Ingatan árverés


kopf # 2021.01.19. 16:21

Üdv mindenkinek,

Kinéztem egy jelenleg folyamatos árverésen pihenő ingatlant.
Az ingatlanon kettő darab különálló épület van, ezzel kapcsolatban a végrehajtó a hirdetményben úgy fogalmaz a második épület jellemzésénél, hogy "Meglévő értékcsökkentő, mert csak szolgalmi jog alapításával közelíthető". Az ingatlan beköltözhetőként van feltüntetve, 1/2+1/2 tulajdoni hányados.
A kérdés, hogy miért fogalmazott így a végrehajtó? A földhivataltól letölthető térkép másolaton egy helyrajzi számon van az egész, láthatóan a két épülettel. Ha ott nem látok megadva külön helyrajzi számot akkor vélhetően nincs is, gondolom. Jól gondolom?
Kell-e attól tartanom, hogy a két épület egyikére nem vonatkozik az végrehajtás/árverés?

Valamint, az ingatlan több mint négy éve van folyamatos árverésen. Meddig marad ebben az állapotban?
A tulajdoni lapon az ezt megelőző árverés feljegyzése óta nem történt változás, ennek bő négy éve.
Van értelme felkeresnem a végrehajtót és beszélni vele erről az esetről?
Bár gondolom minden magától értetődő, csak én vagyok egy kicsit agyalós :D

Előre is kösz a választ!

papinianus88 # 2021.01.19. 09:18

nagynorbi peres úton utóbb, bizonyítás kérdése. A végrehajtó a birtokbaadási jegyzőkönyvre rögzítheti, hogy az ingatlan zárai kicserélésre kerültek. Nyilván, ha nincs ajtó, akkor az necces. Az állapotot leírhatja szvsz. Te pedig utóbb bizonyíthatod, hogy ott bizony volt ajtó.

Nagynorbi89 # 2021.01.19. 08:54

Sziasztok,
Lenne egy olyan kerdesem, hogy moratorium alatt az ados rongált, errol van bizonyitekom is(tanu, fenykep). Egyebkent egy a bejarari ajtot bontotta el. Kerdes, hogy ha atadja a hazat ezt az atadas atvetlire felirjam megjegyezkent, de akkor ezt nem fogja alairni, vagy majd utolag jogi uton eleg ezt rendezni es ne keruljon bele az atadas-atvetlibe? Mit tanacsoltok kivancsi vagyok ra. Egyebkent mar az en tulajdonomban van a haz csak nincs atadva es kerdes meg mit kovetett el. Koszonom!

papinianus88 # 2021.01.18. 08:24

gerbera: pontosan. Hányan telefonálnak úgy, hogy már "regisztráltak a neten, emiatt nem jönnek be személyesen" :D :D adatbázisok összekukázzák az mbvk oldaláról az ingatlanokat és 1 havi regisztráció kb 5ropi éves meg mondjuk 20. Aztán csodálkozik a nagyérdemű, amikor az ingyenes látogatható mbvk oldalán megtalálnak mindent és egyszeri 6.000 -Ft-ból kb két életre ott csücsülhetnek az EÁR-ban :D

gerbera317 # 2021.01.18. 07:51

Igen, létezik ilyen is, tehát amikor a hitelező bank árverésen megszerzi az ingatlant, majd pedig árusítja. Ezek jó vételek tudnak lenni.
A kérdező itt inkább olyanba futott bele, amikor az ingatlan-közvetítő hatósági árveréseket is hirdet az oldalán, és lúzereknek pénzért adja át a NAV vagy az MBVK linkjét. Ez nagyjából olyan, mint amikor egy utazásszervező olcsón hirdet hajdúszoboszlói nyaralást, és miután fizettél, megküldi neked a szallas.hu/hajduszoboszlo linket azzal, hogy innentől intézd te magad tovább.

drbjozsef # 2021.01.18. 06:24

Biztos ilyen "banki visszavett ingatlanok" típusú hirdetés. Tele van vele az arckönyv. A piaci árhoz képest arcpirítóan alacsony árakat írnak, mondjuk az árverés nincs kihangsúlyozva...

gerbera317 # 2021.01.17. 21:38

Hatósági árverés közvetítő cégen keresztül? Mennyit kérnek az mbvk-linkért?

Noresz19 # 2021.01.17. 20:51

Sziasztok fórumozók!
Tanácstalan vagyok végrehajtás alatt álló ingatlan vásárlásával kapcsolatban. Közvetítőcég által hirdetett áron aluli ingatlan jó elhelyezkedéssel, szóval ránézésre nagyon csábító. Arra lennék kiváncsi, hogy mik a buktatók? Tapasztalataitok alapján volt olyan, akinél minden gördülékenyen ment? Kifizetted, vártál néhány hónapot és aztán birtokba vehetted az ingatlant? Vagy minden esetben kell számítani valami bökkenőre a folyamat közben? Ügyvéd felfogadását javasoljátok? Köszi a válaszokat.

Laci6711 # 2021.01.14. 11:51

gerbera317
Köszönöm az infót és a segítséget!

gerbera317 # 2021.01.14. 11:04

vevőként kifizetem a vételárat az árverezőnek
Az árverési vevő is egy árverező. Megfordítva: az árverezők egyike lesz az árverési vevő. Tehát árverező az, aki vételi szándékkal részt vesz az árverésen. A vételárat a vevő a végrehajtónak fizeti meg.
Tegyük fel, hogy egyébként értettem, mit akarsz kérdezni. Akkor: Ha már tied az ingatlan, odamész, birtokba veszed, és bejelented a végrehajtónak, hogy az adós az ingatlant ingóságaitól kiürítve elhagyta, és ráutaló magatartással biztosította, hogy az a végrehajtó átadja a vevőnek. Ezért te most az ingatlant birtokba vetted, és kéred a végrehajtót, hogy a 154. § szerint adja át az ingatlant.
nem is lehet hivatalosan megnézni?
Már rég' meg kellett volna nézned. "Nem hivatalosan".

Laci6711 # 2021.01.14. 09:56

Tisztelt gerbera317
Az árverési hirdetményben az szerepel "Az ingatlan üres évek óta nem lakják...." Ez azt jelentheti, hogy nyertes árverési vevőként kifizetem a vételárat az árverezőnek és azonnal birtokba is adhatja az ingatlant? Illetve ha nem lakik senki a házba akkor a belülről nem is lehet hivatalosan megnézni? Várom szíves válaszát.

drbjozsef # 2021.01.10. 11:44

Nálam okosabbak majd megmondják, de szerintem kifejezetten de facto.
A kérdés ilyen esetben a birtokos személye, pontosabban, hogy van-e (aki akár lehet nem a tulajdonostárs, hanem az ő jogán az ingatlanban lakó személy is). Az átadás, birtokbaaadás, kilakoltatás feltétele, hogy birtokba adható legyen az ingatlan. Ha valakinek oda szól a lakcímkártyája, de életvitelszerűen nem ott lakik, az kevéssé számít.

tulipán1974 # 2021.01.10. 00:49

Kedves drbjozsef, a konkrétan ott lakik az azt jelenti, hogy lakcímkártya szerint lakik ott a tulajdonostárs, vagy de facto?

drbjozsef # 2021.01.09. 23:51

tulipán1974,

A "beköltözhető" szót nem úgy kell érteni a végrehajtásban, hogy ha kifizetted, akkor odamész oszt becuccolsz.

Egy ez terminus technicus : minden ingatlan "beköltözhető", kivéve azokat az eseteket, amiket a végrehajtási törvény konkrétan felsorol, hogy "lakott"-an kell árverezni (141.§).

Egy résztulajdon csak akkor lakott, ha nem adós tulajdonostárs benne lakik ( de még ez alól is lehet kivétel). Nem "joga van ott lakni" (amúgy igen, van), hanem konkrétan ott lakik.

tulipán1974 # 2021.01.09. 21:34

Kedves Fórumozók!

Régóta szeretnék választ kapni a következő kérdésre.

Miért van az, hogy 1/2 lakástulajdont van amikor lakottan (ezt értem), van amikor beköltözhetően hirdetnek meg árverésre?

Hogyan lehet beöltözhető státuszú egy 1/2 lakás? Mindenhol azt olvasom, hogy mivel a társtulajdonosnak joga van ott lakni, minden esetben lakottnak minősül az árverezett 1/2 tulajdoni illetőség.
De akkor miért van az, hogy többször látom, hogy az árverezett fél lakás beköltözhető?

Van-e a lényeget tekintve különbség aközött, hogy a 1/2 lakást lakottan, vagy beköltözhetően hirdetik meg árverésre?

papinianus88 # 2021.01.09. 10:37

szomorú örökös, nem para ;)

A közig végrehajtás teljesen más állatfaj amúgy. Náluk van hivatalból évültetési eljárás, átvezetés jogintézménye is, 500 ezer alatt jelzálogjogot kellene bejegyeztetniük (ezt néha elcseszik) és ott valóban benne van a sztoriban, hogy a követelés csökken. Nem repül rá egy 30%-os fix kamat.

Szomorú örökös # 2021.01.09. 04:35

papinianus88

Szóval szomorú örökösnek sincs igaza, nem a fennálló, konkrét összeget látod.

Igazad van teljes mértékben. Ha visszagondolok a saját helyzetemre, egy kb. 4 évvel ezelőtti történetre, akkor ott is mikor rendeztem az adósságomat, már jóval kevesebb volt - kb. 150 ezerrel - mint amennyi a tulajdoni lapon szerepelt. Én kérek elnézést a téves tájékoztatásért.

De ez NAV követelés volt, amit azért közben fizetgettem, mikor tudtam, ezért lett jóval kevesebb a rendezés időpontjára (ma már szerencsére nincs tartozásom, mert mindig időben fizetek). Banki tartozásnál - amiről jelen esetben szó van - kevésbé jellemző, hogy közben csökkenne, inkább növekszik sajnos. :-(

papinianus88 # 2021.01.08. 07:27

tulipán:

Nem az a konkrét összeg. Sanszos, hogy a mértéke magasabb, mivel a tőke után a járulékokhoz sorolható a kamat, amelynek a mértéke olykor eléri, sőt meghaladhatja a tőke mértékét. Természetesen az általad felvetett is lehetséges, de a gyakorlatban ritka. Nyilván, mivel folyamatosan változhat a tartozás mértéke, nincs értelme az aktuális rögzíteni az ingatlan-nyilvántartásban.

Szóval szomorú örökösnek sincs igaza, nem a fennálló, konkrét összeget látod.

Amúgy miért érdekel? Kíváncsiság? Ha csak nem árverésen kívül árverési vétel hatályával szeretnél vásárolni, emiatt érdeklődni az össztartozásokról a vételár miatt, akkor a mindenkori árverési vevőnek nincs relevanciája az adós tartozásának mértékéről.

drbjozsef # 2021.01.08. 06:15

tulipán1974,

Amikor a végrehajtás elindul egy végrehajtható okirattal, akkor az abban szereplő összeg az, amit feljegyeznek a tulajdoni lapra is.

Ez igen ritkán az eredetileg felvett összeg (inkább több, mert mire végrehajtás indul, addig sok hónap nem fizetése és késedelmi kamata gyűlhet fel), de az se biztos, hogy az aktuális összeget mutatja, hiszen az adós bármikor fizethet önként.

Ez az okirat szerinti összeg. Aztán hogy éppen aktuálisan ez hogy áll, az egy másik kérdés.

Szomorú örökös # 2021.01.08. 04:47

tulipán1974

ez a 10 M Ft az ereetileg felvett hitel összege (és lehet hogy most már csak pl. 4 M Ft a valódi tartozás)?

Ne álmodozz! Az a konkrét összeg, amivel az adós tartozik.

tulipán1974 # 2021.01.08. 00:04

Kedves Fórumozók!
Egy kérdés: sokszor látom a tulajdoni lapon, hogy pl. "Végrehajtási jog 10 M Ft és járulékai erejéig." Jogosult XY bank.
Hogyan kell ezt érteni: Ekkor a bejegyzés időpontjában éppen aktuális tartozás összeg a 10 M Ft, vagy pedig ez a 10 M Ft az ereetileg felvett hitel összege (és lehet hogy most már csak pl. 4 M Ft a valódi tartozás)?

gerbera317 # 2020.11.19. 17:38

Neked a kaszinóban lenne a helyed, nem pedig a tanyabizniszben.

Csuklósbusz # 2020.11.19. 15:20

Csak akkor lehet kifizetni ha kiírják az új árverést vagy lényegében bármikor az új árverésig az előleg bukásával?

A terv az hogy az előleg bukásával lefoglalózom, mert most nincs meg a teljes vételár, de ha meg tovább várok lehet elviszik előlem.

Tehát 200 ezret elutalok, megnyerem 1 misiért az árverést ha nem lesz senki, de kifizetni nem tudom csak később. Ezzel kvázi befoglalom a nevemre az új árverésig és 200 ezerért cserébe kaphatok egy bizonytalan de hosszabb haladékot? :-)

Csuklósbusz # 2020.11.19. 15:09

Folyamatos árveréses a kiírás. Az gondolom nem árverés.

Tehát ha bebukom, akkor folyamatosra rakják vissza, ha valaki licitál akkor szólnak hogy fizethetek?

Ez az idő meg akár lehet fél év, év is nem?

Az egész MBVK-ről tiltanak, vagy csak az adott ingatlanról?

Az ingatlan 50%-ra lehet lemenni, tehát 2 misi a kiírás, de 1-ért vihető lenne.

gerbera317 # 2020.11.19. 14:53

Következő árverésen még ha jelentkezem
A következő árverés(ek)ből ki vagy zárva. Az újabb árverés kitűzéséig dönthetsz úgy, hogy mégiscsak kifizeted. Ekkor van az, hogy csak az előleget bukod.
1 "misinek" nem 200 ezer a 10 százaléknyi előlege (megismétlem: az előlege!).