Végrehajtás szünetelése / felfüggesztése


Kovács_Béla_Sándor # 2014.03.20. 13:30

A Ptk.-ban?

kicsisissy # 2014.03.20. 12:26

gerbera317:

Köszönöm! Végre valaki válaszolt. De találtam a PTK-ban jogszabályt a végrehajtás részleteinek csökkentésére is, csak nincs most itt nálam az anyagom.

kicsisissy # 2014.03.20. 12:26

gerbera317:

Köszönöm! Végre valaki válaszolt. De találtam a PTK-ban jogszabályt a végrehajtás részleteinek csökkentésére is, csak nincs most itt nálam az anyagom.

gerbera317 # 2014.03.20. 08:31

Honnan akasztod le ezeket? Ilyen szabályok nincsenek.

Olyan van, hogy a végrehajtó visszavonja a részletfizetés megállapítását, ha a magánszemély végrehajtást kérő úgy nyilatkozik, hogy létfenntartását veszélyezteti a részletfizetés (52/A. § (5) a)).

Meg olyan van, hogy a végrehajtást foganatosító bíróság az adós kérelmére kivételesen akkor függesztheti fel a végrehajtást, ha az adós a felfüggesztésre okot adó, méltányolható körülményt igazolta (48. § (3)).

Meg olyan van, hogy ha az adós ellen több végrehajtás van folyamatban, részletfizetés csak valamennyi követelésre és valamennyi végrehajtást kérő nyilatkozatát figyelembe véve állapítható meg (52/A. § (7)). Magyarán: ha csak egy vh-kérő nem járul hozzá a részletfizetéshez, akkor a többi ügyben sem engedélyezhető.

A részlet csökkentését a végrehajtást kérőtől kell kérni. Ha nem járul hozzá, akkor nincs tovább, mert a bíróság ebbe nem szólhat bele. A felfüggesztést a bíróságtól kell kérni.

kicsisissy # 2014.03.20. 07:23

Kérlek segítsetek!
Találtam a jogszabályban olyat, hogy kérhető a végrehajtás részleteinek csökkentését kérni, ha az az adós létfenntartását veszélyezteti.
Valamint a végrehajtás felfüggesztését, ha az adós ellen több végrehajtás van folyamatban. Ekkor az összes tartozását együtt kell kezelni, és a teljes tartozás összegéből kell kiindulni, és állapítják meg a végrehajtás részleteinek összegét?
Hol kell ezt kérni?
Mivel a végrehajtás levonása után nekem és a lányomnak összesen 61 000.- Ft a havi jövedelmünk, ami egy főre 30 500.- Ft. És ebből bölcsőde, bérletek, megélhetés nem jön ki.
Valamint a bérlet-visszatérítésem összegét is felezték, pedig ebből az összegből már le van vonva a tartozás havi törlesztése.
Bonyolítja a helyzetet, hogy nem egy megyében vannak a végrehajtók (kettő cégnél).
Kinél kell kérni a felfüggesztést, illetve a részletek csökkentését?

gerbera317 # 2014.02.25. 14:42

OFF Nehéz lett volna ezt csak egy helyen megkérdezni? Arról nem is beszélve, hogy ez a téma sem ide, sem a jogerős fmh topikba nem illik. ON

A végrehajtó azért szólított fel a tartozásod rendezésére, mert az OTP Faktoring kérte a végrehajtás elrendelését. Emellett maga a faktor is gépészkedik.

Ha az adós a végrehajtót megkerülve megegyezik a végrehajtást kérővel, annak szinte mindig az a vége, hogy az adós két szék között a padlóra esik. Ha a végrehajtó egyszer már felszólított, akkor már csak tőle kérj részletfizetést, lehetőleg úgy, hogy nála fizetsz, nem a faktornál. És ne telefonálgass (látod, úgysem mész vele semmire), hanem a végrehajtónak fizesd meg az első részletet, és kérd tőle írásban, hogy a többit is részletben fizethesd meg, nyilatkozva a részlet összegéről, és arról, hogy minden hónap hányadik napjáig fogsz teljesíteni! Ha nem hallgatsz rám, ráb@szol. Én szóltam előre.

BB2011 # 2014.02.25. 12:47

Üdvözlet a segítő Válaszadónak!

OTP Faktoringgal kötöttem egy részletfizetési megállapodás, amiben hátralékom keletkezett. Kaptam tőlük egy levelet, hogy mielőbb rendezzem, mert egyösszegűvé válik az tartozásom. Pár nappal rá kapok egy levelet egy önálló bírósági végrehajtótól a teljes tartozás rendezéséről. Őket felhívi képtelenség volt, ezért felhívtam az OTP Faktoringot, ,ott tájékoztattak, hogy semmi gond, nincs veszve semmi, a végrehajtó nem érvényesíti még a jogát addig amíg velük meg tudok állapodni, rendezzem a tartozást, 3 hónapot, de legalább 1-et február 28-ig.
A végrehajtó levelében a mai dátum van megjelölve, hogy jelenjek meg náluk személyesen, próbálom őket hívni, lehetetlen ismét. Erre felhívom az OTP-t, hogy nem lesz-e gond, hogy nem jelenek meg, erre közlik velem, hogy a tegnapi dátummal felmondták a szerződésemet. De azért írjak levelet egy újabb részletfizetési kéréssel egy megadott hölgy e-mailjére, mert kapcsolni nem tudták, hogy azonnal tudjak vele beszélni. Most akkor mi van? És mit tegyek? Kihez forduljak?

gerbera317 # 2014.02.20. 11:55

valami ügyvédi Artis Jus irodához” - Intrum Justitia lesz az. Valószínűleg már elévült.

mammamia30 # 2014.02.20. 11:49

Hozzáértő szakember segítségét kérném!
Problémám röviden: Mikor évül el egy tartozás? 5 év múlva talán?
Kb. már 10 éve, hogy volt élettársam "belevitt az erdőbe". Társkártyás mobiltelefon szerződést kötött egy zalai város t-mobile üzletében és én voltam a társkártyás.
Igaz,az adósságot a t-mobile számára ő okozta, de rajtam ,mint társ- kártyáson is követelik a mobilszolgáltató kárát,a pénz. A tartozás azóta kamatokkal 371 000.-ra nőtt. (Közben pár 10 000.-ot befizetgettem, hogy fizetési szándékot mutassak.)
A bírósági ítélet után, végrehajtó irodához került az ügymenet 5 éve, de mivel egyedülálló anyuka vagyok (lakás a nevelőapám nevén, autóm nincs, feketén dolgozok), behajtani , incassálni nem tudtak semmit rajtam.
Nemrég küldtek egy levelet, hogy valami ügyvédi Artis Jus irodához (behajtó cég talán???) került át az ügy, küldtek sárga csekket a részlet-befizetéshez, felszólítottak a fizetésre.
Kérdéseim: 10 év telt el az adósság keletkezése és 5 év a bírósági tárgyalás óta. Fizetni nem tudok egyedülálló családanyaként, másrészt, az adósságot nem én okoztam, az elkövetőt persze nem érik el. Igazságtalan dolog, hogy társkártyásként csak rajtam akarják elverni a port. Mire számíthatok? Elévül -e egy idő után az adósság? (Gondolom figyelik a vagyonmozgást stb., de mit tehetnek? Ingatlan, ingóság, vagyon nincs a nevemen.) Miként lehetne a végrehajtást, követelést szüneteltetni/ megszűntetni? Köszönettel: 30-as anyuka
herbariumhungaricum@gmail.com

AnnaReg # 2014.01.29. 06:58

Köszönöm a gyors választ, mindenképp utána nézek, hogy pontosan mit is tartalmaz a végrehajtónak kiküldött szüneteltetési dokumentum.

gerbera317 # 2014.01.28. 14:38

A végrehajtást kérő bizonyára nem érthető módon adta elő a szünetelés iránti kérelmét. Ha rendesen leírta volna, hogy részletfizetési megállapodás született, ami kiváltja a letiltást, és természetesen a végrehajtási költségeket is megfizeti, akkor a végrehajtó minden további nélkül eleget tett volna ennek.
Ha "csak úgy" kérte a végrehajtás szünetelését, annak a végrehajtó csak akkor tesz eleget, ha valaki (adós vagy vh-kérő - mindegy) megfizeti a végrehajtási költségeket. Ez nyilván nem történt meg, így nincs min csodálkozni.
Az is lehet, hogy a vh-kérő csak az árverés szünetelését kérte, csak te érted félre az egészet.

AnnaReg # 2014.01.28. 10:45

Tisztelt Fórumozók!

Bírósági végrehajtás van ellenem hiteltartozás miatt (ingatlanárverés és jövedelmem letiltás).
A végrehajtást kérõ bank(megegyezés miatt) a végrehajtót értesítette, hogy az eljárást szüneteltesse.
A végrehajtó csak az árverést szüntette meg, jövedelmembõl a letiltást nem!
Arra hivatkozik, hogy a jövedelemletiltást csak akkor hagyja abba, ha a végrehajtást felfüggesztik - a szünetelés ideje alatt is le kell tiltania minden jövedelmem 33 %-át.

Többször átolvastam a végrehajtási törvényt, de egyértelmü választ nem találtam arra, hogy mi a különbség a kettõ között.

Köszönöm a segítségüket - hátha belefutott már valaki ilyen esetbe, és tanácsot tudna adni, hogy mi a törvényes ebben az esetben.