végrehajtás ügyében sos segítséget kérek


Maszat2015 # 2015.07.08. 16:44

Köszönöm a gyors vàlaszt.De azèrt beadhatom a vègrehajtónak az elèvülèsre vonatkozó kèrelmemet,vagy forduljak bírósàghoz?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.07.08. 15:41

Ez jogszerű?
Az. De a végrehajtást kérő személyének változása nem sok mindenen változtat. Pláne egy már bekövetkezett elévülésen - amit egyébként aligha fogsz tudni per nélkül érvényesíteni.

Maszat2015 # 2015.07.08. 13:05

Kedves Fórumozók!

A segítségeteket szeretném kérni:
Van egy 2006-os T-Mobilos tartozásom ami átkerült már 2009-ben a végrehajtóhoz. Nemrég kaptam egy levelet az Intrumtól hogy megvásárolták a tartozást és nekik fizessek.
Ez jogszerű? Már rég vh szakaszban van a dolog,eddig is a végrehajtóval tárgyaltam az ügyben.
Szeretnék elévülésre hivatkozni,mert a végrehajtási cselekmény már rég nem történt. Akkor most kinek is?
Köszönöm a válaszokat!

Voxo # 2015.06.28. 06:57

Természetesen nem utaltam, érdekes mód nem is kerestek, gondolom majd jövőhéten fognak! Ja, és kérdezték is mi van nevemen stb... de nem árultam el semmit még a 20éves autómat se! Azt mondtam semmi sincs nevemen! Hát az 1/2 részt amúgy is át akartam kislányomnak ajándékozni még mielőtt megkerestek, szóval azt megbeszélem szerintem ügyvéddel!

runningman # 2015.06.28. 00:55

Ja és csak akkor lépj, ha már látszik, hogy a bíróság nekik ad igazat, addig fogadd meg végrehajtó1 tanácsát, addig fölösleges az ingatlant is mozgatni.

/Semmi információt ne adj magadról a behajtóknak, pl ilyet se, hogy 1/2 ingatlan van a neveden, mert szerencsétlen esetben kihasználhatják és megnehezíthetik, hogy kimentsd a tulajdonrészed még a jogerős bírósági ítélet előtt/

runningman # 2015.06.28. 00:48

Remélem nem utaltál. Úgy tudom, hogy ha fizetsz akár egy forintot is egy régi, elévült követelésre, akkor egyrészt elismerted a követelés jogosságát, másrészt megszakítottad az elévülést. Amit elutaltál arra ihatsz hideg vizet még ha el is évült, nem követelheted vissza, másrészt a megmaradó követelést "felélesztetted", újra érvényesíthető bírói úton - de ebben nem vagyok biztos, ahány ügyvéd annyifélét mond.

A menteni kívánt tulajdonrészed ha ingyenesen (ajándék) adod át hozzátartozódnak (kislányod), akkor abból bukta lehet:

PTK 6:120. § [Fedezetelvonó szerződés]

(1) Az a szerződés, amellyel harmadik személy igényének kielégítési alapját részben vagy egészben elvonták, e harmadik személy irányában hatálytalan, ha a szerző fél rosszhiszemű volt, vagy rá nézve a szerződésből ingyenes előny származott.

(2) Ha valaki a fedezetelvonó szerződést hozzátartozójával (...) köti, (...) a rosszhiszeműséget és az ingyenességet vélelmezni kell.

Tehát add el és ne hozzátartozónak (vagy ne saját cégnek).

Voxo # 2015.06.26. 05:07

Értem! Akkor ha ma hívnak, fel se vegyem nekik a telefont? Mert ma biztos hívni fognak, mivel ajánlottak részlet fizetést, de csak úgy hogy az első összeget egy számlaszámra fizessem be és utána küldenek csekket. Ezt se értem miért így? Mondtam nekik küldjenek csekket, de azt mondták először utalnom kell! De nem fogok tudni utalni annyit amennyit kértek, szóval biztos hívni fognak! Meg miután beszéltem ügyvéddel és ő említette az elévülést, már nem is akartam utalni nekik amíg utána nem járok, hogy elévült vagy sem ez a hitel!
Valamint ha most azt az 1/2 ház részt átajándékozom kislányomnak, akkor is rá tudják terhelni az ingatlanra? Mert az ügyvéd mondta, ha úgy van menjek be hozzá jövőhéten és megcsinálja az ajándékozást!

Voxo # 2015.06.25. 15:41

Értem! Hát most tegnapelőtt az ügyintéző azt mondta, ha péntekig nem fizetek x összeget amit csak utalással tehetek, majd később küldenek csekket részlet fizetésre, én először utalni kell, ezt sem értem miért? Mondtam küldjenek csekket, de azt hajtogatja először utalni kell. Na ha most péntekig nem utalok mennek a közjegyzőhöz végrehajtást kérni vagy mi, meg hogy ha most nem fizetek utána végrehajtó díjjal együtt dupla ennyit fog kelleni! Szóval ha holnap hívnak, mert biztos hívnak mivel nem fogok tudni nekik most pénzt utalni, akkor egyszerűen ne vegyem fel?
Ha viszont én most átajándékozom kislányomnak azt az 1/2 részt, akkor is rá tudják terhelni az ingatlanra? Mert az ügyvéd mondta, ha úgy van menjek be hozzá és megcsináljuk az ajándékozást!

végrehajtó1 # 2015.06.25. 14:04

Nem kell " nyüzsögni " az ügyben.Majd ha fiz meghagyást ad be mondj ellent,és a bíróságon hivatkozz az elévülésre. Mindent nekik kell bizonyítani.Valószinü nem tudják.De addig is fenyegetőznek.
De ne kommunikálj velük ha hívnak nyomd ki vagy válts számot.

Az ingatlanra rá tudja majd a végrehajtó a vh jogot tenni de ehhez vh okirat kell.

Voxo # 2015.06.25. 13:09

Tisztelt fórumozók!
Problémám következő lenne, még 2004-ben vettem fel személyi kölcsönt a B. Banktól 400e forintot. Amit aztán nem tudtam fizetni, időközben elköltöztem a szülői házból, bank első 1-2 évben keresett de aztán semmi nem történt, majd most 3 hete telefonon kerestek egy reg-financ zrt emiatt a személyi kölcsön miatt, hogy tartozom 987e forinttal! Azt mondták már levelet is küldtek 2012-be, amit én nem kaptam meg. Állítólag édesanyám vette át mivel én már nem ott lakom, de a lakcímem még ott van, de ő nekem nem szólt, sőt most mikor rákérdeztem nem is emlékszik rá! Telefonba végig fenyegetőzve beszéltek mivel mindig más ügyintéző hívott, hogy mennek adják végrehajtásra az ügyet, valamint feljelentenek hitel csalásért stb... Ezért fel hívtam egy ügyvédet aki kitért arra, hogy mivel 11 éves hitelről van szó nem évült el? Azt is mondta ügye, hogy 5évnek kellett eltelni két megkeresés között. A reg-financ azt mondta 2012-be kerestek először. Hívtam a bankot is megkérdezni ők mikor kerestek utoljára, de ott azt mondták nem tudnak segíteni, mert mikor tőlük megvette a hitelemet a reg-financ utána töröltek a rendszerből és ők már ebbe nem látnak bele stb... Na most így honnan tudom, hogy elévült vagy sem az a hitel? Valamint van egy 1/2 ház rész a nevemen aminek nagymamám haszonélvező, rá tudják ezt a tartozást így terhelni az ingatlanra?

Immaculata # 2015.05.25. 07:46

Ha a házasság alatt vállalt a férjed kezességet, elviekben te is helytállni tartozol a közös vagyon erejéig, mivel azonban a férj külön vagyonára megy a kezesi vállalás, ezért egészében ő köteles azt fizetni.

Egyet tehetsz, kéred a bíróságot, hogy arra az ingatlanra, amelyiken nincs a férjnek haszonélvezete, kéred a perfeljegyzési jogot bejegyeztetni.

Katicza # 2015.05.24. 20:23

A Kft. nem közös szerzés, már megismerkedésünk előtt működött, soha nem volt benne sem tulajdonom, se nem álltam alkalmazásában. Semmit nem írtam alá sem adóstársként, sem kezesként. A Kft. volt az adós, de már felszámolták; a férjem a kezes.

Már tényleg nem tudom mit higgyek, mert nem kevés pénzért ügyvédi konzultáción azt mondták, mivel nem adós a férjem, hanem kezes, a kötelezettség énrám nem vonatkozik...

Immaculata, ha a hitelt nem fizetem, tőlem simán tilthatnának a jövedelemből, és szüleim házán a jelzálog. Férjem minimálbér 6 órán van bejelentve. Így fizetem helyette is.

Business Law, attól, hogy nem tehetné meg, még megteheti. Persekedhetek persze utólag, de ha tőlem végrehajthatnak, nem marad induló tőkém sem az újrakezdéshez, gyerektartást úgysem fog fizetni; rajta pedig nem fogok tudni semmit behajtani. Így sem egyszerű albérletben, 3 gyerekkel, gyerektartás nálkül, 80ezres hitel mellett, de ha még a végrehajtó is "megtalál" a régi cége adóssága miatt; na attól nem lennék boldog.

Szóval, lehet, hogy nagyon értetlen vagyok, de továbbra is az a kérdésem, hogy a fentiek ismeretében a végrehajtó jogosan követelheti-e tőlem az eredetileg a kezesre (férj) vonatkozó kötelezettséget. Köszönöm szépen!

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.24. 18:21

te pedig rajta, mint adóson fogod a tőled behajtott értéket követelni.
Mindketten kezesek, és így egyetemleges kötelezettek.

Immaculata # 2015.05.24. 17:12

A felszámoló dönt a kintlévőségek behajtásáról.

A válásnál érdemes lenne ügyvédet fogadni.

A Kft. közös szerzésnek minősül, ha mégis külön vagyonból lett alapítva, akkor a hozama közös.

A kezes követelheti az adóson a tőle behajtott értéket, azonban ha a Kft. közös szerzés, akkor korlátozottan adós is vagy.

A férjed nem terjesztheti ki rád a végrehajtást, ezzel csak meg akart ijeszteni. Ha te is blöffölni akarsz, mond neki, hogy te pedig rajta, mint adóson fogod a tőled behajtott értéket követelni.

A hitelt is felesben kell visszafizetnetek.

A válásnál igyekezzetek a vagyont megosztani. A megosztástól függ, hogy ki mivel fog tartozni.

A régi Ptk. alá tartoztok. Mindaddig, amíg az adóstól követelni lehet, addig a kezesi kötelezettség is fennáll.

Katicza # 2015.05.24. 10:27

Ha én is kötelezettje vagyok a kezességnek, eddig miért nem vontak végrehajtás alá (2008 óta folyik)? Válás kimondását követően is tartanom kell attól, hogy rajtam hajtják be a követelést, nincs elévülés?

Immaculata # 2015.05.24. 05:57

Amelyik ingatlanon a férjnek haszonélvezete van, ott a szerzése kielégítésre került.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.23. 19:52

Valószínűleg.

Katicza # 2015.05.23. 19:34

gerbera317, itt sem egységes az állaspont; és a két ügyvéd sem nyugtatott meg egyébként.

K_B_S, Immaculata - gondolom attól, hogy az ingatlanok nincsenek a férj nevén, közös vagyonnak számítanak, ugye?

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.23. 19:31

Természetesen. (És, persze, a folyamatban lévő végrehajtást sem lehet csak úgy "kiterjeszteni" rá.)

Immaculata # 2015.05.23. 19:13

..... a közös vagyon erejéig.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.05.23. 17:55

Ha az a kérdés, hogy annak a kezességnek te is kötelezettje vagy-e, akkor az én válaszom az, hogy igen.

gerbera317 # 2015.05.23. 17:54

Mindkét ügyvéd azt mondta, hogy nyugodj meg, nem? Hány helyről kérsz még megerősítést?

Katicza # 2015.05.23. 16:36

Kedves Szakértők!
Az alábbi problémámra keresek választ: férjem a tulajdonában lévő Kft. folyószámla hitelének kezese volt. A szerződést a bank évente megújította, majd 2008-ban felmondta. Azóta a Társaság felszámolásra került. Mivel a cég vagyona nem teljes mértékben fedezte a tartozás, a férjem mint magánszemély -kezessége miatt - végrehajtás alá került. Jelenleg végrehajtás alatt van a külön vagyonából származó családi ház is. Én több mint egy éve elköltöztem tőle, jelenleg a bontóper folyamatban van, megegyezés nincs. Három kiskorú után gyerektartást nem hajlandó fizetni, és kilátásba helyezte, hogy amennyiben nem elégszem meg havi 5000 Ft-tal/gyerek, akkor engem is bevon a végrehajtásba. Kérdésem, hogy ezt megteheti-e (kezes volt a tartozásban nem adós); ha igen, tilthatják-e a jövedelmem, ill. a teljes tartozás összegét is behajthatják-e rajtam (közös vagyon erejéig)? Van két ingatlanunk (egyik 1/2 arányban a nevemen, másik anyám nevén) viszont házasság alatt kerültek megvásárlásra (az egyiken férjnek haszonélvezete van). Van még egy közös hitelünk, amit én vagyok kénytelen fizetni. A választ előre is nagyon köszönöm! (Voltam két ügyvédnél is, de nem nyugodtam meg a fórumot olvasva.)

andi02 # 2014.09.12. 21:46

Tisztelt szakértők!
Tanácsot szeretnék kérni egy készfizetői kezességi üggyel kapcsolatban. A dolog váratlanul ért, és semmi tapasztalatom nincs ebben.
Élettársam néhány évvel ezelőtt előző élettára fia készfizetői kezese lett egy gépkocsi vásárlásban. A fiútól közben elvették a kocsit (összetörte, 700000 ft-ért vették el), a maradék adósságát azóta is fizetnie kellene, amit többé-kevésbé teljesítget is. A fiú külföldön dolgozik (EU-ban, nem tudjuk sem a lakhelyét, sem a munkahelyét, megkereséseinkre nem válaszol, interneten, skype-n, ill. facebookon tudtuk csak próbálni, a megszerzett telefonszámon hívtuk többször, nem veszi fel), itthon se jövedelme, se tulajdona.
A párom, mit készfizetői kezes a napokban kapott levelet, melyben közlik, hogy nem fizetés esetén az ügy bíróság elé kerül.
Helyzete: Külföldön dolgozik, hogy a svájci frankos hitelét fizetni tuja (fizet is rendesen).
Otthon nincs folyószámlája, semmilyen megtakarított pénze, mindene a hitelek törlesztésére megy el.
Amije van: 2 db jelzálog alatt levő svájci frankos háza egy kisközségben, és egy autója, ami szintén svájci frankos hitele.
Kérdéseim:

1. Amennyiben nem találjuk meg az adóst, mi történik? Beszélni sem tudunk vele, úgy eltűnt.
Ha esetleg a bíróság megtalálná (ha ilyen egyáltalán létezik) (a testvére és az anyukája tudja a címét, telefonszámát), akkor tudnák-e vonni a külföldi fizetéséből a tartozást?
2. Mit tehetnek a párommal, aki szintén külföldön dolgozik, és csak jelzáloggal terhelt 2 ingatlanja van (az egyiken édesanyja haszonélvező) és egy hitel alatt álló kocsija?
3. Van-e valami "menekülési egérút" a szituációból, hogy a párom a teljes ellehetetlenülés útjára ne kerüljön?

Válaszukat előre is köszönöm!

denon # 2014.08.14. 20:11

gerbera317

Kedves mindenki, jelzésem a következő.
Néhány napja , hogy történt az eset máris sikerült mérvadó intézkedést eszközölnöm amiben érdekesek a fejlemények.
A végrehajtó tévesen kapott adatokat és felcserélték az ügykezelésben lévő ügyfelek adatait amit nem értek.
Vagyis az én nevem stimmelt, de a többi adat nem az enyém, és ebben az esetben tévesen járt el a végrehajtó , mivel a beszélgetéseket rögzítettük és problémánk után nézett a végrehajtó kiderült, hogy valóban nem az én részemre kellett volna intézkednie. Így ő levélben értesítette a bankot, engem, valamit a járási hivatalt és kérte a gépkocsi forgalomba helyezését, illetve semmi nemű költséget nem számol fel, amit írásban e-mailben és levélben is megerősített.
Vagyis, érdemes volt sokat telefonálni. Természetesen a pénzintézettel a megállapodás rendben.
Szóval, sok rossz után, érdekes + dolog.

Üdv