MOKK fizetési meghagyás


ntamas # 2016.08.10. 09:00

gerbera317,

Köszönöm a hozzászólásodat!
Hát igen, lehet igazad van, dehát nem mindenki jártas az ilyen dolgokban, így pl. én sem.
De ha a közjegyző nem képes normálisan, közérthetően leírni, hogy mi a teendő, akkor én mint laikus a témában ezt honnan tudjam?!

Igen elmaradt közös költségről van szó.
Csak azt nem értem még, hogy ezt az ügyvédi díjat a közjegyző kapja majd meg, vagy mivel a közös képviselőnek adom fel, akkor lehet, hogy ő nyúlja le majd ezt a pénzt is?

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.10. 08:59

A közjegyzőnek nem lehet bélyegben fizetni. Ugyanúgy tudsz teljesíteni, mint a fizetési meghagyásnál tetted.

wpferi # 2016.08.10. 08:24

Magam intéztem az fmh-át, jogerős lett, a végrehajtási lapot kitöltöttem, de most látom, hogy még 1 % illetéket is le kell rónom. Bocs, de primitív kérdés, a 6 példány közül az egyikre rá kell nyálazzam, vagy a kísérőlevélre ragasszam?Nem nagy öröm, mert egyre inkább úgy tűnik, kidobott pénz, esélytelen lesz a vh.
De már be kell fejezzem. Köszi előre is

gerbera317 # 2016.08.10. 07:40

Szerintem a fizetési meghagyás (fmh) szövegezése nagyon is közérthető. Az csak egy dolog, hogy a kérdező számára nem érthető. (OFF: érthető =/= közérthető ON)

Ntamas! Ha az fmh-n a jogosultnál fel van tüntetve a bankszámlája, oda kell teljesíteni. Ha nincs, akkor a postai címére, de előtte nem árt vele egyeztetni erről, nehogy úgy járj, hogy a posta "nem kereste"-vel hozza vissza a pénzt. Megjegyzem, ha ez közös költség, akkor ugyanoda kell megfizetni, ahová a közös költséget egyébként is fizetned kell(ene), talán személyesen a közös képviseleten. OFF Mit mondjak, nem nyűgöztél le a kérdéseiddel... ON
Arra ügyelj, hogy ne csak a tőkét, hanem a teljes követelést (tőke + teljesítés napjáig felszámított kamat + költségek) fizesd meg!

ntamas # 2016.08.09. 18:31

Hát ez elég szomorú akkor.

Én dolgoztam egy időben ingatlan nyílvántartási ügykezelőként, ott mindig normálisan meg voltak fogalmazva a levelek az ügyfelek részére, hogy mit kell tenniük...

katonag # 2016.08.09. 18:06

Azért nem fogalmaz érthetően, mert nem olvasta (meg úgy általában a jogászok, tisztelet a kivételnek) ezt: http://kozerthetofogalmazas.hu/
Klasszikusan megfélemlítésre használják az érthetetlen fogalmazást.

Persze amikor ő nem érti az orvost vagy éppen egy szakembert, akkor biztos puffog, hogy miért nem bírnak ezek értelmesen fogalmazni.

ntamas # 2016.08.09. 17:38

Köszönöm a te válaszod is ObudaFan!

Nem vitatom a követelést, csak azt nem értem továbbra sem, hogy a közjegyző miért nem írta le a levélben közérthetőbben a dolgokat.
Semmi irányvonalat nem adott meg, hogy mégis hol induljak el, magamtól találjam ki, hogy megy ez az egész?!
Nagyon úgy néz ki...

Még jó, hogy ti segítettetek, köszönöm nektek még egyszer!

ObudaFan # 2016.08.09. 16:31

A közjegyző valóban nem a közelemben lakik, de az sincs leírva a levélben, hogy kinek fizessem meg az eljárási költséget és milyen módon? Csekken, postán?

Ha nem vitatod a követelést, akkor vedd fel a kapcsolatot a jogosulttal és kérdezd meg tőle, hogyan teljesíts. Ha vitatod, akkor pedig ne fizesd ki, hanem küld a közjegyzőnek ellentmondást. Akkor perré alakul az ügy és majd a bíróság eldönti, hogy ki kell-e fizetni, vagy sem.

Azt írják, hogy az üggyel kapcsolatos valamennyi beadványomat az eljáró közjegyző postacímére küldjem meg. Nincsenek is beadványaim, akkor mit küldjek el neki?

Ha nincsenek, akkor azt ne küldj. De ha esetleg vitatod a követelést, akkor legkésőbb a bíróság felé csak alá kell valamivel támasztani, hogy mire alapozva vitatod.

ntamas # 2016.08.09. 15:05

Mármint természetesen a közjegyző miért nem írta le közérthetően a nekem küldött levelében, hogy mit kell tennem, nem ti. :)

ntamas # 2016.08.09. 14:29

Köszönöm a válaszaitokat, bár így most már még bonyolultabb számomra ez az egész. :)

A közjegyző valóban nem a közelemben lakik, de az sincs leírva a levélben, hogy kinek fizessem meg az eljárási költséget és milyen módon? Csekken, postán?
Azt írják, hogy az üggyel kapcsolatos valamennyi beadványomat az eljáró közjegyző postacímére küldjem meg. Nincsenek is beadványaim, akkor mit küldjek el neki?

Miért nem írják le közérthetően, hogy ezt és ezt kell tennem?
Nem mindenki jártas az ilyen jogi dolgokban.

Egyjogász # 2016.08.09. 14:23

"esetben sem olyan jó beszélgetőpartner egy közjegyző."

Miből gondolod? Lehet, hogy mindketten nagy pecások és jól elbeszélgetnek róla.:)

ius latratus # 2016.08.09. 14:13

2 percig írtam, már meg is előztél.
:)

ius latratus # 2016.08.09. 14:12

És bár azt írják, hogy postán küldjem el nekik a témába vágó papírokat, én mégis azt kérdezem, hogy nem jobb ilyen dolgot személyesen intézni?

Ilyet biztosan nem tartalmaz a meghagyás.

Ha elmegyek ehhez a közjegyzőhöz, akkor személyesen is meg tudom vele beszélni ezeket a dolgokat?

Kihez? Még az sem biztos, hogy a lakóhelyedhez olyan közel van, de tegyük fel, hogy ott van a szomszédban: Na, még ebben az esetben sem olyan jó beszélgetőpartner egy közjegyző.

Ezt a +20 ezer ft eljárási költséget amúgy akkor is meg kell fizetnem, ha egy összegben befizetném most azonnal az elmaradt 32 ezer ft tartozást?

Igen.

Ezt az ellentmondást se nagyon értem, hiszen én elismerem a tartozást, és szeretném is kiegyenlíteni. Vagy ezt mindenképp meg kell tennem, ha jól értem, hogy ne legyen bírósági per belőle?

Ellenkezőleg.

Sherlock # 2016.08.09. 14:10

Nem ezt írják. Azt írják, hogy ha vitatod a követelést, akkor milyen módon tudod ezt megtenni. Semmit nem tudsz intézni személyesen, ezt papíron kell. Az eljárási költséget is ki kell fizetned, az ellentmondással csak a költségeidet növeled.

ntamas # 2016.08.09. 14:01

Tisztelt Szakértők!

A napokban fizetési meghagyást kaptam a MOKK-tól 32 ezer ft-os be nem fizetett közös költség miatt. Ezenkívül feltüntettek még a levélben + 20 ezer ft eljárási költséget is /ügyvédi és ügyviteli költség, valamint eljárási díj/.
És bár azt írják, hogy postán küldjem el nekik a témába vágó papírokat, én mégis azt kérdezem, hogy nem jobb ilyen dolgot személyesen intézni?
Ha elmegyek ehhez a közjegyzőhöz, akkor személyesen is meg tudom vele beszélni ezeket a dolgokat?

Ezt a +20 ezer ft eljárási költséget amúgy akkor is meg kell fizetnem, ha egy összegben befizetném most azonnal az elmaradt 32 ezer ft tartozást?
Ezt az ellentmondást se nagyon értem, hiszen én elismerem a tartozást, és szeretném is kiegyenlíteni. Vagy ezt mindenképp meg kell tennem, ha jól értem, hogy ne legyen bírósági per belőle?

Elnézést, ha kissé naívak a kérdéseim, de még nem voltam ilyen helyzetben sosem eddig.

Köszönöm, ha válaszolnak.

Burn Out # 2016.08.04. 08:12

:)))

ius latratus # 2016.08.04. 08:02

Off

Májusi hír, s pont az a Horváth Csaba a szerző, ki nem éppen a bankok oldalán álló újságíróként vált ismertté a Magyar Nemzet olvasói előtt.
Pár hónapja már nem vagyok naprakész a Magyar Nemzet cikkeit illetően, előfizetést váltottam, nem részletezem az okát. Horváth Csaba sem tudom, hohy mit keres még ott, de már ez nagyon off, úgyhogy be is fejezem.

On

Kovács_Béla_Sándor # 2016.08.04. 07:04

csepegtess már valami információ morzsát Kompromisszum!

Pl.: http://mno.hu/…tevo-1341924

Elkezdődött...

ius latratus # 2016.08.04. 05:00

Nekem van, Kompromisszum.
Deviza-alapú. Jelzáloghitel.
Kapok majd fmh-t? Segítesz?

Burn Out # 2016.08.03. 21:58

aham.... és hogyan? csepegtess már valami információ morzsát Kompromisszum!

geami # 2016.07.08. 19:22

Még annyit, h. 2010-ben volt az utolsó infóm erről az ügyről, akkor végrehajtói lapot kaptam. Próbáltam megegyezni a hitelező bankkal, de válaszra sem méltatott, pedig ügyvéd útján tettem ajánlatot fizetésre. Utána most, 2016-ban jött a levél, h. egyik kezes kifizette. Addig se felszólítás, se levonás, semmi. Nem is tudtam az ügyről semmit. Akkor, amikor 2010-ben megkaptam a végrehajtási lapot, akkor a földhivatalban a tulajdoni lapra széljegyzetben bejegyzésre került a fele részben tulajdonomban álló lakóházra a végrehajtási jog. De behajtani nem tudtak semmit, mivel terhelt a ház eltartási szerződéssel és haszonélvezettel. Kb. 4 hónapja kértem a végrehajtót (több, mint 5 év után), h. mivel tavaly augusztusban kifizette a kezes a hitelt, vegye le a végrehajtási jogot a tulajdonlapról. Eddig semmi se történt, csak ígéret arra, h. elküldték a papírokat a földhivatalba. Itt az elévülésre nem hivatkozhatok, ha esetleg per lesz? Az ügyvédnek küldött levelemben leírtam, h. mindenféle követelésemről lemondok a helytálló kezes javára (ügyvédi tanácsra), beleértve az üggyel kapcsolatos, már általam megfizetett ezzel az üggyel kapcsolatos korábbi ügyvédi képviselet díj későbbi visszaköveteléséről is.Valami konkrét tanács esetleg? Köszönöm.

geami # 2016.07.08. 19:11

Köszönöm. Voltam a hitelt nyújtó banknál, ott az Úr azt mondta, csak az eredeti adóstól követelheti a kezes. Egy ügyvéd, akivel beszéltem, szintén ezt mondta. Az ingatlan az egyik főadós nevén van, ő él benne. Miért nem lehet azt, h. a jótálló kezes az ingatlan tulajdonjogát kérje, és értékesítse? Az, aki felvette a hitelt, most egyéni vállalkozó. Nem lehet csak az adóstól kérni? Mi kéne tegyek? Ok, ellentmondok a fmh-nak. Utána mi lehet?

Dr.Attika # 2016.07.08. 18:27

A készfizető kezesség azzal a következménnyel jár, hogy a hitelező bármelyik kezestől követelhet és ha bármelyikük teljesít azt a törvény rendelkezése alapján követelheti a többi kezestől a teljesítés arányában.

geami # 2016.07.08. 17:45

Üdv Mindenkinek. Egy kérdésem lenne, röviden a sztori: 2004-ben,23 évesen kezességet egyetemleges készfizető kezességet vállaltam egy baráti párnak (tudom, nagy hülyeség), rajtam kívül még 2 kezessel házvásárlásra (Ft alapú) természetesen nem fizették, végrehajtás alá került az ügy. Én közben gyesre mentem, munkahelyem nem volt, vagyonom nincs, csak egy ház fele, amiben szüleim élnek, eltartási szerződés és haszonélvezet van nekik). Tavaly augusztusban az egyik kezes kifizette a tartozást, aki 2 hónapja ügyvédi papírt küldött, h. fizessem ki a tartozást, amivel ő helytállt.Válaszoltam az ügyvédnek, h. sajnos nem áll módomban kifizetni, mert a korábbi végrehajtási kísérlet ellenem is sikertelen volt, nincs miből kifizetnem az akkor még a bank által követelt tartozást. Ma a MOKK-tól kaptam fizetési meghagyást a helytálló kezestől, melyben követeli az általa befizetett összesen kb. 5,5 m Ft kifizetését. Természetesen ellentmondok 15 napon belül. Kérdés, h. mit tehetek. Mivel az eredeti tarozást ő, mint kezes kifizette, tényleg követelheti rajtam/unk? A hát a főadós birtokában van. Nem lehet kérni, h. először rajta hajtsák be? Én a kezessel soha nem találkoztam, a kezesi záradékban sincs semmi kikötés, h. a későbbiekben követelhet rajtam bármit is. Mi a teendő ilyenkor? Köszönöm a választ.

nefertiti64 # 2016.06.28. 17:05

Köszönöm a gyors választ, én is ebben bízom.