pert a végrehajtás korlátozás iránt. Feltéve persze, hogy a törlesztések után nem írtál alá egy újabb tartozáselismerést arról, hogy még mindig hatmillióval tartozol.

Sahara # 2012.09.21. 07:52

No, emberek! Húzzunk sorsot,ki mondja meg neki.

Mindenki aki hasonló cipőben jár felkötheti magát?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.21. 07:43

No, emberek! Húzzunk sorsot,ki mondja meg neki.

Sahara # 2012.09.21. 07:20

Tisztelt Fórum.
A problémám a következő.
2010-ben közjegyző előtt "6 millió" ft magánkölcsönt vettünk fel amire a ház volt a fedezet. 1.5 évig rendesen fizettük,a természetesen uzsora kamatot.Tavaly nyáron nem volt pénzünk tovább,kiköltöztünk a házból,mert az uzsorás át akarta íratni a saját nevére.Elkérte a szerződésünket,mert az övét nem találta.Az átíratás nem történt meg azóta sem,mert már nem kell neki a ház,hanem a pénzt akarja.Mivel továbbra sem tudunk neki fizetni,így a másik házamra is(húgommal közösen örököltük) végrehajtást kért,méghozzá a teljes 6 milliós összegre.A végrehajtó most küldte a fizuletiltásról,és a jutalékáról szóló levelet.Az uzsorás fenyeget,hogy mindenemet elveszi,agyonveret...stb A fedezetnek szolgáló üres házat is vissza akarja vásároltatni velünk.Közben mivel minden pénzünket elvitte a vállalkozásunk is tönkrement.
Feljelenteni nem merjük ,mert "mindig marad kinn valaki"
Mit tudok tenni ebben a helyzetben?
Válaszát előre is köszönöm

Adóstárs # 2012.09.20. 13:19

Igen értelek de én csak azt mondom, hogy ha még hozzájön a 8milla kamatostól akkor az már egy olyan összeg lesz amit soha a büdös életbe nem tudok ilyen munkával megkeresni.

tehát 1x milliót még kiszámolni elosztani hónapokra (ilyen keresetből)

Plusz még hozzá jönnek a költségek.

Igazából bánom, hogy nem hagytam bedőlni mindet és nem kellett volna a kútba dobálni a sok sok pénzt amiket a kisebb nagyobb dolgokra fizetgettem ki ezek után már szerintem feleslegesen. Mert max úgyis csak 50% ot tudnak vonni.
Az a pár 100e ft meg jól jönne amit elbaxtam kisebb tartozásokra.

Vagyonunk nincs sőt még értéktárgyunk se szinte. Most meg melónk se lesz.. ördögi kör ez.
Lehet, hogy a feleségemet is kirúgják, ha menni fog a letiltás. Sőt 99%, mert olyan helyen dolgozik ahol a főnök kijelentette, hogy nem utal számlára, nah és hát a végrehajtónak sem fog, hanem megszünteti a munkaszerződést és felmond.

Jó nagy csapda ez.. de hát megesszük amit csináltunk még ha nem is önhibából.

Már csak a kötél marad?!

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.20. 13:02

A végrehajtó nem mondhatja azt, hogy behajthatatlan a tartozás?
Mondhatja, de ez nem behajthatatlan. És az egyébként sem jelentené azt, hogy akkor már nem is tartozik az adós.

Adóstárs # 2012.09.20. 08:28

Igen sajnos nem sok lehetőség van.

Persze még jön majd a 8milla után is a papír majd egyszer.

Magyarul a fizetésem fele (47ezernek a fele 23500) ugrott.
De ezt sem fogják kapni mert decemberben úgyis kirúgnak sajnos.
Hát fényes a jövő.

Azt nem értem, hogy próbáltam a bankkal egyezkedni, hogy havi 25-30 al fizetem nekik, de az nem tetszett.
Most így miért járnak jobban.

Már bánom, hogy az áruhiteles tartozásokat lerendeztem, inkább vontak volna Ők is... akkor még kevesebb jutott volna mindenkinek.

Igazából jó megoldás nem nagyon van.

A végrehajtó nem mondhatja azt, hogy behajthatatlan a tartozás?
Gondolom , hogy nem de kíváncsi vagyok.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.20. 08:22

Nem nagyon tudsz mit tenni. őszintén feltárod a vagyoni helyzeted, elmondod, hogy akarsz fizetni, de nem tudsz. meg fogják érteni; de sajnos a végrehajtó sem nagyon tud mit tenni.

Adóstárs # 2012.09.20. 08:03

Akkor esetleg lehet még olyan kérdésem, hogy ilyenkor mire lehet számítani?
Vagyis hétfőn megyek be a végrehajtóhoz (igazából nem tudom minek, mert sajnos nem tudom kifizetni), az volna kérdésem, hogy mit érdemes mondani vagy cselekedi ilyenkor. Szerencsére még nem voltam ilyen helyzetben, de most egy párszor leszek. Nem szeretnék teljesen tudatlanul odamenni.

Egyébként köszönöm az eddig választ is.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.20. 06:35

De. Azonban nem ezt kérdezted.

Adóstárs # 2012.09.20. 03:52

Nem csak a vagyon erejéig öröklődik, illetve örökségről simán le is lehet mondani.?

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.19. 16:21

Miért ne öröklődne? A lehető legközönségesebb pénztartozás.

Adóstárs # 2012.09.19. 14:07

Még egy gyors kérdés!

Ezen adósság örökölhető? Mert halottam már ezt is azt is.

Sajnos ügyvédre nincs lehetőség, mert elég sokba kerül.

Adóstárs # 2012.09.18. 19:54

Kedves Fórumtársak ; Adóstársak és mindenki!

Sajnos én is olyan hibába estem, hogy tartozásom van egy bank felé. Igazából adóstárs vagyok a saját Betéti társaságunkban. Amiből már közben én kiléptem és a feleségem most a beltag.
Volt 2010 ben egy felmondott Széchenyi Kártya hitelünk (10M Ft).
Sajnos a bank már akkor nem tartott minket hitelképesnek így nem tudtuk újra megigényelni a hitelkeretet és felmondta a szerződést. Most tartunk ott, hogy kapott a cég a végrehajtótól egy levelet, hogy megindítja a végrehajtást vagy valami ilyesmi. önálló bírósági végrehajtó küldte. Jelen esetben egy 2 milliós tartozás (mert ugye a többit a hitel garancia átvállalta.) ez a papír szerint már 2,8millió + ktsgek.

Igazából sajnos a CHF miatt a lakásunkat is elvesztettük és most családnál élünk a két gyerkőccel együtt. Én közhasznúként dolgozom a feleségem pedig egy sima munkahelyen.

Gondolom legelső lépés, hogy a végrehajtó letiltja a fizetés 33%-t és ha többi összeget is szeretnék akkor ez felmegy 50% ig. Sajnos az igaz, hogy ha ezeket levonják akkor már a rezsire sem lesz elég a fizetésünk, de hát ezen már nem nagyon lehet változtatni gondlom. (biztosan nincs méltányosság a levonás tekintetében).
Igazából az volna a kérdésem, hogy jelenleg nem azon a címen lakunk ahová be vagyunk jelentkezve.
A vagyontárgyakat, hogyan foglalják le? (persze nem mintha lenne bármink is) Már kocsi sincs, mert azt is vitte a CHF.
Maximum az lehet megoldást, hogy a családtagommal kötök egy szerződést, hogy bebútorozott lakást vettünk ki tőle bérbe és semmi nem a mi tulajdonunk?
(de elvileg nem is tudja a végrehajtó, hogy hol lakunk)

Kérnék tanácsot, hogy mi tévő legyek?
Gondolom sajnos sokan vannak most hasonló helyzetben. :(

Bármi nemű információt szívesen fogadok!

THX!

gerbera317 # 2012.09.18. 19:50

időben segítenek

Ja. Többnyire azt mondják, amit némely végrehajtó is mondana: "végrehajtási kifogás". K. nagy segítség...

gerbera317 # 2012.09.18. 19:47

KBS: Kizárt, hogy ezt ingatlanra alkalmazza egy végrehajtó.

Zoé: Ha a "nem adós" adós, valamilyen módon tudnia kell róla. Ha mégsem, akkor csakis ő mulaszthatott, tehát lelke rajta.

Jogorvoslatot hiába keres, mert ha volna jogorvoslat, akkor már élnie kellett volna vele.

Zoé # 2012.09.18. 19:42

A nem adós azt állítja, hogy Ő nem írt sehol se alá semmit, hiszen amióta külön élnek mindenki éli a saját kis életét. Én csak azt akartam megtudni, hogy ha árverezik az ingatlant és a nem adós is utcára kerülne, lehet e valamilyen jogorvoslattal élni, de úgy látom itt nem kapok megfelelő választ erre.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.09.18. 19:40

Nem tartom kizártnak, hogy a végrehajtós a Vht. 86. § (3) bekezdését alkalmazta tévesen ingatlanra.
De valóban arra céloztam, hogy ez nem az az ügy, amit a fórumon meg tudunk oldani.