Lakhatási jog


gerbera317 # 2013.04.01. 18:48

136. § (1) Az adós tulajdonában levő ingatlant az ingatlan jellegére, művelési ágára és az ingatlant terhelő jogra vagy tilalomra, továbbá az ingatlanhoz kapcsolódó, az ingatlan-nyilvántartásba feljegyzett tényekre tekintet nélkül végrehajtás alá lehet vonni.

Tehát nem az a kérdés, árverezhető-e, hanem hogy terhelten vagy terheletlenül kerül-e árverésre, s így az sikerrel járhat-e.

137. § (1) A végrehajtás alá vont ingatlant megszerző új tulajdonos tulajdonjogát csak a következő jogok terhelhetik: a) a telki szolgalom, b) a közérdekű használati jog, c) az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett haszonélvezeti jog, d) a törvényen alapuló haszonélvezeti jog akkor is, ha nincs az ingatlan-nyilvántartásba bejegyezve.

A megmaradó jogok között nem szerepel a használat joga. Ha valami miatt mégis fennmarad(na) a használat joga (nehéz elképzelni), a (2) bekezdés szerint azt is vizsgálni kell, a jelzáloghoz képest mikor alapították azt a jogot, és azt is, hogy a jog jogosultja egészen véletlenül nem adóstárs-e.

Azt a tizedáras információt honnan szerezted? Sürgősen el kéne felejteni!

MoZo1 # 2013.03.30. 23:35

Üdv,

az lenne a kérdésem, hogy anyukámnak "lakáshasználati joga" van a lakáson, ami az én tulajdonom. Lehet hogy árvereznek. Mi történik ilyenkor, milyen lehetőségeim vannak?
Amite tudok gondolni:

  • Nem eladható. Zálogjog rajta marad, nem árvereznek.
  • Leértékelik, eladják tized áron; valaki jól jár vele.

Eladhatják-e, és mennyire értékelhetik le, valamint meg lehet-e támadni, és hogy, ha szinte semmiért akarják majd eladni? Valamint csak halkan szeretném kérdezni, hogy legroszabb esetben mennyit kell félretegyek ügyvédre?

Köszönöm!


meowmeow