MBVK elektronikus árverési rendszer


rongykobold # 2019.10.01. 16:58

Sziasztok!

Licitálni akartam egy ingatlanra( regisztráció, előleg befizetés kipipálva). A licit utolsó napján az MBVK EÁR rendszere teljesen elérhetetlen volt, nem tudtam senkit és semmit elérni. Az MBVK-nak és a végrehajtóirodának is írtam levelet. Valamit még tehetek hogy ismételjék meg az árverést, vagy hosszabbítsák meg annyival, ameddig az oldaluk nem volt elérhető? Mivel még mindig halott az oldaluk, a szabályzatot se tudom megnézni hogy mi ilyenkor a protokoll.

köszönöm

László 1981 # 2019.04.10. 09:16

Na végre elértem a végrehajtót!
Teljesen elzárkózik a 2 hónap halasztott fizetéstől. Azt mondta egyáltalán nem engedi senkinek :(
Így ez kapufa :(

wers # 2019.04.09. 15:42

Tapasztalat szerint egyszerűbb személyesen keresni (nekem)

drbjozsef # 2019.04.09. 15:40

De hát általános tájékoztatást az árverés menetéről, meg hogy mi az, meg hogy megéri-e, meg jogi tanácsokat azért adhatna mindenkinek, nem...? :)

gerbera317 # 2019.04.09. 14:05

Nem kell egyből köpködni. A legfőbb ok a GDPR, ami miatt gyakorlatilag csak a pontos időt lehet megkérdezni a végrehajtótól, mást nemigen.

chava # 2019.04.09. 13:53

A végrehajtók nagy része e-mail-en, telefonon valóban elérhetetlen. Jó kis állás lehet.

László 1981 # 2019.04.09. 13:50

"Akkor úgy jártál.”"
Köszönöm :(

gerbera317 # 2019.04.09. 13:16

1. Akkor úgy jártál. Esetleg a Karnál jelezheted, hogy elérhetetlen a végrehajtó.
2. Felhasználói szabályzat?

László 1981 # 2019.04.09. 13:05

És még lenne egy kérdésem.
Ha a végrehajtóval telefonon és e-mailben próbálok kapcsolatba lépni de telefonon 3 hete nem lehet elérni (nem veszi fel senki a telefont) e-mailt 1 hete írtam de nem válaszol akkor hogyan tudom megkérdezni, hogy esetleges nyertes licit esetén engedélyezi e a 2 hónap halasztást?
Illetve ha licitálni szeretnék és el is küldtem az igényemet és a számlájára a 10% összeget akkor mennyi a maximum idő amíg engedélyeznie kell a jelentkezésemet?
(másik árverésen egy fél nap elég volt).

gerbera317 # 2019.04.09. 10:58

Egy meglévő regisztrációt nem lehet "kibővíteni". A tulajdonszerzés abban a tulajdoni hányadban történik, amiről a regisztráció szól, és a tulajdonszerző csakis a regisztráció szerinti árverező (vagy árverezők) lehet(nek). Ha a regisztráció 1/1, akkor úgy, ha 2/3 + 1/3, akkor úgy. Akik meg váltogatják, azoknak annyiszor kell regisztrálniuk, ahányféle formációban árvereznek.
Tehát hiába van itt 1/1 regisztrációja a kérdező asszonyának; ha az asszony árverez, akkor az asszony lesz a tulajdonszerző. Ha a kérdező akar tulajdont szerezni, akkor 1/1-ben kell regisztrálnia. Ha pedig 1/2+1/2 tulajdonszerzésre vágynak, akkor abban a formációban is regisztrálni kell, és úgy résztvenni az árverésen.

László 1981 # 2019.04.08. 15:54

drbjozsef!

Köszönöm a tájékoztatást!

drbjozsef # 2019.04.08. 15:30

László,

ha a feleséged, akkor az ígyis-úgyis közös vagyon lesz (már ha a tényleges ár kifzetése nem valamelyikőtök kifejezett különvagyonából történik igazolhatóan).

Édesmindegy, melyikőtök nevére kerül (illetve, illetékfizetés szempontjából elvileg számíthat).

Elég szűk ez a pár nap erre, úgyhogy határeset, hogy sikerülhet a regisztráció is, előleg fizetés is.

Később elrendezhteitek 1/2-1/2 arányban a házastársi közös vagyont.

László 1981 # 2019.04.08. 15:16

Vagy még az lehet megoldás, hogy a feleségem regisztrációját ki lehetne bővíteni az én személyemmel és fele/fele arányban lennénk tulajdonosok. Ez esetben az ő regjével akár azonnal jelentkezhetnénk az árverésre.

László 1981 # 2019.04.08. 14:32

Azért nem tudom, hogy mi legyen, mert szerdán tudok regisztrálni és akkor az után tudom fizetni az előleget. De ez a kérdés hogy bele fér még ez a héten? Vagy feleségem reisztrációjával biztos hogy be ér az utalás.

gerbera317 # 2019.04.08. 14:05

Igen, de akkor meg mindek, ha úgysem te leszel az árverező?
Ezt megismétlem helyesen: Igen, de akkor meg minek, ha úgysem ő lesz az árverező?

gerbera317 # 2019.04.08. 14:02

azonnal részt tudok venni az árverésen?
Elméletileg igen. Gyakorlatilag be kell még érkeznie az előlegednek a végrehajtóhoz. És az egészet az árverést megelőző 3. munkanap előtt.
Elég akkor ha az árverési jegyzőkönyvet megyek aláírni?
Igen, de akkor meg mindek, ha úgysem te leszel az árverező? Egyébként a lakcímkártyát követelheti a végrehajtó.
Az adós a hitelezőivel a licitnapló lezárása előttig állapdhat meg úgy, hogy azok egyhangúlag kérjék az árverési hirdetmény visszavonását. Ha erre a licitnapló lezárásáig nem kerül sor, vagy nem sikerül a végrehajtó hivatalos tudomására hozni, akkor az adós bukta az ingatlant.
Az árverési vevő köteles a behívás szerinti időpontban megjlenni. Annak nincs akadálya, hogy kérésére a végrehajtó a behívás szerinti időpontot módosítsa.

László 1981 # 2019.04.08. 13:53

Köszönöm a gyors választ!
Akkor ha szerdán be regisztrálok azonnal részt tudok venni az árverésen?
Hétfőig tart az árveres.

Akkor ha jól értem most külön nem szükséges csak a lakcím változás miatt be mennem a végrehajtóhoz?! Elég akkor ha az árverési jegyzőkönyvet megyek aláírni?

Másik kérdés:
Ha hétfőn sikeres a licitünk és én csak egy hét múlva tudok menni aláírni az okozhat e problémát? Illetve az lehetséges e hogy az árverezett ingatlan tulajdonosa idő közben meg egyezik a bankkal és mégsem lehet miénk az ingatlan (érvényes licit lezárása után)?

gerbera317 # 2019.04.08. 13:24

Szabályos meghatalmazással eljárhatsz az árverési felhasználó helyett, de a tulajdonszerző csak ő lehet. Ha te akarsz lenni a tulajdonszerző, akkor neked is kell felhasználóként regisztrálnod magadat, és úgy résztvenni az árverésen. Az árverező lakcímváltozását az árverési jegyzőkönyv aláírásakor, mehatalmazottként is bejelentheted.

László 1981 # 2019.04.08. 13:21

Jó napot!

Olyan kérdésem lenne ha licitálok egy ingatlanra (feleségem van be regisztrálva az oldalra) és ha esetleg sikeres lesz részünkre az árverés akkor meghatalmazással tudnám e én intézni ennek az ügyét? Esetleg amikor kifizetjük az ingatlant akkor kerülhet e az én nevemre az adott ingatlan? Vagy ehhez jelen kell lenni a feleségemnek (2 kis gyerekkel nehezebb mozgolódnia).
A másik kérdés, hogy lakcím változás történt (a regisztráció óta) ez esetleg befolyásolhatja vagy gondot okozhat a tulajdon megszerzésében?
Esetleg a lakcím változást én el tudom intézni meghatalmazással? Ha igen mit kell feltüntetni, hogy milyen ügyben járok el?

Köszönöm a segítséget!

gerbera317 # 2014.07.08. 19:54

nem tud semmi konkrétumot (bérleti szerződés, haszonélvezet, egyéb terhelő jogok stb.

Áh, ez vicc. Ezek közül csak a bérleti jogviszony az, ami nem derül ki a tulajdoni lapból.

nem terjed ki a külön /A-s helyrajzi számmal elkülönített ingatlanra

Nem terjed ki.

van földhasználati joga

Nem szolgalmi jog az?

Ha a meghirdetett ingatlan 1/1 tulajdon hányadú, és nem terheli haszonélvezet, akkor az már gyakorlatilag beköltözhető. A beköltözhetőség harmadik akadályozó feltételének (t.i. a bérleti jogviszony meglétének) a hiányát pedig, ha nincs ráutaló körülmény, vélelmezni kell, és így az ilyen ingatlant beköltözhetően kell meghirdetni. Aki a hirdetménnyel nem ért egyet, megkifogásolhatja a beköltözhetőséget, és - siker esetén - meghiúsíthatja az árverést, és így azt újra ki kell tűzni, immáron lakott feltétellel. A bérlő végső soron így érvényesítheti a bentmaradáshoz való jogát, ha ugyan tudomást szerez az árverésről. Ennek elmaradása esetén az árverési vevő beköltözhetően szerzi meg az ingatlant.

Álláspontom szerint a végrehajtó nem tűzhet ki így egy árverést, mivel az így eleve sikertelenségre van ítélve. Ezt megtámadni viszont csak annak van joga, akinek a jogát vagy jogos érdekét ez sérti, ez pedig a végrehajtást kérő.

Peter_71 # 2014.07.08. 16:55

Kedves Gerbera, Kovács Béla Sándor!
köszönöm a válaszokat. Az a baj hogy a VH-t hiába kérdezem nem tud semmi konkrétumot (bérleti szerződés, haszonélvezet, egyéb terhelő jogok stb.), vagy nem tudja biztosan (vagy nem vette a fáradtságot utánanézni) és ezért a biztonság kedvéért nem beköltözhetően hirdette meg az ingatlant... Csakhát így kockázatos belevágni, bármi lehet a háttérbe... :(
Bár haszonélvezet nincs ezen /A-s raktár ingatlan tulajdoni lapján csak az ezt befoglaló kerti ingatlanon, de ez gondolom nem terjed ki a külön /A-s helyrajzi számmal elkülönített ingatlanra is. Vagy igen? A /A-s raktár a haszonélvezetet tartalmazó befoglaló kerti ingatlan területén van, viszont /A-nak van földhasználati joga, a befoglaló ingatlannak meg földhasználati terhe. Melyik az erősebb vajon, a hasznonélvezeti jog, vagy a földhasználati jog terhe a kerti ingatlanra? Ki használhatja a /A-s ingatlan, a /As ingatlan tulajdonosa, vagy a befoglaló kerti ingatlan haszonélvezője, vagy mindkettő vajon?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.08. 09:53

Sőt, nem kell sem az, hogy lakja, sem az, hogy használja. Elég, ha joga van rá.

gerbera317 # 2014.07.08. 07:30

A lakott ill. beköltözhető fogalmak a nem lakóingatlanra (jelen esetben raktárra) is alkalmazandók.

Lakott az ingatlan,

  • ha abban a végrehajtási eljárás megindulását megelőzően kötött, érvényes bérleti szerződés alapján bérlő lakik, kivéve ha az adós és a zálogjogosult korábban az ingatlan beköltözhető állapotban történő értékesítésében állapodott meg, és a bérleti szerződés megkötésére e megállapodás ellenére került sor,
  • ha abban - a 137. § (2) bekezdésben foglalt esetet kivéve - haszonélvező lakik,
  • ha az osztatlan közös tulajdonban levő ingatlanban a nem adós tulajdonostárs lakik.

A raktár esetében a "lakik" kicserélendő a "használja" kifejezésre.

Peter_71 # 2014.07.07. 14:47

Köszönöm! Adott egy kisebb raktár külön /A-s helyrajzi számmal leválasztva egy kertrészből földhasználati joggal illetve,(ugyanígy földhasználati joggal terhelve a kerti befoglaló ingatlan). (A raktár csak a kertből közelíthető meg.) Ebben az esetben a raktár "beköltözhető" vagy sem? Mi korlátozhatja a raktár birtokba vehetőségét?

Kovács_Béla_Sándor # 2014.07.07. 14:30

Beköltözhető, ha a vevő kizárólagos birtokába veheti az ingatlant, lakott, ha ezt másnak a joga akadályozza. (Utóbbin belüli aleset, ha a vevő egyáltalán, másokkal együtt sem kerülhet birtokba.)