nemzeti eszközkezelõ - végrehajtó


Vt77 # 2018.04.19. 07:37

Nagyon szépen köszönöm ????

oligaliga # 2018.04.19. 04:11

Az illetéktörvény szerint mentes az illetékfizetés alól a magánszemély lakásvásárlása, amennyiben az a hitelszerződésből eredő kötelezettségeiknek eleget tenni nem tudó természetes személyek lakhatásának biztosításáról szóló törvényben meghatározott visszavásárlási jog érvényesítésével történik.

Magyarul: ha az adósságrendezés miatt adtad el a házat, a visszavásárlás illetékmentes.

Vt77 # 2018.04.18. 20:19

Szeretném megkérdezni, NET-től visszavásárolt ingatlan esetében hogyan kell számolni az átírási illetéket ? A vásárlás értéke a mérvadó vagy az ingatlan értéke ? Ugyanúgy 4 %, mint a használt lakás vásárlás ?

Grave7 # 2018.04.17. 10:25

Ha jól tudom, az ingatlant csak a NET Zrt-vel eredetileg szerződő bérlő vásárolhatja vissza, a visszavásárlási jog átruházására nincs lehetőség. Tehát ha a későbbiekben ilyen terveid lennének, azt muszáj lesz a testvéreiddel együtt csinálnod.

Legioner # 2018.04.16. 10:38

Kérdésem a következő: A NET Zrt.-től bérlek egy ingatlant. Bérlőtársam - papíron - még a két testvérem. Egy, az öcsémmel történt másik ingatlannal kapcsolatos vita miatt ő mindenben betart nekem és ahol tudja, próbálja megnehezíteni az életemet. Bérleti joga a tulajdonjogi hányada okán keletkezett anno. A szerződés óta én lakom és bérlem az ingatlant. Van-e bármilyen módja annak, hogy őt, mint bérlőt a szerződésből ki lehessen zárni. A bérleti díjat bankszámlámról rendezem minden hónapban. Ok lehet-e a kizárásra, hogy nem fizeti a bérleti díj és rezsik ráeső részét? ( ami természetes, hiszen nem lakik ott, de a szerződésből eredne e kötelezettség ) Sajnos a lakáson belül is tenne azért, hogy megnehezítse az ott lakást, mert szerinte a jog mellette van. Válaszukat előre is köszönöm!

bucsieva # 2018.03.28. 09:31

A Nemzeti Eszközkezelő programba való bekerüléshez megfelelő feltétel-e hogy egyedülálló vagyok munkaviszonnyal,18 éves gyerekemmel élek,aki családi pótlékra jogosult? Tanácsokat,tapasztalatokat kérek. Köszönöm

gerbera317 # 2018.03.21. 18:48

Csak nyilvános úton. Erre való az eszközkezelő árverési rendszere.

bekecs76 # 2018.03.21. 17:49

Köszi a választ.
Amúgy van ezzel kapcsolatban valakinek tapasztalata? Van ilyenre egyáltalán példa, hogy vett már valaki így lakást? Úgy értem, hogy az ilyen megüresedett lakásra, ha valaki normális ajánlatot tesz, hajlandó egyáltalán eladni az állam? Tud valaki ilyen esetről?

nonolet # 2018.03.21. 11:10

CSAK!!! a szerződött bérlő vásárolhatja vissza.
Senki más....
Ennyi.

- -

HA te akarod megszerezni...

1.
Tehetsz vételi ajánlatot az "állam"-nak.

2.
Indulhatsz egy esetleges árverésen.

3.
Elvben több lépésben megszerezheted a bácsi által.

  • előbb ő visszavásárolja
  • aztán tőle megveszed
bekecs76 # 2018.03.21. 09:26

Azt szeretném kérdezni, hogy egy eszközkezelős lakás bérlését vagy visszavásárlási jogát, örökölheti-e, a tulajdonosnak vérszerinti rokona, férfi/nő utód, testvér vagy akárki, aki nem a szóban forgó lakásban lakik. Ha a jogosult bérlő elhalálozik vagy lemond bérleti jogáról, esetleg nem tudja fizetni akkor van-e elővásárlási joga a lakásra a lányának, fiának testvérének, ha esetleg meg szeretnék venni a lakást az államtól?
Ez a lakás egyébként a szomszédom. Egyedül lakik a bácsika a lakásban és nincs is bejelentve senki, rajta kívül. A felesége pár éve meghalt így egyedüli tulajdonosa volt a lakásnak, amíg meg nem vette az eszközkezelő.
Az a konkrét helyzet, hogy nem én vagyok a rokon, hanem én szeretném megvásárolni az eszközkezelőtől azt a lakást (akár piaci árért) a későbbiekben, ha esetleg a mostani tulajdonosa (pontosabban bérlője) már akármilyen oknál fogva nem lesz... (halálozás, otthonba kerülés, elköltözés, lemondás, nem fizetés, stb.) Ebben meg tud-e akadályozni valamelyik családtag, aki nem ott lakik.

SaireyVMK # 2018.03.08. 16:13

Gyuszman 2017.12.06. 12:28
Bár gondolom ez is egy duplán megírt több topicba helyezett hsz volt és biztos kapott választ máshol és már 3 hónap is eltelt a kérdés óta, de a válasz az,hogy igen. Ha 9,5millióért visszaveszitek és 42millióért értékesítitek, akkor a különbözet lesz az SZJA alapja(vagyis adózni kell utána).
Kivétel ,ha vártok 5 évet, akkor nem kell adózni.
A vásárlást követő 2. ,3. vagy 4. évben történik az eladás akkor pedig adókedvezmény van, tehát csak a 90, 60 vagy 30%-át kell az adó alapjának venni. Az (Sz)emélyi (J)övedelem(A)dó mértéke jelenleg pedig 15%

Tehát ha 2018-ban visszaveszitek és még 2018-ban vagy 2019ben eladjátok akkor a különbözet 100%-a után kell a 15%-os SZJA-t kifizetni. De még így is nyertek rajta. Ha meg vártok még akkor pedig pláne.

nonolet # 2018.02.08. 18:17

Milyen alapon is kéne veled bérleti szerződést kötni?

Csak mert egy ideig odajártál?
vagy mert
Utána pedig jogcím nélküli önkényes beköltöző (lakásfoglaló) lettél...

A lakásfoglalót kirakni szokás inkább.

- -

Persze kérheted, hogy bérlő lehess.
DE nem kötelező veled szerződni.
Ennyi.

- -

Viszont kérhetik majd az ott lakásod idejére

  • a rezsit és
  • a lakáshasználati díjat
egyzsolt72 # 2018.02.08. 18:06

Üdv,olyannal kapcsoltban szeretnék érdekődni hogy van egy ingatlan ami édesanyám nevén volt ö szerződést kötött az eszközkezelővel ö volt a bérlője az ingatlannak.időközben édesanyám megbetegedett kórházi kezelésre szorult ,én egyedüli gyerek vagyok én nekem kellett ápolnom gondoznom,nekem tudomásom nemvolt arról hogy ö szerződést kötött az eszközkezelővel személyszerint csak ő volt bejelentve az ingatlanba én nem.nekem közben odakellett költöznöm mivel folyamatos ápolásra volt kényszerülve.én nemvoltam az ingatlanba bejelente nem is tudtam semiröl.idöközben édesanyám a betegségéböl kifolyólag elhalálozott és én ugye ottmaradtam az ingatlanban.az eszközkezelő zrt nem hajlandó velem szerzödni mivel sem a szerzödében amit kötöttek sem az ingatlanban nemvoltam bejelentve.nemszeretném elhagyni az ingatlant szeretném tovább a bérleti jogot folytatni lehetséges ez?
köszönöm szépen...

gerbera317 # 2018.02.08. 13:51

A banknak szíve joga nem lemondani az ingatlanból való kielégítésről, ha azt látja, hogy az ingatlanárveréssel lényegesen jobban jár, mint a NET-es hatósági áras értékesítéssel. Nincs az a fórum, amely rákényszerítheti őt a NET-es kielégítés elfogadására.

Nyomas10 # 2018.02.08. 12:56

Üdv mindenkinek!
Érdeklődni szeretnék hogy mi a tehendő ha a bank a nemzeti eszközkezelőre törtènő átruházást elvi hozzájarulás miatt elutasìtja.Tud nekem abba valaki segìteni hová kell fordulni ilyenkor?
Köszönön a választ.

gerbera317 # 2018.01.27. 10:37

Ez nem jósda-topik. Keresd az eszközkezelőt, ők tudják, mi tart ilyen sokáig.

Bernadett86 # 2018.01.26. 18:08

Üdvözlöm! olyan kérdésem lenne,hogy van-e itt olyan valaki aki szerződésben áll a Net-zrt-vel? Ha a bank elvi hozzájárulását adja az ingatlanhoz akkor a levél kézhezvételétől körülbelül mennyi az az idő amig a szerződés megköttetik? Mit vizsgál konkrétan még az eszközkezelő mielött megköti a szerződést? válaszokat előre is köszönöm!

SzKriszta83 # 2018.01.18. 10:25

Tisztelt Fórumozók!

Segítséget szeretnék kérni a Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-től történő ingatlan visszavásárlással kapcsolatban ill. hasonló cipőben járó emberek tapasztalataira lennék kíváncsi!

Az ingatlannak eredetileg 3 bérlője volt, apuka és a két fia, sajnos időközben apuka elhunyt, így új bérleti szerződést kötött az eszközkezelő a két fiúval. Az ingatlant 2018. végéig lehet(ne) vissza vásárolni a szerződés szerint, de sajnos mindenhol falakba ütközünk, mondván a törvényalkotó nem számolt az elhalálozás lehetőségével és az öröklés itt nem egyértelmű.
Amit sajnos nem értek, hogy ha engedte az Eszközkezelő, hogy apuka nélkül tovább béreljék az ingatlant akkor miért nem engedi, hogy ugyanígy vissza is vásárolják?

Előre is köszönöm a segítséget!!!

szabi1980 # 2018.01.15. 10:57

Tisztelt Fórumozók!

A cég ahol dolgozom cafeteria elemként ad vissza nem térítendő lakásvásárlásra cafeteria elemet.Mivel a Nemzeti Eszközkezelő megvásárolta az ingatlanomat és most vissza szeretném vásárolni tőle(adás vételi nem lenne csak a földhivatalba vissza írnák a nevemre) el tudom-e rakni erre ezt a cafeteria juttatást vagy sem.Ki találkozott már ilyennel? Válaszotokat előre is köszönöm illetve kihez tudok segítségért fordulni?
Köszi Szabi

gerbera317 # 2017.12.29. 13:32

Nem is fog foglalni. Bolond lenne, hiszen akkor szüneteléssel folytatódna a végrehajtás.
A másik kérdésed teljesen rossz. Az Eszközkezelő nem vállal át semmit. Ő egy fix áras árverési vevő. Ő megveszi a Magyar Állam javára az ingatlant, a vételárat kicsengeti annak a jelzálogjogosult lakásfinanszírozónak, aki hozzájárult az ingatlan értékesítéséhez, oszt' jónapot - sem előtte, sem közben, sem utána semmi köze a tartozásaidhoz.

Izus # 2017.12.29. 13:25

Köszönöm a választ, további kérdésem:
Egyenlőre nem foglalt le semmit a NAV,de amig folyamatban van az eszközkezelőhöz az eljárás, az befolyásolja a foglalást?
A másik kérdésem, hogy a NET az állami kezességvállalással kapott kölcsönt is átvállalja, - ha elfogadja a felajánlásomat?

gerbera317 # 2017.12.29. 13:02

@Izus
Ha a NAV is lefoglalta az ingatlant, akkor a NET-eljárás szerint nála is szünetelnie kell a végrehajtásnak. Ha a NET-eljárás végre lezárul, akkor annak az eredményétől függetlenül folytatódni fog a NAV-os végrehajtás (meg a többi is, a NET-eljárásban kielégítést nyert jelzálogjogosult kivételével).
Ha a NAV nem foglalta le az ingatlant, akkor nincs ok a szünetelésre, tehát úgy folytatódik az eljárása, mintha nem is lenne NET-eljárás (v.ö.: Ha elmész a boltba, és a pénztárnál sorra kerülsz, nem mondhatod azt, hogy NET-eljárás van folyamatban, ezért most nem vagy köteles fizetni).

Izus # 2017.12.29. 12:37

Lakáshitelben, ha állami kezességvállalás is va, akkor az eszközkezelő azt is átveszi. A másik kérdésem: a bank faktoringnál már 5 hónapja kértük a hozzájárulást, hogy felahjánljuk megvételre az ingatlanunkat, de sajnos a mai napig nincs elbirálva a kérelmünk, melyhez minden szükséges iratot csatoltunk. Kérdésünkre a válasz mindig az, hogy elbirálás alatt. Neheziti a helyzetet, hogy időközben megjelent végrehajtásra a NAV. Mit tegyek?

Gyuszman # 2017.12.06. 11:28

Tisztelt Fórum !
Segítséget kérnék.Mi történik ha visszavásárolom a NET-től az ingatlant és pár hónap múlva eladom.A visszavásárlási ár 9.500.000.- viszont az eladás kb 42.000.000.-. Ebben az esetben a különbözet adóköteles? 10 éve építettük a házat.Ha
eladtuk volna tavaly,mielött a net-el szerződtünk,akkor nem kellett volna adózni.(ha jól tudom).Előre is köszönöm a segítséget. (Gyuszman)

Zsuzsa01 # 2017.11.17. 17:10

Segítséget kérek!

Szeretnénk a volt élettársammal visszavásárolni az Eszközkezelőtől az ingatlanunkat. 50-50%-ban volt a tulajdon jog bejegyezve. Lehetséges a vásárlás, ha én az Eszközkezelő tulajdonába kerülése után lemondtam az ingatlan bérlési jogomról? A volt élettársam jelenleg is bérlő.

Elnézést, ha máshol is megjelent a kérdésem, de még új vagyok fórumozás terén.