Elévülés, levonás szabályai


nandy # 2013.02.20. 16:36

az önkéntes teljesítés - sok egyébbel azonosan - szakítja az elévülést...

Mi van??? El sem hiszem, hogy te "vh. ügyes" vagy...

nandy # 2013.02.20. 16:31

Rebeka alkalmazottként dolgozott a cégnél, gondolom munkabért kapott + jutalékot. Ez utóbbit -mivel az is munkabér!!) 3 évig követelhette volna a munkáltatója.

Tehát már rég elévült!! nyugodtan vigye csak perre az a Behajtócska, polgárira úgysem mehet, munkaügynél pedig hivatkozni kell a 3 éves elévülési időre. Ráadásul nem is a behajtó cég volt a munkáltatója, szóval végképp érdekes lenne a sztori.

Amúgy csendben jegyzem meg, hogy a behajtó cégeknek semmi joguk nincs, legfeljebb fenyegetőznek....
De pont a munkaviszony miatt érdekes, hogy mit keres ez egyáltalán behajtó cégnél?

Rebeka61 # 2013.02.19. 11:00

köszönöm a segítséget!

Vh-ügyes # 2013.02.16. 19:44

az önkéntes teljesítés - sok egyébbel azonosan - szakítja az elévülést...

Rebeka61 # 2013.02.16. 17:13

köszi, bár nem lettem nyugodtabb, annál is inkább, mert most is egy biztosítónál dolgozom (jobb híján-50 évesen, 2 pedagógus diplomával nem kellek sehová)), és nem merek elmenni, mert ugyanez történik. Aki elmegy, annak "rárepülnek" az állományára-átköttetik-én meg fizessek...
Ez egy mókuskerék, nem lehet kitörni belőle, és benne maradni is idegőrlő.

gerbera317 # 2013.02.16. 14:44

Kétségtelenül perre vihetik, és ha megnyerik a pert (valószínűleg megnyerik), ki is kényszeríthetik a teljesítést. Egyelőre csak lelki kényszert tudnak alkalmazni, és csak rajtad múlik, engedsz-e ennek, vagy inkább megvárod a vagyoni kényszert.

Rebeka61 # 2013.02.13. 16:57

Tisztelt Végrehajtó!
A kérdésem a következő:2007-2008. júniusáig alkalmazott voltam egy biztosító cégnél, ahol az eljövetelem után visszaírásom keletkezett.
Tavaly megkeresett egy behajtó cég, felszólítással, h. fizessek 160ezer FT-ot, vagy perre viszik, és még a perköltséget is nekem kell fizetni.
Telefonon részletfizetésben állapodtunk meg (megijedtem), de papírokat nem írtam alá.
Ennek ellenére ahogy tudtam, utalgattam a pénzt (10 ezret, 5 ezret.)Számlát "természetesen" nem kaptam a régebben is leadózott, majd újból megfizetett utalásokról.
2 hónap nem fizetés után felhívott egy ifjú női hang, aki sértő módon felszólított, h. vagy fizetek, vagy az ügyvéd úr perre viszi az ügyem.
Kérdésem, meddig vagyok köteles fizetni?
Valóban perre vihetik, vagy behajthatják rajtam?
Mikor évül el a követelés?
köszönöm!

Arykadar # 2013.02.07. 18:33

Üdvözlet!

Elévülésről lenne egy kérdésem. Férjemnek a házasságunk előtt volt egy csődbement vállalkozása, ebből adódóan az egyik hitelkártyáján maradt tartozás, amiről most kaptunk fizetési meghagyást. A hitelkártyát 2007. júliusában a bank letiltotta, ami szerintem azt jelenti, hogy a bank szerződést bontott, mert férjem akkor már 2. hónapja elmaradt az 5% befizetésével. Ha ez valóban szerződésbontás, akkor szerintem a követelés 2012. júliusban elévült, a meghagyás pedig most januárban érkezett. Hivatkozhatok elévülésre? Ha nem évült el, van esélyünk lefaragni az időközben többszázezresre nőtt követelésből? Legfeljebb kisebb részleteket tudnánk fizetni, mert férjem munkanélküli, és nagy összegű lakáshitelünk van.Megköszönném a válaszokat.


Arykadar

"Nem vagyok elég fiatal ahhoz, hogy mindent tudjak." (Oscar Wilde)

roxika # 2013.02.07. 14:19

Hali egy kis segítségre lenne szükségem.Röviden a történetem.Kb 2007-2008-ban vettem előfizetéses telefont a t-mobilnál.egy darabig tudtam fizetni mert volt munkám...kb rá 3hónapmúllva leépítés végedt a munkám meg szünt így fizetni nem tudtam tovább...Aztán egyértelmű hogy kaptam pár felszólítást hogy fizesek....eltelt már kb 3év azóta hogy az útolsó levelet kaptam tőlük tehát elvileg úgy tudom hogy az útolsó felszólítást követően ha elltelik 1 év akkor elévül a tartozásom ami szolgáltaóí tartozás....Most a mai napon 2013.02.07 én kaptam egy végrahajtási lapot ajállva jött egy úgynevezett önálló bíró személyétől hatrman judit-tól ami ennek a tartozását akarja rajtam 15 napon belűl érvényesíteni de ottvan hogy addig fellebezhetek...Ezt mégis hól kinél hogyan lehet megtenni?Mire számítsak?most lesz tárgyalás vagy jön a végre hajtó?Autóm,házam,telkem,értékem nincsen,most van munkahejem ahol nettó 70ezer a fizetésem...Ja és a tőke tartozásom 148ezer amihez csaptak még egy kis aprót ezt azt így mára már 269ezer a teljes tartozásom.Ha valaki tud és lenne ideje segítséget adni azt megköszönném.pécsi vagyok..

Foresty # 2013.02.07. 12:31

Üdvözlet!

Édesapám nevében kérnék segítséget. 2002-ben elég rossz viszonyba kerültek édesanyámmal, melynek folyományaként édesanyám végrehajtóval akarta őt kilakoltatni a lakásból. Édesapám ezt persze nem várta meg, önként távozott. Időközben(2005-ben) édesanyám elhunyt, ennek ellenére tegnap(tehát több, mint 10 évvel a "végrehajtás") után kapott egy levelet édesanyám a végrehajtótól, miszerint a végrehajtás befejeződött. Édesapám is megkapta, mellé egy 35.000 Ft-os csekk is társult, mindenféle fizetési határidő nélkül.
A kérdésem az lenne, hogy ilyen esetben mit kell tenni? Miért 10 évvel később jut eszébe a végrehajtónak, hogy lezárja az ügyet? Miért nincs fizetési határidő? Miért 10 év után követeli a munkadíját? Nem évült el esetleg? Arról nem is beszélve, hogy tulajdonképpen nem dolgozott meg a pénzért, mivel édesapám, mint korábban mondtam, önként távozott a lakásból.
Előre is köszönöm a segítséget!

zöldgabi # 2013.01.07. 11:56

Tisztelt hozzáértők!
2007 áprilisban kelt végzés (fizetésből való letiltás) elévült-e, ha azóta sem érkezett felszólítás az ügyben? (áruvásárlási hitel, perrel, a termék nem volt használható, vissza nem vették, nem cserélték, nem javították..., én meg nem fizettem).
Köszönöm, Gabi

Z-77 # 2012.11.05. 05:53

"a végrehajtó pedig még az adós kérelmére sem veheti figyelembe."

Ez egy számomra nagyon fontos információ, köszönöm! Tehát akkor az elévült tartozást is köteles behajtani, amíg én nem állapíttatom meg a bírósággal az elévülést. Én azt gondoltam, hogy elévülési időn túl nem hajtja be. Mindegy, ma megyek be hozzá, valamint meg lett írva az elévülés megállapításához a kérelem, azt meg beviszem a bíróságra. Aztán majd meglátom mi sül ki belőle.

Kovács_Béla_Sándor: Köszi a lényeges infót.

Kovács_Béla_Sándor # 2012.11.03. 18:58

Az elévülést főszabályként nem kell hivatalból figyelembe venni, a végrehajtó pedig még az adós kérelmére sem veheti figyelembe.

gerbera317 # 2012.11.02. 22:59

Ezt akkor hogy értelmezzem

Hát úgy, hogy legalább ennyit kézhez kell kapnod.

Tehát szerintem igenis számít esetemben a nyugdíjminimum.

Szerinted. A Vht.-t magyarul írták, de úgy tűnik, mindhiába...

Szerintem a Végrehajtónak igazolnia kell, hogy milyen végrehajtási cselekmények történtek

Tulajdonképpen igen. Ha a bíróság megkérdezi. A bíróság pedig akkor fogja őt megkérdezni, ha te megkéred a bíróságot, hogy kérdezze meg. Kezded már kapisgálni?

hova forduljak ilyen esetben?

A bírósághoz.

Z-77 # 2012.11.02. 08:04

Ezt akkor hogy értelmezzem a VHT-ben?

"A levonás során mentes a végrehajtás alól a havonta kifizetett munkabérnek az a része, amely megfelel az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének. (Ez a mentesség nem áll fenn a gyermektartásdíj és a szüléssel járó költség végrehajtása esetén.)"

Tehát szerintem igenis számít esetemben a nyugdíjminimum. Mivel a 2007-es munkáltatóm is nekem adott igazat ebben, mikor szóltam, és a kirúgásom napjáig járó munkabéremből már nem vont semmit emiatt, el is ismerte, hogy jogi osztályukkal megnézették és így kell számolnia.

A másik, hogy én mit bizonyítsak? Szerintem a Végrehajtónak igazolnia kell, hogy milyen végrehajtási cselekmények történtek az elmúlt több mint 5 évben. Ha nem történt semmi azon kívül, hogy 5 évente egyszer belenéz a TB nyilvántartóba, akkor elévült. Ezért kérdeztem, hogy mi szakítja meg a végrehajtási jog elévülését, mit fogad el a bíróság. És az is a kérdésem lényege, hogy hova forduljak ilyen esetben?

gerbera317 # 2012.11.02. 07:54

Mindenek előtt olvasd el az "Eltörölték az 5 év elévülést?" nevű topicot.

Azután: A végrehajtó nem köteles bizonyítani, hogy az elévülés megszakadt. Neked kell bizonyítanod, hogy nem szakadt meg.

Továbbá: A nettó munkabér 33 százalékát kell levonni, az öregségi nyugdíjminimum a te esetedben legkevésbé sem számít.

Ha végül kiderül, hogy neked van igazad, és elévült az ügy, a végrehajtó eljárását akkor sem tudod megtámadni. Az esetlegesen jogtalanul levont összegek sorsáról a bíróság fog határozni, külön jogorvoslatot nem kell keresned. A végrehajtó pedig helyesen járt el eddig.

Ahonnan kirúgtak annak idején, miért nem indítottál egy jó kis munkaügyi pert?

Z-77 # 2012.11.02. 07:30

Üdvözlök mindenkit!

Végrehajtásról lenne pár kérdésem, kérem szíveskedjenek a hozzáértők segíteni nekem pár kérdés tisztázásában.

Egy 2001-es végrehajtás ügyében bocsátott ki a bíróság 230.000 Ft bűnügyi költség megfizetésére végrehajtási határozatot. Az üggyel kapcsolatban annyit említek, hogy eléggé csőbe húztak engem, számítógépes ügy volt, évekig lefoglalva tartották ügyfeleim számítógépét, és a bíróság 2000-ben engem talált bűnösnek az azokon lévő hamis szoftverek miatt, ezt sem éreztem igazságosnak, de nem ez a lényeg. Szakértői díj 230.000 Ft lett megállapítva, most őszinte leszek, eszem ágában nem volt ezt megfizetni, mert irreálisan magasnak találtam ezt az összeget.

A lényeg: 2007 július 5-én történt egy letiltás a munkabéremből, addig nem. Ez pont az 5 év lejárata előtt volt. Persze a munkahelyemről azonnal kirúgtak, mert a végrehajtó közölte a munkáltatónak küldött levélben, hogy bűnügyi költség címen kéri az összeget, a munkáltató meg lebűnözőzött és köszönte, de nem kért belőlem emiatt a továbbiakban. Ezt követően éltem amiből tudtam, megoldottam. Azonban idén, 2012 augusztus 21-én létesítettem egy munkaviszonyt, gondolván, hogy ez a végrehajtás már úgyis elévült, talán nem terrorizál tovább a végrehajtó. Az augusztusi és szeptemberi munkabérem megérkezett teljes egészében. Az ehavi viszont ismét letiltást tartalmazott, a munkáltatómhoz október 1-én érkezett állítólag a letiltást kérő levél amiről persze csak a fizetés megérkezésének napján szereztem tudomást, megint nem értesítettek a dologról.

Első kérdésem, hogy 2007. július 5. óta amióta az előző tiltás megtörtént, nem évült-e el már ez a végrehajtható határozat? Ha bemegyek a végrehajtóhoz, mivel tudja az esetleges elévülési idő megszakadását bizonyítani, általában mit fogad el a bíróság elévülést megszakító végrehajtási cselekményként?

A másik kérdésem, hogy úgy tudom, a 33%-ot ilyen esetben a munkáltatónak úgy kéne számítania, hogy a nettót csökkenti a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegével, és azt veszi a 33% alapjául. Ezt se a 2007-es, se a jelenlegi munkáltatóm nem így számolta. Ha ez így van, a végrehajtótól kérhetem-e, hogy az előírásoknak meg nem felelő részt adja vissza? Csak mert a munkáltatómnak szólni fogok, hogy a jövőben így alkalmazza a szabályokat, de nekem az a 10.000 Ft is pénz, gyermekemet egyedül nevelem, az albérletemet egyedül tartom fenn.

Valamint kérdezném, hogy ha a végrehajtó valóban elévülési időn túl hajtott végre a fizetésemből, akkor erre milyen jogorvoslati lehetőségeim vannak?

Válaszotokat előre is köszönöm.