Kezes vagyonának végrehajtása


NikiAnyu # 2011.12.16. 14:32

Sziasztok!
Információt szeretnék kérni,a ki tudja mi várható ebben az esetben.
Kb 5 éve vettem fel autóhitelt, anyukám volt a kezesem. 1,4 millió hitelről van szó. 4 évig rendesen fizettem.
Mivel gyermekem született, és a gyesből nem tudtam volna fizetni az autóhitelt, meg még megélni is, ezért visszaadtam a banknak a kocsit (5 hónapja), mert nem akartam, hogy anyutól vonják a törlesztőket. Most kaptam egy levelet a banktól, hogy eladták a kocsit(500 ezer forintért), de a fennmaradó tartozás még 1 millió forint.
Ilyenkor mi várható?
Megpróbálják behajtani anyun ezt az összeget? Ő 1 éve munkanélküli, neki is van hitel a lakásán. Ahhoz hozzá nyúlhat a bank? Vagy az én lakásomat árverezik el? Azon is van hitel, a franknak köszönhetően már több, mint amennyit a lakás ér.
Én irtam a banknak levelet, hogy gyerekem született, és ezért adom vissza a kocsit, és hogy a fennmaradó tartozást hogy rendezzem, mert nem akarom anyut nehéz helyzetbe hozni, de egy összegben se tudom kifizetni a tartozást. De erre ez a levél volt a válasz 4 hónap után... Fizessem ki egy összegben az 1 milliót. Ha lenne ennyi pénzem, valószinüleg nem adtam volna vissza a kocsit..
Időközben külföldre költöztem, mert a férjem itt dolgozik.(Ő is itthon hagyott egy autóhitelt, miután visszaadta a kocsit) A lakás ki van adva albérletbe 1 éve, de fél éve az albérlő nem fizet, kirakni nem tudom, tehát a lakáshitelt se fizetem fél éve. Lakáshitel miatt még nem bontották fel a szerződést, legalábbis nem kaptam róla levelet.
Az nem érdekel, ha elviszi a bank a lakásomat, mert nem tervezem, hogy hazamegyek valaha Magyarországra..
Engem csak az érdekel, hogy anyunak ne kelljen fizetnie, és ne vigyék el a lakását.
Aki tudja, hogy mi várható, az legyen kedves informáljon engem. Anyu lakását vagy az enyémet viszi el a bank a kocsi miatt?
Előre is köszönöm!

vivien75 # 2011.05.04. 07:55

Ha nem jó a kézbesítési vélelem megdöntése, mit tehetek?

Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.04. 07:44

Vagy kézbesítési vélelem megdöntését

És azzal mire mész? Egyébként ha azért ment vissza nem kereste jelzéssel az irat, mert nem értesítetted a hitelezőt a lakóhelyváltozásról, akkor bizony nem hivatkozhatsz arra, hogy önhibádon kívül nem vetted át.

vivien75 # 2011.05.04. 06:22

Sziasztok
Egy céges hitelhez mentünk el kezesnek, a cég felszámolás alatt, a hitelt nem fizette ezért felmondták.
A végrehajtói levélben mindent visz: házat, autót, bankszámlán lévő pénzt, mindent.

De ez előtt semmiféle értesítést nem kaptunk a közjegyzőtől, nincs fizetési meghagyás stb. mert elköltöztünk, és a házunkat áruljuk. Végrehajtó levele is régi címre jött és az eladás miatt ott voltunk ezért vettem át.

Mivel a hitel céges, mi csak kezesek vagyunk, ezért csak meg kéne győződnöm arról, hogy a hitelből mennyit fizetett vissza a cég, mennyi van hátra stb. Mert ahogy láttam a visszafizetendő összeg majdnem a duplája annak ami eredetileg fel lett véve.

Most mit kéne benyújtanom a bírságnak? Végrehajtói kifogást de milyen indokkal,

Vagy kézbesítési vélelem megdöntését mert nem vettünk át semmit amire jogorvoslattal lehetett volna élni

Vagy kérni a végrehajtás felfüggesztését, hogy legyen időnk a céges iratok átnézésre, mert mi csak kezesek vagyunk

Vagy egy olyat amin mindhárom indok szerepel, ennek mi a jogi elnevezése

Segítsetek! Köszönöm

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.03. 15:45

Nem lehet arra kötelezni a hitelezőt, hogy valamennyi kötelezettel egyszerre szembe forduljon. Ha viszont valamelyik kötelezett - például az egyik kezes - egyedül teljesít, vagy csak tőle hajtanak be, követelheti a többi kötelezettől az arányos rész megtérítését.

Az sem a hitelezőt, sem a végrehajtót nemigen érdekli, hogy a lefoglalt vagyontárgyból a követelés mekkora része fog megtérülni, mondhatni, amit érnek, azt viszik. A legnagyobb veszély éppen az, hogy ha emiatt a 600 ezres tartozás miatt lefoglalják a jelzáloggal terhelt ingatlant, akkor a jelzálogjogosult fel fogja mondani a kölcsönt, és az egyszerre, egyösszegben válik esedékessé. Már pedig azt a néhány milliót végképp nem fogjátok tudni kifizetni.

Hogy valami praktikusat is mondjak: meg kell próbálni részletfizetésben megállapodni a hitelezővel, és elérni a végrehajtás szünetelését. Végső soron a végrehajtótól is lehet kérni részletfizetést, de az rendszerint csak kb. egy évre adna.

Demdi # 2011.05.03. 15:29

Mindkét kezes nem kevés nyugdíjat kap+ van egy hitelmentes lakásuk.

Beszéltünk velük,és azt mondják ők semmilyen ezzel kapcsolatos papírt nem kaptak. Csak azt,hogy a hitelt nem fizetés miatt felmondták.

Kezes # 2011.05.03. 15:23

Mert biztosan nekik még ennyiük sincs!

Demdi # 2011.05.03. 15:06

És miért csak minket vesznek elő? Mikor még ott a másik két kezes is?

Demdi # 2011.05.03. 15:04

De ha az ingatla nem ér annyit mint a rajta lévő hitel? Akkor is? De hiszen abból pénz nem lesz?

Kovács_Béla_Sándor # 2011.05.03. 14:33

Veszélyben az ingatlan is.

Demdi # 2011.05.03. 14:19

A problémám a következő lenne.
A férjem egy volt kollegaja személyi hitelhez jutásában kezesként szerepel.
Az illető a kölcsönt nem fizette és a szerződést a bank felmondta. Most a férjemen követelik a tartozást.
Van egy autónk amit hitelre vásároltunk,tehát a törzskönyve még a banknál van. Nemrég kaptunk egy levelet egy végrehajtóirodától,hogy az autónkat lefoglalták és forgalomból kivonták a volt kolléga hitelének fedezésére.
Az autó értéke kb. 100 ezerrel haladja csak meg a rajta lévő hitel összegét. Ez az összege kb. a végrehajtási költségek fedezésére lehet elég a felmondott hitelbe nem maradna semmi. Megteheti a végrehajtó hogy egy ilyen hiteles autót lefoglal és forgalomból kivon? Hiszen ez egy banki autó,ebből pénz nem lesz! Ehhez a banknak nem kellett volna hozzájárulnia? (ahol az autóhitel van)
A személyi hitel kb. 600 ezer+járulékok. Egyéb ingóságunk nincs amit lefoglalhatnak. Van egy ingatlanunk,de mivel CHF hiteles mára már több rajta a hitel mint a lakás értéke. Mit tehet ez esetben a végrehajtó? A férjemen kívűl van még 2 kezes,de csak rajtunk követelik a visszafizetést.
A volt kolléga kiment külföldre,magyarországi bejelentett lakcíme,munkahelye nincs.
Van valami megoldás erre a problémára? Mert eddig is a létminimumon éltünk,de ez a helyzet teljesen kilátástalan helyzetbe hozott minket. Sajnos nincs annyi havi bevételünk,hogy még ezt a hitelt is fizessük. A férjem bére elmegy a lakáshitelre+rezsire,gyakorlatilag csak a Gyed és családi pótlék marad amiből élünk. 4 en.
Mit tehetnénk?
A választ előrre is köszönöm!