Fórum Végrehajtási jog régebbi elöl     új hozzászólás


Elévülés, levonás szabályai

Z-77 # e-mail 2012.11.05. 06:53

"a végrehajtó pedig még az adós kérelmére sem veheti figyelembe."

Ez egy számomra nagyon fontos információ, köszönöm! Tehát akkor az elévült tartozást is köteles behajtani, amíg én nem állapíttatom meg a bírósággal az elévülést. Én azt gondoltam, hogy elévülési időn túl nem hajtja be. Mindegy, ma megyek be hozzá, valamint meg lett írva az elévülés megállapításához a kérelem, azt meg beviszem a bíróságra. Aztán majd meglátom mi sül ki belőle.

Kovács_Béla_Sándor: Köszi a lényeges infót.

Kovács_Béla_Sándor # e-mail 2012.11.03. 19:58

Az elévülést főszabályként nem kell hivatalból figyelembe venni, a végrehajtó pedig még az adós kérelmére sem veheti figyelembe.

www.kbs-ugyved.hu

gerbera317 # e-mail 2012.11.02. 23:59

Ezt akkor hogy értelmezzem

Hát úgy, hogy legalább ennyit kézhez kell kapnod.

Tehát szerintem igenis számít esetemben a nyugdíjminimum.

Szerinted. A Vht.-t magyarul írták, de úgy tűnik, mindhiába...

Szerintem a Végrehajtónak igazolnia kell, hogy milyen végrehajtási cselekmények történtek

Tulajdonképpen igen. Ha a bíróság megkérdezi. A bíróság pedig akkor fogja őt megkérdezni, ha te megkéred a bíróságot, hogy kérdezze meg. Kezded már kapisgálni?

hova forduljak ilyen esetben?

A bírósághoz.

Z-77 # e-mail 2012.11.02. 09:04

Ezt akkor hogy értelmezzem a VHT-ben?

"A levonás során mentes a végrehajtás alól a havonta kifizetett munkabérnek az a része, amely megfelel az öregségi nyugdíj legalacsonyabb összegének. (Ez a mentesség nem áll fenn a gyermektartásdíj és a szüléssel járó költség végrehajtása esetén.)"

Tehát szerintem igenis számít esetemben a nyugdíjminimum. Mivel a 2007-es munkáltatóm is nekem adott igazat ebben, mikor szóltam, és a kirúgásom napjáig járó munkabéremből már nem vont semmit emiatt, el is ismerte, hogy jogi osztályukkal megnézették és így kell számolnia.

A másik, hogy én mit bizonyítsak? Szerintem a Végrehajtónak igazolnia kell, hogy milyen végrehajtási cselekmények történtek az elmúlt több mint 5 évben. Ha nem történt semmi azon kívül, hogy 5 évente egyszer belenéz a TB nyilvántartóba, akkor elévült. Ezért kérdeztem, hogy mi szakítja meg a végrehajtási jog elévülését, mit fogad el a bíróság. És az is a kérdésem lényege, hogy hova forduljak ilyen esetben?

gerbera317 # e-mail 2012.11.02. 08:54

Mindenek előtt olvasd el az "Eltörölték az 5 év elévülést?" nevű topicot.

Azután: A végrehajtó nem köteles bizonyítani, hogy az elévülés megszakadt. Neked kell bizonyítanod, hogy nem szakadt meg.

Továbbá: A nettó munkabér 33 százalékát kell levonni, az öregségi nyugdíjminimum a te esetedben legkevésbé sem számít.

Ha végül kiderül, hogy neked van igazad, és elévült az ügy, a végrehajtó eljárását akkor sem tudod megtámadni. Az esetlegesen jogtalanul levont összegek sorsáról a bíróság fog határozni, külön jogorvoslatot nem kell keresned. A végrehajtó pedig helyesen járt el eddig.

Ahonnan kirúgtak annak idején, miért nem indítottál egy jó kis munkaügyi pert?

Z-77 # e-mail 2012.11.02. 08:30

Üdvözlök mindenkit!

Végrehajtásról lenne pár kérdésem, kérem szíveskedjenek a hozzáértők segíteni nekem pár kérdés tisztázásában.

Egy 2001-es végrehajtás ügyében bocsátott ki a bíróság 230.000 Ft bűnügyi költség megfizetésére végrehajtási határozatot. Az üggyel kapcsolatban annyit említek, hogy eléggé csőbe húztak engem, számítógépes ügy volt, évekig lefoglalva tartották ügyfeleim számítógépét, és a bíróság 2000-ben engem talált bűnösnek az azokon lévő hamis szoftverek miatt, ezt sem éreztem igazságosnak, de nem ez a lényeg. Szakértői díj 230.000 Ft lett megállapítva, most őszinte leszek, eszem ágában nem volt ezt megfizetni, mert irreálisan magasnak találtam ezt az összeget.

A lényeg: 2007 július 5-én történt egy letiltás a munkabéremből, addig nem. Ez pont az 5 év lejárata előtt volt. Persze a munkahelyemről azonnal kirúgtak, mert a végrehajtó közölte a munkáltatónak küldött levélben, hogy bűnügyi költség címen kéri az összeget, a munkáltató meg lebűnözőzött és köszönte, de nem kért belőlem emiatt a továbbiakban. Ezt követően éltem amiből tudtam, megoldottam. Azonban idén, 2012 augusztus 21-én létesítettem egy munkaviszonyt, gondolván, hogy ez a végrehajtás már úgyis elévült, talán nem terrorizál tovább a végrehajtó. Az augusztusi és szeptemberi munkabérem megérkezett teljes egészében. Az ehavi viszont ismét letiltást tartalmazott, a munkáltatómhoz október 1-én érkezett állítólag a letiltást kérő levél amiről persze csak a fizetés megérkezésének napján szereztem tudomást, megint nem értesítettek a dologról.

Első kérdésem, hogy 2007. július 5. óta amióta az előző tiltás megtörtént, nem évült-e el már ez a végrehajtható határozat? Ha bemegyek a végrehajtóhoz, mivel tudja az esetleges elévülési idő megszakadását bizonyítani, általában mit fogad el a bíróság elévülést megszakító végrehajtási cselekményként?

A másik kérdésem, hogy úgy tudom, a 33%-ot ilyen esetben a munkáltatónak úgy kéne számítania, hogy a nettót csökkenti a mindenkori öregségi nyugdíjminimum összegével, és azt veszi a 33% alapjául. Ezt se a 2007-es, se a jelenlegi munkáltatóm nem így számolta. Ha ez így van, a végrehajtótól kérhetem-e, hogy az előírásoknak meg nem felelő részt adja vissza? Csak mert a munkáltatómnak szólni fogok, hogy a jövőben így alkalmazza a szabályokat, de nekem az a 10.000 Ft is pénz, gyermekemet egyedül nevelem, az albérletemet egyedül tartom fenn.

Valamint kérdezném, hogy ha a végrehajtó valóban elévülési időn túl hajtott végre a fizetésemből, akkor erre milyen jogorvoslati lehetőségeim vannak?

Válaszotokat előre is köszönöm.