fizetési meghagyás kibocsájtása


Futrinka Utca # 2019.09.29. 17:47

miért? a házassági vagyonközösség alapján nem egyetemesen felelnek? Persze én nem értek hozzá. A fizetési meghagyásban beírtam mint további kötelezettet. A címét tudom, a többi adat nem volt csillagozva. Így azt nem volt kötelező kitölteni.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.09.29. 17:29

Ha minden úgy van, ahogy írod, akkor a férjjel szemben nincs is jogerős fizetési meghagyásod. Akkor se indíthatnál vele szemben végrehajtást, ha még a vércsoportját is tudnád.

Futrinka Utca # 2019.09.29. 17:07

Kedves Fórumozók!

Olvasgattam a hozzászólásokat, de nem találtam a kérdésemre választ.Megkérdezem Tőletek, hátha tudtok segíteni.
Albérlőim voltak, akikkel szemben fizetési meghagyást kezdeményeztem, ami jogerőre emelkedett. Most kérném annak végrehajtását és a kérelem kitöltésénél elakadtam.
A problémám a következő:

Lakott nálam egy család, de a bérleti szerződést én csak a nővel kötöttem (de a férj is ott lakott). Ebből kifolyólag csak a feleség személyes adatai vannak meg nekem. A fizetési meghagyásban a férjet is szerepeltettem, mit egyetemlegesen felelős adóst. Viszont most szembesültem vele, hogy a férj ellen végrehajtási lap kiállítását nem tudom kérni, mivel nem ismerem minden személyes adatát. A feleség elleni nyomtatványban szerepeltetem az "Az adós tartozásáért felelős egyéb személyekre vonatkozó adatok" rubrikában. Persze nekem kedvezőbb lenne ellene/vele szemben a végrehajtás, mert a feleség fizetése elenyésző. Elegendő, ha őt ily módon megjelölöm, vagy tudok még valamit tenni, ha a személyes adatai közül a születési évet nem ismerem.

Előre is köszönöm építő jellegű hozzászólásaitokat.
Üdv.

oligaliga # 2019.09.04. 05:46

klorofill

Az ellentmondás megfelelő formáját meglehetősen komolyan veszik akkor, ha valaki csak elektronikusan nyújthatja be. Ezt a szabálytalan benyújtást nem veszik komolyan? Nem kellett volna a közjegyzőnek visszautasítania?

A kötelezett személye szerint elektronikus kapcsolattartásra kötelezett (pl. cég, alapítvány, hivatal)? Ha nem, akkor papíralapon is benyújthatja, emiatt nincs helye visszautasításnak.

Ha vissza kellett volna, hogyan lehetséges, hogy jogorvoslatnak nincs helye?

A visszautasítás ellen van helye jogorvoslatnak.

Mi az a jogszabályhely, ami alapján eldönthető, hogy a közjegyző melyik végzése fellebbezhető és melyik nem?

Fmhtv. 25.§ (1) bek., 29.§ (3a) bek., 35.§ (1) bek., 36.§ (7) bek., 39.§ (1) bek., + Pp.

Ha téves a tájékoztatás és a jogerősítő végzést hatályon kívül helyező végzéssel szemben mégiscsak van helye fellebbezésnek, akkor azt melyik törvényszéknek kell címezni? A közjegyző székhelye vagy a kötelezett lakhelye szerint illetékesnek?

A tájékoztatás nem téves: az ellentmondás miatt a fizetési meghagyást hatályon kívül helyező végzés pervezető végzésnek minősül, ami ellen a Pp. szerint nincs helye fellebbezésnek. Mivel az ellentmondással a fizetési meghagyásos eljárás perré alakul, a 15 napos határidőn be kell nyújtani a keresetet annak a bíróságnak, akit a fizetési meghagyásban hatáskörrel és illetékességgel rendelkező bíróságnak jelöltél. Ebben a keresetben nyugodtan előadhatod, ha szerinted az ellentmondás benyújtása nem a törvénynek megfelelően történt és ezért a perré alakulás is jogsértő volt. Megjegyzem, a te esetedben ez határeset lesz, mert az Fmhtv. szerint akkor is joghatályos a benyújtás, ha azt nem az eljáróközjegyző kapja, hanem egy másik közjegyző. Ha neked adnak igazat, akkor a bíróság a pert megszünteti, és jogerősíti a fizetési meghagyást (ezt viszont tapasztalatból tudom).

klorofill # 2019.09.03. 18:21

A közjegyző FMH jogerőre emelkedését megállapító végzését fél évvel(!) később, amikor a jogosult kezdeményezni akarja a végrehajtást, hatályon kívül helyezi, mert észreveszi, hogy érkezett egy ellentmondás. A jogorvoslattal kapcsolatban úgy tájékoztat, hogy a jogerősítő végzést hatályon kívül helyező végzéssel szemben nincs helye fellebbezésnek.
Az ellentmondást a kötelezett határidőben nyújtotta be papíralapon, de a MOKK-nak címezte és oda is küldte, nem az eljáró közjegyzőnek.
A MOKK továbbküldte a közjegyzőnek.
Az Fmhtv 28. § (1) szerint: „A fizetési meghagyás ellen a kötelezett annak kézbesítésétől számított tizenöt napon belül a közjegyzőnél ellentmondással élhet.
Minden kibocsátott FMH is tartalmazza a figyelmeztetést, hogy a kötelezett az FMH-t „az eljáró közjegyzőnél ellentmondással megtámadhatja (...amit...) 15 nap alatt kell elektronikusan a MOKK rendszeréhez benyújtani, vagy az eljáró közjegyzőnél papíralapon írásban benyújtani, vagy bármely közjegyzőnél szóban előterjeszteni.
Ezt én úgy értelmezem, hogy a MOKK-nál papír alapon benyújtott ellentmondás érvénytelen, mert majdnem olyan, mintha a polgármesteri hivatalnak vagy a tisztifőorvosnak küldte volna. Az ellentmondás megfelelő formáját meglehetősen komolyan veszik akkor, ha valaki csak elektronikusan nyújthatja be. Ezt a szabálytalan benyújtást nem veszik komolyan?
Nem kellett volna a közjegyzőnek visszautasítania?
Ha vissza kellett volna, hogyan lehetséges, hogy jogorvoslatnak nincs helye?
Mi az a jogszabályhely, ami alapján eldönthető, hogy a közjegyző melyik végzése fellebbezhető és melyik nem?
Ha téves a tájékoztatás és a jogerősítő végzést hatályon kívül helyező végzéssel szemben mégiscsak van helye fellebbezésnek, akkor azt melyik törvényszéknek kell címezni? A közjegyző székhelye vagy a kötelezett lakhelye szerint illetékesnek?

wers # 2019.05.08. 06:22

lekérsz egy tulajdoni lapot
Melyik ingatlanról? Nincs bejegyezve.

Adott egy lakás amiből nem hajlandó kiköltözni a lakó mondván van neki egy eltartási szerződése ami nincs bejegyezve az ingatlan nyilvántartásba. Ismerősöm így vette a lakást persze az eltartási nem az Ő nevére szól, erről nem volt tudomása.
Akkor ugye ezzel a szerződéssel bizonyítani akarta, hogy létezik. Azon minden adata szerepel.

oligaliga # 2019.05.08. 06:12

Csuklósbusz

Ha megvan a jogerős fizetési meghagyásod/ítéleted, lekérsz egy tulajdoni lapot, az anyja nevével, a tulajdoni lap vagy a meghagyás/ítélet szerinti ítélettel kikéred a Kormányhivataltól a szükséges személyes adatokat, és azzal indítasz végrehajtást. A végrehajtási lapon kéred feltüntetni az egyéb költségek között az adatkérés díját is.

Uszkve egy hét az egész.

gerbera317 # 2019.05.08. 05:57

Hát, én meg már azt hittem, hogy megtojtam nektek a spanyolviaszt. :-)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.07. 14:21

Nem bizony. Olyat a hagyatéki leltározó, a közjegyző és a végrehajtó tud. Még a bíróság se, ha ilyet akar, neki is a földhivataltól kell kérnie.

Grave7 # 2019.05.07. 13:26

Remélem Kovács_Béla_Sándor majd kijavít/megerősít, de én úgy tudom, hogy az ügyvédek nem tudnak név szerint keresni a takarneten (nincs ilyen menüpont, felhasználói szerződésük erre nem terjedhet ki).

gerbera317 # 2019.05.07. 11:07

Ha van az adósnak ingatlana, akkor be kell menni egy ügyvédhez, aki tud takarnetezni, és némi aprópénz fejében kérni kell tőle egy adós neve szerinti (nem ingatlan szerinti!) megyei keresést. A találati lista minden lényeges személyi adatot elköp az adósról. A találat szerinti tulajdoni lapot már le sem kell kérdezni.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.07. 07:14

Csak a születési év. És a lakóhely sokszor rég elavult.

drbjozsef # 2019.05.07. 06:07

Csuklósbusz,

Ha ismered egy ingatlanát, ügyfélkapun lekérheted a tulajdoni lapját (annak adatai is kellenek), és azon rajta van tulajdonos neve, születési ideje, anyja neve is. Ha jól nézem, a születési hely nincs rajta.

gerbera317 # 2019.05.06. 20:57

Vht. 11. §

Csuklósbusz # 2019.05.06. 19:33

Ha az adósnak nem tudom megadni az anyja nevét meg születési idejét az mennyire befolyásolja a menetet?

Nem lehet végrehajtani majd?

Csuklósbusz # 2019.05.01. 13:08

Bár majd elmondja a közjegyző mit miért de azért kitöltöttem itthon a sablont hogy könnyebben menjen.

Használati díjjat még nem akarok mert akkor kötözködik és sokáig ellehet húzni, de amíg csak a rezsit követelem és abból sem az összeset akkor jóeséllyel megítélik, még akkor is ha ellentmond.

Utánna már lesz miből a többit kérni. :-)

gerbera317 # 2019.05.01. 12:34

Bármeddig visszamenőleg, bármit és bármennyit követelhetsz. A legrosszabb, ami történhet, hogy ellentmond, és a nem követelhető követelésrészeket nem ítéli meg a bíróság.
Szerintem a tulajdonost a jogcím nélküli használóval szemben nem közműdíj meg ilyesmi illeti meg, hanem kártérítés, meg használati díj. (A közműdíj a közmű-szolgáltatót illeti meg.)

Csuklósbusz # 2019.05.01. 10:27

Illetve az ilyen vegyes egyben közműdíjjakat milyen kóddal, milyen jogalapon kérjem, 999 egyéb?

Illetve a számla kelte, stb-hez mit írjak ha mindent egybe követelek?

Csuklósbusz # 2019.05.01. 09:50

Kedves Fórumtagok!

Adott egy lakás amiből nem hajlandó kiköltözni a lakó mondván van neki egy eltartási szerződése ami nincs bejegyezve az ingatlan nyilvántartásba. Ismerősöm így vette a lakást persze az eltartási nem az Ő nevére szól, erről nem volt tudomása.
A rezsivel is megelégednénk ha fizetne de nem fizet a lakó.

Fizetési meghagyást akarunk küldeni de nem tudjuk mennyire visszamenőleg lehet ezt?

Kis összegben küldenénk neki hogy ne kelljen az illetékre ráfizetnünk majd utánna ha fizet vagy ellentmond de pert nyerünk utánna lehet még a fennmaradókat is követelgetni?
Tehát két évre visszamenőleg van 500 e Ft követelés, lehet apránként, 200 ezrenként követelni?

nonolet # 2018.07.04. 13:50

Az építőiparban - főleg társasházak építésénél - az az általános finanszírozási gyakorlat, hogy

a kivitelező a költségeire a kivitelező maga vagy a beruházó kölcsönt vesz fel, melynek biztosítására a hitelező jelzálogot jegyeztet be a készülő ingatlanra.

Az egészre úgy en bloc, 1/1-ben.

Amikor megveszed a még nem kész ingatlant,
a te tulajdoni hányadodoról
(mert ekkor még nem létezik az albetét),
lekerül a jelzálogjog, feltéve,
hogy
az adás-vételi szerződés alapján a hitelezőnek!!!! fizettél.

Társasházzá alakulás után az önálló helyrajzi számmal rendelkező ingatlanod tehermentes lesz, mert a te lakásodra eső részt az eladó már kifizette (vagyis te kifizetted).

Ha eredetileg így írtad meg a szerződést,
akkor jogod van ragaszkodni hozzá, vagy ahhoz,
hogy
az eladó igazolja, hogy

1. a kölcsönszerződés felbontásra került,
és
2. emiatt lehetőséged van közvetlenül az eladónak fizetni.

(by oligaliga)

genti93 # 2018.07.04. 12:21

Gerbera,
azért nem veszem meg én mert hitelt vett fel rá a kivitelező, és jelzálog van rajta jelenleg is. Az egész társasházon. Így hiába veszem meg és fejezem be és lesz az én tulajdonom egy kész lakás, ott marad a jelzálog a lakáson.

gerbera317 # 2018.07.03. 14:20

Nem kéne pofátlanul több helyre is megírni ugyanazt a kérdést. főleg, ha az nem is fmh-ról szól...

gerbera317 # 2018.07.03. 10:58

Ha csak fizetési meghagyás van, senki nem vonhat. Ha jogerős fizetési meghagyás alapján végrehajtást rendeltek el, akkor a végrehajtó vonathat a fizetésből.

gerbera317 # 2018.07.03. 07:51

Egyébként, nem fogja befejezni, és nem fogja átadni. Mert elfogyott a pénze. Ezért akarja félkészen eladni. De miért nem veszed meg te, és fejezed be te? Gyors kalkuláció, szerződésmódosítás, oszt' jónapot.

gerbera317 # 2018.07.03. 07:19

Valóban, ezt is kihagytam
Én meg gratulálok...