Végrehajtói költségek


WestIce # 2015.05.19. 07:39

Tisztelt Fórumozók!

Olyan kérdésem lenne, hogy ha kaptam egy "Tájékoztató a végrehajtási lap tartalmáról" irományt és az abban foglalt követelést teljesítem a végrehajtást kérő felé, a végrehajtás egyéb költségeit ugyan úgy viselnem kell? Gyanítom igen, de azért hátha...

Köszönöm előre is a választ!

gerbera317 # 2015.05.11. 14:37

Ha a fizetési meghagyásra valóban fizettél, akkor alaptalanul kérték a végrehajtás elrendelését. Vht. 41. §:
Ha az adós okirattal valószínűsítette, hogy a végrehajtandó követelés alaptalan, azt már teljesítették, vagy egyébként megszűnt, a végrehajtó a bizonyítékra utalva felhívja a végrehajtást kérőt, hogy 15 napon belül nyilatkozzék a követelés fennállásáról, egyúttal az adóstól felvett összegből a 34. § (5) bekezdésében említett összegeket fizesse be a megfelelő számlára, illetve fizesse meg a végrehajtónak. A végrehajtást kérőt figyelmeztetni kell a (3) bekezdés szerinti jogkövetkezményekre.

Ezt kell kérned a végrehajtótól, továbbá, hogy az eredményt jegyzőkönyvbe foglalva közölje. Ha megvan, térj vissza ide az eredménnyel. Megjegyzem, az eltérő számlára történő teljesítés olyan hiba, ami kizárhatja a jogosult felelősségét, és adott esetben rajtad maradhat a vh-költség is. De ezt majd akkor.

Estreia # 2015.05.11. 10:54

Tisztelt Fórumozók!

Elképzelhető hogy kérdésemet már egyszer valaki más föltette, át is néztem a bejegyzéseket, de sajnos nem találtam pont erre vonatkozót, úgyhogy elnézést, ha ismétlődik a kérdésem.

Ellenem végrehajtás indult, amelyet a végrehajtó iroda csak akkor hajlandó lezárni, ha kifizettem a "végrehajtás során felmerült költségeket".
Ha jól tudom, akkor mindig az adós fizeti ezeket a költségeket. Igaz ez? Ebben az ügyben azonban én nem voltam "adós", mivel csak annak hittek, a tartozást valójában már rendeztem, csak történt egy kis "hiba".

A sztori a következő: 2008 december végén egészségpénztári kártyával fizettem egy fogorvosi kezelést. Fél évvel később jelzett a rendelő hogy akkor "technikai okok miatt" nem tudták levonni a pénzt ezért kérik, fizessem be "újra". Ezt megtagadtam. Majd jött egy közjegyzői fizetési felszólítás, amire fizettem, de nem abban a levélben megadott számlára, hanem a rendelő egy másik számlaszámára...

4 év múlva, tavaly jött a végrehajtói felszólítás hogy fizessek 80 000 Ft.-ot, mivel az akkori tartozást még mindig nem rendeztem. Megírtam nekik hogy én már anno befizettem és számlakivonattal igazoltam is. A rendelő ezután e-mailben értesített hogy "megtalálták" az akkori befizetést, elnézést kértek és azt ígérték, szólnak az ügyvédeiknek hogy szüntessék meg az "eljárást".

Vártam, vártam és most a végrehajtó értesít hogy a felmerülő költségek engem terhelnek és csak úgy tudja törölni a végrehajtást ha én ezt befizetem. Én ezt nem szeretném fizetni...mivel nem tartom magam adósnak. Mit tehetek? (A végrehajtó a családi házunk rám eső tulajdonrészére végrehajtói jogot is jegyeztetett be a földhivatalnál).

A választ előre is köszönöm. Üdv.

gerbera317 # 2015.03.30. 13:06

@Tamás33

Kb. 65 ezer forintot kell az induláshoz előlegezned.

Endless # 2015.03.29. 10:41

Az lenne a krédésem hogy mik a vonatkozó jogszabűályok egy behajtás alatt álló tartozás kamatoztatására jelenleg a Duna Corp al szemben van már 2 milliós tartozásom amit forintal irtak le de svájci frank alapon havi szinten kamatoztatnak amig le nem telik kb 16000 huf a havi kamat de ezt igy lehetetlen kifizetnimig élek nem telik le szóval az lenne a kérdés hogyis van ez a kamatozás rész mert én ugy tudtam ha elkezdek fizetni akkor nem lehet tovább kamatoztatni .

Tamás33 # 2015.03.27. 16:12

Tisztelt Hozzáértő!

Van egy másodfokú, jogerős ítéletem, melyben lakáshasználati díjat ítéltek meg részemre visszamenőleg is. A teljes összeg 362.000.-Ft és március 1-től pedig havonta kéne kapnom 16.000.-Ft használati díjat minden hónap 15-éig.
Az adósnak az ítélet kézhezvételétől számítva 15 napon belül fizetnie kellett volna, de persze nem fizetett semmit.
Most kérhetem a végrehajtást, de ennek a költségét is nekem kell megelőlegezni. Azt szeretném megtudni, hogy ez kb. mennyibe kerül?
A végrehajtási lapon csak egy munkabérből letiltást kérek a 16.000.-Ft-okra havonta. A 362.000.-Ft-ot pedig ingatlanárverezés útján szeretném megkapni.
Képtelenség eligazodni a törvényben leírt végrehajtói díjakon.
Egy hozzáértő jogász válaszának örülnék.
Köszönettel.

Kovács_Béla_Sándor # 2015.03.24. 10:27

Még akkor is jogos. De az is lehet, hogy nem fizetted meg a végrehajtó jutalékát senkinek.

csihu68 # 2015.03.24. 08:27

Tisztelt Fórumozók!

Egy kérdésben szeretném kérni tanácsukat. Fizetési meghagyás után a végrehajtást kérő Lombard Zalával megegyeztem a részletfizetésben, melyet teljesítettem. A végrehajtó részemre díjjegyzéket küldött, melyben még fizetnem kellene részére egy igen magas összeget. A Lombard Zala a részletfizetésről adóslapot küldött részemre, melyben szerepel 48000 Ft költségcsökkentő tétel megfizetése, és csak ezen összeg megfizetése után kezdtem el törleszteni a tartozásomat. Jogos a végrehajtó költsége, ha azt már megfizettem a Lombard Zala felé? Köszönöm.

Grave7 # 2015.01.19. 23:11

@Maydy:
A Munkáltató kapott a letiltásból példányt, az és vonatkozó jogszabályok alapján kell levonnia a tartozást. Kérj erről egy másolatot, ebben tételesen fel van sorolva, hogy milyen sorrendben, milyen összeget, milyen jogcímre kell levonni. A letiltás kiállításáig felmerült kamatot is tartalmazza, valamint azt, hogy milyen tőkeösszeg milyen mértékkel (pl. % / év) kamatozik.

A levonás sorrendje úgy van ahogy gerbera317 írta (pár -ritkán előforduló- kiegészítését lehetne tenni) -> röviden: először költségek, aztán kamatok, végül a főkövetelés (= pl. a felvett kölcsönösszeg). Ezt az általános sorrendet a polgári törvénykönyv is így határozza meg - tehát amíg az összes költség, az adott napig számított összes kamat nincs kiegyenlítve, addig nem csökken a tőke és ugyanaz az összeg kamatozik végig (ha csökken a tőke, akkor onnantól a csökkentett tőke fog).

A kamatozás a tartozástól függ, erről még a letiltás előtt kézbesített végrehajtási lap is tartalmazott információt. Ha pl. személyi kölcsön vagy hitelkártya tartozás, akkor akár évi 30% is lehet a kamat (amit a kölcsönszerződésben vállalt az adós); de pl. egy kártérítés esetén általában jegybanki alapkamat. Szintén számít, hogy mikortól kamatozik az összeg, ugyanis ha már a végrehajtás megindulása előtt több évvel nem volt fizetve a tartozás, a kamattartozás növekedett és így később kezd csökkenni a tőketartozás.

Összességében a megdöbbenésetek abból fakadhat, hogy a MÁK-nál nem a teljes tartozásról kaptatok tájékoztatást, hanem a levonás következtében az adott jogcímen (pl. kamat) aktuálisan fennálló tartozásról.

A végrehajtó díjazását a 14/1994. (IX. 8.) IM rendelet szabályozza.

Maydy # 2015.01.19. 17:49

Azt végkép nem értem,hogy miért kétszerre huzzák le az emberről? Azt hitted elfogyott? Ne, itt van újabb 1,2milla,ketyegtessük tovább. Azt hiszem átmegy melozni máshova "mininalbéresnek" aztan ketyegtessék 20ezrével amig meg nem őszülnek. Mi meg tudunk családot alapitani.

Maydy # 2015.01.19. 17:49

Azt végkép nem értem,hogy miért kétszerre huzzák le az emberről? Azt hitted elfogyott? Ne, itt van újabb 1,2milla,ketyegtessük tovább. Azt hiszem átmegy melozni máshova "mininalbéresnek" aztan ketyegtessék 20ezrével amig meg nem őszülnek. Mi meg tudunk családot alapitani.

Maydy # 2015.01.19. 17:35

Vh. munkadíjnak bármennyit elszámolhat vagy van ott is valami szabály?
Es amit irtak,hogy "kamat+10%jutalek" mennyivel "kamatoztatják" a tőketartozást?

Maydy # 2015.01.19. 17:27

Az államkincstárnál dolgozó nő ezt mondta a telefon túlvégén. Ha nem végrehajtó jutalék,hanem munkadij,akkor is süllyön ki a szeme, ezen nem változtat. Párom megkerte h küldjön errol az egészről dokumentumot a munkahelyére címezve. A nő nincs a helyzet magaslatán,reméljuk nem felejti el,ahogy már múlthéten az igértekkel ellentétben sikerült mást is..

gerbera317 # 2015.01.19. 16:22

Igen,van ilyen jogszabály.

A levonás sorrendje azonban közelsem az, mint amit állítasz, márpedig a MÁK érti a dolgát levonás terén. A levonás sorrendje:

  1. állami illeték
  2. végrehajtó munkadíja
  3. költésgátalány
  4. készkiadás
  5. általános költségátalány
  6. vh-kérőnek járó költségelőleg
  7. vh. elrendelésének költsége (illeték és egyéb)
  8. perköltég (illeték és egyéb) + (általában) 10% jutalék
  9. kamat + 10% jutalék
  10. tőke + 10% jutalék
  11. maradék tőke után keletkezett kamat + 10% jutalék
  12. maradék tőke + 10% jutalék
  13. és így tovább a 11. és 12. szerint, amíg meg nem térül.

A 8. ponttól látszik, hogy a jutalék gyakorlatilag az utolsóként behajtandó tétel, ezért amit állítasz, már kérdés formájában sem igaz, állításként pedig egyenesen vérlázító. Szakszerű választ kértél, de ahhoz szakszerű kérdés is kell. Ja, és nem kéne a párodat újra kikérdezned?

Maydy # 2015.01.19. 14:55

FONTOS LENNE EGY HOZZÁÉRTŐ HOZZÁSZÓLÁS!

3 éve 33%-al vonnak 900ezres tartozast (atlag 40ezer). A novemberi berjegyzeken mar csak 41ezer forint tartozas szerepelt. A decemberiben az szerepelt hogy 53ezret vontak es ujra van tartozas 96ezer!Allamkincstarnal erdeklodve elmondtak,hogy az elmult HÁROM évben a végrehajto jutalekot es kamatot vonták,most jon a "toketartozas",ami 1,2millio. Mondanom se kell,hogy sokkolt mikor a párom elmondta. A kérdés HOGY van valami jogszabály,hogy a „"tőketartozás” hány %-a lehet lehet végrehajtó jutalék? VALAMINT Hogy az össz tartozást (t.tartozás+jutalék+kamat) vonhatják igy szétbontva,ezzel sokkolva a közönséget??

gurjee # 2015.01.08. 14:04

Értem,köszönöm a válaszokat.

gerbera317 # 2014.12.20. 15:42

egyszerűbb neked, ha a DHK-nál fizeted a végrehajtás alatt lévő tartozást és azt is ami még nincs végrehajtva (utalási költségét megspórolja neked

Ezzel (csak ezzel) vitatkoznék. Az a legtisztább, ha az adós a végrehajtó által napi aktualitással felszámított tartozást a végrehajtónál rendezi. Ha a végrehajtást kérő engedett el a követeléséből, akkor is - feltéve, hogy bejelentette. Ha az adós a végrehajtást kérőnél teljesít, annak az elismertetése többe kerül, mint az átutalás költsége. A Vht. 40. § nem játék, a 41. § pláne nem.

Grave7 # 2014.12.19. 23:19

@gurjee: Ha már végrehajtás van, akkor nem "behajtónak behajtói jutalékot" fizetsz, hanem végrehajtónak behajtási jutalékot.

Igen, a jutalékot is meg kell fizetned (1.900.000 Ft-os [tőke]'tartozás' esetén akkor lenne 300.000 Ft a jutalék, ha a kamatokkal, költségekkel együtt a végrehajtást kérő felé fennálló tartozás a 3milliót eléri - alapesetben 10%-os a jutalék), valamint a végrehajtási költségeket is (munkadíj, költségátalány, készkiadás - lehet ezekkel együtt 300ezer a végrehajtó díjazása; és az általános költségátalányt is).

Ha közvetlenül a végrehajtást kérőnek teljesítesz, miért kell a végrehajtó díjazását is kifizetned? Mert a végrehajtás következtében térült meg a tartozás - ha nem így lenne, nem került volna sor végrehajtásra, mert még előtte rendezted volna a tartozást.

Egyébként a végrehajtó korrekt volt, hiszen egyszerűbb neked, ha a DHK-nál fizeted a végrehajtás alatt lévő tartozást és azt is ami még nincs végrehajtva (utalási költségét megspórolja neked és nem kell ide-oda járnod, hogy melyik tartozásra mikor-mennyit kell fizetned).
(Valamint a végrehajtást kérő akár el is engedheti pl. a kamat egy részét - ekkor arányosan csökken a jutalék is.)

gurjee # 2014.12.19. 09:30

A segitségüket szeretném kérni:
Van egy lakásom tartozom 2.200.000ft-tal a DHK-nak,ebből 1.900.000-re már végrehajtás van.Szeretném eladni az ingatlant,igy ki tudnám fizetni a tartozást.A végrehajtói irodában azt mondták,hogy a DHK-nál kéne kifizetnem a tartozást,és akkor náluk csak a felmerülő költségeket kell kifizetnem.
A kérdésem az lenne,hogy ebben az esetben a behajtói jutalékot is ki kell fizetnem a behajtónak(elég tetemes összeg,300.000ft),vagy csak az egyéb költségeket?

gerbera317 # 2014.12.05. 11:42

Ha igaz a 14600 forintos ügyérték, akkor nem lehet. De nyilván nem igaz, hanem a 100 ezer forintos követelés az igaz, amiből a végrehajtást kérőnek jár 14600 Ft, a többi pedig a végrehajtási költség.
Hogy miért ez az aránytalanság, arra több lehetséges válasz is van, azonban a hiányos kérdés miatt ebbe nem akarok vakon belemenni. Majd ha közlöd az előzményt is, és az érthető is, majd akkor.

Zsuzsi920 # 2014.12.05. 08:34

Érdeklődnék, hogy egy 16 400 forintos tartozásra lehet-e 92 892 Ft a végrehajtói követelés, és erre lehet-e 100 000 forint inkasszót tenni a bankszámlámra?

Köszönöm előre is.

jaho # 2014.10.16. 03:40

Értem. Nagyon köszönöm!

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.15. 17:49

Megkérdezi a végrehajtót, mennyi a teljes tartozás, és azt kifizeti. A végrehajtónak.

jaho # 2014.10.15. 15:57

Értem.
Ebben az esetben mi a helyes eljárás, ha a tartozást rendezni szeretné, annak érdekében, hogy a fizetés mielőbb tehermentes legyen?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.10.15. 15:36

Azzal már elkésett. Még véletlenül se fizessen közvetlenül a végrehajtást kérőnek.