Elévülés

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.04. 05:46

Mt.155. §(4) A munkavállalót, ha a munkabér tárgyhónapra vonatkozó elszámolását követően bekövetkező ok miatt az elszámolás módosítása szükséges, a tárgyhónapra vonatkozó munkabér-elszámolás módosításáról legkésőbb a következő havi munkabér elszámolásakor tájékoztatni kell. A munkabér-különbözetet a következő havi munkabérrel egyidejűleg ki kell fizetni. A munkáltató a többletkifizetést az előlegnyújtásból eredő követelésre vonatkozó szabályok szerint levonhatja.

drbjozsef # 2019.06.04. 05:43

tescosjoghurt,

Mt.155. §(4) A munkavállalót, ha a munkabér tárgyhónapra vonatkozó elszámolását követően bekövetkező ok miatt az elszámolás módosítása szükséges, a tárgyhónapra vonatkozó munkabér-elszámolás módosításáról legkésőbb a következő havi munkabér elszámolásakor tájékoztatni kell. A munkabér-különbözetet a következő havi munkabérrel egyidejűleg ki kell fizetni. A munkáltató a többletkifizetést az előlegnyújtásból eredő követelésre vonatkozó szabályok szerint levonhatja.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.03. 20:21

Nem.

tescosjoghurt # 2019.06.03. 20:20

Tehát a jogalap nélküli kifizezést munkaviszony alatt bármikor visszavehetik? (tudom, az én esetem nem jogalap nélküli kifizetés, de most végül is ezt írtad le)

gerbera317 # 2019.06.03. 19:53

Az elévülés jogkövetkezménye, hogy az elévüléssel érintett jogot már nem lehet bírósági úton érvényesíteni. Bírósági úton. A munkáltató magánvégrehajtása nem az.

tescosjoghurt # 2019.06.03. 14:39

Nézd, 5 évvel ezelőtt elvileg kaptunk több pénzt, nem érzékeltük, de "biztosan" kaptunk. Ezt senki nem jelezte, de biztosan észrevehettük volna. Ez történt, szerintem mással is megeshet. Most hirtelen nem kapott pénzt, és még mi mentünk utána miért. Semmi jelzés, se egy böfizés felénk. Az Mt-ben olvastam, hogy az elévülést azt bizony hivatalból kell vizsgálni. Csupán ezért kérdezem ;)

Grave7 # 2019.06.03. 14:32

Én nem tudom megérteni az ilyen embereket: kapnak pénzt amiről tudják, hogy nem jár nekik, majd az önkéntes visszafizetés helyett reménykednek az elévülésben.

Még előző évben volt itt a fórumon egy hozzászóló, aki meglehetősen durva stílusban és keresetlen szavakkal beszélt az ilyen emberekkel. Sajnos a nevét elfelejtettem, de a becsületüket kérte számon az elévülésben bízó kérdezőktől.

tescosjoghurt # 2019.06.03. 13:57

Feleségem 2014-ben terhesség miatt táppénzre került, majd mivel a baba korábban jött, így túlfizetés történt, amit előlegként kezel a munkáltató. 2017-ben egy hetet dolgozott, majd újabb baba, újabb túlfizetés. Idén áprilisban újra munkába állt, majd májusban hiába várta a fizut, semmi nem jött. Kiderült, hogy vonják az korábbi előleget, amiről csak azért tudunk, mert levélben kértünk infót. Korábban semmilyen tájékoztatás, levél, megkeresés nem jött részükről. A 2014-es nem évült el (függetlenül annak előleg jellegétől)? Válaszukat előre is köszönöm! (feleségem pedagógus, állami intézményben)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.01. 12:28

Igen megszakítja, vagy igen felmerülhet az elévülés? :)
Is. (Mindig felmerülhet az elévülés, legfeljebb a felmerülés után az lesz a válasz, hogy nem évült el. Mert nem telt el elég idő, mert megszakították stb.)

alsovonal # 2019.06.01. 12:13

Köszi drbjozsef!

Kitartó Harcos # 2019.06.01. 11:54

Kovács Béla Sándor

Igen megszakítja, vagy igen felmerülhet az elévülés? :)

Kovács_Béla_Sándor # 2019.06.01. 09:47

Igen.

Kitartó Harcos # 2019.06.01. 09:12

Szép jó napot mindenkinek!
A kérdésem az lenne, hogy egy 2011. februárjában felmondott devizahitelnél, ahol 2016. júliusában történt az első fizetési felhívás, felmerülhet-e az elévülés, ha közben a forintosításon kívül nem küldött mást a Bank (ez 2015. áprilisában volt), majd 2017. májusában eladta a követelést.
Nem találtam egyértelmű választ sehol arra, hogy a forintosításkor kiküldött elszámolás az megszakítja-e az elévülést.
Köszönöm!

drbjozsef # 2019.05.31. 10:16

alsovonal,

Például.
Hírközlés, telekommunikációs szolgáltatás esetén 1év, gázszolgáltatásnál pl. 2 év.
De ezek a kivételek.

alsovonal # 2019.05.31. 08:30

Köszönöm drbjozsef !

Az egyéves elévülés az Eht. kapcsán keletkezett követelések esetében működik?

drbjozsef # 2019.05.30. 15:57

alsovonal,

Egyszerű polgári jog alá tartozó szerződés, a Ptk. szerinti általános elévüléssel szerintem : 5 év.

Ha minden igaz, ez a fizetési meghagyás nem szakította meg, mert az új Ptk. szerint eljárás csak érdemi döntés esetén megszakítás. Ha megszüntették a pert ítélet nélkül, akkor az nem az.

alsovonal # 2019.05.30. 15:01

Sziasztok!

Vállalkozói díj mennyi idő után évül el?

Rövid előzmény:

Vendéglátóiparban dolgozom. Jó ideje szerződésben álltam egy ételhulladék begyűjtésével s elszállításával foglalkozó céggel. 2 éve drasztikusan árat emeltek s az utolsó elszámoló számlával nem értettem egyet, nem fizettem.

Fizetési meghagyás -> ellentmondás -> per.
Mai napon kaptam kézhez egy végzést, miszerint a pert jogerősen is megszüntette a másodfok egytértve az első fokon eljáró bírósággal. (felperes késve fizette meg az eljárási illetéket.)

Köszi a választ.

drbjozsef # 2019.05.25. 06:05

Péko,

Egyébként : 2013. évi CLXXVII. törvény 1§.

1. § Ha e törvény eltérően nem rendelkezik, a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény (a továbbiakban: Ptk.) rendelkezéseit a hatálybalépését követően

1. keletkezett tényekre és jogviszonyokra, valamint
  2. megtett jognyilatkozatokra

kell alkalmazni.

gerbera317 # 2019.05.24. 21:13

aki így akarja érvényesíteni a követelést,ebben az esetben is megszakítja az elévülést egy felszólítás a végrehajtó részéről,amíg világ a világ?
Ha végrehajtás folyik, akkor már szó sincs arról, hogy az engedményes "így akarja érvényesíteni a követelést". Az a követelés már érvényesítve van. És igen, a végrehajtási cselekmények megszakítják az elévülést.

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.24. 16:13

Igen. (Bár nem a felmondás időpontja a mérvadó, hanem a szerződéskötését. De ha a felmondás a régi Ptk. hatálya alatt történt, akkor nyilván a megkötés is.)

Péko # 2019.05.24. 13:13

Üdvözlet,

Ha egy kölcsönszerződést a régi Ptk. ideje alatt mondtak fel és keletkezett tartozás ,akkor az elévülésre a régi Ptk. vonatkozik?
Mindenhol ezt olvasom,de inkább csak mint véleményt.
Van erről egy törvény,vagy csupán ez a gyakorlat?
Ha a végrehajtást kérő a követelést eladja ,engedményezni ... /nem ismerem a szakszavakat pontosan /2014 után, aki így akarja érvényesíteni a követelést,ebben az esetben is megszakítja az elévülést egy felszólítás a végrehajtó részéről,amíg világ a világ?

Gaben69 # 2019.05.24. 07:48

Üdvözlöm
2004-ben volt egy hitelem ami 2008-ban lejárt de a fen maradt tartozásom 534000ft volt. Megszűnt a bank és megvette a tartozásomat egy behajtó cég,megegyeztünk,hogy kifizetem a fennmaradt tartozást.Akkor küldtek is egy darab részletfizetési csekket 1 es sorszámmal,majd eltűntek.most szerettünk volna hitelt felvenni és szerepelek a khr listán.Az intrum justina rakott rá,11 éve lejárt a hitel és mi fizettünk volna de nem volt kinek.Mit tudok tenni mert szerintem ez így nem korrekt és a mostani tartozásom szerintük 3700000Ft.

Köszönöm válaszukat

Kovács_Béla_Sándor # 2019.05.24. 05:31

Rosszul gondolod.

SzDTamás # 2019.05.23. 21:27

Kedves drbjozsef!

Köszönöm válaszát! Kérdésére, hogy csak 2018-tól követel a távközlési szolgáltató tőlem szolgáltatási díjat, igen a válaszom. Ez gondolom azért lehet, mert a távközléssel kapcsolatos szolgáltatói követelések nem 5, hanem 1 éven után elévülnek. Én azt gondolom, ha már egyszer 10 éve felmondtam a szerződést, de igazolni már nem tudom, mert az igazolást kidobtam, mivel 1 év után elévült (de lehet akár 5 vagy 10 is) a szolgáltatónak kell bizonyítania, hogy nem mondtam fel azt a határozatlan szerződést, és nyilván ezt nem fogja tudni igazolni. Ebből kifolyólag szerintem jogos követelése sem lehet felém. Vagy tévedek? Remélem nem! Amennyiben van még valakinek ötlete a megoldásra, szívesen veszem! Köszönöm.

Szisz_co # 2019.05.23. 19:51

gerbera317
"Van itt még valami, amit a kérdező túlságosan is lerövidített..." Mire gondol?
Ha nem értelmezhető a jogutódlás, akkor miért kellett azt megállapítania a közjegyzőnek egy végzésben?