MBVK elektronikus árverési rendszer


rongykobold # 2019.10.01. 16:58

Sziasztok!

Licitálni akartam egy ingatlanra( regisztráció, előleg befizetés kipipálva). A licit utolsó napján az MBVK EÁR rendszere teljesen elérhetetlen volt, nem tudtam senkit és semmit elérni. Az MBVK-nak és a végrehajtóirodának is írtam levelet. Valamit még tehetek hogy ismételjék meg az árverést, vagy hosszabbítsák meg annyival, ameddig az oldaluk nem volt elérhető? Mivel még mindig halott az oldaluk, a szabályzatot se tudom megnézni hogy mi ilyenkor a protokoll.

köszönöm

Burn Out # 2019.10.01. 19:57

rongykobold: nem tehetsz semmit sem

rongykobold # 2019.10.02. 06:02

Köszönöm a válaszodat. Azért még reménykedem hogy a szabályzatukba erre valami megfelelő probléma megoldást már kitaláltak. Ugyanis nem egy két órán át szállt el az oldaluk hanem tegnap és ma se elérhetőek. Ami az egesz árverező rendszerben lévő embereket érinti...

gerbera317 # 2019.10.02. 07:32

Ez a szabály:
132/D. § (1) A végrehajtó az árverési hirdetményt az elektronikus árverési hirdetmények nyilvántartásában teszi közzé; az árverés közhírré tételéhez fűződő jogkövetkezmény a hirdetmény közzétételétől a licitnapló lezárásáig (a továbbiakban: közzétételi időtartam) történő közzétételhez fűződik. Nem tekinthető közzétettnek az árverés, ha az elektronikus árverési hirdetmények nyilvántartása a közzétételi időtartam 10%-át meghaladó időtartamban nem volt elérhető a felhasználók számára.
És ez nem a szabályzatban van benne, hanem a törvényben. 10 százalék az 6 nap. Ennyi kiesés lehet az árverés időtartama alatt. Arra nem gondolt a jogszabályalkotó, hogy külön kellene rendelkezni arról is, mi van akkor, ha a kiesés éppen a licitnapló lezárásának idejére esik. Az egyetlen reménységed itt az lehet, hogy nem az elérhetőséggel volt a probléma (értsd: a rendszer működött, csak kábelszakadás vagy ilyesmi miatt nem volt elérhető), hanem maga a rendszer sem működött. Mert akkor a licitnapló sem kerülhetett automatikusan lezárásra.
(Hol van az már, amikor az árverési vevők nem egymást kérdezgették, meg a szabályzatot bújták, hanem a törvényt idézték fejből?)

drbjozsef # 2019.10.02. 07:33

rongykobold,

Elvileg lehet majd még licitálni egy napig.

Felhasználási szabályzat III / 2.3 pont :

A LICITÁLÁSRA RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ IDŐ MEGHOSSZABBODIK AZ ÜZEMZAVAR, ILLETVE A RENDSZERKARBANTARTÁS IDŐTARTAMÁVAL, OLY MÓDON, HOGY HA ANNAK IDŐTARTAMA TÖBB MINT EGY ÓRA, VAGY AZ ÜZEMZAVAR A LICITÁLÁST HATÁRIDEJÉNEK LEZÁRÁSÁT MEGELŐZŐ EGY ÓRÁN BELÜL KELETKEZIK, AKKOR 24 ÓRA A MEGHOSSZABBÍTÁS IDŐTARTAMA. AZ ÜZEMZAVARRAL KAPCSOLATOS ADATOK ÉS TÁJÉKOZTATÁSOK AZ EAR ÉS A MNV ZRT. HONLAPJÁN (WWW.MNVZRT.HU) KERÜLNEK KÖZZÉTÉTELRE

https://e-arveres.mnv.hu/…20160429.pdf

drbjozsef # 2019.10.02. 07:33

Bocs.

MNV-t idéztem, nem az MBVK-t.

szirtimorc # 2019.10.07. 15:44

Tisztelt fórum.
Volna egy olyan kérdésem, hogy lezárt elektronikus árverésen csinálhat -e a Nav olyat, hogy a sikeres árverés után 9 és fél órával közli, hogy "Az árverés törölve lett . (Egyéb ok, pl. hibás adattal történt rögzítés)"

gerbera317 # 2019.10.07. 21:18

Nem. De mi köze a NAV-nak az MBVK árverési rendszeréhez?

oligaliga # 2019.10.08. 05:51

gerbera317

De, megteheti.: 2017. évi CLII. tv. 93.§

Az MBVK-hoz meg semmi köze a NAV-nak, saját érverési felülete van.

oligaliga # 2019.10.08. 06:03

Fránya billentyűzet: 2017. évi CLIII. tv. 93.§

drbjozsef # 2019.10.08. 06:39

oligaliga,

nyilván gerbera tisztában van azzal, hogy a NAV-nak saját rendszere van, költői volt az a kérdés, ha megfigyelted, gerbera (is) allergiás a nem megfelelő topik cím alá kérdezésre...

gerbera317 # 2019.10.08. 11:24

Korábban itt (vagy a közelben) ádáz vita folyt arról, mit kell tekinteni az árverés befejezésének, az árverés napjának, stb. A helyzet az hogy a jogszabály (Vht.) sem következetes. A 132/D. § (1) szerint a licitnapló lezárásáig eltelt idő elnevezése: közzétételi időtartam. Ugyanitt, a (3) bekezdésben pedig a licitnapló lezárását már az árverés befejezésének nevezi. Holott ezt – az előző alapján – a közzététel befejezésének kellene neveznie. Még egy kicsivel odébb, a 154. §-ban a törvény bevezet egy újabb, közelebbről nem definiált kifejezést, az árverés napját.
Árverésen hallatán a nagy többségben az sejlik fel, hogy valaki egy kalapáccsal hadonászva, teátrálisan biztatja a jelenlevőket, hogy adjanak magasabb vételi ajánlatot, végül pedig (szintén egy teátrális-kalapácsos gesztussal) megállapítja az árverés végeredményét.
Az árverés ennél valamivel több. Van először is a közzétételi időszak, amiből a kalapácsos eseményen résztvevők egyáltalán megtudják, hogy azon részt lehet venni. Aztán van a kalapácsos esemény. Végül pedig van az eredmény jegyzőkönyvbe foglalása.
Hagyományos árveréseken a közzétételi időszak a kalapácsos eseménybe torkollik bele. Annyi bizonyos, hogy a kalapácsos árverés és a jegyzőkönyvezés egyetlen napon történik. Mivel hagyományosan ezt az eseményt szokás árverésnek nevezni (és a Vht. 124. § (2) is így nevezi: árverés megkezdése), így az árverés napjának is hagyományosan azt a napot szokás tekinteni, amikor a végrehajtó a licitálást irányítja, majd az árverés eredményét jegyzőkönyvbe foglalja. Ezzel egyúttal az árverés is befejeződik. Itt tehát a két szakasz a 1) közzétételi időszak, majd 2) maga az árverés.
Elektronikus árverésnél a közzétételi időszak és a licit egybeolvad, és a licitnapló lezárásával ér véget. Időben ettől néhány nappal, esetleg héttel elkülönülve van az eredmény jegyzőkönyvileg történő megállapítása. Mivel ez nem egyetlen nap, azonban valamit mégiscsak árverés napjának kell tekinteni, a végrehajtók egységesen a jegyzőkönyvezés napját tekintik árverés napjának, mitöbb, az árverés befejezésének is, függetlenül attól, hogyan tenyerel bele ebbe a jól kialakult terminológiába a Vht. alkotója, aki – önmagának is ellentmondva – a közzététel befejezését nevezi árverés befejezésének.
Az oligaliga által idézett Avt. is csak úgy dobálózik a különböző kifejezésekkel: bevezeti a kitűzött árverés fogalmát, amit az árverés megkezdését megelőzően vagy az árverés folyamán, de legfeljebb a vagyontárgy értékesítéséig meghiúsíthat az adóvégrehajtó. Tehát a kitűzött árverés, mint teljes egész több szakaszra osztható: 1) van az árverés megkezdését megelőző időszak, 2) van az árverés megkezdése, és az ezt követő szakasz, amit úgy lehet nevezni, hogy „az árverés folyamán”, valamint 3) van egy ezt követő esemény is: a vagyontárgy érékesítése. Ebből csak az nem világos, hogy meddig tart „az árverés folyama”.
Ezt értelmezve, abban egyetérthetünk, hogy ha a közzétételi időszak az árverés része lenne, akkor nem lenne értelmezhető az, hogy „a kitűzött árverést az árverés megkezdését megelőzően”. Ez csak akkor nyer értelmet, ha a kitűzött árverésnek az árverés megkezdéséig tartó időszakát csak közzétételi időszaknak tekintjük, majd ezt követően megkezdődik az árverés. Hagyományos árverésnél ez az értelmezés működik is, és való igaz, hogy a közzétételi időszakot követően (alapos indokkal) a végrehajtó dönthet úgy, hogy nem tartja meg az árverést, vagy a már folyó árverés közben dönthet úgy, hogy azt nem folytatja.
Na de elektronikus árverés esetén mi a helyzet? Megvolt a licitnapló lezárásával a közzétételi időszak, és maga a licit is. A licit időszaka már egyértelműen az árverés folyamához tartozik. Ezt követően már csak egy jöhet: a vagyontárgy értékesítése. Akárhogyan is osztogatjuk fel az eltelt időt, ez nem lehet más, mint az árverési jegyzőkönyv aláírása. Márpedig ha eddig meghiúsítható az árverés, akkor – megkövetem a kérdezőt – a licitnapló lezárását követően is meg lehet hiúsítani az árverést.
Ugyanerről a Vht. nem rendelkezik. A bevett gyakorlat az, hogy a végrehajtó a közzétételi szakban visszavonhatja az árverési hirdetményt. Viszont ha megtartotta az árverést (tehát a licitnapló lezárásra került), akkor az árverést már csak a bíróság semmisítheti meg.

mokus90 # 2019.11.23. 00:22

Szasztok a segítségeteket szertném ki kérni egy ügyben, meg nyertem egy ingatlan licitet, a jegyzökönyvet aláírtam és az ingatlan vételárát is kifizetem, de váraom még a 30 napos jogerőre emelkedést. A mostani tulaj aki nem is lakik a házban, most bontaná le a meléképületet és a terasz feleti tetőt, meg lehet jogilag akadájozni a bontást vagy nem tehetek ellene senit, mert 30 nap mulva elvileg az enyém az telek meg az épület is ami rajta van. Iletve ha lakatlan de árverezésen lakotnak írták az ingatlan akkor átvehetem az ingatlanta végrehajtótól vagy meg kell várjam a kilakoltatási moratoriom végét ( ja még valami se víz, se vilany nincs a telken mert kimötteték)

gerbera317 # 2019.11.25. 08:38

meg lehet jogilag akadájozni a bontást
Jogilag??? Az ilyesmit csak fizikailag lehet megakadályozni.

matesrac # 2020.01.19. 12:55

Tisztelt fórumozók!
MBVK Árverésen szeretnék várárolni egy személyautót. A jármű hivatalból ki van vonva a forgalomból. (JSZP alapján)
Ez azt jelenti, hogy a kivonáskor a törzskönyv és forgalmi engedély is be lett szolgáltatva a hatóságoknak?
Arra szeretnék ténylegesen választ kapni hogy az ilyen módon történt várálás esetén a jármű átíratható, majd újbol forgalomba helyezhető-e. (korábban olvastam, hogy ilyenkor az iratok az okmányirodában vannak, a nyertes licitáló pedig egy határozatot kap, miszerint ő az új tulaj, és az átírás úgy megy innentől, mint egyéb esetekben)

Kérdeztem a végrehajtót is arról, hogy a jármű papírjairól esetlegesen mit lehet megtudni, de azt mondta, hogy nem áll módjában választ adni a kérdésemre.

Köszönöm.

gerbera317 # 2020.01.19. 13:33

Ne értetlenkedj! Megveszed - ha ugyan te nyered meg az árverést -, és a tiéd az autó. Új okmányokat kap a vas, és kész. Mi olyan piszok nehéz?

matesrac # 2020.01.19. 20:06

gerbera317
Köszönöm a válaszod. Az zavart meg, hogy több mbvk licitben is látni olyan leírást, hogy a papírok nem kerültek leadásra / elvesztek stb...
Üdv

gerbera317 # 2020.01.20. 07:52

Az csak csak tájékoztató jelleggel azt szolgálja, hogy a töketlen árverési vevő ne szólalhasson fel utólag, hogy zsákbamacskát vett, mert ő zökkenőmentes átíratásra számított, meg törzskönyvre, forgalmira, szervizkönyvre, meg három kulcsra, azt' ehelyett semmi. Ha mindez elhárítható fél sornyi szöveggel, akkor kötöznivaló bolond az a végrehajtó, aki ennyit nem bír beleírni a hirdetménybe.

über # 2020.01.21. 07:41

Az árverési oldal leállásával kapcsolatban szerertnék segítséget kérni. Még a 2019.10.02-én kelt válaszodban írtad:"Az egyetlen reménységed itt az lehet, hogy nem az elérhetőséggel volt a probléma (értsd: a rendszer működött, csak kábelszakadás vagy ilyesmi miatt nem volt elérhető), hanem maga a rendszer sem működött. Mert akkor a licitnapló sem kerülhetett automatikusan lezárásra."

Ez mit jelent a gyakorlatba? Új árverést írnak ki? Panaszt kell benyújtanom a végrehajtónak? Mit javasolsz mit tegyek?

Segítségedet előre is köszönöm.

gerbera317 # 2020.01.21. 11:36

Több, mint három hónap elteltével? Semmit. Nézz másik ingatlan után. Vagy ha tényleg nem kelt el az ingatlan, akkor vegyél részt az újabb árverésen.

drbjozsef # 2020.01.21. 12:57

(gerbera, szerintem csak a válaszod 3 hónapos, a kérdés lehet hogy aktuális, én legalábbis így értelmezem)

gerbera317 # 2020.01.21. 14:59

Ha a licitnapló lezárásra került, akkor az az árverés már valószínűleg jogerős. Ha viszont a rendszer működésképtelensége miatt nem lehetett lezárni, akkor az árverés meghiúsult, tehát meg kell ismételni. Én nem látok több variációt.

Szegő # 2020.01.22. 17:05

Jó estét! Tovabbi nehezsegek kapcsán szeretnék megint segítseget kérni.
Adott egy ingatlan, már szó is volt róla. Megnyertem a licitet, bementem alairni a vegrehajtohoz.
Rogton kozolte, hogy a maradek osszeg maradjon nalam, mert fellebezes erkezett az adóstól, mely szerint nem merte fel senki az ingatlant, hibasan van felbecsülve, valamint nen kapott ertesitest az árverésről.

Majd kesobb jeleztek, hogy a adósság követelő is fellebbezest nyújtott be, miszerint nem üzemelt az oldal, így ő nem tudott licitalni,tegyek semmissé az árverést. A végrehajto azt mondta, azt nem tudja megtenni, és újra sem kiirni, mivel az árverés lezárult stb stb. Én egyebkent 61perccel lejarat elott tettem meg az utolsó licitemet,nálam működött az oldal. Ilyenkor mi van? Becsületesen megtettem mindent, nyertem, majd ezek itt huzkgathatjak sokaig a pereakedest fellebbezgetest? Mit tehetek én?

Előre is köszönök minden hozzáértő segítseget.

Grave7 # 2020.01.22. 17:09

@Szegő:
Majd a bíróság eldönti, hogy a kifogások alaposak-e.
Nem tudsz mit tenni, várnod kell.

gerbera317 # 2020.01.23. 08:10

Jelenleg úgy szól a törvény, hogy „nem tekinthető közzétettnek az árverés, ha az elektronikus árverési hirdetmények nyilvántartása a közzétételi időtartam 10%-át meghaladó időtartamban nem volt elérhető a felhasználók számára.” Itt nincs olyan kitétel, hogy a licitnapló lezárásakor minenképpen elérhetőnek kell lennie a rendszernek. Azonban olyan kitétel sincs, hogy akinek ez a jogát vagy jogos érdekét sérti, vagy csak szimplán szúrja a szemét, esetleg b@ssz@ a csőrét, az nem keresheti fel az országgyűlséi képviselőjét, kérve, hogy amaz nyújtson be törvénymódosítási javaslatot.