végrehajtás kérdések


Apafi Mihaly # 2023.10.26. 13:30

Jó napot kívánok!
Végrehajtással kapcsolatban szeretnék kérdezni.
Van egy Bt-m, ebbe vagyok bejelentve is, villanyszerelőként dolgozom. Van ellenem egy folyamatban lévő végrehajtás, amit minden hónapban a munkabéremből elutalok a letiltási végzésben meghatározott helyre.
Mostanában elég nehezen megy a cég, jelentősen esnek vissza a bevételeim. Mi van abban az esetben, ha egyáltalán nem tudom kiadni a fizetésemet, illetve a végrehajtónak járó letiltást? Fel lehet-e ezt függeszteni?
Köszönöm a segítséget,
Mihály

Majordomus # 2023.10.25. 19:44

Kövesd gerbera útmutatását.

.......de tartsd szárazon a puskaport...

adósnak nincs vesztenivalója.

Jeges # 2023.10.25. 10:22

Köszönöm mindenkinek a választ. Nagy életbölcsesség a "hídon akkor kell átmenni, amikor odaérünk" mondás és én sajnos valóban sokszor túlgondolok dolgokat. Nyilván árverésen ingatlant venni több buktatóval és kockázattal jár, mint adás-vétel útján. Én csak arra törekednék - a metaforát továbbgördítve - hogy legalább álljon még a híd, amikor odaérek. Nem lenne kellemes, ha azért húzódna évekig az ügy, mert én tudatlanságból elmulasztottam egy határidőt. A "szürkezónás megoldást" már olvastam, ebben az esetben nem kockáztatnám meg. Bár az ingatlan láthatóan gondozatlan és lakatlan, de markáns indok nincs az állagmegóvás alátámasztására (esetleg fűtetlenségre és abból következő károkra lehetne hivatkozni). Másrészt minimális mozgás/jelenlét feltételezhető, mert a hirdetményben szereplő fotókhoz képest vannak apróbb változások.

drbjozsef # 2023.10.25. 08:57

Jeges,

három variáció lehetséges:

Inkább három és fél. Mert ha nem együttműködő az adós, de nem is aktív (nem támadja meg az árverést, nem foglalkozik vele, el sem érhető esetleg egyáltalán, vagy ha igen, nem reagál semmire), akkor ott a "b" pont esetén van meg egy, khmmm, mondjuk szürkezóna. Vagy kiskapu. Olvass vissza itt a vh topikokban, megtalálod.

gerbera317 # 2023.10.25. 07:58

@Jeges
Senki nem fog részletes forgatókönyvet írni neked, figyelembe véve az összes elágazási pontot.
Első körben írd alá az árverési jegyzőkönyvet, és fizesd meg a fennmaradó vételárat. Annak nincs érdemi jelentősége, hogy a végrehajtó erre melyik nap hány óra hány percekor fog téged felszólítani. De legalábbis felejtsd el, hogy bárki is partner lesz neked ennek a részletes kimunkálására.
Utána vársz, hogy a kézbesítéstől számított 30 nap eseménnyel, vagy anélkül telik-e el, és majd aszerint folytatódik a dolog tovább, értelemszerűen a kiürítési kérelem előterjesztésével.

Majordomus # 2023.10.24. 19:58

Az árverezés mindig kockázatos.

A te eseted kevésbé tűnik annak.

kakuk_marci # 2023.10.24. 19:07

Köszönöm drbjozsef és Kovács_Béla_Sándor válaszait a NAV szemlével kapcsolatos kérdésemre!

Kovács_Béla_Sándor # 2023.10.24. 12:45

És ezt miért nem az eljáró végrehajtótól kérdezed meg?

Jeges # 2023.10.24. 06:07

Ok. A körülmények: kivett lakóház udvar, tehermentes, beköltözhető, szakaszonként csökkenő minimumáras árverés, a külső állapot szerint is hosszú ideje lakatlan ingatlan,. A kérdéseim túlnyomó részt bizonytalanságból fakadnak, jól értelmezem-e az eddig olvasottakat. Alapvetően a további lépések sorrendisége érdekel. Ahogyan én értelmezem: 1. a végrehajtó felveszi velem a kapcsolatot, időpontot egyeztetünk (8 napon belül) 2. 15 napon belül aláírjuk az árverési jegyzőkönyvet, erről, ill. a birtokba adási kötelezettségről végrehajtó értesíti az adóst (alapesetben 15 napon belül fizetnem kell) 3. az értesítés átvételétől számított 30 napon belül az adós részéről három variáció lehetséges: a. együttműködő, aktívan részt vesz a birtokba adásban (jegyzőkönyv,kulcsátadás,óraállások...) b. nem működik együtt, c. nem működik együtt és végrehajtási kifogást terjeszt elő - erre 15 napja van. Számomra fentiek a következőt jelentik: a. örülök, a jegyzőkönyvvel felkeresem a végrehajtót és kérem a 154. szerinti átadást b. nem örülök, a 15 napos időablakban kérem végrehajtótól a 154/A . szerinti birtokba adást c. még kevésbé örülök és semmit sem tudok tenni. Míg b esetben a tulajdonjog bejegyzésre kerül és "csak" a birtokba adás időpontja kérdéses, addig c esetben számíthatok egy évekig húzódó kifogás/elutasítás játszmára, miközben a vételár egy letéti számlán pihen. Helyes a fenti értelmezésem, vagy már eleve tévedek valamiben?

Majordomus # 2023.10.23. 19:32

Károly
akkor elő a farbával.

gerbera317 # 2023.10.23. 18:58

Negativ. Vagy az itteni nyilvánosság előtt, vagy sehogy.

Jeges # 2023.10.23. 16:37

Tisztelt Gerbera317! Ingatlan árverés nyerteseként, az árverési jegyzőkönyv aláírása előtt van szükségem jogi tanácsadásra. Bár több fórumtémát átolvastam, nyilván maradt bőven kérdőjel. A célom, hogy tapasztalt szakember segítségét igénybe véve tegyem meg a további lépéseket. Amennyiben van szabad kapacitása, úgy a balazskaroly.privat@gmail.com címre küldött bármilyen elérhetőségén örömmel felvenném önnel a kapcsolatot. Előre is köszönöm: Balázs Károly

Majordomus # 2023.10.20. 20:52

Az ingatlan értéke annyi amennyit adnak érte...

(Ősi dakota közmondás)

Kovács_Béla_Sándor # 2023.10.20. 15:04

Azisigaz.

drbjozsef # 2023.10.20. 09:58

Ugyanakkor gerbera szava járása szokott lenni, hogy egy árverési vételnél nincs semmi, ami pontosabban megmondja valaminek a piaci árát, vagyis a forgalmi értékét. Pont ennyit adtak érte, nem megegyezéssel hanem versennyel, tökmindegy mi a bekerülési értéke a dolognak. Az a legtisztább forgalmi érték...

Kovács_Béla_Sándor # 2023.10.20. 09:12

Ha valaki a becsérték 50%-án vesz ingatlant árverésen, az alighanem nem a forgalmi értéken szerzett.

drbjozsef # 2023.10.20. 08:55

kakuk_marci,

Ingatlant vásároltál, illetéket kell fizetned.
Az illetéket a forgalmi érték alapján kell fizetni, nem a vételár alapján. Ez a kettő gyakran elég közel van egymáshoz, de a NAV látja a területi adatbázisából, hogy itt eltérés lehet a kettő között, ezért kimennek, felmérik, és a tényleges piaci érték alapján fogják kiszabni az illetéket.
Ha lelakott, rossz állapotú, az neked most ebből a szempontból előnyösebb, a szemléig ne állj neki csinosítani még.
Valószínű, hogy több árveréses ingatlannál mennek ki a helyszínre, mint "normál" adásvételnél, de az talán túlzás, hogy mindig.

kakuk_marci # 2023.10.20. 07:57

Tisztelt Szakértők!

Árverezésen sikeresen megvettem egy ház tulajdonrészét. Az azt követő földhivatali lépések is megtörténtek. Kaptam viszont értesítést a NAV-tól, hogy ők ki fognak jönni, és körbefényképezik a házat kívül-belül. Azt mondták, hogy minden végrehajtáson vett ingatlannál ez megtörténik, de azt nem lett világos, hogy mi a célja ennek. Hol lehet erről tájékozódni, hogy mi ennek a célja, milyen eljárás indulhat?
Előre is köszönöm a választ.

Majordomus # 2023.10.10. 21:26

Ha nem fizet ajár elbis árverezik az 1/2-ed részt

gerbera317 # 2023.10.10. 19:12

Nem megy ez neked. Az 'örökös' nem ingatlan-nyilvántartási fogalom. A tulajdonos sokkal inkább. Azok az 'örökösök' pedig igazából tulajdonosok! És az egyikük ellen végrehajtás folyik, és lefoglalták a tulajdoni részét (nem 50%-ot, hanem 1/2-edet!). És a foglalás mindaddig fennmarad, amíg a tartozását meg nem fizette.

Prmama # 2023.10.10. 19:02

Elnézést kérek, valóban rosszul fogalmaztam.
A haszonélvezet az anyáé, a gyerekei pedig 50-50%-ban az örökösök.
Az egyik örökösnek van gyerektartás elmaradása.
Köszönöm!

gerbera317 # 2023.10.10. 18:49

ha számára fel lesz ajánlva részletfizetés
A részletfizetés nem felajánlás. Az úgy jönne le, mintha az adós szívességet tenne azzal, hogy megfizeti a tartozását. A jogosult pedig nem elfogadja a részletfizetést, legfeljebb csak belenyugszik, hogy nem egyben kapja meg a pénzét, hanem részletekben. A többit meg már tudod.

drbjozsef # 2023.10.10. 18:40

Prmama,

Ennek fuss neki még egyszer, érthetőbben.

aminek 50%-a haszonélvezeti jog, 25-25% a gyerekek tulajdona, ezek egyike az adós.
Ez így értelmezhetetlen. Ki a tulajdonos, kié a haszonélvezet? Ki itt a "gyerek" ? A gyereknek kellett volna egy másik gyereknek gyerektartárst fizetni? Az 50% haszonélvezeti jog+ 25%+25% nem ad ki 100% tulajdonjogot.

a végrehajtást kérő fél ragaszkodhat-e az adós ingatlan részéhez, ha számára fel lesz ajánlva részletfizetés?
Pardon? Nem ragaszkodhat egyáltalán hozzá, semmi köze hozzá. Ha az a kérdés, bizonyos esetekben el kell fogadnia a részletfizetést, de hogy kié lesz egy árverés esetén az adós tulajdonrésze, ahhoz neki azon túl, hogy ő is licitálhat rá, más ráhatása nincs.

A végrehajtásra milyen módon kerül sor?
Elektronikusan.

Kilakoltathatják-e azokat a személyeket, akiknek semmiféle tartozásuk nincs?
Főszabály szerint lakottan árverezik az ingatlant, ha megfelel a Vht. ezen szabályainak, ez esetben nekik nem kell kiköltözniük. De hosszú távon sok lehetősége lesz az új tulajdonosnak (akár többlethasználati díj követelésével is).

Prmama # 2023.10.10. 18:08

Tisztelt Fórum!
Gyerektartás hiányos fizetése miatt megterhelték ingatlanunkat (tehermentes családi ház), aminek 50%-a haszonélvezeti jog,
25-25% a gyerekek tulajdona, ezek egyike az adós.
Kérdésem: - a végrehajtást kérő fél ragaszkodhat-e az adós ingatlan részéhez, ha számára fel lesz ajánlva részletfizetés?
- A végrehajtásra milyen módon kerül sor? Kilakoltathatják-e azokat a személyeket, akiknek semmiféle tartozásuk nincs?
Köszönettel várom válaszukat.

Llm # 2023.10.05. 13:02

Köszönöm szépen !
Akkor ez gyakorlatban ugy nez ki, hogy ha akar soha nem kölktözik ki.... ,

S mi a helyzet, ha megvennem a 2. felét , s akkor 1/1 tulajdonos vagyok ?
Akkor már mindenképpen kérhetek bérleti dijat ?
S ha impozans ingaltanrol van szó, akkor az adott nagysagú m2 , adott helyen lévő hirdetéseknek megfelelő "bérleti/hgasznalati dijat " ?
Mert a gyakorlatban látom, hogy az 1/2 és 1/1 lakottan árverezendő ingatlanokra is van több licit. Tehát valamit tudnak vele kezdeni...
Én is ezt szeretném
KÖSZÖNÖM ELŐRE IS !