Inkasszó a számlámon, hogy tehet ilyet a végrehajtó?


drbjozsef # 2020.10.14. 04:52

Rolly85,

"Minden mást" = adatokat, összegeket, mennyi a fennálló tartozás pontosan (ezt a faktoring nem fogja tudni napra), mi lett az árveréssel, mennyi jött be abból, stb, stb.

Egyezkedni, elengedésről, részletfizetésről, csakis a végrehajtást kérővel tudsz.

Egyébként még egyre figyeljetek : bármilyen megállapodás születik, a végrehajtás költségeit az adósnak kell viselnie. Ha el is enged a faktoring, egy ekkora tartozásnál a végrehajtó minden költsége és jutaléka is több milliós tétel lesz. Azt rendezni kell az utolsó fillérig, mert addig nem fejeződik be a végrehajtás. (részletfizetés esetén azt is részletekben menet közben persze)

Rolly85 # 2020.10.13. 19:05

gerbera317

Köszönöm a megannyi válaszát!
Igyekszünk minden - múltban elkövetett - hibát rendbehozni. Persze, hogy tudjuk ki a VH, viszont úgy olvastam több fórumon, hogy azzal nem igazán lehet egyezkedni, inkább az OTP Faktoringgal.

gerbera317 # 2020.10.13. 18:17

Na, célfotóval pont beírt elém valaki. A hozzászólásom Rolly85-nek szólt.

gerbera317 # 2020.10.13. 18:15

Tehát ami egyértelmű: Kezdettől fogva végrehajtás folyik egyetemlegesen három személy, 1. az adós, 2. az adóstárs, és 3. a kezes ellen. Akkor is, ha az adóstárs és a kezes még csak most kezdenek el ezen csodálkozni. Jegyezzük meg, éppen ideje volt már. Az adós az - egyébként közös - ingatlan elárverezése után külföldre menekült, az adós és a kezes pedig itt maradtak. A kezes jövedelmét a végrehajtó letiltotta, az adós saját jövedelme letiltásáról nem tud. A kérdés az volt, hogy ilyen várható-e. Igen, várható. Minden mást az eljáró végrehajtótól kell(ene) megérdeklődni. Erre nem kérdez vissza értetlenkedve, mert a végrehajtó személye ismert: a kezes nagyon jól tudja, ki az! Legalábbis illene tudnia.

kataraider # 2020.10.13. 18:15

Sziasztok , kérdésem az lenne , hogy fennálló adótartozásom miatt inkasszó került a bankszámlámra , illetve kaptam egy levelet hogy az ingatlanomra is bejegyezték a tartozást.
Kérelmeztem mérséklést illetve részletfizetést amit elutasítottak.
Új munkahelyem van , bejelentett 8 órás kp-ben kértem a fizetésem,hogy maradjon belőle valami.
Megkaptam az összeset még , gondolom így ebben a formában is meg fognak találni , és vonni fognak,mennyit vonnak le így majd a fizetésemből ?
Illetve mivel nem kaptam részletfizetést , és sajnos nem tudom kifizetni a tartozásom egyben, így nem tudom ,hogy mi fog történni , el akarják esetleg árverezni majd a házat ?
Olyan lehetséges e lenne , hogy ez a tartozás be van jegyezve a házra és én elajándékozom a feléta férjemnek , vagy ez már ilyenkor lehetetlen.

Válaszokat előre is köszönöm.

Rolly85 # 2020.10.13. 12:52

Házasság előtt szereztem minden vagyonom.

drbjozsef # 2020.10.13. 12:49

Rolly85,

Nem.

Ez bármikor. Ha közös vagyonból vesztek házat a Te nevedre, attól az még közös vagyon, és elméletileg végrehajtható. Azért elméletileg, mert a végrehajtó ezt nem vizsgálja, de ha a jogosult hivatkozna rá, akkor perben bevonható a végrehajtásba. Meg bármi más is, ingóság, pénz, bankszámla.

Majd az ügyvéd urak kijavítanak ha tévedek, de tartok tőle, hogy ráadásul a bizonyítási kényszer (tudniillik, hogy NEM közös vagyon) rátok hárulna, mert a házasság alatt szerzett vagyonról főszabály szerint vélelem áll fenn, hogy az közös vagyon - és ennek ellenkezőjét kell bizonyítani.

Rolly85 # 2020.10.13. 11:57

“ (bár akkor zárójelben azt is megjegyzem, hogy házastársak esetén, ahol az egyik fél nem adós, azért ez cifrább lehet, hiszen a házastársi közös vagyon terhére persze lehet követelése a jogosultnak. Hiába "nincs semmi a nevén".)”

Ez csak örökléskor játszik?

drbjozsef # 2020.10.13. 11:55

(bár akkor zárójelben azt is megjegyzem, hogy házastársak esetén, ahol az egyik fél nem adós, azért ez cifrább lehet, hiszen a házastársi közös vagyon terhére persze lehet követelése a jogosultnak. Hiába "nincs semmi a nevén".)

drbjozsef # 2020.10.13. 11:54

(CSAK tartozást nem örökölsz, azokért a hagyatéki vagyon értékéig felelsz legfeljebb. Vagyis legrosszabb esetben semmit sem örökölsz, ami van, viszik a hitelezők.)

Rolly85 # 2020.10.13. 11:36

“Jó lenne utánamennie a dolognak, mert ha már 50+ millió lesz, és annak a háznak is viszik a felét, amiben most éltek (már ha közös tulajdonú lakásotok van, ez csak egy példa, vagy bármilyen vagyontárgyát), az azért már neked is fájni fog.”

Pont a fentiek okán szerencsétlennek nincs semmi sem a nevén. Gondolkodom házassági szerződésben, meg ne örököljem a hitelt.

drbjozsef # 2020.10.13. 10:23

Hála Istennek közöm sincs az adóshoz

Dehogy nincs, a feleséged az, őt biztos ismered.
(jó, vicc volt, adós=adóstárs, de a te terminológiádban az ex az, értem én)

Jó lenne utánamennie a dolognak, mert ha már 50+ millió lesz, és annak a háznak is viszik a felét, amiben most éltek (már ha közös tulajdonú lakásotok van, ez csak egy példa, vagy bármilyen vagyontárgyát), az azért már neked is fájni fog.

Rolly85 # 2020.10.13. 09:46

Hála Istennek közöm sincs az adóshoz. Mint ilyen végrehajtásban laikus ember érdeklődöm a feleségem jogkövetkezményeivel kapcsolatban. Elnézést a “tényvázlat” pontatlanságaiért, én nem éltem át a dolgokat, így azt próbáltam leírni, amit nekem is mondtak.

A lényege annyi lett volna, hogy mit lehet tenni az adóssal, hogy ne csak a feleségem (adóstárs) és az édesapja (kezes) igya meg ennek a levét, úgy hogy az adóstárs a házat otthagyta az adósnak azzal, hogy a továbbiakban az adós fizeti a CHF alapú házra felvett hitelt. Továbbá még annyira lettem volna kíváncsi, hogy miután a kezes béréből vonják a hitelt, az adóstárs egyidejűleg, párhuzamosan számíthat e letiltásra esetleges inkasszóra.

drbjozsef # 2020.10.13. 09:46

Rolly85,

Az előbbit pontosítva : végül, elvileg az adósok. Azért "végül", mert ha a kezesnek helyt kell állnia, ő követelheti természetesen az adós(ok)tól azt utólag, végső esetben perben, és azért "elvileg", mert ha az adós(ok)nak nincs végrehajtható vagyona, akkor a kezes így járt, és bukta. De, mint tudjuk, ez a kezességhez tartozik (tartozhat).

drbjozsef # 2020.10.13. 09:44

Rolly85,

Egyetemlegesen az adós és az adóstárs is, mivel elérhetetlenek voltak az eljárások során?

Pontosan. Ebből feltételezem, azt is tudod, mit jelent az egyetemlegesség. (Nem csak azt, hogy "közösen")

drbjozsef # 2020.10.13. 09:42

Ki tudja nekünk ezeket kiadni? OTP Faktoring?

Ha ő a végrehajtást kérő, akkor igen. Az árveréssel és esetleg a térüléssel kapcsolatosan pedig a végrehajtó.

drbjozsef # 2020.10.13. 09:39

Én úgy értettem kérdésem, hogy azok után, hogy a kezest megtalálta, számíthat a feleségem is megkeresésre addig míg a kezes fizet?

Persze. Eleve vele kellett volna kezdeni, de nem kötelező. Ha a végrehajtó tudomására jut, hogy az adós(társ)nak végrehajtható vagyona, jövedelme van, akkor arra is menni fog a lefoglalás, inkasszó, letiltás.

gerbera317 # 2020.10.13. 09:24

Xxar dolog, amikor az adós úgy érdeklődik a lehetőségeiről, hogy azt sem tudja, kinek tartozik, kikkel együtt, mennyivel és miért, és volt-e már térülés és mennyi, és kitől, és milyen módon, és azt ki hajtotta be. És a tényvázlatában még az elemi állításokat is többször kell pontosítani ahhoz, hogy azok egyértelműek legyenek. Xxar.

Rolly85 # 2020.10.13. 09:22

„Feleségem, mint adóstárs számíthat-e bármilyen letiltásra, azok után hogy a kezest már megtalálták.”
Számíthat. Hiszen az eljárás elsősorban ellene és az adós ellen folyik. (apropó, azt is tudod, hogy adós=adóstárs

Ez tiszta sor. Én úgy értettem kérdésem, hogy azok után, hogy a kezest megtalálta, számíthat a feleségem is megkeresésre addig míg a kezes fizet?

Rolly85 # 2020.10.13. 09:02

drbjozsef

Az ingatlannal kapcsolatban úgy értettem hogy “rajta maradt”, hogy szóbeli megegyezés alapján ő maradt egyedül az ingatlanban, úgy hogy fizeti tovább a törlesztőt, de mint utóbb kiderült nem fizette és kiköltözött külföldre.

Rolly85 # 2020.10.13. 08:56

drbjozsef

Szeretnénk kikérni az ingatlannal kapcsolatos dokumentumokat, hogy mennyiért ment el a ház és ez mekkora összegben csökkentette az adósságot, mert nagyon érdekes hogy ennyi idő alatt 22 millióra kúszott fel. Ki tudja nekünk ezeket kiadni? OTP Faktoring?

drbjozsef # 2020.10.13. 06:00

Rolly85,

Ha tényleg elárverezték az ingatlant, akkor az nem fedezte a 22 milliósra felkúszott tartozást?

drbjozsef # 2020.10.13. 05:59

Az lenne a kérdésem, hogy a végrehajtó miért nem az adóstárson próbálta behajtani a hitelt, ha az adóson nem tudta?
Nyilván : mert az adóstárson sem tudta. De az is lehet, hogy nem is próbálta, hiszen pont ezért van a kezes. Ha nem találta, nem is erőltette meg magát a keresgéléssel, hiszen ott a kezes "kéznél". Azt ugye tudod, mit jelent a kezes?

Feleségem, mint adóstárs számíthat-e bármilyen letiltásra, azok után hogy a kezest már megtalálták.
Számíthat. Hiszen az eljárás elsősorban ellene és az adós ellen folyik. (apropó, azt is tudod, hogy adós=adóstárs?)

Lehet-e egyezkedni a végrehajtóval, hogy az inkasszót levegye a számláról a letiltást a bérről, úgy, hogy valami részletfizetést vállal.
Igen. De nem a végrehajtóval, hanem a végrehajtást kérővel. Ha vele meg tudsz állapodni, akkor felfüggeszthetik a végrehajtást addig, amíg a megegyezés rendben folyik.

Lehet-e valami jogi úton valamit kezdeni az adóssal, mert ő nagyon kivonta magát ebből, főleg úgy, hogy rajta maradt az ingatlan
Rajta maradt? Nem azt állítottad az előbb, hogy elárverezék?

Rolly85 # 2020.10.13. 03:35

Fogalmam sincs. Egyetemlegesen az adós és az adóstárs is, mivel elérhetetlenek voltak az eljárások során?

gerbera317 # 2020.10.12. 22:32

És akkor ki mulasztott, és ki viseli a mulasztás következményét?